Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Time

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Art. Audio Argento na 4 lampach AVVT 32B ( wzmocniona wersja 300B) około 30 watów w klasie A

Oczywiście to nie Vitus;) ma ograniczenia ale przy moim słuchaniu

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Jak ktoś słuchał Avalonów

Słuchałem wielokrotnie,i są jednymi z moich ulubionych głośników.

Obiecałem sobie ,że jak zwiększy mi się metraż odsłuchowy to kiedyś do nich wrócę :).

Tak jak Sylwek wspomniał nie zawsze łatwo jest trafić z konfiguracją,ale jak już,to potem jest ciężko słuchać czegoś innego.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ja tam w ciemno wybieram lampę zamiast Vitusa.

Elberoth jak miał Eidolony to też najlepszy zestaw miał z SET Ancient Audio.

Eidolony to legendarna konstrukcja.

Niestety nie wszystkie modele Avalona były tak udane - choćby Opus Ceramique czy Indra.

Ktoś wcześniej napisał , że miał zastrzeżenia do suchości przekazu , braku podstawy basowej , zapraszam do mnie, mam kompletnie inne wrażenie, tak dobrego swobodnego i szybkiego basu nie słyszałem nigdzie, a mam dość nietypową aplikację bo zasilam je dość mocnym ale SET-em.

Musze potwierdzic, iz faktycznie system MPB gra wysmienicie, a i ja tak dobrego basu u nikogo nie slyszalem.

• Redaktorzy

Oczywiście, jak każde kolumny tak i Time dodają coś od siebie - dźwięk jest odrobinę dosłodzony i złagodzony na krawędziach

Dal mnie to byłaby miła odmiana w Avalonach:-)

Musze potwierdzic, iz faktycznie system MPB gra wysmienicie, a i ja tak dobrego basu u nikogo nie slyszalem.

Panowie nie wiem czy aż tak się nie znam nie mam słuchu czy mam zły gust ale czytając z ciekawości ten post bo miałem okazję słyszeć słynne avalony nie pamiętam już jaki model ale całość sprzętu tzn wzmacniacz klasy A niczym trafo w elektrowni kable jak do spawarki otulane napięciami stałymi itd jak właściciel opowiadał nie mieścił się nawet w 200 tyś

to słuchając tannoya 12 calowego w typu LRM w nowej większej obudowie oraz własnej roboty monobloków przedwzmacniacza oraz źródła po tuningu moim zdaniem to nawet porównania nawet nie ma na mega plus starej angielskiej konstrukcji mimo że cenowo jest dziesięciokrotna różnica więc czym to idzie ?

Ja znam nawet takiego, co zrobił sobie kolumny nawalony i mu gra, że ho, ho... ;-)

>piotrek1987

Na szczęście w audio jest jak z kobietami - różne się nam podobają. Inaczej byłoby strasznie nudno.

Innymi słowy - znajdą się kowboje, co lubią Tannoye. ;-)

Co się nie chwalisz?

W końcu jest czym!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Milimetr

A po co mam się chwalić? Firmy audio póki co nie zakładamy. To wszystko głównie dla "sławy mołojeckiej" i własnej satysfakcji, że się coś samemu zrobiło. ;-) Lepiej wpadnij któregoś dnia do mnie do firmy i sam posłuchaj jak to gra z GM-kami. :)

Za to za parę miesięcy pochwalę się następnymi, które pomału zaczynamy budować. Będą sporo większe: 32 cm na basie, 18-tka (nextelowy Seas Excel) i berylowy Revelator na górze.

Warto, warto!

Zrobienie samemu czegoś, co ma ręce i nogi to zupełnie inny level niż tylko przerzucanie gotowych sprzętów i wylewanie żółci na forum.

30 cm na basie to chyba taki ukłon w kierunku klasycznych i sprawdzonych rozwiązań, gdzie driver basowy ma być właśnie duży. Jest coś niepowtarzalnego w brzmieniu kolumn z dużym driverem basowym.

To samo dotyczy średnicy. Jedyne czego żałuję to tego, że u mnie są dwa małe drivery średniotonowe, a nie jeden duży. Znowu na małych driverach tenor nie brzmi tak jak na porządnej 18-tce.

Miałem kiedyś u siebie Rosso Fiorentino Siena i to był najlepszy wokal jaki słyszałem. Niestety ugotowały się u mnie na basie, chociaż bas był z closed box.

