Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 8-9.11.2014

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

Kolegom , ktorzy maja zastrzezenia do prezentacji Focali powiem jedno: na tle szeregu plumkajacych systemow i zaledwie kilku pelnopasmowych i dynamicznych prezentacji, dzwiek z Grande Utopia przewyzszal o umowna klase wszystkie pozostale konstrukcje.

Kropka.

Mozecie mnie teraz swobodnie krytykowac.

oj tam zaraz krytykowac ;) mnie tylko zastanawia jak mozna pogodzic uwielbienie dla systemu ayon+avantgarde z focalami z soulution - toc to 2 rozne swiaty!

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Co było nie tak z Audiofizyką w tym pokoju.Brak audiofilskiego powietrza (jakieś tam jonizatory roztawiali), aluminiowy gramiak, złe stoliki, nienaturalna okleina kolumn :), a może VDH - już nie raz byłem świadkiem złego użycia produktów tej firmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 649c43f05b4a0909m.jpg db1f5984215b14ebm.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Mam kilka spostrzeżeń dot. tych targów po kilku latach bywania.

- Zainteresowanie zwiedzających poszczególnymi urządzeniami zaczyna się od końca w torze. Tzn. : najczęściej ludzie pytają o kolumny, potem o wzmacniacze, potem o źródła i transporty.

-Wszyscy wystawcy myślą, że w jeden dzień w nowym pokoju uda im się złożyć dobry system, ale w większości przypadków się tak nie dzieje.

-Większość odwiedzających myśli, że w jeden dzień można złożyć pokój lepszy, niż ten ich własny, nad którym pracują w domu latami. Myślą oni błędnie.

-W związku z powyższym zawsze po Audioshow jest na forum kilkanaście wpisów osób, które cieszą się, że u nich w domu gra najlepiej i całe inne audio niż ich domowe to padaka.

-Ci którzy najwięcej wiedzą, mają najmniej do powiedzenia

-Ci którzy najmniej wiedzą, mają najwięcej do powiedzenia

-Ci najmniej słuchani najgłośniej krzyczą

-Ci najbardziej słuchani mówią cicho lub wcale

-Oczekiwania odwiedzających są bardzo zróżnicowane i sprzeczne względem siebie.

-Średnia arytmetyczna wszystkich oczekiwań wynosi zero, ponieważ przeciwności się znoszą.

-Ci którzy mają najmniej pieniędzy, mają relatywnie najwyższe oczekiwania

Na koniec zacytuję piosenkę Radiowych Nutek p.t. "Marzenia"

Najlepiej by szkoły nie było

A wszystko wchodziło do głowy

Fontanny tryskały aż miło

I leciał z nich sok malinowy

Tak chciałabym dostać papugę

I chodzić na wielkich obcasach

Niech wszystko kosztuje złotówkę

I włosy niech mam aż do pasa

Chcę mieć malutkiego pieseczka

I żeby na imię miał PIKUŚ

Niech mama się częściej uśmiecha

I suknie ma złotą z promyków

Pozdrawiam :)

Prawie jak w Biblii ostatni są pierwszymi; nasuwa się pytanie po co jak się nie pchają na afisz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Mam kilka spostrzeżeń dot. tych targów po kilku latach bywania.

- Zainteresowanie zwiedzających poszczególnymi urządzeniami zaczyna się od końca w torze. Tzn. : najczęściej ludzie pytają o kolumny, potem o wzmacniacze, potem o źródła i transporty.

-Wszyscy wystawcy myślą, że w jeden dzień w nowym pokoju uda im się złożyć dobry system, ale w większości przypadków się tak nie dzieje.

-Większość odwiedzających myśli, że w jeden dzień można złożyć pokój lepszy, niż ten ich własny, nad którym pracują w domu latami. Myślą oni błędnie.

-W związku z powyższym zawsze po Audioshow jest na forum kilkanaście wpisów osób, które cieszą się, że u nich w domu gra najlepiej i całe inne audio niż ich domowe to padaka.

-Ci którzy najwięcej wiedzą, mają najmniej do powiedzenia

-Ci którzy najmniej wiedzą, mają najwięcej do powiedzenia

-Ci najmniej słuchani najgłośniej krzyczą

-Ci najbardziej słuchani mówią cicho lub wcale

-Oczekiwania odwiedzających są bardzo zróżnicowane i sprzeczne względem siebie.

