Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, J4Z napisał:

Disslike pozwala też wyłapać fake-i, wypowiedzi z którymi większość się nie zgadza,

Problem w tym, że jeden napisze, że Ziemia jest okrągła, ale powszechnie wiadomo, że nie lubi Tuska i dostanie 20 "-".
Raczej spodziewaj się takich dziwadeł  w minusowych reakcjach.

Właśnie podobnego "przenikania" absurdu w ocenach  przydałoby się nie wprowadzać poprzez plusikowanie i minusikowanie.

Rozumiem Twoje chyba idealistyczne podejście do sprawy, ale nie chciałbym abyś był po jakimś czasie wstrząśnięty i smutny, że pomysł "-" wszedł w życie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Z wątku nt tanich listw zasilających usunięto mój wpis, w którym odpowiadając na zamieszczone w wątku pytanie, rzeczowo przedstawiłem swoje zdanie na temat. Dlaczego? Bo jakiś troll uznał, że przedstawienie odmiennego niż jego zdania, daje mu prawo do OT i strollował wątek atakiem personalnym na moją osobę. Protestuję!

Ps

A autor pytania pod moją odpowiedzią kliknął lajka.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie świadczy to najlepiej.

Godzinę temu, xniwax napisał:

Problem w tym, że jeden napisze, że Ziemia jest okrągła, ale powszechnie wiadomo, że nie lubi Tuska i dostanie 20 "-".

Właśnie podobnego "przenikania" absurdu w ocenach  przydałoby się nie wprowadzać poprzez plusikowanie i minusikowanie.

Rozumiem Twoje chyba idealistyczne podejście do sprawy, ale nie chciałbym abyś był po jakimś czasie wstrząśnięty i smutny, że pomysł "-" wszedł w życie.

.

Godzinę temu, xniwax napisał:

To nie jest problem, bo lajki to nie jest rzeczowa ocena treści merytorycznej, a raczej popularności poglądów.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wybryki kilku bocznicowych troli to nie powód, by setek aktywnych forumowiczów pozbawiać tej najzwyklejszej w internetowym świecie funkcji. To trochę tak, jak bym ja został ukarany za to, że ktoś Ci kliknął. Nonsens!

A czy ja coś takiego sugerowałem?
Zwróciłem uwagę jedynie na takich co to będą Ci stawiać seryjne dislajki tylko dlatego, że Cię nie lubią nawet jak Twój wpis będzie mądry i inni Cię za niego pochwalą, bo kieruje nimi złośliwość i nienawiść.
Takie akcje powinny być karane punktami.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Nie świadczy to najlepiej.

Owszem, nie świadczy.
Problem w tym, że każda rewolucja na tym forum wypychała z niego sporo userów.
Zaznaczam, bo może nie wiesz, ja jestem za likwidacją wszelkich obrazkowych akceptacji, czy też dezaprobaty, wszelkich numerków, piętn i klasyfikowań.
W obecnej chwili to co jest, jest kompromisem całkiem niedawno wprowadzonym.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

bo lajki to nie jest rzeczowa ocena treści merytorycznej, a raczej popularności poglądów.

Wystarczy to ostatnie, by stworzyć na przykład pewne grono nacisku lub hejtu.
Sam tego na własnej skórze, jak mi się wydaję, doświadczasz.
Nie oceniam, czy słusznie, czy też nie.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

17 minut temu, xniwax napisał:

Wystarczy to ostatnie, by stworzyć na przykład pewne grono nacisku lub hejtu.
Sam tego na własnej skórze, jak mi się wydaję, doświadczasz.

Nie, 100x disslike od pewnych userów to jak 100x like od innych. Czuję się nieswojo odkąd ograniczono możliwość wyrażania swojej opinii tylko do pozytywnej.

Emotką nie da się strollować Forum, notoryczną prywatą już tak. Ale moderacja postanowiła karać mnie za to, że kilku userów ma w zwyczaju do mnie pyskować. Gdy po prostu klikali disslike było ok, teraz wszystko stoi na głowie.

