Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

. Ile razy rozmawialiśmy z Vlado czy innymi.

Aha, czyli jeszcze gorzej. Wiedzieliście o problemach, ale na rozmowach się kończyło. Pozwalaliście przez tak długi czas moderatorom nadużywać swoich uprawnień, niszczyć forum i krzywdzić użytkowników niesłusznymi karami i banami. Smutne to.

admini widzą i mogą sprawować nadzór,

Co z tego że widzą i mogą, skoro tego nie robią? Działalność jednego moderatora musiała doprowadzić niemal do zdewastowania forum żebyście w końcu raczyli coś zrobić. Takie są fakty.

Jeżeli nie będzie nadzoru nad poczynaniami moderacji prowadzonego na bieżąco, to całe to nowe otwarcie nic nie da. Takie sytuacje jak ta będą się cyklicznie powtarzać, aż po którejś kolejnej forum już nie wstanie.

Za podobne ostrzeganie innych również były punkty, o czym wspomniałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Także ten tego, no wiesz 2smiech.gif

Tak, wiem że ryzykuję:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stosujemy zasadę, że do bana potrzeba zgody 3ech moderatorów, więc o samowolce nie można mówić.

Tere fere. Sam zostałem zbanowany samowolnie przez jednego moderatora, który nikogo się o to nie pytał, a ponadto ponakładał wszelkie dostępne mu blokady. A administracja nijak nie zareagowała na to oczywiste i jaskrawe nadużycie uprawnień moderatorskich.

Jeżeli nie zostanie wprowadzony nadzór nad poczynaniami moderacji prowadzony na bieżąco, a moderatorzy nadal będą się czuli bezkarni, to co i rusz któryś z nich będzie się dopuszczał nadużycia uprawnień, a gdy się przekona że uchodzi mu to płazem, będzie to robił coraz częściej i częściej. Taka prawda.

Aha, czyli jeszcze gorzej. Wiedzieliście o problemach, ale na rozmowach się kończyło. Pozwalaliście przez tak długi czas moderatorom nadużywać swoich uprawnień, niszczyć forum i krzywdzić użytkowników niesłusznymi karami i banami. Smutne to.

Nie dotyczy to tego jednego przypadku.

Wcześniej też była samowola i karanie po uważaniu.

Były też akcje w stylu zbiorowej amnezji z wiosny 2008 r. co do logowania się na forum, co zakończyło się powstaniem audiohobby.

Był też pewien Redaktor-Moderator, który uwielbiał podpuszczać swojego interlokutora w dyskusji tylko po to by za chwilę poczęstować go na przykład dwoma punktami.

Natomiast w temacie zapowiadanych zmian, ja to widzę tak.

Każde forum to są ludzie.

Są ci aktywni, ci nieco mniej aktywni i cała masa, którzy nigdy nic nie napiszą.

Prawda co do AS była i jest taka, że może 20-30 najbardziej aktywnych userów daje może połowę, może więcej dobowych wpisów.

Reszta pochodzi od może 100-200 osobowej grupy mniej aktywnych, reagujących na wpisy tych pierwszych.

Z AS odpłynęło wielu tych, którzy byli najbardziej aktywni.

I nie o liczbę wpisów tych userów chodzi ale też o zdolność do prowokowania odpowiedzi i reakcji innych.

W to że wrócą ci co odeszli - nie wierzę.

Natomiast muszą powstać warunki na to aby pojawili się nowi "aktywiści".

Niekoniecznie pokorni, nieco kolorowi, czasami bezczelni i irytujący...

Trzeba dać im przestrzeń aby się pojawili i rozwinęli jako uczestnicy forum.

Jeżeli to się nie stanie, to żadne amnestie nie zatrzymają tego procesu jaki obecnie ma miejsce na AS.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

muszą powstać warunki na to aby pojawili się nowi "aktywiści".

Niekoniecznie pokorni, nieco kolorowi, czasami bezczelni i irytujący...

Trzeba dać im przestrzeń aby się pojawili i rozwinęli jako uczestnicy forum.

Jeżeli to się nie stanie, to żadne amnestie nie zatrzymają tego procesu jaki obecnie ma miejsce na AS.