Jeszcze raz gratuluję i trzymam kciuki za projekt!

Gość cybant

(Konto usunięte)

>Milimetr

A po co mam się chwalić? Firmy audio póki co nie zakładamy. To wszystko głównie dla "sławy mołojeckiej" i własnej satysfakcji, że się coś samemu zrobiło. ;-) Lepiej wpadnij któregoś dnia do mnie do firmy i sam posłuchaj jak to gra z GM-kami. :)

Za to za parę miesięcy pochwalę się następnymi, które pomału zaczynamy budować. Będą sporo większe: 32 cm na basie, 18-tka (nextelowy Seas Excel) i berylowy Revelator na górze.

Zróbcie Staremu porządne głośniki , bo się chłop męczy z tymi Thielami ...i kombinuje z Rockportami jak koń pod górę;)))

30 cm na basie to chyba taki ukłon w kierunku klasycznych i sprawdzonych rozwiązań, gdzie driver basowy ma być właśnie duży. Jest coś niepowtarzalnego w brzmieniu kolumn z dużym driverem basowym.

To prawda, tylko strasznie trudno zaprojektować do tego obudowy, żeby - przy dużej szerokości frontu - wyglądało to jeszcze akceptowalnie... ;-)

Mój kolega ma Esę Profi i wygląda to zupełnie dobrze. Można też pójść w koncepcję typu Sonus Stradivari, ale niestety tam te szerokie parawany nie pozwalają na takie fajne zjawiska w zakresie budowania przestrzeni, jak przy wąskiej ściance.

Pod tym względem ciekawa jest koncepcja Ktemy Serblina. Obudowa wąska z przodu - daje ładne budowanie sceny, a cztery 10 calowe basowce dmuchają na szeroką odgrodę pośrednią z tyłu. Zakombinowane, ale wyszło to zgrabnie.

Ja znam nawet takiego, co zrobił sobie kolumny nawalony i mu gra, że ho, ho... ;-)

>piotrek1987

Na szczęście w audio jest jak z kobietami - różne się nam podobają. Inaczej byłoby strasznie nudno.

Innymi słowy - znajdą się kowboje, co lubią Tannoye. ;-)

Ale poważnie piszę na pierwszy rzut oka to moim zdaniem opsesja patrząc na tamtego miłego Pana który wydaje ostatni grosz na sprzęt a pokój odsłuchowy jest b słabej jakości ja chcąc iść wyżej zburzyłem pół pietra zrobiłem stałe ustroje nową instalację na grubych kablach a później biorę się za sprzęt

moim zdaniem kupowanie kabli po kilkadziesiąt nawet tyś a odmawianie sobie przyjemności z życia to choroba już, nie mam jeszcze jakiegoś super samochodu ani samolotu ale naprawdę chociaż nie wiem co wolał bym zwiedzić za to pół świata a znależść rozsądne rozwiązanie nie wtapiać kilkaset tyś w same kolumny które to będą miały to coś czego nawet obcy człowiek nie usłyszy. Chyba że jest się milionerem to ma świętą racje bo go stać na wszystko.

Nie ma wiele porównań ale lubię muzykę na żywo chce przed swoim sprzętem zamknąć oczy i poczuć się jakbym siedział przed artystami ale wszystko z rozsądkiem. Zaraz pewnie zakatuje mnie połowa audiofili ale cóż.... piękna pogoda się robi lecę w góry grzech w domu zostać Pozdrawiam ( :

MPB? co to za zwierzę ? ;)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• Redaktorzy

Twonk, muszę tego koniecznie posłuchać!

Warto, warto!

Zrobienie samemu czegoś, co ma ręce i nogi to zupełnie inny level niż tylko przerzucanie gotowych sprzętów i wylewanie żółci na forum.

To samo dotyczy średnicy. Jedyne czego żałuję to tego, że u mnie są dwa małe drivery średniotonowe, a nie jeden duży. Znowu na małych driverach tenor nie brzmi tak jak na porządnej 18-tce.

Miałem kiedyś u siebie Rosso Fiorentino Siena i to był najlepszy wokal jaki słyszałem. Niestety ugotowały się u mnie na basie, chociaż bas był z closed box.

Jeszcze raz gratuluję i trzymam kciuki za projekt!

Milimetr

Napisz proszę raz jeszcze z jakich kolumn slyszales najlepszy wokal. I napisz jaki tam jest głośnik na srednicy.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.