Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek oburzonych na Cambridge Audio Stream Magic 6

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, to pewnie są jakieś ciemne interesy czy inny lobbing, niestety.

Ja mam SBT jako transport po USB i nic innego więcej mi nie potrzeba :)

I super. Szkoda, ze SBT nie jest rozwijanym projektem.

Gość baca5

(Konto usunięte)

I super. Szkoda, ze SBT nie jest rozwijanym projektem.

A co można dalej rozwijać w skończonym projekcie? SBT, jako transport, jest rozwiązaniem zamkniętym i skończonym.

Że nie jest kontynuowany, to fakt - otwartym pozostaje pytanie: dlaczego?!

A nie jest tak? Poza tym super jest miec co roku nowy model iPhona, samochód co trzy lata to też już prawie standard:)

Super? Patrzę na znajomych i nie widzę tej radości w oczach, raczej konsternację i frustrację. Połowa znajomych na smartfonach aktualizuje sam system, aplikacji nie aktualizują w ogóle ze względu na błędy. Backup/restore to codzienność. Ostatnio kolega szukał siekiery przez 2 tygodnie. Aktualizowane-profilowane łamały się jak zapałki, gubiły ostrze w locie itd. ;) Sam aktualnie przerabiam temat klimatyzacji - od 3 tygodni odsiewam ziarno od plew. Ten który prawie zacząłem zamawiać okazał się totalną kupą. Coraz więcej znajomych szuka starych produktów w dobrym stanie i potem je hołubi. ;) Ceny vintage rosną. W bełkot marketingowy nikt normalny dziś nie wierzy. Gdzie tu sens? ;)

A przekonywać nikt nie musi, klienci sami tego chcą.

Hmm... jacy klienci? Masz na myśli młodych ludzi, których jedynym posiadanym "dobrem" jest smartfon za 1-2k wymieniany co max. 2 lata? Wszystko na zasadzie masz komórę, pracę w młodym prężnym zespole 24/7 - żyjesz w raju. ;)

Myślę, że przesadzasz. Nikt nikogo do niczego nie zmusza jeśli chodzi o zakupy:)

Ja mam iPhona 4s i jakoś nie mam zamiaru wymieniać go na 5s. Tak samo jest z tabletem. Jak padną to je wymienię. Natomiast Apple w tym zakresie jest tak solidny, że będę go używać, aż po prostu się zużyje ze starości:) Następny laptop tez będzie od Appla. Wole zapłacić 2x więcej za maca niż kolejnego samsunga czy della z windowsem. Natomiast to, że obecnie producenci robią rzeczy słabej jakości (nie wszyscy) nie jest niestety zależne od nas. Dlatego ja, jeśli mogę to kupuję sprzęt polski (jeśli chodzi o audio). Polski mam gramofon, pre i wzmacniacz. Tylko kolumny i wkładka nie są "nasze", za to bardzo dobrych i odpowiedzialnych producentów:)

Myślę, że przesadzasz. Nikt nikogo do niczego nie zmusza jeśli chodzi o zakupy:)

No,to nie do końca tak.Istnieje presja środowiska.A i PR włazi nam do mózgu z reklamami,i sra,gdzie popadnie."Chcesz być cool,free,trendy to kup X"Żeby się temu wszystkiemu oprzeć, trzeba mieć zajebiscie silną wolę, mocny charakter,i doświadczenie.A niestety nie jest to domeną młodszego pokolenia.Z góry przepraszam młodszych, którzy to wszystko posiadają, za generalizacje.

Pozdrawiam

Marcin

to pokolenie Androida , mające ciągłą sraczke na jakieś nieokreślone aktualizacja . No i oczywiście wszystko musi być za darmo .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Masz prawo do własnego zdania. Dla mnie współczesny marketing jest maksymalnie chory. Wszystko jest cool! Miniwieże 1000W są cool, siekiery z profilowaną rączką która się łamie po 2 dniach są cool, smartfony które po dwóch latach nie są w stanie działać pod nowym softem są cool, klimatyzacje zrobione z tandetnego plastiku są cool, samochody których eksploatacja po 5 latach staje się nieopłacalna są cool, proszki, mydełka, żarcie z konserwantami po których rosną kolejne pokolenia alergików są cool - mógłbym tak pisać jeszcze przez tydzień.

