Skocz do zawartości
IGNORED

Klasa D TPA3118/ TPA3116

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości podłączyłem oscyloskop do wyjścia przetwornicy. Tak wygląda przebieg AC.

Zastanawiam się czy ten śmieć wychodzi z przetwornicy czy też ze wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z ciekawości podłączyłem oscyloskop do wyjścia przetwornicy. Tak wygląda przebieg AC.Zastanawiam się czy ten śmieć wychodzi z przetwornicy czy też ze wzmacniacza.

Jesli to jest 900kHz to chyba tego smiecia nie uslyszysz.

Skusilem sie na TPA3251. Zobaczymy co to jest Super HD Audio ;)

Miałem trochę czasu aby posłuchać kostki TPA3116 bez bootstrap snuberów i stwierdziłem, że lepiej jest i przyjemniej gdy wlutowałem je z powrotem. Faktycznie bez bootstrap snuberów jest większa przestrzeń ale instrumenty graja jakby dookoła i ciężko je zlokalizować co u mnie powoduje chęcią szybkiego wyłączenia muzyki.

To jak już odpalisz to koniecznie powiedz jakie wrażenia. Cały moduł, tak? Zamierzasz go wykorzystywać tak jak z fabryki przyjdzie, czy już myślisz o jakichś modyfikacjach?
To jak już odpalisz to koniecznie powiedz jakie wrażenia. Cały moduł, tak? Zamierzasz go wykorzystywać tak jak z fabryki przyjdzie, czy już myślisz o jakichś modyfikacjach?

Kompletny wzmacniacz. Chcialem jedynie plytke bez zasilania ale sie nie dalo. Mysle o obejsciu potka i ewentualnej zmianie cewek na wyjsciu.

Kilka dni temu dostałem w prezencie nowy moduł TPA3116, taki z czerwoną soldermaską i potencjometrem. Darczyńca stwierdził, że jeśli pojemność kondensatorów pracujących w sekcji zasilacza, a znajdujących się na PCB jest zbyt wysoka (są to te cztery kondensatory, każdy po 1000uF/35V) to są problemy z basem, jest go po prostu mało. Czyli im większa pojemność tym basu mniej, właśnie takie poczynił spostrzeżenia.

Czy pracując nad tym modułem i poprawiając jego osiągi spotkaliście się z tymi zależnościami ?

Ciekawe właśnie jak by to grało gdyby wszystkie elementy były zgodne z datasheet producenta układu, bo tam te kondensatory mają po 220uf.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Gdzie kupiłeś?

ofert na razie niewiele wiec może jakiś link?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gdzie kupiłeś?

ofert na razie niewiele wiec może jakiś link?

Kupilem bezposrednio od producenta:

Ukryta Zawartość

Myslalem, ze na Diyaudio cos najpierw zrobia ale tylko marudza. Chinczyki wlasnie tam pokazali swoj pierwszy produkt i co ciekawe byli bardzo otwarci aby odpowiadac na wszelkie pytania. Mi zaoferowali nawet, ze moga mi zmniejszyc impedancje wejsciowa abym nie musial sie z tym sam bawic tracac gwarancje, ale ostatecznie wzialem wersje zbalansowana bez przerobek.

Ukryta Zawartość

ach to... myślałem, że coś innego.....

Ja to miałem. Kupiłem wersje bez obudowy.

parę postów wyżej co nieco o tym napisałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

ach to... myślałem, że coś innego.....

Ja to miałem. Kupiłem wersje bez obudowy.

parę postów wyżej co nieco o tym napisałem

Ukryta Zawartość

Ooopsss przeoczylem i pewnie bede kolejnym frajerem. No chyba, ze te poprawki o jakich mowili na Diyaudio cos zmienia...ale pewnie nie :(

Co ciekawe korespondowalem z innym, ktory kupil i bardzo chwalil. Moze tylko sciemnial.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bamarek

Ja bym się nie martwił, wszak to tylko moje subiektywne odczucie :)

Ja bym się nie martwił, wszak to tylko moje subiektywne odczucie :)

Jakos podswiadomie Ci tu ufam ;)

A mialem znowu kupic TK2050 od hifimediy, zmienic cewki i miec super granie...wystarczylo czytac uwazniej.

Udalo mi sie wycofac zamowienie zanim wyslali :)

Jakbym nie liczyl to TPA3116 nie pociagnie moich elektrostatow, wiec nie ma co probowac. T3 mono z hifimedyi juz zamowione.

Probowal ktos porownac tansze Hypexy do np. TPA3116 badz TK2050? Albo przynajmniej ich PSU z innymi?

Ktoś Sprawdzał te kostki TPA3116 w roli zasilania słuchawek ?

Od dość dawna słucham muzyki głównie na słuchawkach ,pewnie kupie jakiś gotowy moduł z tym scalakiem na sprawdzenie ale miło byłoby coś poczytać o takim ich zastosowaniu .

Z ciekawości podłączyłem oscyloskop do wyjścia przetwornicy. Tak wygląda przebieg AC.

Zastanawiam się czy ten śmieć wychodzi z przetwornicy czy też ze wzmacniacza.

