Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

edzą dwie sztuki Sabre es9018. Jedna obsługuje stereo i ma wyjścia symetryczne i asymetryczne i taki konwerter jakbyś chciał kupić jako konwerter to musiałbyś zapłacić około trzech tysięcy. Najtańszy jaki znalazłem tylko z wyjściem asymetrycznym kosztuje 1500zł co przekracza już cenę DCX2496.

Rynek profesjonalny trudno jest porównywać z tym domowym. Na rynku domowym mocny udział w cenie ma voodoo a na rynku profesjonalnym nie. Stąd takie różnice w cenie. Jeżeli Kolega uważa że wzrost ceny gwarantuje proporcjonalny wzrost jakości to na rynku audiofilskim jest też dostępna zwrotnica DSP firmy Accuphase DF-55 (8 kanałowa - zwrotnice o nachyleniu do 96dB/okt.), ale oczywiście cena nie jest już zbyt atrakcyjna (w Polsce 50kzł).

Przez chwilę nawet zastanawiałem się czy nie kupić Oppo zamiast amplitunera ale zniechęcił mnie brak korekcji akustyki pomieszczenia.

Korekcja akustyki pomieszczenia w amplitunerze chyba też odbywa się w procesorze DSP.

A tak swoją drogą to mam miniDSP i właśnie walczę żeby uzyskać z niego przyzwoity dźwięk.

Ja też "walczę" z tym Beringerem, ale już dawno mam bardzo dobry dźwięk tylko teraz sprawdzam wpływ pewnych teorii które krążą tu na forum na słyszalne efekty wydobywające się z kolumn, przy okazji dopieszczając brzmienie. Ta "walka" jest bardzo przyjemna, ciekawa i rozwijająca.

Oczywiście żeby nie było że lansuję w/w firmę, takie zwrotnice DSP produkuje jeszcze kilka innych firm np. chyba hiszpańskie DS216B (6 kanałowa) i DS214B (4 kanałowa) oraz DBX. Ta hiszpańska firma sprzedaje moduły do zwrotnicy DSP do wbudowania do kolumny.

Pozdrawiam i przepraszam pozostałych Kolegów za mały "off top".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tu nie chodzi o to że obróbka odbywa się w DSP. Chodzi o to że masz dwa dodatkowe przetworniki i to takiej sobie jakości czyli jeden raz ADC i drugi DAC żeby przepuścić to przez DSP. I po co ci High End'owe przetworniki w Oppo jak niszczysz cały wysiłek zamieniając sygnał na cyfrowy a potem na analogowy przy pomocy budżetowych przetworników. Na cholerę wydawać dwa razy więcej na Oppo bdp105 skoro chcesz sobie zrujnować dźwięk przepuszczając to przez dwa kolejne przetworniki? DSP miałoby sens gdyby cały sygnał przesyłany by był cyfrowo a dopiero na końcu Oppo zmieniłby sobie całość na analog. Lepiej wyjdzie kupić tańszą wersję Oppo i dźwięk wypuścić cyfrowo na porządny amplituner.

Ewentualnie rozwiązaniem by było przepuścić sam bas przez DSP bo tam pomieszczenie najbardziej daje się we znaki a resztę bezpośrednio do końcówek mocy.

Chodzi o to że masz dwa dodatkowe przetworniki i to takiej sobie jakości czyli jeden raz ADC i drugi DAC żeby przepuścić to przez DSP

To się zgadza też mnie to trochę uwiera ale po przejściu z układu biernego na aktywny zmiana jest tak wyraźna, na plus oczywiście, że powrotu już nie ma. Mimo przepuszczenia tego przez te dwa dodatkowe przetworniki parametry sygnału nie ulegają słyszalnej degradacji. "Wady" dalej są bardzo daleko poniżej percepcji ludzkiej.

I po co ci High End'owe przetworniki w Oppo jak niszczysz cały wysiłek zamieniając sygnał na cyfrowy a potem na analogowy przy pomocy budżetowych przetworników.

Żeby określić słyszalność różnic pomiędzy tymi Hi-End'owymi z Oppo a tymi "budżetowymi" z Behringera najlepiej jest przeprowadzić test porównawczy. Ja taki robiłem bo mam oba urządzenia.

Ostatnio słuchałem sobie w systemie z DCX-em samplera "Audiofile Voices no.xxx". Jest tam nagranie piosenki S. Wonder'a "Isn't she Lovely" (w jazzowym wykonaniu) w którym jest fragment gwizdany przez wykonawcę. Moja żona nie lubi jak sobie pogwizduję do muzyki, więc zostałem opieprzony a jak się zacząłem tłumaczyć że to nagranie to przyszła z drogiego pokoju sprawdzić czy mówię prawdę. Tak "niedobre" są te przetworniki AKM-u ;-).

