Skocz do zawartości
IGNORED

Liniowy zasilacz komputerowy ATX klasy Hi-end Teradak

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tak to mniej więcej będzie wyglądało, w obudowie brudnej - z płytą główną i ssd - ekranowane trafo z odczepami do zasilaczy 12v 5V i 3,3v i zasilacz 12 v

w obudowie czystej same zasilacze 3,3 i 5 v no i adnaco :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fajne - też chcę !

Po Audio Show się tym na pewno zajmę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wygląda obiecująco , procesor wytrzyma na takim chłodzeniu? Próbowałeś podpiąć się pajpami pod radiatory obudowy?

Transformatory będą poza obudową?

Transformator będzie w obudowie z płytą główną, choć myślałem ooddzielnej skrzynce. Procesor i radiator są oryginalne i działa bez problemu nawet się mocno nie grzeje.

Ale nie można ich zamykać w obudowie bez wentylacji - chyba że nie będziesz zakładał pokrywy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Witam po przerwie. Wprawdzie skrobnąłem już o efektach w dziale PC audio, ale okazało się że to był błąd :), a że obiecałem wpis tu, niniejszym go czynię.

Udało mi się uruchomić zestaw adnaco w zasadzie bez problemu. Podłączyłem do płytki ekstendera niskoszumne zasilacze 3,3 v i 5 v , niestety okazło się że moja karta USB bez podania 5v nie rusza, więc i ona dostała odpowiedne napięcie. Odpaliło ładnie więc z racji tego że mój system jest delikatnie mówiąc w przebudowie, wybrałem się na testy do kolegi, który gra również z komputera i również aktywnym 3 drożnym systemem opartym o berylowe drivery, TAD i tuby. Jako konwerter służył m2tech evo z dedykowanym zegarem i zasilaniem bateryjnym.

Posłuchaliśmy najpierw na rozgrzewkę całości kolegi po czym podłączyliśmy mój dzielony komputer. I nastąpiła konsternacja. Czegoś jakby delikatnie brakuje. Szczegółu ? Mikrorozdzielczości ? Wóciliśmy do "zwykłego" komputera, i po chwili znów przełaczyliśmy na dzielony. Dalej żeby uprościć testy przepinaliśmy tylko sam kabelek USB z portu na płycie głównej dzielonego komputera do portu w ekstenderze adnaco (i nazad :))

Konkluzja za każdym razem była ta sama, adnaco niczego nei zabiera, niczego prócz nerwowości, lekkiego zapiaszczenia i tzw cyfrowego nalotu z klasycznego ukadu. Na adnaco system grał mocno zrelaksowany, w tym pozytywnym znaczeniu. Nie brakuje ataku, dynamiki, są wszystkie szczeguły a wręcz jest ich więcej. Jest też muzykalnie płynnie i nienerwowo, można bez zmęczenia słuchać godzinami.

Po jakmś czasie wpadł kolega, który ma bardzo dopracowany i bardzo nie budźetowy system. DCS, Sonus itp, kable ustroje akcesoria, wszystko dobierane przez lata i z głową. Poprosiliśmy o ocenę i porównanie, nie mówiąc nic o naszych spostrzeżeniach. Po przesłuchaniu kilku utworów, i kilku zmianach portu Artur stwierdził krótko, na Adnaco jest bardziej analogowo i dużo przyjemniej.

To tyle, jestem zadowolony myślę że jeszcze tylko sprawdzę karty sotom i jcat i na razie komputer zostawiam w spokoju. Na jakiś czas.

P.S. nie podrzucił by ktoś do testu na kilka dni karty USB wspomnianej wyżej ? mam PPAstudio ale czuję że może być lepiej.

Dzięki za opis. To jest kierunek, którego się spodziewałem.

Daj może linka do twojego wpisu w PC Audio (na szybko nie znalazłem) - razem się pośmiejemy.

(z kolegów 'komputerowców')

• 5 miesięcy później...

Witam

Mam pytanie a co koledzy sądzą o tym zasilaczu teradac audio pc 380W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena 500$ i porównanie do np. Seasonic platinum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, którtka uwaga co do zasilaczy TeraDak - to zasilacze składane przez chińskie łapki i polecam najpierw sprawdzić jak polutowany jest wasz egzemplarz.

Mam TeraDaka do SBT i niestety jakość lutów jest nienajlepsza.

