Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Zróbcie coś z tym "Bad request...", błagam! Działa mi już tylko na przeglądarce w pracy i tyle.

Czytałem Forum na telefonie na pobranej aplikacji forumowej i do wczoraj było ok. Nawet tutaj się już nie da otworzyć...

Naprawdę to są takie Himalaje dla technicznych?

"Tynk pożera dźwięk" 747

• Moderatorzy
9 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Swoją drogą np. Misiomor zrezygnował z pisania na forum z powodu takiego że mu przestało chodzić na normalnym komputerze i miał już dosyć coraz to nowych wymogów sprzętowych oraz programowych

Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć to sztuczne postarzanie sprzętu. Mnie w pewnym momencie przestało chodzić tme a zamawianie części w wersji mobilnej to dramat. W końcu miałem dość Windowsa i kupiłem MacBooka - nie mam z niczym rzadnych problemów. Nawet REW chodzi kilkukrotnie szybciej niż na Windzie. Jedynie starego łapka musiałem zostawić dla kilku programów których na IOS nie ma. Jednak maki starzeją się wolniej.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Administratorzy
15 godzin temu, d-t-x napisał:

@Espectro

Masz tu jeszcze jeden kwiatek i trzymaj kciuki za to, żeby się sam nie zbanował.

Bez tytułu.png

już sprawdzam.

14 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Od miesiąca mam poważny problem z szybkością działania forum na różnych urządzeniach. Wygląda to jakby serwer nie nadążał za ambicją waszych wszystkich skryptów z wszelakiej maści reklamowymi wodotryskami. Jest to strasznie irytujące. Często trzeba czekać kilka minut aż coś się załaduje, nie wspomniawszy o możliwości wpisania postu. Historii wątku nie czytałem. Dlaczego tak się dzieje?

12 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Z danych? I wykasuje mi wszystko? Produkty w koszykach w sklepach itp.?

11 godzin temu, stench napisał:

Wybierasz co usuwasz. Hasła i zakładki możesz zostawić.

wystarczy wyczyścić tylko na aktualnej stronie audiostereo i nie wywalać wszystkiego innego.

Problem się pojawił i póki co nei wiem co jest przyczyną. 90% ruchu leci przez cloudflare a tylko 10% bezpośrednio przez przekaźnik zresztą cloudflare ruchu. Przeciążenie nie ma tu nic do czynienia bo cpu użycie przy ruchu ok 1500 userów to ok 40-55% cpu. 

16 godzin temu, d-t-x napisał:

Ciężko jest rozmawiać o ograniczeniu rosyjskiej propagandy na forum z administracją, która nie odróżnia systematycznej i intensywnej pracy propagandowej niektórych użytkowników od typowym spam botów...

mamy listę takich userów i jeżeli są zgłaszani to posty lecą.... jeżeli zbanujemy takiego to trzeba mieć ku temu podstawy ... drugie to wróci zakamuflowany i pod pretekstem pisania normalnego będzie budował sobie bazę postów aby potem przejść do tego samego pisania.... pomyślimy w gronie moderacji..

9 minut temu, EmilioE napisał:

Zróbcie coś z tym "Bad request...", błagam! Działa mi już tylko na przeglądarce w pracy i tyle.

Czytałem Forum na telefonie na pobranej aplikacji forumowej i do wczoraj było ok. Nawet tutaj się już nie da otworzyć...

Naprawdę to są takie Himalaje dla technicznych?

hilamaje ? przeczyta Pan sobie z czego wynika błąd. 

Czyszczenie przeglądarki i tyle.....

Jaka przeglądarka ? adblock i vpn ?

druga sprawa to jeżeli ruch jest dziwny z strony klienta to anty ddos eliminuje takie połączenia ...

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

46 minut temu, Espectro napisał:
16 godzin temu, d-t-x napisał:

@Espectro

Masz tu jeszcze jeden kwiatek i trzymaj kciuki za to, żeby się sam nie zbanował.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

już sprawdzam.

Z jednym kwiatkiem, to nawet do biednej wdowy nie ma co startować... Holenderskie pola tulipanów wymiękają.

Zatroskany o Pana zdrowie zapytam - czy po tym "sprawdzeniu" był Pan "zajechany, jak koń po westernie"?

Ukryta Zawartość

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

• Administratorzy
13 minut temu, MV2 napisał:

Zatroskany o Pana zdrowie zapytam - czy po tym "sprawdzeniu" był Pan "zajechany, jak koń po westernie"?

ja nie ale tego co sprawdzałem aktualnie odpoczywa od forum.

1 minutę temu, Espectro napisał:

ja nie ale tego co sprawdzałem aktualnie odpoczywa od forum.