Załączone miniatury

Przetwornica..jpg

Zsynchronizuj z drugim kanalem wpietym gdzieś w końcówki scalaka , powinno wtedy sie wyjaśnić .

Edytowane przez atmeg
Szkoda że nie ma tematu "zbiorczego", w którym można by opisywać wady i zalety modułów wzmacniaczy kl. D/T.

Poniewaz wiekszosc wzmakow klasy D/T przychodzi do nas na plytkach, ktore zazwyczaj mniej lub bardziej modyfikujemy, taki zbiorczy temat wygladalby chyba podobnie do tego o chinskich lampowcach...troche nowosci, troche informacji o modach, duzo pytan co jest najlepsze i masa trolowania, ze to nie hiend. Ale kto wie, moze forumowicze troche juz dorosli...

A tak w ogole to przez przypadek znalazlem rewelacyjny zasilacz. Boje sie jednak informacja podzielic bo pewnie zostane wysmiany, ze moje uszy to porazka.

A tak w ogole to przez przypadek znalazlem rewelacyjny zasilacz. Boje sie jednak informacja podzielic bo pewnie zostane wysmiany, ze moje uszy to porazka.

Wzbudziłeś u mnie ciekawość. Jaki to zasilacz? Nie takie rzeczy ludzie tutaj nie wyśmiali to wątpię żeby śmiali się z zasilacza. Wspomnę może wpływ zdzierania plastikowych koszulek z elektrolitów na dźwięk gainclone. Więc wal spokojnie.

Wzbudziłeś u mnie ciekawość. Jaki to zasilacz? Nie takie rzeczy ludzie tutaj nie wyśmiali to wątpię żeby śmiali się z zasilacza. Wspomnę może wpływ zdzierania plastikowych koszulek z elektrolitów na dźwięk gainclone. Więc wal spokojnie.

Moze masz i racje. Elektryk bawil sie z podpadajaca instalacja halogenow u mnie i zostawil na noc zasilacz do LED, ktory mial zainstalowac na drugi dzien. A ze ten byl na 48V to podpialem go do t-ampa dla testu i spadla mi szczeka. Nie dosc, ze gra to z poteznym wykopem, to jeszcze przychodzi w hermetycznej zabudowie, ktora moze sobie siedziec z dala od wzmaka. W porownaniu z SMPSem od Connexa dzwiek jakby lepiej odrywal sie od kolumn. Jak dla mnie rewelacja. Zaczalem sprawdzac w sieci czy ktos juz tego uzywal do audio i jakis Niemiec mial podobne wrazenia do mnie, wiec chyba cos w tym jest. Cena wyzsza od Connexa ale osobna obudowa ma spore zalety. Zasilacz to Meanwell model HLG, moj byl na 320W.

Swoja droga ten sam Niemiec zarzeka sie, ze nowy chip STA 516BE bije wszystko w klasie D. Chyba bede musial sprobowac, bo z monoblokow T3 z hifimediy, ktore mam od kilku dni, jestem raczej srednio zadowolony.

Ktoś Sprawdzał te kostki TPA3116 w roli zasilania słuchawek ?

Od dość dawna słucham muzyki głównie na słuchawkach ,pewnie kupie jakiś gotowy moduł z tym scalakiem na sprawdzenie ale miło byłoby coś poczytać o takim ich zastosowaniu .

Nie nadają się- za mocno szumią.

Poza tym trzeba przerobić kabel słuchawek na symetryczny.

Próbował ktoś wejścia symetrycznego w TPA3116?

U mnie przy wykorzystaniu symetryzatora DRV134 cyfrak gra wyrażnie lepiej niż niesymetryczna aplikacja.

Edytowane przez jurek

Kol. jurek .dzieki za odpowiedz . Co do sluchawek wszystkie mam poprzerabiane na 4 przewody .Co do szumów tEż z tym można sobiE poradzić , poprostu obciążyć wzmacniacz rezystancją np. 4-8om a sygnał pobrać z jakiegoś dzielnika .W każdym razie dzieki bo jesteś jedyną osobą która coś odpisała w temacie .Pozdrowionka

Zaryzykuje i kupie , wielkiej kasy nie strace jeśli to "nie wypali"

, chce to sprawdzic z ciekawości bo w sumie to mam niezłe dwa wzmacniacze tranzystorowe do słuchawek ale zawsze można sprawdzić jakieś nowinki ,nawet po to aby wiedzieć co jest grane :).

Edytowane przez atmeg

Konstruowałem sobie zestaw 2.1 pod komputer na tym wzmacniaczu.

Ukryta Zawartość

Do budowy wykorzystałem głośniki z zestawu Logitech z623.

Gra bardzo przyjemnie jak na zestaw pod komputer, ale mam też jeden problem...

Na wyższych głośnościach lub przy dynamiczniejszych momentach w utworach dźwięk w głośnikach przerywa na chwilę a potem wraca i tak cyklicznie dopóki nie ściszę, w tym czasie subwoofer gra nieprzerwania na każdym poziomie głośności. Monitorki są podłączone bezpośrednio pod wyjścia wzmaka, bez zwrotnic czy filtrów.

