Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ kabli coaxial na jakość dźwięku

Kacper525

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, możliwe ze temat na forum wałkowany ale niestety nie potrafiłem znaleźć konkretnej odp, dlatego nasuwa sie pytanie....

Zamierzam połączyć odtwarzacz CA 550C coax przewodem do stream magic 6 i tym samym wykorzystać go jako dac a 550C jako transport/zródło sygnału. Czy jakość przewodu coax moze mieć w tym konkretnym przypadku znaczenie, które przełoży sie na jakość brzmienia systemu?

Prosiłbym o konkretne odpowiedzi najlepiej osób, które maja jakies doświadczenie w tego typu kombinacjach połączeń, nie chce rozwijać tematu - polemiki " kable maja wpływ na dźwięk Vs. Kable nie maja wpływu na dźwięk "!

Pozdrawiam

Kup sobie Profigolda 4000 albo " barwniejszego " Da Vinci 1,8 metra HF8DR

I zamknij jak najszybciej wątek ...

i jeszcze by trzeba zamknąć wątek, a nawet dwa na bocznicy. A nawiasem mówiąc jest tam wąteczek o kablach cyfrowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niejednokrotnie wieczorne czytanie tego portalu, gdy chłodzi mi się piwko w lodówce przynosi mi więcej śmiechu niż portale do tego dedykowane ;)

W transparentnych systemach słychać różnicę .W tej chwili zmieniłem srebrnego caxiala Albedo na

miedzianego Cardasa ,różnica słyszalna bardzo dobrze . Mam "jasny system" dlatego zdecydowanie

lepiej wypada miedziany , w sumie to nie słyszałem jeszcze dobrego srebrnego coaxiala.

Ja też nie słyszałem dobrego srebrnego kabla bo to jeden pies, wszystkie coaxiale na świecie grają tak samo 0 lub 1.

Nie mam zamiaru podburzać, liczę na konstruktywne odpowiedzi :)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

no wlasnie co do srebrnego.... pod uwage biore tez audioquest carbon coax.

Wczoraj dla sprawdzenia jak wypadnie wlasnie takie zestawienie czyli 550C jako transport i SM6 jako dac podlaczylem oba urzadzenia zwyklym toslinkiem ktory na co dzien laczy plazme z SM6 i przyznam szczerze ze nie bylem jakos super pozytywnie zaskoczony tym rozwiazaniem w porownaniu do grajacej 550 bez zewnetrznego daca.

Ps: byc moze toslink sam w sobie jest mniej efektywny jesli chodzi o audio niz coax, natomiast dotychczas tkwilem w przekonaniu ze miedzy jednym a drugim zlaczem cyfrowym nie ma roznicy.

w torze cyfrowym też pięknie słychać wpływ kondensatora na brzmienie. Niemal każdy odtwarzacz CD jest blokowany kondensatorem na wyjściu coax aby zlikwidować stałą składową. Co ciekawe tak samo zmieniają dźwięk jak w torze analogowym. I nie ważne, że jest tylko 0 i 1.

natomiast dotychczas tkwilem w przekonaniu ze miedzy jednym a drugim zlaczem cyfrowym nie ma roznicy.

No właśnie jest różnica. Toslink to najgorsze połączenie w standardzie cyfrowym. Nie chodzi o jakość światłowodów tylko o ograniczenia samego przetwornika coax/toslink.

No właśnie jest różnica. Toslink to najgorsze połączenie w standardzie cyfrowym. Nie chodzi o jakość światłowodów tylko o ograniczenia samego przetwornika coax/toslink.

ciekawa informacja.... za nim sie podjalem " przerobek" w moim systemie nie zdawalem sobie sprawy ze moga wystepowac roznice miedzy coax a toslink.

Był kiedyś u Chesky'ego test na jakość kabli cyfrowych. Na przejrzystym systemie pewnie było wszystko słychać.

Fakt, że u mnie tylko pierwszy skok jakościowo - cenowy ( chyba ok 100$/ kabel ), ale do tego niestety trzeba mieć klocki i ucho ;-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

przerobek" w moim systemie nie zdawalem sobie sprawy ze moga wystepowac roznice miedzy coax a toslink.

coax jest lepszy .

Wczoraj dla sprawdzenia jak wypadnie wlasnie takie zestawienie czyli 550C jako transport i SM6 jako dac podlaczylem oba urzadzenia zwyklym toslinkiem ktory na co dzien laczy plazme z SM6 i przyznam szczerze ze nie bylem jakos super pozytywnie zaskoczony tym rozwiazaniem w porownaniu do grajacej 550 bez zewnetrznego daca.

Jak tak samo będzie po coaxie to znaczy że ten 550C jest słaby jako transport CD do DACa

coax jest lepszy .

Jak tak samo będzie po coaxie to znaczy że ten 550C jest słaby jako transport CD do DACa

sam jestem ciekaw jak to zagra, mam nadzieje ze lepiej niż po toslinku. Napewno podzielę sie wrażeniami .:-)

To, że coax jest lepszy niż TosLink to wiedzą wszyscy....