Na cholerę wydawać dwa razy więcej na Oppo bdp105 skoro chcesz sobie zrujnować dźwięk przepuszczając to przez dwa kolejne przetworniki?

Bo regulacja głośności jest w domenie cyfrowej. Im więcej bitów tym lepiej. Ten przetwornik Sabre32 w hurcie też pewnie nie kosztuje więcej niż ~10$ (ktoś tu na forum ostatnio taką cenę sugerował). Cena rośnie wykładniczo dopiero w sprzęcie audiofilskim.

Ewentualnie rozwiązaniem by było przepuścić sam bas przez DSP bo tam pomieszczenie najbardziej daje się we znaki a resztę bezpośrednio do końcówek mocy.

Ja nawet na basie nie potrzebuję korzystać z korekty do pomieszczenia. Przy kolumnach 3 drożnych zazwyczaj wystarczy tylko regulacja poziomów poszczególnych torów. Korzystam tylko z tej części która jest zwrotnicą. Naprawdę pasjonujące jest dochodzenie jaki wpływ ma rodzaj użytego filtrowania (zwrotnicy), nachylenie zboczy na podziale, przesunięcia centrów promieniowania, czy prawie płynna zmiana fazy poszczególnych gałęzi. To wszystko można wykonać w czasie rzeczywistym wprowadzając z komputera przygotowane wcześniej nastawy. Wtedy najlepiej słychać co się zmieniło. Ci co nie tolerują dodatkowych przetworników w torze mogą później zastąpić DCX-a układem analogowym, ale jak już będą wiedzieć jak jest najlepiej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To się zgadza też mnie to trochę uwiera ale po przejściu z układu biernego na aktywny zmiana jest tak wyraźna, na plus oczywiście, że powrotu już nie ma. Mimo przepuszczenia tego przez te dwa dodatkowe przetworniki parametry sygnału nie ulegają słyszalnej degradacji. "Wady" dalej są bardzo daleko poniżej percepcji ludzkiej.

Dlatego ja wybrałem miniDSP. Mam tam wejście i wyjście cyfrowe po I2S. Na razie założyłem tylko zewnętrzne DAC. Zmiana jakości dźwięku była znaczna żeby nie powiedzieć dramatyczna. Właśnie jestem w trakcie składania odbiornika spdif żeby ominąć ADC w tym miniDSP. Jeżeli ominięcie ADC da tyle co ominięcie DAC w miniDSP to myślę że ta jakość dźwięku usatysfakcjonuje mnie na dłużej.

Zmiana jakości dźwięku była znaczna żeby nie powiedzieć dramatyczna.

Pozytywna czy negatywna ?

Pozytywna. Przetwornik z miniDSP brzmiał chropowato. Teraz barwa jest naprawdę przyjemna.

Szczególnie wysokie tony się poprawiły.

Teraz mam do ominięcia dwa przetworniki DAC w odtwarzaczu i ADC w miniDSP dlatego mam nadzieję że poprawa będzie znaczna.

Szczególnie wysokie tony się poprawiły.

Z wysokimi tonami nie mam problemów i to nawet mimo zastosowania w tym torze (innych też) wzmacniaczy w klasie D. Przypominam, że mam podobny system aktywny analogowy. Zwrotnica analogowa i końcówki w klasie AB - dedykowany wmontowany w kolumny - oddzielna komora na wzmacniacze, system modułowy, więc mam porównanie. Nie wprost bo inna akustyka pomieszczeń. Nie wiem czy ten system "cyfrowy" nie chodzi przyjemniej ? ;-).Chyba czeka mnie w analogu wymiana głośnika wysokotonowego (teraz jest tam Audax HD13D34). Stąd to pytanie w innym wątku w DIY o głośniki firmy Mundorf AMT. Niestety nikt nie miał chyba z nimi do czynienia bo nie było odzewu. Może coś wiesz na ten temat ?

Też miałem ochotę na spróbowanie AMT ale ceny są trochę zaporowe. Ostatnio Dayton wypuścił kilka modeli AMT z membraną z kaptonu w miarę rozsądnych cenach. Charakterystyko są trudne do opanowania ale przy zwrotnicach cyfrowych nie stanowi to problemu. Może się skuszę jak opanuję do końca miniDSP. Trochę schodzimy z tematu. Autor wątku może nas stąd wykopać.

Charakterystyko są trudne do opanowania ale przy zwrotnicach cyfrowych nie stanowi to problemu.

Ja go potrzebuję do tego analogowego systemu. Dlatego muszę mieć płaskie charakterystyki. Tam nie ma możliwości łatwej regulacji. W cyfrowym mam tytanowego Audaxa i jest O.K. Przynajmniej więcej mi nie potrzeba.

Autor wątku może nas stąd wykopać.

No właśnie już wcześniej na to zwróciłem uwagę :-).