Osobiście mnie to nawet nie denerwuje. Nauczyłem się, że jak coś mam kupić to muszę przez miesiąc siedzieć w google, poczytać opinie, potem obdzwonić pół Polski, jak jest to produkt zachodni sprawdzić ceny w innych krajach UE, jeśli montaż tego wymaga poszukać specjalisty instalatora, który nie spieprzy roboty i w końcu po 2 miesiącach cieszyć się nabytkiem, albo kląć jeśli coś przeoczyłem. ;) Przy czym specjalistę wzywam od wielkiego dzwonu. Większość rzeczy nauczyłem się robić sam, bo jak zrobię sam to będzie to zrobione w sposób profesjonalny (ja mam czas, specjalista - panie ja nie mam czasu nie ma na zabawy hihi). Jakby mi ktoś 20 lat temu pokazał, co będę wstanie zrobić sam to bym nie uwierzył. ;)

Wbrew pozorom nie mam w domu wyposażania audio, IT, AGD itd. z poziomu hi-endu. Wiele rzeczy jest prostych, pozbawionych wodotrysków, ma jednak tą zaletę że niestety działa i to nawet czasem długo. ;)

To co napisał Marcin_75 ma głęboki sens. Doświadczenie i silna psychika, pierwszego uczyłem się przez ostatnich 10 lat (w nowej rzeczywistości), drugie mam od urodzenia w krwi. Jakie szanse na przetrwanie w takim społeczeństwie ma 60 letnia staruszka? Żadne. Babcię można spokojnie wyłączyć.

Kończę te wywód bo nie dotyczy to tematu wątku.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Pisząc o "rozwijanym projekcie" miałem na myśli możliwość odtwarzania szerszego wachlarza obecnych formatów (DSD, DXD itd.:)

Niby tak, będę musiał żyć z FLAC ;)

Rozumiem na czym polega problem. Dla mnie to jest jawne oszustwo, ponieważ coś co najprawdopodobniej mogłoby być dalej aktualizowane nagle przestaje. A wszystko po to aby wmówić użytkownikowi, że jego sprzęt jest stary i musi kupić nowy.

Trafiłeś na zły okres bo sprzęcior pewnie sprzedawany jest od kilkudziesięciu miesięcy i "starzy" posiadacze zdąrzyli się z nim oswoić. A producent chcąc pobudzić rynek wypuścił lifting, zachęcając obecnych klientów, a i może przyciągnie nowych. Takich co odejdą i tak będzie mniejszy odsetek.

To jak z telefonami Samsunga czy sony, wypuszczą nowy model i nie dostaniesz już aktualizacji na swój stary :)

Dlatego korzystam z telefonu googla nexus 4. Mimo, że od prawie roku jest już 5tka, ciągle otrzymuję coś nowego. Oby jak najdłużej.

Wszystko ma swój cel, pobudzi się rynek używek, i zarazem zwiększy sprzedaż nowych.

Mrok, zgadzam się z Tobą w 100%:)

A propos siekiery, czy to byl Fiskars? Pytam, bo mam zamiar kupic:)

Marki nie znam. Wiem tylko, że kolega kupił proste stylisko, oprawił i... stara siekiera dalej w użyciu. ;)

Polecajacych Fiskars do lupania jest juz 2!

Trzech! I ja mam!

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mój Audio Alchemy nigdy nie miał żadnej aktualizacji (ani nawet możliwości wprowadzenia takowej) prócz opcji dokupienia modułu zdalnego sterowania, czy powinienem czuć się nabity w butelkę? :)

A tak poważnie to dzisiaj normą jest wypuszczanie półproduktów na rynek, zarówno sa to urządzenia jak i oprogramowanie (systemy operacyjne, programy, gry itd.) które dopiero nieraz po latach stają się produktami w pełni wartościowymi jakimi winny być w momencie premiery.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 2 tygodnie później...

O widzę, ze dyskusja się rozkręciła kiedy byłem na wakacjach. 2 tygodnie odpoczynku to bardzo porządna sprawa :).