Rochu, zapewne zgodzisz się ze mną, że jednym z warunków koniecznych aby to zadziałało jest wprowadzenie konsekwentnej i prowadzonej na bieżąco kontroli nad poczynaniami moderatorów, aby niemożliwa była taka bezkarna samowolka jaka dotąd wśród moderatorów miała miejsce. Czyż nie?

Ta samowolka z czegoś się wzięła.

Kto pamięta bezhołowie jakie w tym zakresie panowało w 2008 r. ten chyba wie skąd wzięły się wzory dla tego co się działało w ciągu ostatniego roku.

McGyver,

Kontrola - tak.

Ale niech to będzie jakoś uregulowane i powszechnie ogłoszone.

Tak aby każdy (Moderacja, jak i my - szary lud) wiedział co wolno a co nie wypada.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

niech to będzie jakoś uregulowane i powszechnie ogłoszone.

Tak aby każdy (Moderacja, jak i my - szary lud) wiedział co wolno a co nie wypada.

Zgodzę się z tym, ale to mało. Dotąd przecież każdy moderator wiedział co mu wolno, a co nie wypada. I co? I mieli to w dupie, i tak robili co chcieli, bo MIELI POCZUCIE BEZKARNOŚCI. Żadnych konsekwencji nie ponosili, i co niektórzy rozbestwili się bezgranicznie.

Dołożyliście jednego (przyznam, dobrze rokującego) moderatora

Czy masz na myśli, tego który pięcio krotnie kłamał na mój temat na łamach tego forum i traktuje kłamstwo i manipulowanie faktami, jako swoistą formę budowania autorytetu?

Tak więc składam oficjalnie votum separatum, za przyjęcie do grona moderatorów @plastik1989. Dla mnie moderatorem może być osoba posiadająca rozległą wiedzę merytoryczną oraz posiadająca wysokie standardami moralno-etyczne.

Jest kilka, czy nawet kilkanaście osób spełniające te wszystkie wymogi, wystarczy prześledzić kilka wątków w zakładce "Stereo".

Przyganiał kocioł garnkowi.

Czy ten wpis dotyczy mła? Podaj przykłady....

Twój wpis jednocześnie potwierdza moje zastrzeżenia.

Edytowane przez hi_aro

Mógłbym podać bardzo wiele, ale to nie miejsce. Dla mnie twoja wiarygodność jest warta mniej niż zero.

Mógłbym podać bardzo wiele

Czekam, albo zamilcz.

twoja wiarygodność jest warta mniej niż zero.

No proszę i kto to pisze... i jak. Osoba, którą chcą wszystkie fora... Gratuluję nowego otwarcia.

Nie, nie potwierdza. I to jest clou problemu tego Forum po stronie Użytkowników. To Twoim zdaniem potwierdza.

I od tego trzeba zacząć całą zabawę z leczeniem...

Dla mnie twoja wiarygodność jest warta mniej niż zero.

O! właśnie tak to się robi hi_aro...

Edytowane przez tomekkk1

I od tego trzeba zacząć całą zabawę z leczeniem...

Leczenie trzeba zacząć od tego by każdy zastanowił po co tutaj jest.

Może jednak jest coś co na łączy?

Audio, muzyka to fajne sprawy.

Może trzeba wreszcie to zacząć podkreślać na forum, które im jest poświęcone?

Edytowane przez rochu

Pax, Pax, Panowie.

rzekł Rochu, po zalajkowaniu wpisów cheesy.gif .

Masz rację Rochu. Pax, ja też zalajkowałem wink.gif

Czy ten wpis dotyczy mła? Podaj przykłady....

Najśmieszniejsze jest, gdy ktoś nie widzi swoich wad.

Leczenie trzeba zacząć od tego by każdy zastanowił po co tutaj jest.

Może jednak jest coś co na łączy?

Szczera prawda, która niestety pokazuje również kolejną masę problemów - to co nas tu łączy jednocześnie bardzo nas dzieli. Prosty przykład: wystarczy napisać co usłyszeliśmy po zmianie głupiego przewodu, by za chwilę poznać antagonizm w czystej postaci... To się nigdy nie zmieni :(

Najśmieszniejsze jest, gdy ktoś nie widzi swoich wad.

