Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu niskiego basu.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem szukacie jakiejś innej fizyki? Bez odpowiedniej odległości do długości fali nie macie prawa jej usłyszeć . Nawet siedząc w filharmonii w złym miejscu (własnie za blisko) można wyciąć np. cała sekcję kontrabasową, po prostu dziwna pustka robi się w miejscu muzyki z tych instrumentów.

to jak to jest że w słuchawkach słychać niski bas?… :-)

Są dwie; klasyczna i kwantowa

Plus teoria strun

Niestety drugiej części nie zrozumiałem.Żeby nie było, nie zaczynam z kablami,ale jeżeli przeniesienie systemu ma tak kolosalne znaczenie

wyciąć np. cała sekcję kontrabasową

To kabelki to naprawdę jest ostatnia rzecz,o którą trzeba się martwić.

Nie jest tak ze az tego basu nie ma, owszem jest, ale nie taki jaki byl - jak bym chcial. Tam gdzie wczesniej dominowal na samym dole i dawal o sobie znac to pozostal po nim tylko nikły slad. Minimalne buu i koniec. Zero podmuchu. O ile w rocku to nie drazni to w elektronice jest niedorzeczne. Zreszta i w rocku nie jest idealne. Gitara basowa brzmi tak sobie. Slabo zmienia tony, bo wiadomo ze polowy najlepszego nie slychac. Nie czuc na sobie tego grania basisty, wogole go nie slychac. Jakby wsiąkł. Wezmy np takiego Creeda. Tam gdzie zasuwa porzadnie gosc na basie tu polowy nie ma, nie ma tego feelingu. Groove gdzies ucieka.

Fakt ze wczesniej mocniejsze odkrecenie volume skutkowalo jednym wielkim buczeniem gdy w danym kawalku bylo dosc duzo basu np przytoczony tu przeze mnie Creed. Ale sek w tym ze ja glosno nie sluchalem to mi to dyndało. Teraz moge krecic volume wysoko w gore i dol ani troche nie jest podbity, wszystko idzie rowno w gore i kolumny krzycza prosto na mnie bez podbarwien, ale co ja tam naszaleje w bloku? 4 x 17cm woofery, a czuje jakby staly przedemna male monitory. Cos tam skrzeczy i tyle, nie ma ciężaru.

?👈

to jak to jest że w słuchawkach słychać niski bas?… :-)

Słyszałeś o sprzęgle akustycznym? Spróbuj to zrobić w otwartej przestrzeni pokoju :)

Plus teoria strun

Niestety drugiej części nie zrozumiałem.Żeby nie było, nie zaczynam z kablami,ale jeżeli przeniesienie systemu ma tak kolosalne znaczenie

To kabelki to naprawdę jest ostatnia rzecz,o którą trzeba się martwić.

Najważniejsze żeby smyki zaznały przed koncertem trochę kalafonii, no własnie dla czego kalafonii? ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie mam pojęcia :-) Moje jedyne zetknięcie z kalafonia,i ze smykami było w szkole podstawowej,kiedy to PAN od muzyki śmigal w.w. smykiem po uszach niegrzeczniuchow.Bolalo. :-)

Nie traktuj moich wpisów, jako personalnych ataków. Po prostu w świetle tego o czym piszą tutaj bardziej doswiadczeni koledzy,częste spory na temat wpływu kabli wydają się śmieszne.A fakt że cytowalem Twoje posty jest przypadkowy.Akurat pasowaly.Trochę dalem dupy,biorąc pod uwagę fakt czym się zajmujesz.

rafal735r

Wracając do tematu.

Podzielam twoje rozgoryczenie, ale chyba trzeba kolumny zmienić. :-(

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Bez odpowiedniej odległości do długości fali nie macie prawa jej usłyszeć .

Kolejny ignorant!

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Usiądź baranku w strzałce fali to pogadamy co usłyszysz.

Kolega yayacek niech wygoogluje jaką długość ma fala w okolicach 40Hz!

Mylicie pojęcia - długość fali nie ma nic wspólnego z jej usłyszeniem.

Proszę sobie wygenerować częstotliwość 50 Hz (długość fali około 7 metrów) i gwarantuję, że o ile kolumny są w stanie przenieść taką częstotliwość to usłyszycie ją choćby w komórce 2x2 metry.

Interferencja fal (wzmocnienie/wygaszenie) oczywiście występuje w naszych pomieszczeniach odsłuchowych ale żeby całkowicie wygasić dane pasmo należałoby kosmicznie się natrudzić.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

ale żeby całkowicie wygasić dane pasmo należałoby kosmicznie się natrudzić.

daruj sobie z tym przykładem całkowitego wyciszenia.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dalbym tytul "W poszukiwaniu utraconego basu".

