Skocz do zawartości
IGNORED

High End-owe, markowe odtwarzacze, transporty plików.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

ale same napędy już dużo mniej firm produkuje i niestety wysoko się cenią a ten mały szkrab wyceniony jest poniżej 5 kzł.

Kompletny odtwarzacz CD nigdy nie zagra tak jak dedykowany napęd. Tam wyjście cyfrowe traktowane jest jak zło konieczne.

Masz rację, że odtwarzacz CD nigdy nie zagra w roli transportu tak jak "czysty" transport CD. Zawsze tak uważałem. Ale kompletny odtwarzacz CD może grać nie gorzej niż transport CD+ DAC. To wszystko zależy jaki sprzęt porównujemy.

Dodać zasilanie liniowe i może być z tego maleństwa killer ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Odbiornik juz mam ...w DACu.

Doswiadczenie mogloby byc niemiarodajne poprzez wplym dodatkowych kabli.

Ale tutaj nie potrzeba żadnych dodatkowych kabli - nawet z gniazda i wtyku możesz zrezygnować.

Symetryzator jak i desymetryzator może być przecież zgrabnym pająkiem, nie o efekt wizualny tutaj

chodzi a o udowodnienie sobie jaki wpływ na jakość sygnału może mieć taki zabieg - to jest meritum !

Porównanie na tym samym DAC-u czystego sygnału z coaxa, do takiego po dwukrotnej transformacji.

Połowicznie można to zrobić podłączając równocześnie, do tego samego DAC-a poprzez coax i aes/ebu,

ale aby test na degradację poprzez transformację miał sens, to należałoby zapewnić identyczne warunki,

czyli do DAC-a powinny wejść dwa sygnały coax ...

I to jest nowa strategia syntezy, i to jest nowa koncepcja sztuki ... :)

Ale tutaj nie potrzeba żadnych dodatkowych kabli - nawet z gniazda i wtyku możesz zrezygnować.

Symetryzator jak i desymetryzator może być przecież zgrabnym pająkiem, nie o efekt wizualny tutaj

chodzi a o udowodnienie sobie jaki wpływ na jakość sygnału może mieć taki zabieg - to jest meritum !

Porównanie na tym samym DAC-u czystego sygnału z coaxa, do takiego po dwukrotnej transformacji.

Połowicznie można to zrobić podłączając równocześnie, do tego samego DAC-a poprzez coax i aes/ebu,

ale aby test na degradację poprzez transformację miał sens, to należałoby zapewnić identyczne warunki,

czyli do DAC-a powinny wejść dwa sygnały coax ...

I to jest nowa strategia syntezy, i to jest nowa koncepcja sztuki ... :)

Tylko po co?

Ja sobie ani nikomu nie musze nic udowadniac ;).

Na razie prowadzę procesy dowodowe w temacie wzmacniaczy i głośników. Wystarczy. Już niedługo.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Masz rację, że odtwarzacz CD nigdy nie zagra w roli transportu tak jak "czysty" transport CD. Zawsze tak uważałem. Ale kompletny odtwarzacz CD może grać nie gorzej niż transport CD+ DAC. To wszystko zależy jaki sprzęt porównujemy.

Sylwester, zauważam że im się bardziej obydwoje starzejemy, tym częściej się zgadzamy;-)

Ale kompletny odtwarzacz CD może grać nie gorzej niż transport CD+ DAC. To wszystko zależy jaki sprzęt porównujemy.

Może grać nawet lepiej niż topowa dzielonka.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tylko po co?

Ja sobie ani nikomu nie musze nic udowadniac ;).

Pewnie że nie musisz, tyle tylko, że to stoi w sprzeczności z Twoim dążeniem do ideału - miałbyś chociaż pewność,

i satysfakcję, że nie sknociłeś już u źródła czegoś, co będzie się ciągnęło przez cały tor jak smród po gaciach. :)

Pewnie że nie musisz, tyle tylko, że to stoi w sprzeczności z Twoim dążeniem do ideału - miałbyś chociaż pewność,

i satysfakcję, że nie sknociłeś już u źródła czegoś, co będzie się ciągnęło przez cały tor jak smród po gaciach. :)

Pmcomp,

Olej chwilowo te kable. Zobacz, czy jest jakaś różnica. Potem ew. będziemy się zastanawiać. Przypadek sprawił, że Twoje doświadczenie może być cenne dla innych. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Pmcomp,

Olej chwilowo te kable. Zobacz, czy jest jakaś różnica. Potem ew. będziemy się zastanawiać. Przypadek sprawił, że Twoje doświadczenie może być cenne dla innych. ;)

I tak nie mam drugiego transformatora żeby zasymulować odbiornik.

POzdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• 3 tygodnie później...

Jesli kogos zainteresuje....,

Po nowym update Auralica Ariesa(1.10), jestem mile zaskoczony jakoscia dzwieku bezposrednio z HD.

U mnie HD(Oyen) z wlasnym liniowym zasilaniem,Usb Dac Metrum Hex ale z nowym Usb Konwerterem(Amanero),

Kabel usb Jplaya.

To są high-Endowe NAS ;-)

"HD Music Library"

Do tego trzeba mieć jeszcze playera ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja sobie teraz kupiłem taką obudowę z zasilaniem liniowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wykonanie ekstra i dobrze się prezentuje postawione obok sprzętu audio, ale ma jeden minus, błyskające niebieskie światełko podczas pracy dysku. Normalnie jest ok bo świeci na niebiesko , ale podczas odczytu pulsuje. Ma ktoś może pomysł jak takie disco wyłączyć?

Ukryta Zawartość

Ja sobie teraz kupiłem taką obudowę z zasilaniem liniowym

Ukryta Zawartość

wykonanie ekstra i dobrze się prezentuje postawione obok sprzętu audio, ale ma jeden minus, błyskające niebieskie światełko podczas pracy dysku. Normalnie jest ok bo świeci na niebiesko , ale podczas odczytu pulsuje. Ma ktoś może pomysł jak takie disco wyłączyć?

U mnie też tak mruga na D-Linku, ale mój NAS stoi w innym pokoju. Nie tam, gdzie sprzęt...

Ukryta Zawartość

Ja mam normalny dysk (nie NAS) tylko na muzykę. W dzień to jeszcze ujedzie, ale jak jest ciemno to to pulsujące światełko jest bardzo upierdliwe.

• 10 miesięcy później...

Panowie, nie wiem czy to jest dobry wątek aby zadać pytanie, dotyczące nurtującego mnie problemu. Jednak jak czytam macie spore doświadczenie w kwestii.

Od kliku lat gram z plików. Urządzenie grające to lampizowany transport plików, oparty na płytce Logitech Squeezebox (SB), lampa prostownicza EML5U4G, lampa "sygnałowa do cyfry" ECC81 itp. Dźwięk z tego idzie dalej do DACA. Dźwięk taki lubię, jestem do niego przyzwyczajony. Jest to bardzo mocno wypasiony i modyfikowany transport, jaki robi Fikus.

Pliki z muzyką siedzą na ReadyNas Duo Netgear. Urządzenie to mam od około 6 lat. Funkcjonuje bez zastrzeżeń. Jednak zaczyna mi doskwierać to, że "słychać je" gdyż ma wiatrak. Poza tym siedzą w nim dwa dyski HDD. Z tego co orientowałem się w Netgear, w modelu DUO nie da się wstawić dysków SSD.

Cechą charakterystyczną tego urządzenia jest też fakt, że jest wrażliwe na to na czym stoi. Tzn. jest tak, że ustawione na podłodze - gra gorzej. Ustawione na płycie granitowej, z podkładkami antywibracyjnymi oraz "dociśnięte" czymś ciężkim - gra najlepiej.

Nie wnikam dlaczego tak jest. Prawdopodobnie chodzi o odizolowanie od drgań. Wnioskuję zatem, że jeśli wyeliminuje się elementy ruchome (wiatrak i HDD) - to może być jeszcze lepiej.

Teraz pytanie: jakie polecacie alternatywne serwery plików?

Myślałem o QNAP HS-210 lub QNAP HS-251. Nie mogę jednak znaleźć wiążącej informacji, czy działa na nich Logitech Media Server. QNAP'y - są ciche. Nie mają wiatraka do chłodzenia. Może jednak jakieś inne NASy są też na tyle ciche, źe dają się stosować do audio? Serwer plików mam niestety ustawiony około metra od transportu. Próby schowania go w szafie, postawienia dalej itp. - nie dają zadowalających rezultatów. Zawsze jest tak, że im dalej, im dłuższy przewód LAN - tym gorzej gra.

W wpisie Elberotha czytam jednak, że można zastosować karty CF - do magazynowania plików. Czy mogę prosić o kilka wskazówek co do takiego rozwiązania? Czy się po prostu podłącza kartę CF poprzez czytnik USB do np. serwera plików? Coś takiego mógłbym spróbować, gdyż mam karty CF i czytnik USB 3.0.

Próbowałem też rozwiązania alternatywnego. Logitech Serwer został uruchomiony z komputera PC, cichego, szybkiego, z dysku SSD. Niestety - gra gorzej, prawdopodobnie na znaczną długość kabla LAN - około 6 metrów.

Będę wdzięczny za porady.

Może jeszcze dodam, że do NASA zrobiłem full wypas zasilacz 12V. Także to wpływa na dźwięk. Jest na bazie kondów Mundorfa o dużej pojemności oraz wysokiej jakości stabilizatorów napięcia - z 230 na 12V.

Nie pamiętam, abym polecał karty CF jako magazyn plików. Sam trzymam wszystko na NAS Synology 1815+.

Kupując NASa, jeżeli tylko chcesz aby był cichy, zwróć uwagę na średnicę zamontowanych wentylatorów. Im większe, tym ciszej chodzą. Dodatkowo, duże wentylatory (80mm i większe) można wymienić, wstawiając cichsze zamienniki. Duży wybór zamienników mają na

Ukryta Zawartość

Ja w swoim Synology 1815+ mam dwa wentylatory 12cm, które wymieniłem na ultraciche zamienniki, montowane na kołki silikonowe, dodatkowo wybierając w menu opcje cichej pracy (mam u siebie opcję max chłodzenie lub cicha praca). Tak naprawdę to wystarczy, aby był jakiś ruch powietrza w obudowie, nie trzeba robić huraganu.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Próbowałem też rozwiązania alternatywnego. Logitech Serwer został uruchomiony z komputera PC, cichego, szybkiego, z dysku SSD. Niestety - gra gorzej, prawdopodobnie na znaczną długość kabla LAN - około 6 metrów.