Właśnie widziałem. Z wrażenia spadłem z drapaka do kuwety.   Ale za tydzień wróci wypoczęty i dalej będzie nas bronił przed  ruską propagandą i wspierał Ukrainę.   Pozdrawiam.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć to sztuczne postarzanie sprzętu. Mnie w pewnym momencie przestało chodzić tme a zamawianie części w wersji mobilnej to dramat. W końcu miałem dość Windowsa i kupiłem MacBooka - nie mam z niczym rzadnych problemów. Nawet REW chodzi kilkukrotnie szybciej niż na Windzie. Jedynie starego łapka musiałem zostawić dla kilku programów których na IOS nie ma. Jednak maki starzeją się wolniej.

A nie można stworzyć wersji "Lite" forum dla starszych komputerów? Lite, czyli "odelżoną", prymitywną, ale szybką. Pod innym adresem, nie reklamowaną, dla wtajemniczonych chętnych. Taka wersja przecież mogłaby bazować na istniejących bazach na zasadzie zwierciadła (taki mirror). Dawałaby możliwość zwyczajnego czytania, pisania, edycji, moderowania, wklejania zwykłych linków. Tym sposobem osoby z dziwnymi i starszymi komputerami nie musiałyby rezygnować z forum. A spieszący się nie musieliby czekać długo na załadowanie się stron z ciężkimi gadżetami. Nadal też są osoby które mają kiepskiej jakości połączenie z internetem.

• Administratorzy
6 minut temu, MV2 napisał:

Właśnie widziałem. Z wrażenia spadłem z drapaka do kuwety.   Ale za tydzień wróci wypoczęty i dalej będzie nas bronił przed  ruską propagandą i wspierał Ukrainę.   Pozdrawiam.

miesiąc 🙂 

• Administratorzy
Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

A nie można stworzyć wersji "Lite" forum dla starszych komputerów? Lite, czyli "odelżoną", prymitywną, ale szybką. Pod innym adresem, nie reklamowaną, dla wtajemniczonych chętnych. Taka wersja przecież mogłaby bazować na istniejących bazach na zasadzie zwierciadła (taki mirror). Dawałaby możliwość zwyczajnego czytania, pisania, edycji, moderowania, wklejania zwykłych linków. Tym sposobem osoby z dziwnymi i starszymi komputerami nie musiałyby rezygnować z forum. A spieszący się nie musieliby czekać długo na załadowanie się stron z ciężkimi gadżetami. Nadal też są osoby które mają kiepskiej jakości połączenie z internetem.

to jest pewnego rodzaju rozwiązanie które pewnie byśmy starali się wprowadzać na główną wersje ale to nie takie proste bo do wielu funkcjonalności silnika forum nie mamy dostępu aby zmieniać 😞 

A po co ta duża ikonka w prawym, górnym rogu, waląca po oczach. Wkurzająca jest. 

Po co gadać z butami? 🙂

Na dodatek przysłania opcje  obsługi profilu użytkownika.

Edytowane przez jar1
  • Administratorzy
Godzinę temu, jar1 napisał:

A po co ta duża ikonka w prawym, górnym rogu, waląca po oczach. Wkurzająca jest. 

Po co gadać z butami? 🙂

Na dodatek przysłania opcje  obsługi profilu użytkownika.

bot do pomocy w wyszukiwania treści na stronie. Aktualnie premium i user + mają dostęp do testów.

51 minut temu, Espectro napisał:

bot do pomocy w wyszukiwania treści na stronie. Aktualnie premium i user + mają dostęp do testów.

Jak to na stronie? . Stronę to ja widzę. 😉

• Administratorzy
3 minuty temu, jar1 napisał:

Jak to na stronie? . Stronę to ja widzę. 😉

a niektórzy nie widzą a słyszą ...

ogólnie ma pomagać po prostu w nurtujących prostych szybkich pytaniach.

Typu: jakiego koloru jest zielony maluch albo takie podobne.

ps. polityki nie dotyka się 

image.png

Problem się pojawił i póki co nei wiem co jest przyczyną. 90% ruchu leci przez cloudflare a tylko 10% bezpośrednio przez przekaźnik zresztą cloudflare ruchu. Przeciążenie nie ma tu nic do czynienia bo cpu użycie przy ruchu ok 1500 userów to ok 40-55% cpu. 

A może serwerownia ma QoS za ostro ustawiony?

druga sprawa to jeżeli ruch jest dziwny z strony klienta to anty ddos eliminuje takie połączenia ...

I zaczyna się zabawa.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Godzinę temu, Espectro napisał:

ogólnie ma pomagać

I rzeczywiście pomaga. testowałem.

P.S.

Jest sprawa, dałem już wczoraj na PW, pzdr.

2 godziny temu, Espectro napisał:

a niektórzy nie widzą a słyszą ...

Typu: jakiego koloru jest zielony maluch albo takie podobne.

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście genialne 🙂

audioboot.jpg

Jaka jest baza wiedzy i skąd pochodzi?

I czy nie mona tego umieścić na dole, po prawej stronie obok strzałki przesuwu do góry?

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
  • Administratorzy
30 minut temu, jar1 napisał:

Rzeczywiście genialne 🙂

audioboot.jpg

Jaka jest baza wiedzy i skąd pochodzi?