I nadal podtrzymuję swoje zdanie, że sprzęt strumieniowy bezwzględnie powinien być stale aktualizowany. Chociażby o wimp hifi lub spotify, którego na CA MS6 już nigdy się nie uświadczy, ponieważ firma wypięła się na klientów.

I dla tego właśnie nie odpowiada mi ani CA, ani w ogóle sprzęt strumieniowy, nigdy nie wiadomo jak to będzie z softem po kilku latach. Wole zwykłego PC'ta. Jedyny problem to takie, że PC, to bardzo drogie rozwiązanie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

I dla tego właśnie nie odpowiada mi ani CA, ani w ogóle sprzęt strumieniowy, nigdy nie wiadomo jak to będzie z softem po kilku latach. Wole zwykłego PC'ta. Jedyny problem to takie, że PC, to bardzo drogie rozwiązanie.

Myślę, że odtwarzacze strumieniowe to przyszłość pod warunkiem, że będą robione i wspierane przez profesjonalne firmy budujące trwałą lojalność i zadowolenie klientów.

Ja pamiętam jak C.A. kosztował kiedyś grosze teraz otwierając strumieniowca w środku patrzę,że w 6-ka czy nowa 6v2 powinna kosztować też grosze -tam nic nie ma -a jeśli jeszcze zapominają wspierać softem starsze urządzenie to tylko opublikować i to grubo ! Ja cały czas twierdzę ,iż system stereo to zj** genetyczny a ceny urządzeń za grubą kasę patroszą krawatów z złotówek nie dając praktycznie nic.PC do stereo ,PC do video +aktywne paczki najlepiej POLSKIEJ produkcji -KONIEC !

Dystrybutorek powinien odnieś się na zapytanie -acz dla mnie wszyscy to oszuści dyletanci !!

Po co kupuje sie SM6 ?

Dla jego bardzo dobrego DACa a gratis dostajemy strumieniowiec i radio internetowe .

Na cholerę komu te aktualizacje ?

Od XX lat robi sie przetworniki bez aktualizacji i ludzie byli , są i będą zadowoleni .

Jak ktoś lubi bajery i ma parcie na ciągłe wgrywanie to niech sobie PCta kupi .

Myślę, że odtwarzacze strumieniowe to przyszłość pod warunkiem, że będą robione i wspierane przez profesjonalne firmy budujące trwałą lojalność i zadowolenie klientów.

Pewnie tylko dodaj jeszcze jedno zero a i tak w pewnym momencie skończą się aktualizacje bo wszystko ma swoje ograniczenia .

Zresztą budowa i lojalność były budowane na początku lat 90tych gdzie firmy chcąc zdobyć klienta topowe klocki sprzedawały z minimalnym zyskiem .

Dzisiaj wszędzie liczy się szybki zarobek jak najmniejszym kosztem .

Ja pamiętam jak C.A. kosztował kiedyś grosze teraz otwierając strumieniowca w środku patrzę,że w 6-ka czy nowa 6v2 powinna kosztować też grosze

To zobacz sobie w środku CDki za 3- 4 x tyle . jest coś w środku więcej ?

Zobacz co siedzi choćby w Brystonie za dychę .

Nie wiem co Wy się tak tego uczepiliście .

Sprzęt kupujecie dla aktualizacji czy brzmienia ?

Świetny DAC z dodatkowymi funkcjami w śmiesznej cenie . Kto w tej cenie daje więcej ?

Od początku można go było kupić za 3200zł . Kto wtedy czy dzisiaj daje tyle co może ten strumieniowiec z jego brzmieniem ?

Muda, Ty chyba nie rozumiesz paru istotnych rzeczy. Po pierwsze sm6 to przede wszystkim strumieniowiec a nie dac i darmowy strumieniowiec. Nie odwracajmy kota ogonem. To tak jakby powiedziec, ze kupuje sie silnik a reszta samochodu jest gratis. I co ja mam zrobic z tym silnikiem jak reszta jest do dupy? Kreci sie, ale co z tego. Po drugie jestes chyba jedyna osoba, ktora korzysta z pilota przy odtwarzaniu plikow i jest z tego zadowolona. Pokaz mi choc jedna reklame wyprodukowana przez CA a dotyczaca sm6 gdzie chwala pilota. Nie ma takiej. Jest za to pokazujaca jak to zajebiscie dziala aplikacja na ipada, ktora de facto nie dziala. Dla mnie i dla wielu innych uzytkownikow odtwarzanie strumieniowe bez mozliwosci obslugi za pomoca tabletu mija sie z celem. Dlatego nie patrz na sm6 z poziomu odosobnionych potrzeb. To, ze masz ich tak malo, nie oznacza, ze inni tez ich tak malo maja.