A może należałoby wprowadzić w regulaminie punkt, który mówiłby o tym, że każdy dislike musi być merytorycznie wytłumaczony. I nie wystarczy tłumaczenie: "nie podoba mi się ten wpis", albo "mam inne zdanie". Musiało by być rozsądne uzasadnienie, a do moderacji należałaby ocena, czy ten dislike jest zasadny, czy to po prostu mściwa reakcja trolla.
Oczywiście komplikowałoby to pracę moderatorów. To tylko taka moja luźna propozycja. Jednak taki punkt w regulaminie znacznie ograniczyłby dislajki stawiane złośliwie, czy nawet nie złośliwie, ale bez zastanowienia.
Wszystko to, rzecz jasna, gdyby dislajki zostały przywrócone. Inaczej te dywagacje nie mają sensu.

38 minut temu, soundchaser napisał:

może należałoby wprowadzić w regulaminie punkt, który mówiłby o tym, że każdy dislike musi być merytorycznie wytłumaczony

Po to jest dislike by wyrazić swoje zdanie bez pisania.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.12.2023 o 21:37, jezz napisał:

No tak, jak się komus nie podoba coś, co innemu się podoba, to zdecydowanie jest to atak personalny.🤣

Jak Ci nastawiam do wszystkich 16000  wpisów negatywne ikonki będziesz zapewne równie wyrozumiały... 🙂

---------------------

poza tym myślę , że dalsza dyskusja na temat negatywów jest tylko biciem piany bo takiej zmiany nie będzie dlatego Szymon możesz już przestać 🙂

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Po to jest dislike by wyrazić swoje zdanie bez pisania.

Nie zgadzam się z tym. To rodzi właśnie możliwość wykorzystania dislajków do odwetów, złośliwości i wyrażania swojej niechęci do nielubianych userów.
Poza tym forum jest po to, by pisać, a nie wyrażać swoje zdanie bez pisania.
W dyskusji w realu nie masz możliwości na opinię adwersarza dać dislike. Jeśli się nie zgadzasz, to uzasadniasz to słownie.

25 minut temu, slawek.xm napisał:

Jak Ci nastawiam do wszystkich 16000  wpisów negatywne ikonki będziesz zapewne równie wyrozumiały... 🙂

---------------------

poza tym myślę , że dalsza dyskusja na temat negatywów jest tylko biciem piany bo takiej zmiany nie będzie dlatego Szymon możesz już przestać 🙂

Nie mam z tym problemu.🙂

3 godziny temu, xniwax napisał:

Problem w tym, że każda rewolucja na tym forum wypychała z niego sporo userów.

Co więcej wypychało, "rewolucja", czy trolle?

Poza tym to nie żadna rewolucja. 

Edytowane przez J4Z

.

• Administratorzy
8 godzin temu, tomcioxxx napisał:

Pytanie techniczne: otwieram dowolny wątek na ostatniej wypowiedzi czyli na ostatniej stronie. Następnie przyciskiem "poprzednia" wybieram poprzednią stronę. I teraz muszę kilkanaście razy kliknąć przycisk wstecz przeglądarki aby wrócić do poprzednio oglądanej strony.

image.thumb.png.21a2c8d06a5669d0d107d9a17f9fcbab.png

wow mega dziwne nigdy tak nie miałem.

3 godziny temu, soundchaser napisał:

A może należałoby wprowadzić w regulaminie punkt, który mówiłby o tym, że każdy dislike musi być merytorycznie wytłumaczony. I

Ile ludzi tyle opinii. Tak samo co z rozpatrywaniem kto ma rację ... 500% więcej pracy dla Moderacji.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 minutę temu, Espectro napisał:

wow mega dziwne nigdy tak nie miałem

Kiedyś miewałem tak non-stop, od jakiegoś czasu nie. 

.

• Administratorzy
1 minutę temu, J4Z napisał:

Kiedyś miewałem tak non-stop, od jakiegoś czasu nie. 

hmm możliwe, że to problem jakiegoś ustawienia w chromie.

Gdzie w n/w poście miały miejsce obraźliwe posty lub PW pod adresem moderatorów z powodu otrzymanej restrykcji?

*Jak wyżej. Zapłacisz circa 500 zeta za parę wrzucisz w podstawki pieca i się  nausznie przekonasz. Nie majątek jak teraz często gęsto lampy typu nos a doświadczenie bezcenne, którym możesz się później podzielić.😉Nie wiem czy można takie rzeczy pisać ale jak szybko napiszesz do Mikołaja to może jeszcze gwiazdka zdąży podrzucić przed świętami.