I czy nie mona tego umieścić na dole, po prawej stronie obok strzałki przesuwu do góry?

image.png

za trudne pytanie lub zbyt ambitne. 

Tak jak pisałem tematyka i baza wiedzy to aktualnie ok 1/20 tego co mamy an forum i bazuje na zakładce FAQ oraz tematach nie używając postów więc może czasami nie zbyt wiele wiedzieć. Ale pracujemy nad tym. 

2 godziny temu, partick napisał:

możliwe 

Widzę, że testujecie. 🙂 

Dane na temat postów oraz userów i danych bieżących nie są uwzględnione.

3 godziny temu, Espectro napisał:

Zapytam z autentycznej troski, czy aby przyszłościowo ten to on/ona/ono bot nie wygryzie analogowo/cyfrowego @Espectro?

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 godziny temu, Espectro napisał:

To wybiera pod hasłem polityka 😉

Widać archiwum leci całe. 

Ale Putina nie zna i Trumpa też nie. 

A jeszcze, jak wyczyścić swoje wyszukiwanie i pytanie podstawowe, czy one są zapisywanie i kojarzone z użytkownikiem? .  To byłoby zbieranie informacji, których niekoniecznie chciałbym pozostawiać. 

Edytowane przez jar1
  • Administratorzy
4 minuty temu, xniwax napisał:

Zapytam z autentycznej troski, czy aby przyszłościowo ten to on/ona/ono bot nie wygryzie analogowo/cyfrowego @Espectro?

nieee raczej

2 minuty temu, jar1 napisał:

Usunięte. 🙂 ale i tak trzeba mieć konto aby trafić na link. baza wiedzy jest naszego autorstwa.

5 minut temu, jar1 napisał:

włączyłem i aktualnie powinien też trochę wiedzieć więcej niż tylko audio.

Ale polityka i takie tematy sa zakazane 🙂 

1 minutę temu, Espectro napisał:

raczej

Czemu "raczej" 🙂

e nie spoko 😉

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

11 minut temu, Espectro napisał:

włączyłem i aktualnie powinien też trochę wiedzieć więcej niż tylko audio.

Chyba wyłączyłeś "słowo ", bo teraz hasło polityka nic nie wybiera.

Również i "polityka sprzedaży". 😉

To jest dobre i na tym pozostał 🙂

"Nie wszystkie tematy forumowe są jeszcze wyuczone przez AI."

Edytowane przez jar1

możliwe 

Widzę, że testujecie.  

Ja akurat nie. Ale pamiętam jak w latach dziewięćdziesiątych zrobiliśmy sieć osiedlową. Domyślnie, ściągający mieli priorytet i wysycali łącze.

To może nadal są takie same priorytety, co skutkuje lagami przy zwykłym czytaniu stron forum.

7 godzin temu, Espectro napisał:

to jest pewnego rodzaju rozwiązanie które pewnie byśmy starali się wprowadzać na główną wersje ale to nie takie proste bo do wielu funkcjonalności silnika forum nie mamy dostępu aby zmieniać 😞 

Fajnie by było. Niektórzy w pracy, we warsztacie, w pracowni mają taki stary komputer na którym by chcieli pośmigać. Albo nawet serwer muzyczny starej daty. Zmiana takiego sprzętu dla korzystania z forum jest nieopłacalna.

7 godzin temu, Espectro napisał:

jakiego koloru jest zielony maluch albo

- Tato! Co to jest?

- To są czarne jagody, synu. A są czerwone, bo są jeszcze zielone"...

😀

21 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

- Tato! Co to jest?

- To są czarne jagody, synu. A są czerwone, bo są jeszcze zielone"...

😀

A jak będą już czarne, to będą granatowe.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

A jak będą już czarne, to będą granatowe.

O! Zapominam czasem...😀

.....

Podobnie, jak w dowcipie o Jasiu, który wymieniał nazwy ptaków.

🤣🤔.

• Administratorzy
14 godzin temu, jar1 napisał:

Chyba wyłączyłeś "słowo ", bo teraz hasło polityka nic nie wybiera.

Również i "polityka sprzedaży". 😉

To jest dobre i na tym pozostał 🙂

o polityce nic nie wie tak jak pisałem 🙂 

14 godzin temu, jar1 napisał:

dokładnie tak. to jakieś 1/20 może nawet mniej.

13 godzin temu, partick napisał:

Ja akurat nie. Ale pamiętam jak w latach dziewięćdziesiątych zrobiliśmy sieć osiedlową. Domyślnie, ściągający mieli priorytet i wysycali łącze.

To może nadal są takie same priorytety, co skutkuje lagami przy zwykłym czytaniu stron forum.

nie choć kiedyś tak było kto pierwszy ten lepszy i komu się uda. Po to jest load balancing i ruch przez cloudflare.

nie choć kiedyś tak było kto pierwszy ten lepszy i komu się uda. Po to jest load balancing i ruch przez cloudflare.

Tak, kiedyś było prościej. Wszystko załatwiał prosty serwer na Linuxie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.