A co do walorow dzwiekowych to nie przesadzajmy. Gra dobrze i to wystarczy.

Po pierwsze sm6 to przede wszystkim strumieniowiec a nie dac i darmowy strumieniowiec.

Moim zdaniem wybitny DAC w tej i wielokrotnie wyższej cenie o czym i z czym był porównywany już pisałem wielokrotnie .

Brzydkie to , słaby wyświetlacz ale co , M2Tech Young jest ładniejszy ? A nawet z Palmerem dla mnie dużo gorzej gra po coaxie . Można tam bez ograniczeń zmieniać soft ?

Podaj mi przykład tak grającego DACa z takim strumieniowcem + radio internetowe + przyzwoity preamp cyfrowy w tej cenie .

?

Jeden przykład .

Nie odwracajmy kota ogonem. To tak jakby powiedziec, ze kupuje sie silnik a reszta samochodu jest gratis. I co ja mam zrobic z tym silnikiem jak reszta jest do dupy? Kreci sie, ale co z tego

A widzisz kilka lat temu jeździłem nowiutkimi Passatami .

Do dupy są te samochody bo od nowości nie było map na Polskę a żadne aktualizacje nie robią z tych nawigacji takich jakie teraz można kupić w sklepie za grosze .

Czyli co ? Nie da się aktualizować to samochód do dupy ?

A nie po to się kupuje samochód żeby jeździć jak najbardziej komfortowo , bezpiecznie i tanio ?

Dlatego nie patrz na sm6 z poziomu odosobnionych potrzeb.

Ja tam nie wiem ale ja kupowałem żeby słuchać na nim muzyki w jak najlepszej jakości i doskonale się w tej roli sprawdza .

Zresztą i tak najlepiej gra po coaxie a nie z plików .

Cóż , reklamy to reklamy ale każdy ma chyba mózg żeby przefiltrować fikcję od realiów .

Reklama ma naciągnąć jak najwięcej klientów a to my powinniśmy zweryfikować co nas interesuje i jest dla nas najważniejsze .

I dzięki obecnej polityce firmy można mieć świetny DAC + strumieniowiec + radio internetowe z przyzwoitym preampem za śmiesznie niską kasę .

A co do walorow dzwiekowych to nie przesadzajmy. Gra dobrze i to wystarczy.

Próbowałeś grać na nim przez dobry napęd CD po coaxie ?

Cały czas będę powtarzał stereo o zj.b genetyczny jest to zły system od nagrania po sprzęt w domu-jestem za systemem wielokanałowym od frontu na kolumnach omnipolarnych !

Prosty przykład ;instrument perkusyjny i wokal -zawsze perkusja jak za kotary a wokal jak lew ,graty po 1 milion zł i d..a blada !!!

Ale tu mamy inny temat! Mając dac-ki,cd-ki od 1000zł do 40 tyś stwierdziłem iż zrobienie dac-a samemu nie jest problemem , granie będzie podobne (raz na + raz na - tu realizacja nagrania się kłania)do bardzo drogich zabawek.A prostota i możliwości tuningowe bardzo duże.

Napisałbym pismo do fabryki CA i prosił o odpowiedź -czy to prawda, że nie będzie wsparcia do tego modelu z numerem seryjnym?

Ponieważ jak nie będzie to pewnie v2 też po jakimś czasie nie będzie wspierana.

Złożyć się na reklamę w gazecie i zacytować zdanie z fabryki.

UWAGA !Firma x czy y ... bla bla bla

I tak ze wszystkim -aż znikną z rynku wszelakie badziewia produkowane przez księgowych.