Będę wdzięczny za porady.

twierdzisz, ze kabel lan degraduje ci dzwiek?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Elberoth - dzięki za wskazówkę. Ciche duże wiatraki - to jest pomysł na zawężenie poszukiwań.

Leon28 - nie wiem czy można to opisać jako degradacja dźwięku przez kabel lan. Jednak kilka rzeczy już wiem o tym jak gra najlepiej:

- połączenie serwera plików z transportem poprzez wifi gra gorzej niż przez kabel lan,

- serwer plików musi byś solidnie odizolowany od wibracji,

- kabel lan do długości 2 metrów - OK, dłuższe - np. 6 m - gra gorzej. Przy czym nie jest to wniosek na 100% - być może powodem jest to, że jak gram kablem długim to pliki idą do transportu z komputera, nie zaś z serwera plików, który stoi na płycie granitowej z antywibracją itp. Zatem może to nie kwestia kabla, ale innych czynników,

- faktem jest jednak, że lepiej gra jak zamiast zwykłego kabla lan za 6 zł, stosuję kabel lan, który dałem zrobić specjalistom od kabli lan, czyli ma wtyczkę rj-45 typu Neutrik, jest to duża wtyczka, z metalową obudową, wchodzi do dużego, przemysłowego gniazda lan Neutrik w transporcie. Nie jest to nic drogiego (około 100zł = dobry kabel lan z metra cięty + wtyki Neutrika) - natomiast takie złącze jest solidne.

Zdaję sobie sprawę, że to co piszę można odebrać jako HEREZJE. Przecież zera to zera a jedynki to jedynki. Teoretycznie i na zdrowy rozsądek nie powinno mieć znaczenia, czy serwer plików stoi daleko czy blisko od transportu, czy na podłodze czy na kamieniu i podkładkach antywibracyjnych, czy kabel lan jest taki bądź inny, czy serwer plików jest dociśnięty obciążeniem, czy zasilacz 12V do serwera plików jest "standardowy", czy "full-wypas" ...

A jednak to słychać.

Najbardziej zaskakująca i absurdalna rzecz to fakt, że spore znaczenie ma to, jakim kablem zasilającym idzie prąd (230V~) do zasilacza do serwera plików (12V-). To prawdopodobnie w ogóle nie ma sensu. Natomiast wpływ na dźwięk jest zaskakujący. Początkowo zasilacz do serwera plików miałem połączony z gniazdem sieciowym 230V zwykłym przewodem komputerowym - no bo przecież to powinno być bez znaczenia. Jak jednak kilka lat temu zasilacz podłączyłem w miarę porządnym kablem audio - zdziwienie było ogromne. Zagościł tam ostatecznie całkiem dobry przewód audio.

Jako człowiek nietechniczny nie zagłębiam się w szukanie odpowiedzi, dlaczego powyższe kwestie mają wpływ na dźwięk. Prawdopodobnie chodzi o odizolowanie od niepożądanych drgań. I tyle. Z kilkoma znajomymi audio sprawdzaliśmy wiele razy różne rozwiązania - pod kątem jak zmienia się dźwięk - i pogląd na ten temat jest ugruntowany.

Elberoth - dzięki za wskazówkę. Ciche duże wiatraki - to jest pomysł na zawężenie poszukiwań.

mysle, ze jeszcze lepiej NAS wyrzucic zupelnie poza pomieszczenie (tak mam wlasnie u siebie). oprocz wentylatorow sa jeszcze dyski, ktore tez wydaja jakies dzwieki. jesli masz zatoke z wieksza iloscia dyskow, to wartosc ta oczywiscie wzrasta. mowie o zwyklych dyskach, nie ssd, ktore z racji ceny jeszcze imho nie nadaja sie naprzechowywanie takiej ilosci danych. sygnal doprowadzisz tylko 1 kabelkiem -LAN, i nie boj sie dlugosci, bo ona do pewnego momentu nie ma zadnego wplywu na jakosc przesylanego sygnalu, tak samo jak zwykla, dobrze zarobiona wtyczka za 0,20 pln. ze specjalnymi kablami do lan, routerami/switchami nie ma co przesadzac, nawet jesli kosztuja "tylko" 100 pln,

to samo z jakimis platformami antywibracyjnymi, czy obciaznikami dla NAS, przeciez kazdy dysk ma odpowiednio skonstruowane glowice. jesli przesadzisz z bujaniem podczas pracy dysku, to po prostu uszkodzisz jego powierzchnie niszczac przy okazji zapisane tam dane. jesli nie, to czy bedzie to na 10t katafalku, czy nie nie ma zadnego znaczenia dla pracy dysku.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.