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Jestem posiadaczem 103D + projektor optoma hd 33 i plazma panasonic 42" . w projektorze procesor darbee robi dużą różnicę ,ale w plazmie efekt subiektywnie mało daje . reasumując polecam przy projektorach . w zestawie z telewizorem zalecam test .

• 3 miesiące później...

Ciekawe demko z targów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze 1 filmik:

Jak myślicie? Brać Marantza UD7007 czy Oppo 103D?

W ogóle nie interesuje mnie granie audio z tych zabawek, wybór WYŁĄCZNIE pod kątem jakości obrazu.

Marantza UD7007 mogę mieć jakieś 100€ taniej od Oppo 103D ale jeśli Oppo daje lepszy obraz to jestem gotów dopłacić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Krótko i węzłowato. :)

Dzięki!

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zupełnie nie rozumiem tych peanów pochwalnych na cześć Darbee. Miałem okazję widzieć go "w akcji" i długo się nim pobawić.

Nic nadzwyczajnego. Zdecydowanie przereklamowany.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

iI Dottore też potrzebuje odtwarzacza BD pod zwykły LCD 50'' bodajże.

iI Dottore

nie rozumiem bo na początku pisałeś:

,,Jak wspominałem - nie oglądam telewizji prawie wcale. Telewizor znajduje się w wyłącznym władaniu mojej żony i został ustawiony pod jej miejsce do oglądania telewizji.

Córka ma własny telewizor i tuner SAT a mój syn i ja zjawisko telewizji w zasadzie ignorujemy.''

To po co Ci drogi odtwarzacz BD z Darbee,skoro podłączysz go pod TV, o którym sam pisałeś, że ogląda go tylko żona, bo do rodzinnego oglądania się nie nadaje.

iI Dottore też potrzebuje odtwarzacza BD pod zwykły LCD 50'' bodajże.

iI Dottore

nie rozumiem bo na początku pisałeś:

,,Jak wspominałem - nie oglądam telewizji prawie wcale. Telewizor znajduje się w wyłącznym władaniu mojej żony i został ustawiony pod jej miejsce do oglądania telewizji.

Córka ma własny telewizor i tuner SAT a mój syn i ja zjawisko telewizji w zasadzie ignorujemy.''

To po co Ci drogi odtwarzacz BD z Darbee,skoro podłączysz go pod TV, o którym sam pisałeś, że ogląda go tylko żona, bo do rodzinnego oglądania się nie nadaje.

Bo mi TV służy jako monitor do filmów.

Że telewizji nie oglądam prawie wcale - to jedno.

Ale o wiele lepiej ogląda się Blu-Ray'e czy pliki .mkv FHD na 50 calach niż na moim laptopie.

Więc gdy zobaczyłem, że obraz na tym Soniaczu jest więcej,niż przyzwoity to postanowiłem że i sobie zrobię dobrze. :)

Stąd zakup kolumn 5.1 i amplitunera.

Blu-Ray niby już mam od dawna w PS3 ale czemu nie kupić sobie jakiegoś fajnego playera do płytek?

No i zacząłem zgłębiać temat i wyszło mi, że albo Marantz do kompletu z ampli, albo to Oppo, które zbiera super recki praktycznie na całym świecie.

Nawet bez podpowiedzi stąd, skłaniałem się bardziej ku Oppo, bo jakością toru audio w odtwarzaczu w ogóle nie jestem zainteresowany - tor video to absolutny priorytet.Muzykę gram na innym sprzęcie.

Zauważ że te testy Darbee z YT pokazują na telewizorach a nie na projektorze- i doskonale widać różnicę.

A jak mi coś odwali to może i jeszcze pomyślę o projektorze... :)

Stereo praktycznie już nie wymaga poprawek - może jeszcze tylko suba dokupię ale to grosze są, więc mogę sobie zrobić instalację KD, choćby i skromną.

Czemu nie? :)

Mam Oppo 103D prawie od roku. Nie porównywałem go z Marantzem, więc nie wiem, co lepsze, ale odtwarza filmy bardzo przyzwoicie (podpięty pod plazmę Panasonica 42 cale). Szybko wczytuje płyty, nigdy się nie zawiesił, nawet stare, porysowane płyty czyta bez zacięć. Co do układu Darbee, to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jest to taka "unsharp mask" (maska wyostrzająca) dobrze znana użytkownikom Photoshopa - tyle że działająca "w locie". Na niektórych filmach sprawdza się doskonale, na innych lepiej układ wyłączyć lub osłabić, bo "przeostrzony" obraz traci głębię. Ale co kto lubi. Przypuszczam, że im większy ekran, tym lepiej Darbee się sprawdzi. W każdym razie do filmów jak najbardziej polecam.

Bo nie masz projektora kolego ...