Ja znam samsunga blu ray i HK gdzie nowych płyt nie czytał i brak wsparcia softowego !?

A taki Sony ma PS3 i PS4 tam cały czas cuś nowego wgrywają .

Jeden przykład

Simple Audio Roomplayer+

A nie po to się kupuje samochód żeby jeździć jak najbardziej komfortowo , bezpiecznie i tanio ?

Dokładnie, po to kupuje strumieniowca, który ma obsługę na ipada, aby z niej korzystać. Gdyby CA sprzedawało SM6 z informacją, że obsługa jest z pilota, a aplikacja na ipada dopiero w fazie testów i nie ręczą za jej prawidłowe działanie, to wtedy co innego.

Cóż , reklamy to reklamy ale każdy ma chyba mózg żeby przefiltrować fikcję od realiów .

Reklama ma naciągnąć jak najwięcej klientów a to my powinniśmy zweryfikować co nas interesuje i jest dla nas najważniejsze .

I dzięki obecnej polityce firmy można mieć świetny DAC + strumieniowiec + radio internetowe z przyzwoitym preampem za śmiesznie niską kasę

No nie do końca bo na reklamie aplikacja działa, w rzeczywistości nie działa. Wprowadzenie w błąd klienta się kłania. No i przypomnę jeszcze raz, do znudzenia, że SM6 to odtwarzacz strumieniowy, a dopiero potem dac itd. Do tego został stworzony, do strumieniowania muzyki z plików, czyli transport plud dac, a nie dac i dodatkowa możliwość strumieniowania muzyki.

Próbowałeś grać na nim przez dobry napęd CD po coaxie ?

Nie, z bardzo prostej przyczyny, słucham muzyki z plików i winyli i po to kupowałem SM6 - jak sama nazwa wskazuje "Stream", ale może już nie "Magic":)

Mając dac-ki,cd-ki od 1000zł do 40 tyś stwierdziłem iż zrobienie dac-a samemu nie jest problemem

Super !

Jestem za. Zrób taki grający lepiej od tego SM6 w niższej cenie - kupuję pierwszy egzemplarz .

Niejeden tak cwaniaczył a skończyło się jak się skończyło .

Napisałbym pismo do fabryki CA i prosił o odpowiedź -czy to prawda, że nie będzie wsparcia do tego modelu z numerem seryjnym?

Ponieważ jak nie będzie to pewnie v2 też po jakimś czasie nie będzie wspierana.

Złożyć się na reklamę w gazecie i zacytować zdanie z fabryki.

To zrób to samo z firmami robiącymi PCty .

To tez jawne oszustwo bo co kilka lat jesteśmy zmuszani żeby wymieniać je na nowsze .

W każdym urządzeniu kończy się kiedyś możliwość aktualizacji software jak nie wydala hardware .

Tak było jest i pewnie będzie .

Nie, z bardzo prostej przyczyny, słucham muzyki z plików i winyli i po to kupowałem SM6 - jak sama nazwa wskazuje "Stream", ale może już nie "Magic":)

Spoko , czyli pisząc o nim w stosunku do Simple Audio Roomplayer+ piszesz nieprawdę bo SM6 najlepiej gra po coaxie .

Tak samo M2TECH Young gra bardzo dobrze po USB a po coaxie gorzej od SM6 .

Podsumowując .

Kto chce dziś kupić bdb CD to warto kupić napęd i SM6 jako DAC po coaxie do tego z możliwością słuchania muzyki z sieci i z dysku , pena czy serwera .

Kto chce sterować ipadami , tabletami itd musi szukać gdzie indziej .

W sumie SM6 jest teraz tak tani że można by podpiąć pod niego inny strumieniowiec albo złożyć porządnego pod niego PCta .

Spoko , czyli pisząc o nim w stosunku do Simple Audio Roomplayer+ piszesz nieprawdę bo SM6 najlepiej gra po coaxie .

Nie moge sie z Toba zgodzic, bo porownujac do Simple Audio porownuje odtwarzacze strumieniowe, bo o nich jest mowa, a nie granie po coaxie.

Rozroznijmy dwie rzeczy. Mowa jest o sm6 jako strumieniowcu a nie dacu do CD po coaxie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.