*post oryginalny.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

23 godziny temu, soundchaser napisał:

W dyskusji w realu nie masz możliwości na opinię adwersarza dać dislike. Jeśli się nie zgadzasz, to uzasadniasz to słownie

W realu to publika reaguje żywiołowo na spektakularne wypowiedzi, like/disslike to wirtualna wersja tych reakcji, zbliżająca forum dyskusyjne do prawdziwej dyskusji.

W dniu 27.12.2023 o 16:09, tomcioxxx napisał:

Pytanie techniczne: otwieram dowolny wątek na ostatniej wypowiedzi czyli na ostatniej stronie. Następnie przyciskiem "poprzednia" wybieram poprzednią stronę. I teraz muszę kilkanaście razy kliknąć przycisk wstecz przeglądarki aby wrócić do poprzednio oglądanej strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też tak mam. Od dawna. Przegladarka - Opera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez waldek3miasto
Godzinę temu, waldek3miasto napisał:

Też tak mam. Od dawna. Przegladarka - Opera.

Mam Operę na telefonie i nie mam takich problemów.

W dniu 28.12.2023 o 21:45, szymon1977 napisał:

W realu to publika reaguje żywiołowo na spektakularne wypowiedzi, like/disslike to wirtualna wersja tych reakcji, zbliżająca forum dyskusyjne do prawdziwej dyskusji.

A co z minusami przy wpisach odkopanych po wielu miesiącach od ich zamieszczenia czego chyba też doświadczyłeś?

Po pół roku ktoś zareagował na wpis że go nie lubi czy raczej że to Ciebie nie lubi?

Dla mnie raczej o to drugie chodzi.

G d y b y dislike'i kiedykolwiek miały wrócić to wpisy powinny mieć ograniczoną czasowo możliwość ich negatywnego opiniowania.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ja często lajkuje wpisy starsze niż pół roku. Czy to też jest coś złego?

Edytowane przez J4Z

.

3 godziny temu, xetras napisał:

A co z minusami przy wpisach odkopanych po wielu miesiącach od ich zamieszczenia czego chyba też doświadczyłeś?

Nic.

Po pół roku ktoś zareagował na wpis że go nie lubi czy raczej że to Ciebie nie lubi?

A może na pierwszej stronie wraz z nowym wpisem pojawił się wątek sprzed lat i ktoś go po prostu od początku czyta? Tak czy siak to jego sprawa.

Dla mnie raczej o to drugie chodzi.

Pozbawienie disslike setek (a może tysięcy) aktywnych userów tylko dlatego, że wśród nich być może czai się (a może się nie czai) jakiś troll, było niesprawiedliwe.

G d y b y dislike'i kiedykolwiek miały wrócić to wpisy powinny mieć ograniczoną czasowo możliwość ich negatywnego opiniowania.

Powtórzę:

W dniu 26.12.2023 o 22:56, szymon1977 napisał:

Disslike jest i doskonale funkcjonuje w całym internetowym świecie, na Forum AS także było. Odebrano je wszystkim userom za wybryk kilku troli,

Ukarano setki (a może tysiące) aktywnych userów za to, że drugiemu trzeci kliknął. 

-----

2 godziny temu, J4Z napisał:

Ja często lajkuje wpisy starsze niż pół roku. Czy to też jest coś złego?

Nic, to ciałkiem fajne jak like/disslike przypomina autorowi co pisał przed laty.

• Moderatorzy
8 godzin temu, xetras napisał:

Była rozmowa na ten temat i powstało niepisane uzgodnienie, że kilkutygodniowych wykopalisk nie traktujemy pkt karnymi tylko ukrywamy.

Natomiast moderator może nie zwrócić uwagi, że podrzucono mu taka staroć i przypadkiem wlepić pkt karne.... wtedy user może wystąpić z wnioskiem o zdjęcie pkt spowodowane przedawnieniem.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

12 minut temu, stench napisał:

powstało niepisane uzgodnienie, że kilkutygodniowych wykopalisk nie traktujemy pkt karnymi tylko ukrywamy.

OK

Przybywa "undergroundu" 🙂

Właściwie to odgórne przykazanie (a nie tutejsze) dla mediów społecznościowych. 

Sam sposób radzenia sobie z "występkami" to już lokalna praktyka.

Dzięki za info że "ogarniacie" temat.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Administratorzy

Panowie na temat ...

Jak będą ataki na moderacje będą punkty. 

Uwaga promocja na 10 punktów promocyjnie dajemy 2 tygodnie bana nie 1 tydzień. !!!

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.