No właśnie, kiedyś ładniej pisałeś, inną składnię miałeś - nie widzisz? :D :D

Tak @rochu, audio to bardzo fajna sprawa...

To po kiego grzyba ludziom zawracać głowę skoro wiesz, że nie kupią tego wzmacniacza?

Po co ten wątek?

Zacznij od siebie :)

Piszę na kolanie w metrze, a sikać mi się chce straszliwie. Musicie wybaczyć!

Piszę na kolanie w metrze, a sikać mi się chce straszliwie. Musicie wybaczyć!

Z tym żartów nie ma, z metrem. Też. Zatem ja wybaczam. Nie, nie wybaczam, bo nie było urazy :)

Edytowane przez tomekkk1

Dobrze, że nie cosik innego, czego najgorszemu wrogowi nie życzę!

Na takim na przykład La Defence - wielkim, ogromniastym, zwalistym i ponurym zbiorowisku biurowców - jest raptem JEDNA toaleta. Nie licząc knajp i macdo wszelakich.

Koniec świata, gdy Cię przypili!

...moderatorem może być osoba posiadająca rozległą wiedzę merytoryczną oraz posiadająca wysokie standardami moralno-etyczne.

A po co? Moderator ani nie ma rozstrzygać, kto w dyskusji ma rację, ani kto rozpoczął awanturę. Ma prostu umieć ocenić czy jeden jedyny pojedynczy post nie łamie Regulaminu. A do tego obok przyzwoitej znajomości j. polskiego nie trzeba nic więcej, niż wykła ludzka uczciwość.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Każde jedne przyznane punkty są widoczne na profilu użytkownika wraz z nickiem moda, który te punkty nadał. Przy odwołaniu jest wszystko do sprawdzenia. Poza tym stosujemy zasadę, że do bana potrzeba zgody 3ech moderatorów, więc o samowolce nie można mówić.

Nic o tym nie ma w regulaminie moderacji który wyraźnie określa zasady banowania:

5. Restrykcja Nr 4, o której mowa w §2 pkt. 2, czyli blokada konta, jest nakładana wyłącznie przez Administrację, po analizie powodu przyznania restrykcji.

6. W szczególnych przypadkach restrykcja Nr 4. o której mowa w §2 pkt. 2, może być nałożona przez Administrację bez wymaganej ilości punktów karnych. Do takich należy blokada konta będącego klonem konta podstawowego i następuje natychmiast, a konto podstawowe otrzymuje restrykcję zgodnie z zasadą §2 Pkt. 2 do 4, nie niższą niż Nr.2

7. W uzasadnionych przypadkach Administrator może nałożyć czasowy lub stały tzw. nadzór moderacyjny (zatwierdzanie postów użytkownika) lub inne ograniczenia (np. blokada PW), dodatkowo lub zamiast restrykcji Nr 2, 3 i 4.

Poza tym punkt 8 paragrafu 3 wyraźnie mówi;

8. Moderator nie ma prawa do stosowania restrykcji dodatkowych, a także do dokonywania dodatkowych wpisów o charakterze polemiki z użytkownikiem, który otrzymał ostrzeżenie. Dopuszczalny jest wyłącznie wpis informacyjny o charakterze udzielonej restrykcji. I tylko we wpisie, którego ostrzeżenie dotyczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ma prostu umieć ocenić czy jeden jedyny pojedynczy post nie łamie Regulaminu.

Ale jak łamie prawa fizyki albo prawo Ohma taki wpis to OKI?

Tomek, tyle punktów? Istny z Ciebie diabeł :-)

Widać nie tylko w Black Friday można było trafić na promocję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jak łamie prawa fizyki albo prawo Ohma taki wpis to OKI?

Tak. Każdy ma prawo być w błędzie, nawet pan Ohm.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

rzekł Rochu, po zalajkowaniu wpisów cheesy.gif .

Judaszu! ; )

Oby Ci, Twój, własny, osobisty kot naszczał do jutrzejszej pierwszej, porannej kawy ; )))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.