Mozliwe ze podloga w nowym lokum ma inne wlasciwosci niz w poprzednim. Poprobowalbym z izolacja kolumn od podloza. Na poczatek spobowalbym metalowe podkladki pod kolce, moga byc monety. Jezeli cos to pomoze mozna isc glebiej w temat.

Nie jest tak ze az tego basu nie ma, owszem jest, ale nie taki jaki byl - jak bym chcial. Tam gdzie wczesniej dominowal na samym dole i dawal o sobie znac to pozostal po nim tylko nikły slad. Minimalne buu i koniec. Zero podmuchu. O ile w rocku to nie drazni to w elektronice jest niedorzeczne. Zreszta i w rocku nie jest idealne. Gitara basowa brzmi tak sobie. Slabo zmienia tony, bo wiadomo ze polowy najlepszego nie slychac. Nie czuc na sobie tego grania basisty, wogole go nie slychac. Jakby wsiąkł. Wezmy np takiego Creeda. Tam gdzie zasuwa porzadnie gosc na basie tu polowy nie ma, nie ma tego feelingu. Groove gdzies ucieka.

Fakt ze wczesniej mocniejsze odkrecenie volume skutkowalo jednym wielkim buczeniem gdy w danym kawalku bylo dosc duzo basu np przytoczony tu przeze mnie Creed. Ale sek w tym ze ja glosno nie sluchalem to mi to dyndało. Teraz moge krecic volume wysoko w gore i dol ani troche nie jest podbity, wszystko idzie rowno w gore i kolumny krzycza prosto na mnie bez podbarwien, ale co ja tam naszaleje w bloku? 4 x 17cm woofery, a czuje jakby staly przedemna male monitory. Cos tam skrzeczy i tyle, nie ma ciężaru.

Jaka jest dlugosc pokoju:kolumny-tylnia sciana?

Albo wycina Ci bas: siedzisz w nullu, zobacz czy gdzies jest czy gdzies buczy, rezonuje jak grasz tego Creed'a?

albo w innym pomieszczeniu miales problemy z niskimi czestotliwosciami/rezonansami i sweetspota miales w punkcie podbicia i wydawalo Ci sie ze Creed daje ostro niskie E na basowej.....

A jaki byl ten bas tam w porownaniu do tego obecnego szybkiego, zwartego???

Bo jak dla mnie to taki bas powinien byc i jest prawidlowy jak masz teraz,a nie typu "bas&power" bulowaty i rozwleczony,ale drzacy na nogawkach jak sam piszesz?

Na pewno musisz sie jeszcze dobrze ustawic w tym pokoju....Akustyka, akustyka

Wczesniej ktoś dobrze zauważył: złożyłeś system po latach, tyle żonglerki, zmiana adresu w paszporcie i dup po Nirwanie...... I znowu zonglerka......

Dalbym tytul "W poszukiwaniu utraconego basu".

Mozliwe ze podloga w nowym lokum ma inne wlasciwosci niz w poprzednim. Poprobowalbym z izolacja kolumn od podloza. Na poczatek spobowalbym metalowe podkladki pod kolce, moga byc monety. Jezeli cos to pomoze mozna isc glebiej w temat.

Kolumny dawno stoja na kolcach i podkladkach.

Jaka jest dlugosc pokoju:kolumny-tylnia sciana?

Sciana za kolumnami ma 5m, calej nie widac na zdjeciu.

Pewnie w poprzednim pokoju byl po czesci rezonans, nie mowie ze nie.

Z akustyka juz nic nie wskoram. Wsio jest tak i juz raczej nic nie zmienie, bo nie mam juz zadnego manewru, a suwanie kolumn w tą i wewtą po 10cm i tak ni nic nie da. Sprobuje jeszcze maly test zrobic i postawie kolumny na krotszej scianie i zobacze czy bas sie zmieni.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Rafał, a przesuwałeś po te 10 cm? U mnie przesunięcie o 10 cm głosnika w lewo czy prawo powoduje całkowita degradację...jedynym optymalnym ustawieniem jest 1.70 m i tyle, każda zmiana powoduje klops...nie ma nic, zero basu, średnicy, dźwięk przyklejony do głosników...Spróbuj...

Pozdrawiam

Jezeli ściana-ściana na której stoją kolumny to 5 m to pierwszy rezonans masz na 35 hz, jezeli twoje kolumny sa strojone w podobnej okolicy wiec moze brakować Ci tego basu.

Z reguły lepiej jest sie ustawiać na ścianie krotszej, spr pojeździć kolumnami i sweetspotem i unikaj środka. A gdzieś ten bas w ogole słyszysz??Nie widać tylniej ściany, ale jezeli pustawo rzuć dla próby materac na nią i zobacz czy coś zmieni....