Jedyną zaletą projektorów jest wielki ekran, jeśli oczywiście kogoś to bawi. Dalej już w porównaniu z telewizorem są same wady. Powiadasz, że Darbee naprawi to co ekran popsuje?

W świecie audiofilów panuje zasada, że należy słuchać tak, jak zostało nagrane na płycie. Jak najmniej (w idealnym modelu: zero) ingerencji w dźwięk. Chyba w świecie videofilów powinna obowiązywać identyczna zasada odnośnie obrazu? Przecież Darbee to jest drastyczna ingerencja.

@ildottore....Jeżeli Ci coś odwali i zakupisz projektor to zakup oppo 103d ma wielki sens lecz do jakiegokolwiek obrazu z tv do powiedzmy 65 cali to zakup ten jest całkowicie pozbawiony sensu....

Oppo z darbee jest naprawde dobre na wielkich przekątnych czyli na dzień dzisiejszy projektor....

Wiem bo trenowałem... nie u siebie ale trening porównawczy był długi....

Jeżeli Ci coś odwali i zakupisz projektor to zakup oppo 103d ma wielki sens lecz do jakiegokolwiek obrazu z tv do powiedzmy 65 cali to zakup ten jest całkowicie pozbaeiony sensu....

Oppo z darbee jest naprawde dobre na wielkich przekątnych czyli na dzień dzisiejszy projektor....

Wiem bo trenowałem... nie u siebie ale trening porównawczy był długi....

Nie wykluczam, że na kolejne Święta będzie już 65 cali... apetyt rośnie w miarę jedzenia! :)

Więc niech sobie ten Oppo już stoi...;)

Co do układu Darbee, to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jest to taka "unsharp mask" (maska wyostrzająca) dobrze znana użytkownikom Photoshopa - tyle że działająca "w locie".

Nie wystarczy podkręcić Ostrość na telewizorze?

Nie wykluczam, że na kolejne Święta będzie już 65 cali...

O ile żona pozwoli... Sam pisałeś jaki masz układ w domu, biedaku...

>Bobcat

W Photoshopie też jest funkcja "wyostrzanie" i funkcja "maska wyostrzająca". ;-) Ta druga jest dość skomplikowanym algorytmem, który odtwarza metodę stosowaną jeszcze przez retuszerów pracujących na negatywach i przez to działa jakby bardziej "inteligentnie" - tyle, że do każdego obrabianego zdjęcia trzeba indywidualnie dobrać parametry tej funkcji - bacznie obserwując efekty. ;-)

Oppo warto wybrać nie tylko ze względu na Darbee. Miałem UD5007 (pewnie UD7007 to tylko bardziej rozbudowana w wyjścia wersja) i bez wahania wybrał bym Oppo - teraz mam 103D.

Nawet z tego względu, że jest znacznie szybszy, ma lepszy interfejs użytkownika, lepszy niż Marantz obraz (opinia subiektywna, nawet bez darbee) i dużo lepsze oprogramowanie które po prostu sprawnie działa (nie ma nawet co porównywać z Marantz'em).

@twonk

Zgodzisz się, że jest to "polepszacz"?

Nie mam nic przeciwko "polepszaczom" - byleby naprawdę coś polepszały. Dziewczyny też wolę wydepilowane i z leciutkim makijażem. ;-)

W którymś numerze AudioVideo było dokładnie opisane jak działa algorytm Darbee i dlaczego jego idea działania jest zupełnie inna niż w tradycyjnych ulepszaczach. Było to całkiem fajnie opisane z tego co pamiętam. W skrócie - działa on zupełnie inaczej niż tradycyjne ostrzenie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Więc gdy zobaczyłem, że obraz na tym Soniaczu jest więcej,niż przyzwoity to postanowiłem że i sobie zrobię dobrze. :)

Troche nam tutaj mieszasz.

Bo pierw piszesz, że wybrałeś taki TV, bo to TYLKO dla żony. Ze względu na kąty i tak nie da się go ogladać rodzinnie.

A reszta rodziny nie będzie tego oglądać.

Potem wybierasz kino domowe też z malutkimi głośnikami, no bo to w zasadzie dla TV żony, więc jakość ma mniejsze znaczenie, liczy się tylko rozmiar i WAF.

A teraz się okazuje, że to jednak ma być pokój kinowy:-)

Czyli wpisy w poprzednich tematach to była dezinformacja.

A wracajac do tematu, to może do taniego BD za parę funtów dokup sobie zewnętrzny processor Darbee? Przy zmianie klocków też się przyda.

http://www.ebay.com/itm/DarbeeVision-Darblet-HDMI-Video-Processor-Enhancer-DVP-5000-Darbee-Visual-Pres-/400759968418?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d4f27d2a2

Powinno wyjść taniej niż Oppo 103D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.