Tan zasilacz daje 12V, które dopiero PICO zamienia na potrzebne napięcia ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie wiem co on robi jestem w temacie zasilaczy do audio pc zielony a szukam jakiegoś by zbudować capsa v3. Więc proszę o poradę na forum u doświadczonych kolegów.Ma on zasilać jedynie płytę bez karty usb a może i bez dysku ,planuję użyć do tego zasilacza bateryjnego od jcat.

Jak ma być high-endowy liniowy zasilacz ATX to musi dawać natywnie potrzebne napięcia a nie poprzez moduł PICO.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na razie mam płytę intela NT2800 kompletnie zintegrowane urządzenie z procesorem.

Ponoć ma dać rade nawet dsd . Jeszcze waham się czy windows 8 czy Dafile z zasady wolałbym Dafile ale brak dsd troszkę mnie zniechęca.No i nie wiem czy jest różnica brzmienia.

Piopio płyta jakich potrzebuje napięć ,karta usb 5V ,dysk 5v , sama płyta chyba 12 V , czy dobrze pisze ?

Daphile obsługuje DSD ale nie ISO SACD.

Nie ma zasadniczej różnicy brzmienia pomiędzy Windows a Daphile.

Płyta NT2800 potrzebuje 12V. Dysk, karta USB - 5V.

Normalnie płyta potrzebuje 12V, 5V, 3,3V.

A to 3,3V to do czego ? To idealnie by było gdyby z zasilacza -z trafo odchodziły takie odczepy 12 , 5 , 3,3 V bez dodatkowych przetworników typu pico ?

Piopio razem się rejestrowaliśmy na forum :)

3,3V to procesor, pamięci i szyna PCI-EX.

Pełny zasilacz liniowy ATX jest do płyty z zasilaniem ATX.

Ty masz płytę na 12V i nie potrzeba Ci pełnego zasilacza ATX. Potrzebny Ci dobry zasilacz liniowy na 12V. Ale nie w cenie Teradaca ! ;-)

Zobacz sobie fotki pełnego zasilacza liniowego ATX na początku wątku.

moduł PICO

tylko kolokwialnie mówiąc psu w dupę taki zasilacz liniowy jak chcesz dać do tego pico psu.

Wystarczy zobaczyć z czego jest zrobiony pico psu i ile złego to robi.

Tzn. w moim przypadku gdy chcę użyć do zasilania karty usb i dysku czegoś innego to zasilacz powinien mieć jedynie 12V liniowe do zasilenia płyty i nie potrzebne mi żadne inne . Jeszcze patrząc przyszłościowo czy w nowszych płytach takich pod procki xymos też to tak wygląda ?czy są zasilane na 12V ? Jeszcze jakiej mocy potrzebny jest ten zasilacz do płyty intel 2800 a ile trzeba do takiej pod xymosa ,myślę o procesorze pobierającym małą prąd słyszałem o wersjach pobierających 25W ale jakoś na rynku ich zbyt dużo nie ma są to wersje E3 1,8 GHz

tylko kolokwialnie mówiąc psu w dupę taki zasilacz liniowy jak chcesz dać do tego pico psu.

Wystarczy zobaczyć z czego jest zrobiony pico psu i ile złego to robi.

91_MQNGTpha_L_SL1500.jpg

Czerwonym prostokątem zaznaczyłem cześć zasilania płyty Intela z Atomem 2800 która z 12VDC, robi kolejne stopnie i napięcia niezbędne do funkcjonowania płyty

Albo ta sieczka jest w zasilaczu ATX, albo w Pico, albo na MB.

60W zasilacz impulsowy 12VDC nada się tak samo jak Ultra zasilacz liniowy, niskoszumny o wielostopniowej stabilizacji i wielostopniowym filtrowaniu.

Nie dajmy się naciągać

Hallo !

Tutaj jest high-end ! Tutaj się słucha a nie teoretyzuje !

Daphile obsługuje DSD ale nie ISO SACD.

Nie ma zasadniczej różnicy brzmienia pomiędzy Windows a Daphile.

System potrzebuje playera do odtwarzania muzyki i w takich kategoriach trzeba porównywać Daphile bo to OS + player.

W takim wypadku odpowiednio przygotowana Winda + dobry player (MQN / jplay np) grają znacznie lepiej niż Daphile choć są oczywiście większym wysiłkiem (nie bardzo dużym) w przygotowaniu ale jak ktoś się decyduje na kroki takie jak liniowe (wielo-liniowe) zasilanie, karty PC, baterie to Windows 2012 z AO są najprostszą / najpewniejszą drogą do najlepszego dźwięku z PC.

Piopio musisz w końcu spróbować. Nie będziesz zawiedziony.

Rambo54 ale o ile zasilanie do dysku i karty usb łatwo podciągnąć z zewnątrz to do procesora i pamięci to chyba jest problem.

Podciągnąć czystą linię zasilającą do RAMu jest bardzo prosto tak na marginesie... ale ta zintegrowana płyta to zły kierunek i będzie wąskim gardłem dla tak znaczącej inwestycji jak liniowe zasilacze i baterie od chłopaków z jplay.

Jeżeli chcesz mieć problem z głowy na dłuższy czas, kup płytę z zegarem od PPA, jakiegoś Haswella I5 (jak najniższe taktowanie), 16gb ramu, dysk SSD od PPA, karta USB jcat / PPA (ale najlepiej nie V2), Teradaka LPSU ATX do tego win 2012 z AO i jakiś player, który nie skrzywdzi tego setupu.

Tak zbudowany PC da Ci pole manewru do spróbowania wszystkich obecnych opcji typu DSD / upsample DSD / OS RAM disk / MQN / jPlay. Na nic Ci nie braknie mocy ani ramu plus da Ci to świetną jakość dźwięku z łatwą możliwością rozwoju do absolutnego ekstremum, które jest tylko kilka kroków dalej, bez potrzeby wymiany / sprzedaży żadnych z części a jedynie budowanie w górę na ich podstawie. Żeby było śmieszniej taki setup jest też wbrew pozorom optymalny z punktu widzenia finansowego bo tak jak pisałem nic nie będziesz musiał sprzedawać jeżeli chciał byś zbadać co kryje się głębiej w króliczej norze.

Nie zdziwię się jeżeli zaraz pojawią się skrajne lub anty opinie na temat tego co piszę, których nie zamierzam adresować ani prostować bo mam lepsze zastosowanie dla swojego czasu ale jak będziesz je rozważał weź pod uwagę, że ja miałem u siebie w domu praktycznie wszystko co jest na rynku związanego z PC-audio (zasługa moja i grupy pasjonatów ;)) plus rozwiązania, które trzeba samemu zmajstrować bo jeszcze ich nikt nie sprzedaje... natomiast większość takich znawców ma co najwyżej mgliste pojęcie o tym o czym pisze a i to jest optymistyczne założenie.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

60W zasilacz impulsowy 12VDC nada się tak samo jak Ultra zasilacz liniowy, niskoszumny o wielostopniowej stabilizacji i wielostopniowym filtrowaniu.

Nie dajmy się naciągać

Z punktu widzenia funkcjonalności na pewno, natomiast z punktu widzenia jakości dźwięku już nie. Z zasilaczem liniowym płyta Intel DT2800 gra znacznie lepiej. Sprawdzone przez setki osób.

"Jeżeli chcesz mieć problem z głowy na dłuższy czas, kup płytę z zegarem od PPA, jakiegoś Haswella I5 (jak najniższe taktowanie), 16gb ramu, dysk SSD od PPA, karta USB jcat / PPA (ale najlepiej nie V2), Teradaka LPSU ATX do tego win 2012 z AO i jakiś player, który nie skrzywdzi tego setupu."

Co złego w USB PPA V2?

Co złego w USB PPA V2?

Nic. To bardzo dobra karta za pieniądze, które Paul sobie za nią życzy ale jcat jest od niej, nie bójmy się słów, sporo lepszy ale też jest adekwatnie sporo droższą kartą. Ponieważ jak wszyscy wiemy apetyt rośnie w miarę jedzenia, a nasze hobby jest tego przysłowia wręcz podręcznikowym przykładem i jednocześnie proponowany przeze mnie setup miał być taki, który nie będzie wymagał wymiany czesci kupionych w pierwszej fali stąd notka, żeby nie kupować V2, która z czasem mogła by być wymieniona na jcata / v3 /v4. Oczywiście dopóki ktoś nie zrobi bezpośredniego porównania jcata do v2 to pewno o wymianie nigdy nie pomyśli... bo v2 to bardzo przyjemna karta.

Jeszcze wracając do mojego poprzedniego posta, gdy pisałem o anty opiniach nie miałem oczywiście na myśli innych użytkowników, którzy eksperymentują z PC-Audio a jedynie teoretyków wszelkiej maści.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.