Zasilacz 24V 5A, głośniki 10W 8ohm

Co najlepsze, testowałem wzmacniacz pod kolumnami 75w i tam gra w pełnym zakresie głośności...

Nie mam pomysłu co z tym zrobić.

Ukryta Zawartość

Dorzucam nagranie z dodatkowego testu. Gdzie po zmostkowaniu kanałów na wejściu, wzmacniacz gra z pełną mocą ale w mono rzecz jasna.

Proszę niech ktoś to obejrzy i może mi podpowie co robić, bo mam jeszcze szansę odesłać wzmacniacz jeśli jest uszkodzony, ale tak jak pisałem na dużych kolumnach działa...

Sorki nie wkleiłem linka:

Ja tak miałem, jak wzmacniacz dostawał z zasilacza za mało prądu.

Tez tak myślałem, ale po pierwsze testowałem różne zasilacze i nie było różnicy a po drugie na kolumnach od wieży gra bez zarzutu na max głośności.

Witam.

Do posiadaczy płytek xh-m190v3, moja ma zamieniony plus z minusem na wyjściu jednego z kanałów.

Skończył się problem z niedostatkiem basu :)

Znacznie poprawił się też dzwięk w konfiguracji zbalansowanej na wejściu.

Ten karzełek ma duży potencjał prondowy mimo zasilania 12v, bez problemu steruje moje ss 18w45

Edytowane przez jurek1

Sorki nie wkleiłem linka:

Tez tak myślałem, ale po pierwsze testowałem różne zasilacze i nie było różnicy a po drugie na kolumnach od wieży gra bez zarzutu na max głośności.

Nie dostaje na wejście jakiegoś DC? Może te głośniczki mają jakąś bardzo niską impedancję.

Czy mógłbyś wkleić zdjęcie z tym błędem, bo to może tylko błąd w oznaczeniu plusa na PCB ?

Ja właśnie takie płytki mam, o tym symbolu i wyjściowe plusy są na skraju każdego z dwóch wyjść.

W ogóle, to jestem zdziwiony tym niedostatkiem basu, a to z uwagi na podane przez producenta parametry samej "kości" - Frequency Response Range: 14Hz-100KHz

Czy mógłbyś wkleić zdjęcie z tym błędem, bo to może tylko błąd w oznaczeniu plusa na PCB ?

Ja właśnie takie płytki mam, o tym symbolu i wyjściowe plusy są na skraju każdego z dwóch wyjść.

W ogóle, to jestem zdziwiony tym niedostatkiem basu, a to z uwagi na podane przez producenta parametry samej "kości" - Frequency Response Range: 14Hz-100KHz

Coś nie tak z edycją na komórce. Oznaczenia dokładnie jak mówisz,ale nie zgadza się to ze stanem faktycznym. Robiłem test fazowości. Sprawdzi u siebie

Edytowane przez jurek1

Udało się! Problem rozwiązany. Wzmacniacz jest sprawny zasilanie nawet 16V 2.5A daje sobie radę a problem nie był w głośnikach ani ich impedancji. Zawinił mój błąd w konstrukcji. Panel do wzmacniacza zrobiłem z czystej płytki do wytrawiania, którą co prawda pomalowałem ale to nie wystarczyło i warstwa miedzi powodowała wędrowanie "prądów". A ponieważ wszystkie gniazda znajdowały się razem to wyładowania szły na głośniki przy większym natężeniu głośności. Sprawę załatwiło odizolowanie gniazd głośnikowych od płytki.

Pozdrawiam i dzięki za próby pomocy

Coś nie tak z edycją na komórce. Oznaczenia dokładnie jak mówisz,ale nie zgadza się to ze stanem faktycznym. Robiłem test fazowości. Sprawdz u siebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Ok, popełniłem błąd. Używając wyjść XLR z przetwornika zdażyło mi się popelnić babola w połączeniu +in -in w jednym z kanałów. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Ponieważ mam teraz dużo czasu na tego rodzaju eksperymenty, proponuję dla posiadaczy płytki xh-m 190 v3 nsstępujący mod. Na płytce znajdują się cztery eloktrolity sekcji zasilania. Nota katalogowa podaje wartości 220 m plus odsprzeganie 100n plus 1n .bawiłem się troche tymi wartościami.przeoralem cały wątek na diyAudio. Były porady typu zwięksyć pojemnoś kondensatorów , zasilacz liniowy, itd.. Wylutiwałem wszystkie elektrolity które są na płytce. Wkleiłem jeden o wartości 470uf, i to jest to. proszę wypróbować tego rodzaju moda, i podzielić się opiniami na ten temat
  • 2 miesiące później...

Witam. Czy mógłbym uzyskać tu podpowiedź który zasilacz wybrać? Buduje wzmacniacz na tpa3116 i chciałbym zasilacz zamknąć w obudowie razem ze wzmacniaczem. I zastanawiam się czy wciskać bebechy laptopowego zasilacza 19,5v 4,7a, czy kupić któryś z poniższych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnica cenowa między tymi z aliexpress nie jest duża, a jeden to 6a drugi 9a. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi