Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 1500 zł

Dali_User

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę by trochę oszczędzić i może kupic DAC w przystepnej cenie. Jeszcze chyba nie jestem gotowy na odsłuch plików, ale na odsłuch transport-DAC tak. Proszę o opinie na temat Cambridge audio DACMAGIC i asus xonar essence STU. Jesli ktos ma inne propozycje poproszę. Rady typu "poniżej 10 tysięcy nie gra" proszę sobie zachowac :) dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/117048-dac-do-1500-z%C5%82/

Myślę by trochę oszczędzić i może kupic DAC w przystepnej cenie. Jeszcze chyba nie jestem gotowy na odsłuch plików, ale na odsłuch transport-DAC tak. Proszę o opinie na temat Cambridge audio DACMAGIC i asus xonar essence STU. Jesli ktos ma inne propozycje poproszę. Rady typu "poniżej 10 tysięcy nie gra" proszę sobie zachowac :) dzięki

W tej cenie lepiej kupić cd , bo po co ci dac i słaby transport ?? Łatwiej będziesz miał i jeden klocek zaoszczędzisz na kablu a z plików nie chcesz grać więc ci dac ci nie potrzebny

:)

W tej cenie lepiej kupić cd , bo po co ci dac i słaby transport ?? Łatwiej będziesz miał i jeden klocek zaoszczędzisz na kablu a z plików nie chcesz grać więc ci dac ci nie potrzebny

Własnie. Pytanie również brzmi: co lepiej zabrzmi: Cedek za 1500zł czy DAC za 1500zł plus transport (tymczasowo byłoby to DVD). W sieci krążą artykuły że różnice między transportem za 100 dolców a za 30 tys dolców nie są gigantyczne więc...

Witaj,

opisz proszę pełną konfigurację Twojego systemu, jakie gatunk muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie. Wtedy dopiero łatwiej będzie zaproponować Ci konkretne rozwiązania,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

opisz proszę pełną konfigurację Twojego systemu, jakie gatunk muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie. Wtedy dopiero łatwiej będzie zaproponować Ci konkretne rozwiązania,

Obecny sprzęt to Pioneer PD 10, wzmacniacz yamaha as 700, dali ikon 1. Słucham głównie brzmień rockowych, mainstreamu (u2, depeche mode, bowie, sex pistols...). Co do brzmienia..Oczekuję po prostu lepszej jakosci dżwieku. Widzę że macie w ofercie asusa xonar essence.

Własnie. Pytanie również brzmi: co lepiej zabrzmi: Cedek za 1500zł czy DAC za 1500zł plus transport (tymczasowo byłoby to DVD). W sieci krążą artykuły że różnice między transportem za 100 dolców a za 30 tys dolców nie są gigantyczne więc...

Mając na uwadze, że podobne kwestie były już tu opisywane nie spodziewaj się cudów po DAC-ch z zakresu cenowego 500 - 3000 zł, a już na pewno nie kieruj się pseudo ekstatycznymi recenzjami takich DAC-ów z netu...

Ja na Twoim miejscu odłożyłbym więcej kasy na lepszy DAC i uzbroił się w cierpliwość, bo idąc Twoją ścieżką ryzyko wtopy i wyrzucenia pieniędzy bez jakiegoś sensownego skoku jakościowego w brzmieniu jest chyba zbyt duże..... Przecież jak zmieniać ( lub rozbudowywać ) sprzęt to po to,aby było lepiej,a nie tak samo lub gorzej (?). Zmiana dla zmiany, to taka sztuka dla samej sztuki....nie szkoda kasy ?

Smuga cienia spowija..;-)

Prosiłem bez rad typu "do 6 tys nie gra". W ramach cen 800-3000zł też są róznice w brzmieniu.

DAC za 5 kola do Ikonów 1. A moze tak sieciowke za 2 tyski do tego jeszcze?

Ikonki to całkiem dobre kolumny. Z pewnoscią bardziej wyrafinowane niż wharfedale diamondy czy tam inne podłogowce missiony za tysiaka. Sprawdzone

Jeśli oprzeć się na prasie "fachowej" i ocenie ludzi z forum, właśnie tych róznic aż takich nie ma (!).