Poza tym dalej myśle, ze jak jest szybki i zwarty to moze jest jednak ok. Ty to słyszysz i wiesz najlepiej. Po prostu moze przyzwyczailes sie do grania na 12 a moze 15 z wibrujaca nogawka w starym miejscu...

Gość

(Konto usunięte)
<br />Poza tym dalej myśle, ze jak jest szybki i zwarty to moze jest jednak ok...Po prostu moze przyzwyczailes sie do grania na 12 a moze 15 z wibrujaca nogawka w starym miejscu...<br />

Na bank tak jest...

Jezeli ściana-ściana na której stoją kolumny to 5 m to pierwszy rezonans masz na 35 hz, jezeli twoje kolumny sa strojone w podobnej okolicy wiec moze brakować Ci tego basu.

Z reguły lepiej jest sie ustawiać na ścianie krotszej, spr pojeździć kolumnami i sweetspotem i unikaj środka. A gdzieś ten bas w ogole słyszysz??Nie widać tylniej ściany, ale jezeli pustawo rzuć dla próby materac na nią i zobacz czy coś zmieni....

Poza tym dalej myśle, ze jak jest szybki i zwarty to moze jest jednak ok. Ty to słyszysz i wiesz najlepiej. Po prostu moze przyzwyczailes sie do grania na 12 a moze 15 z wibrujaca nogawka w starym miejscu...

Przeciw legla sciana jest jeszcze pusta, ale bedzie duzy, czteroczęsciowy obraz o szer 2m nad duza kanapa o szer 240cm - teraz jest mniejsza. W calym pokoju bas jest bardzo podobny, jedynie w przeciw ległych kątach jest wiecej, ale to bardziej takie buczenie niz jakis sensowny bas, ale jes go wiecej i jest bułowaty w tych kątach.

W starym pokoju nie odkrecalem glosno muzyki, bo nie bylo mozliwosci ze wzgledu na sasiadke.

Kup subwoofer ;)

O to to. :)

?👈

Nieclae 5m x 2 i jakies 3m x 2 = ok. 15m2. Wczesniej byl pokoj o nierownomiernych scianach. Gdzie staly graty tez bylo 5m, ale reszta byla niesymetryczna, suma sumarum bylo ze 3m2 wiecej tak na oko.

Ja też mam obecnie te Magnaty ale po przeprowadzce cierpię raczej na nadmiar basu.

W ilu metrach graja?

?👈

Panowie, sam metraż, to jest kwestia trzeciorzędna akurat. Najważniejsze są proporcje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Miałem to samo z akustyką. Moje problemy rozwiązał sub w obudowie zamkniętej krojony do stereo. Ustawiłem go tam gdzie nie mogłem ustawić kolumn i i bas sie pojawił tam gdzie go oczekiwałem. W subie ustawiasz odcięcie i głośność i zgrywa sie idealnie z kolumnami. Niektórzy twierdzą że nie da się zgrać suba z kolumnami jednak dotyczy to tańszych subów z rurą bas-refeks które poprostu nie nadążają dudnią i buczą. Poczytaj co nie co na necie w tym temacie.

Nie wiem czy szukanie innych kolumn Ci pomoże, Stracisz dużo kasy i nerwów. Dobry Sub to antybiotyk na problemy z akustyką, duża uniwersalność, jakość i szybkość basu nie do uzyskania dla wielu kolumn.

Miałem to samo z akustyką. Moje problemy rozwiązał sub w obudowie zamkniętej krojony do stereo. Ustawiłem go tam gdzie nie mogłem ustawić kolumn i i bas sie pojawił tam gdzie go oczekiwałem. W subie ustawiasz odcięcie i głośność i zgrywa sie idealnie z kolumnami. Niektórzy twierdzą że nie da się zgrać suba z kolumnami jednak dotyczy to tańszych subów z rurą bas-refeks które poprostu nie nadążają dudnią i buczą. Poczytaj co nie co na necie w tym temacie.

Nie wiem czy szukanie innych kolumn Ci pomoże, Stracisz dużo kasy i nerwów. Dobry Sub to antybiotyk na problemy z akustyką, duża uniwersalność, jakość i szybkość basu nie do uzyskania dla wielu kolumn.

Popieram tę teorię, odpowiednio dobrany sub , lub lepiej dwa, to poprawa jakości, a nie ilości niskich tonów.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

No proszę !!! :-(((( Może equalizer??? Wtedy na 100% wyciśniesz dużo basu.

Czasem ręce opadają.

No proszę !!! :-(((( Może equalizer??? Wtedy na 100% wyciśniesz dużo basu.

Czasem ręce opadają.

Myślisz że autor tematu posiadając denona 1520 i problemy z akustyką nie kręcił gałkami bas/treble ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.