Co do wpływu kabli cyfrowych:

Tak! Jest. Ale nie zawsze i nie wszędzie - trzeba posprawdzać u siebie i można się zdziwić;-)

Prosiłbym o konkretne odpowiedzi najlepiej osób, które maja jakies doświadczenie w tego typu kombinacjach połączeń, nie chce rozwijać tematu - polemiki " kable maja wpływ na dźwięk Vs. Kable nie maja wpływu na dźwięk "!

Dziwne, bo jak czytam tytuł tematu, to mam inne wrażenie :)

Może Ci się przyda obejrzyj na spokojnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, że coax jest lepszy niż TosLink to wiedzą wszyscy....

Co do wpływu kabli cyfrowych:

Tak! Jest. Ale nie zawsze i nie wszędzie - trzeba posprawdzać u siebie i można się zdziwić;-)

Jestem wyjątkiem bo wcześniej tego nie wiedziałem :-)

Ukryta Zawartość

Spodobał mi się ten "chamsko zlutowany" drut :)

To jest dobre!

Ukryta Zawartość

?👈

Ukryta Zawartość

Faktycznie moze zle dobrany tytuł do tematu :-)

Ukryta Zawartość

i jeszcze by trzeba zamknąć wątek, a nawet dwa na bocznicy

I co byś wtedy robił? Skąd byś brał pożywkę do swoich wywodów?

Do Autora wątku:

zrób sobie coaxial z dobrego kabla koncentrycznego, ale opartego na drucie (to ważne), a nie na plecionce.

Sprawdzone, nie kupuj nic drogiego, nie opłaca się.

I co byś wtedy robił? Skąd byś brał pożywkę do swoich wywodów?

Do Autora wątku:

zrób sobie coaxial z dobrego kabla koncentrycznego, ale opartego na drucie (to ważne), a nie na plecionce.

Przecież Ty nie słyszysz kabli cyfrowych podobno, to skąd wiesz? :)

A po co się bawić jak kable o których pisałem kupi nowe do 100zł

mysle ze najbardziej bede usatysfakcjonowany jesli po podlaczeniu 550 do zewnetrznego daca bedzie poprawa w brzmieniu w porownaniu do grajacej 550 bez wsparcia ze strony SM6.

Witam, możliwe ze temat na forum wałkowany ale niestety nie potrafiłem znaleźć konkretnej odp, dlatego nasuwa sie pytanie....

Zamierzam połączyć odtwarzacz CA 550C coax przewodem do stream magic 6 i tym samym wykorzystać go jako dac a 550C jako transport/zródło sygnału. Czy jakość przewodu coax moze mieć w tym konkretnym przypadku znaczenie, które przełoży sie na jakość brzmienia systemu?

Pozdrawiam

Akurat mam podobne zestawienie źródła jak Ty i jest to CA650C i CA SM6 połączone przez coaxial. Stream gra jako DAC. Zauważyłem zdecydowana poprawę dźwięku, ale tylko jeżeli SM6 jest podłączony do wzmacniacza przez XLR-y, bo mam taką możliwość.

Nie baw się w kable.

Był kiedyś u Chesky'ego test na jakość kabli cyfrowych. Na przejrzystym systemie pewnie było wszystko słychać.

Fakt, że u mnie tylko pierwszy skok jakościowo - cenowy ( chyba ok 100$/ kabel ), ale do tego niestety trzeba mieć klocki i ucho ;-(

O proszę, do komputera można wysłać dowolną ilość cyfrowych danych (np. zawartość tej strony) zwykłą skrętką. I zawsze na końcu jest to samo (chyba, że u złotouchych nagle przestawiają się literki w tekście, u mnie nie). Ba, nawet bezprzewodowo potrafi iść i dochodzi co trzeba. A nagle jak te zera i jedynki odpowiadają za dźwięk, to się okazuje, że się magicznie przestawiają. Czy ktoś ze znawców mógłby mnie oświecić, jak to jest, że tylko w przypadku dźwięku ten sygnał cyfrowy dochodzi inny niż jest na początku? Jak będziecie próbować opowieści o wielkości pliku (w końcu zawartość strony nie jest za wielka), to zaręczam, że przesłanie zwykłym drutem kilku giga danych też daje ten sam efekt, co przesyłanie srebrnym kablem plecionym przy pełni księżyca.

na poziomie ca nie uslyszysz roznicy wiec mozesz laczyc czykolwiek

rozumiem ze sprzed typu CA nie jest podatny na zmiany okablowania, a np. Linn tak?

Akurat mam podobne zestawienie źródła jak Ty i jest to CA650C i CA SM6 połączone przez coaxial. Stream gra jako DAC. Zauważyłem zdecydowana poprawę dźwięku, ale tylko jeżeli SM6 jest podłączony do wzmacniacza przez XLR-y, bo mam taką możliwość.

Nie baw się w kable.

650C jesli sie nie myle ma dwa Wolfsony podobnie jak SM6 a 550C tylko jeden.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.