-Średnia arytmetyczna wszystkich oczekiwań wynosi zero, ponieważ przeciwności się znoszą.

-Ci którzy mają najmniej pieniędzy, mają relatywnie najwyższe oczekiwania

Na koniec zacytuję piosenkę Radiowych Nutek p.t. "Marzenia"

Najlepiej by szkoły nie było

A wszystko wchodziło do głowy

Fontanny tryskały aż miło

I leciał z nich sok malinowy

Tak chciałabym dostać papugę

I chodzić na wielkich obcasach

Niech wszystko kosztuje złotówkę

I włosy niech mam aż do pasa

Chcę mieć malutkiego pieseczka

I żeby na imię miał PIKUŚ

Niech mama się częściej uśmiecha

I suknie ma złotą z promyków

Pozdrawiam :)

Świetne podsumowanie i to nie tylko Audio Show.

Prawie jak w Biblii ostatni są pierwszymi; nasuwa się pytanie po co jak się nie pchają na afisz?

Bo do śmierci człowiek rozumu się uczy, a na starość głupim umiera :)

Bo do śmierci człowiek rozumu się uczy, a na starość głupim umiera :)

Do śmierci to rozumny człowiek uczy się pokory.

A może uczy trzymać się środka? Bo stare ludzie to czasem są za bardzo powściągliwe aż. Dobra, pisałem pół żartem. Osobiście to nie lubię uogólnień, choć niektóre prawidła życiowe są ciekawe. Traktują jakby o takich prawach karmy w życiu.

Czy chociaż w tym razem poradziliście sobie z odorem piwa, który zwykle co roku towarzyszył pokojowi DIY?

Czy chociaż w tym razem poradziliście sobie z odorem piwa, który zwykle co roku towarzyszył pokojowi DIY?

Pozostawilem sobie te o tą przyjemność ganiania i wąchania ale tylko po Sobieskim ;)

Cholernie doświadczony z Ciebie człowiek a byc może wrodzony talent jakim jest pesymista :)

<br />Cholernie doświadczony z Ciebie człowiek a byc może wrodzony talent jakim jest  pesymista :) <br />

Dostałem już po dupie odpowiednio jak już wydawało mi się ze jestem taki wielki :)

Obecnie jestem nastawiony pozytywnie do życia bo przerastające mnie problemy mam w dupie.

A mi bardzo podobał się diapason.

Nie tylko tobie,tak na marginesie najlepiej przygotowane pokoje,warto pochwalić chłopaków z Albedo, Audio-connect.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

oj tam zaraz krytykowac ;) mnie tylko zastanawia jak mozna pogodzic uwielbienie dla systemu ayon+avantgarde z focalami z soulution - toc to 2 rozne swiaty!

Rozne sa sciezki audiofilskie, szukam wybitnego dzwieku.

Kazdy z zestawow jest tylko przyblizeniem i pewnym uproszczeniem " dzwieku idealnego".

Oba wymienione przez Ciebie zestawy sa blizej tego umownego idealu ,niz inne , oczywiscie w mojej opinii.

Poza tym moj stosunek do posiadanych sprzetow jest chlodniejszy, to najlepszy sprzet za dana kase w moim warunkach lokalowych, jaki udalo mi sie skompletowac, ale nie znaczy , ze jest bezwzglednie najlepszy.

Konto w trakcie usuwania

A ja jak zwykle nie miałem okazji niczego posłuchać, więc co najwyżej mogę sobie poczytać jak grało :(

Jak wiecie, nie dojechał zapowiadany Naim Statement - niestety wzmacniacz utknął na lotnisku, przez niefrasobliwość kanadyjskiego dystrybutora. Miał go nam odesłać po swoim show w zeszły weekend, ale najpierw z sobie tylko znanych powodów spóźnił się 3 dni z wysyłką, a następnie jeszcze źle wypełnił dokumenty. W efekcie czego wzmacniacz dotrze ... ale w poniedziałek :( Szczęśliwie, gdy w piątek o 17:00 okazało się, że Naim jednak nie dojedzie, Sound Club zgodził się pożyczyć komplet amplifikacji Soulution, więc przynajmniej zastępstwo było godne. A wierzcie mi - znalezienie za pięć dwunasta drugiego systemu, który mógłby godnie zniwelować powstała lukę nie jest proste ! Szkoda jedynie że Trimex uparł się na źródło Cyrusa - to dobry sprzęt, ale podłączanie źródła za kilkanaście tysięcy do zestawu kolumny / wzmacniacz za ponad milion, to jednak audiofilski mezalians.

Żałuję także, że nie udało się uruchomić pokazu aut przed Bristolem - niestety wobec lejącego deszczu w piątek, i perspektywy dalszych opadów przez cały weekend, zostaliśmy zmuszeni aby tę część prezentacji odwołać. Szczęśliwie Jag w Sobieskim był pod dachem, więc można było zobaczyć choć jedno auto. Zdawałem sobie sprawę z ryzyka jakie niesie ze sobą ustawienie aut pod gołym niebem, miałem jednak cichą nadzieję, że pogoda będzie nam sprzyjać. A tu jak na złość - przez 3 tygodnie przed wystawą było sucho, a jak przyszedł weekend - to się rozpadało.

Przy okazji - w jednym z pokoi znalazłem aparat fotograficzny, a w autobusie - dokumenty. Jeżeli ktoś z was zgubił to prośba o kontakt na PW.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Co było nie tak z Audiofizyką w tym pokoju.Brak audiofilskiego powietrza (jakieś tam jonizatory roztawiali), aluminiowy gramiak, złe stoliki, nienaturalna okleina kolumn :), a może VDH - już nie raz byłem świadkiem złego użycia produktów tej firmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 649c43f05b4a0909m.jpg db1f5984215b14ebm.jpg

bo to grało na VdeHu...dlatego powietrza nie było ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jak grali z gramiaka bylo Bardzo Dobrze! Co bylo nie tak...Audio Physici to slabe glosniki ( moim zdaniem ) ale i tak zagralo wyjatkowo!

Technics nie zagral zle, jak na moje ucho.

Jak grali z gramiaka bylo Bardzo Dobrze! Co bylo nie tak...Audio Physici to slabe glosniki ( moim zdaniem ) ale i tak zagralo wyjatkowo!

Technics nie zagral zle, jak na moje ucho.

a na gorze tani wavecor tw30... :)

Send from Tapatalk.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Stasiu, czy mógłbyś rozwinąć tę myśl - dlaczego uważasz AP za słabe głośniki?

Nie jestem w tych sprawach wyrocznia, to tylko moje zdanie. To nie moj dzwiek poprostu, slyszalem kilka prezentacji tych glosnikow i zawsze bylo bardzo slabo a byl tam zawsze ich konstruktor, wiec co? Nie slyszy tego? Bas dudniacy do granic, srodek zmulony gora rowniez. Ale to co uslyszalem z gramiaka bylo bardzo dobre pomijajac nawet te kolumny. Nie wiem moze im potrzeba innej elektroniki, Ale to co puszcza konstruktor zazwyczaj zle swiadczy o tych glosnikach. Jak on mogl to prezentowac???

>Stasiop

To było uczciwe pytanie, nie podpucha. :) Ja też nie jestem wyrocznią i też trochę mi przeszkadza ich "napompowany" bas (zwłaszcza w tańszych modelach), ale takie Avantery czy Cardeasy potrafią zagrać z naprawdę dużą kulturą.

Za to co do Technicsa nie mogę się z Tobą zgodzić. Nie wiem czy zauważyłeś, ale słuchaliśmy go w sobotę jednocześnie. Dla mnie to było "tranzystorowe" brzmienie - w złym znaczeniu tego słowa.

To było uczciwe pytanie, nie podpucha. :) Ja też nie jestem wyrocznią i też trochę mi przeszkadza ich "napompowany" bas (zwłaszcza w tańszych modelach), ale takie Avantery czy Cardeasy potrafią zagrać z naprawdę dużą kulturą.

Zeby byl napompowany to byloby to jeszcze OK, ale ten bas jest poprostu prymitywny jak na ta cene, w tym roku z gramiakiem tak jak mowie zagralo bardzo dobrze nawet. wiec moze to elektronika...

Za to co do Technicsa nie mogę się z Tobą zgodzić. Nie wiem czy zauważyłeś, ale słuchaliśmy go w sobotę jednocześnie. Dla mnie to było "tranzystorowe" brzmienie - w złym znaczeniu tego słowa.

No ale Technics chyba nie jest tak ekstremalnie drogi i na ta cene gra calkiem przyzwoicie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Osobiście słuchałem Utopii zarówno na Soulution, Vitusach jak i Tenor Audio [wszystko topowe monobloki] i moim zdaniem najlepiej brzmią na Tenorach... ale sądzę, że z Cyrusem jako źródłem i takimi sznurówkami nawet Tenor by nie pomógł :)

Mam takie same zdanie . Szkoda ,że takie dobre kolumny nie zagrały w odpowiednim towarzystwie.

Z Tenorem , który zmarnował się z jakimiś popierdólkami Martenami Utopie pokazałyby to samo co na Soulution tylko ,że z lepszą barwą.

Takie zestawienie Tenor/Focal to super połączenie i granie na najwyższym poziomie.

Ponadto podłączenie do tego zestawu takiego źródła i kabli to już samobójstwo dystrybutora.

Ale chyba największym nieporozumieniem (jak widziałem na zdjęciach) było wstawienie takich kolumn do takiej klitki gdzie ludzie w pierwszych rzędach nosy mieli rozpłaszczone o obudowy głośników.

Nie mogę tego pojąć jak można tak spieprzyć prezentację.

To ,że pomimo tych wszystkich wpadek ten zestaw zagrał na przyzwoitym poziomie i wielu osobom spodobał się to tylko świadczy o tym jaki potencjał mają w sobie te głośniki.

Miało być wielkie WOW a wyszło jak zawsze ;(

pozdr.

Mam takie same zdanie . Szkoda ,że takie dobre kolumny nie zagrały w odpowiednim towarzystwie.

Z Tenorem , który zmarnował się z jakimiś popierdólkami Martenami Utopie pokazałyby to samo co na Soulution tylko ,że z lepszą barwą.

Takie zestawienie Tenor/Focal to super połączenie i granie na najwyższym poziomie.

Ponadto podłączenie do tego zestawu takiego źródła i kabli to już samobójstwo dystrybutora.

Ale chyba największym nieporozumieniem (jak widziałem na zdjęciach) było wstawienie takich kolumn do takiej klitki gdzie ludzie w pierwszych rzędach nosy mieli rozpłaszczone o obudowy głośników.

Nie mogę tego pojąć jak można tak spieprzyć prezentację.

To ,że pomimo tych wszystkich wpadek ten zestaw zagrał na przyzwoitym poziomie i wielu osobom spodobał się to tylko świadczy o tym jaki potencjał mają w sobie te głośniki.

Miało być wielkie WOW a wyszło jak zawsze ;(

pozdr.

Jarek nie narzekaj, zobacz z czym graly Logany :)

Dwa dobre dni w zyciu :)

Refleksje juz na spokojnie i tylko moje wlasne:

Organizacja:

-Tulip i Bristol wielkosc sal i ich akustyka wg mnie jak najbardziej odpowiadaja takiej imprezie i tam tez prezentacje byly generalnie dobre.

-Sobieski coraz bardziej kojarzy mi sie People's Park lub SimCity a moze nawet Orchard Towers w Singapurze:) jak ktos byl to wie o co mi chodzi.

-zgadzam sie ze zdaniem kolegow,ze systemy powinny byc opisane co aktualnie gra (tak jak robila to ekipa DIY); mysle,ze pomimo ze wystawcy sa do konca zakreceni to nie powinno byc problemu z szybkim opisem tego co gra na chciazby kartce lub krotkiej prezentacji.

Najlepsze prezentacje (moze akurat tak trafilem):

-Arcam na c49, p49 cds27 i MA Platinium 200 z graniem plikow z laptopa-sympatyczny oxfordyczyk:) sprawnie wprowadzil w system, to czego nalezy oczekiwac i w przeciagu 15 min zagral wszystkie oktawy (od arii, wokali, poprzez Marley'a do Pink F, itd), a wiec mozna bylo ocenic a moze docenic system i jego granie. Zaprezentowal rowniez mozliwosci grania wzmaka niskim i duzym dzwiekiem jak i jego kontrole bez "zamykania" dzwieku. Jak dla mnie to dobry system combo: stereo+KD

-Audio fast z system WA z AR i Aurenderem W20- Frank profesjonalnie podszedl do prezentacji zagral rozne wariacje dajac poznac mozliwosci WA- wg mnie to byl najlepszy dzwiek wystawy. Jazzowa zajawka z tomami w akcji dala mi poczucie grania na zywo, doslownie widzialem perkusiste:) Gdybym mentalnie byl gotowy aby wydac ten budzet to wydalabym go wlasnie na tak skonfigurowany system.

Przy okazji ciekawostka w zastosowaniu akcesori SR do opanowania akustyki pomieszczenia-trudno zweryfikowac,ale w rozmowie zapewniono mnie ze dziala podobno b. dobrze (trzeba wypozyczyc). Aczkolwiek z kolei demostracja dzialania kotroli obowodow i opanowania przeplywu sygnalu- wlaczenie i wylaczenie , niestety nie wg mnie nie wnosilo niczego do prezentacji materialu sonicznego dla ktorego mialbym wydac dodatkowo kilka lub -nascie pln.

Najwieksze rozczarowanie/fisako:

- prezentacja Utopii EM- wracalem, tam 3 razy i w sobote i w niedziele po sniadaniu w nadziei uslyszenia tego czegos i niestety. Jak dla mnie to wina coach'a, ktory za taki wybor 'spiecia' systemu i prezentacji powinien zostac skazany co najmniej na wysylke na wyspe Sw, Heleny......

-Technics- jak wyzej- za taka prezentacje nowego systemu i jego powrotu do Europy cala obsluge wystawki w towarzystwie obslugi Utopii na wyspe.....

Dobra rada na przyszly rok: powinni zwrocic sie z prosba o zrobienie roboty do Franka z SR lub oxfordczyka od Arcam'a- wg mnie wystawa/show jakim jest AudioShow Warszawa to miejsce na profesjonalna prezentacje,a nie prywatne preferencje i granie jak w domu w cieplych kapciach.

To generalnie co ja osobiscie zmienilybym; wiecej grania po 'szerokosci' ,a nie nuzanie sie w historii jazzu i zmian skladu bandow. Ja na wystawie chcialbym poznac mozlwosci sprzetu, bo i tak kazdy slyszy inaczej. Co zreszta juz tutaj widac w wypowiedziach; jednemu podobalo sie innemu nie.

-Amare,nie trafilem na to wielkie granie. Cos tam gralo ale mnie nie zatrzymalo. Chyba nie wstrzelilem sie w czas w sobote....

-Ancient Audio- tylko mnie utwierdzilo,ze wszelkiego rodzaju usprawnienia typu nowy chip (jaka kasa??) jakos na mnie nie dzialaja jak ma grac to gra :)

Najlepsza scena:

-Grobel Audio- wg mnie kapitalne granie do dobrej whiskey, pelnego relaksu i dlugich godzin sluchania.Gdzie sie nie usiadlo band byl tam gdzie mial byc i mozna bylo siedziec bez zmeczenia.

-podobnie jak wyzej WA z AR i Aurenderem W20- dobrze opanowana akustyka, band na scenie, a ja w tlumie; prawie jak w klubie:)

Najwieksze pozytywne zaskoczenie:

-Audio Physics z Cardeasami

-Boenicke- baaaardzo duzy dzwiek z malego czegos,ale dzwiek bardzo sterylny...Pytanie jak dlugo mozna tego sluchac

Ponadto b. dobre wrazenia to:

-AP Cardeas- jak dla mnie pieknie. Zreszta mniejsze '20' u gory w pokoju tez fajnie graly. NO moze troche podbity bas,ale to mogla byc akustyka.

-Kudos, b. przyjemny dzwiek, godne uwagi

-Akkus- chociaz nie trafilem na dobre granie

-Audio Solutions, dobre kolumny ze szczegolowym dziwiekiem nawet na niskim graniu. Zle dobrane na prezentacji z Heglem 160; mysle ze byloby lepiej z FL3, ale nie slyszalem.

-bardzo fajne spojne granie w Tatami

-Accuphase

Natomiast Meridian-cos nie zagralo,generalnie za ostro, to samo Soundecco-kapitalny duzy dziek,scena,dynamika,ale jakos sucho/ostro; jak dla mnie to granie na gora 3 kawalki i pozniej z bebenkami do sanatorium.

NO i pelny szacunek dla osoby, ktora daje z siebie wszystko,aby ten event dawal nam radosc co roku:)) Duze brawa dla p. Adama. Szacunek!!

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.