Nikt Ci przecież nic nie każe robić, co najwyzej dzieli się opinią. Chcesz, skorzystaj z niej, nie chcesz - nie korzystaj, ale po co w takim razie pytasz na forum ? Po to, żeby przeczytać to, czego się spodziewasz, czy po to, żeby poznać inne zdanie, które być może otworzy Ci oczy na jakąś inną konfigurację, a byc może ..nie.

Kupisz badziew, którego wpływu na polepszenie nie odczujesz..Twoja sprawa, Twoje pieniądze :-)

Kup sobie coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lepsze to niż kambodże i asusy za podobną kasę. Jeśli chcesz coś ciekawego z przetworników w tej cenie to nie szukaj wśród nowych zabawek z niebieskimi światełkami tylko rozejżyj się za np. parasoundem D/AC-1600/2000, Theta Pro Basic III lub jak będziesz miał fart to Pro Gen II, Proceed DAP itp.

P.S. Niektóre DVD potrafią być wybitnymi w roli transportu - nie można wszystkich wrzucać do jegnedo wora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeśli oprzeć się na prasie "fachowej" i ocenie ludzi z forum, właśnie tych róznic aż takich nie ma (!).

Nikt Ci przecież nic nie każe robić, co najwyzej dzieli się opinią. Chcesz, skorzystaj z niej, nie chcesz - nie korzystaj, ale po co w takim razie pytasz na forum ? Po to, żeby przeczytać to, czego się spodziewasz, czy po to, żeby poznać inne zdanie, które być może otworzy Ci oczy na jakąś inną konfigurację, a byc może ..nie.

No takich rad to ze swieca szukac!

?👈

Kup sobie coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lepsze to niż kambodże i asusy za podobną kasę. Jeśli chcesz coś ciekawego z przetworników w tej cenie to nie szukaj wśród nowych zabawek z niebieskimi światełkami tylko rozejżyj się za np. parasoundem D/AC-1600/2000, Theta Pro Basic III lub jak będziesz miał fart to Pro Gen II, Proceed DAP itp.

P.S. Niektóre DVD potrafią być wybitnymi w roli transportu - nie można wszystkich wrzucać do jegnedo wora.

Widziałem tego arcama. Mam złe doswiadczenia z uzywkami ( w audio analogue padł mi napęd, naprawa 1000zł). Raczej nie mam zamiaru kupowac jakiegos starocia i sie modlic by się nie zepsuł a pózniej szukac częsci. DVD byłoby na poczatek.

Kupisz badziew, którego wpływu na polepszenie nie odczujesz..Twoja sprawa, Twoje pieniądze :-)

Ja się opieram na własnym odsłuchu a nie na opiniach innych :)

No takich rad to ze swieca szukac!

Wiadomo. Do 10tys wszystko brzmi tak samo :)

Ukryta Zawartość

Odpowiem krótko. Lepiej CD za 1500zł niż transport i DAC. DVD jako transport sobie daruj.

Zawsze sie zastanawiałem dlaczego krążą takie opinie?

Wezmy pod uwage CD i DAC za powiedzmy 2 tys zł. Dlaczego CD ma byc lepsze? Przy produkcji DACa za ta sama kwote nie ma napędu, czesto obudowy sa mniejsze etc co za tym idzie mniejsze koszty produkcji, co za tym idzie lepszej jakosci elementy. Oczywiscie jest to dosc umowne, bo kazdy producent i tak narzuca swoje ceny etc i nie jest powiedziane ze jedno urzadzenie bedzie lepsze od drugiego.

?👈

Widziałem tego arcama. Mam złe doswiadczenia z uzywkami ( w audio analogue padł mi napęd, naprawa 1000zł). Raczej nie mam zamiaru kupowac jakiegos starocia i sie modlic by się nie zepsuł a pózniej szukac częsci. DVD byłoby na poczatek.

Ja się opieram na własnym odsłuchu a nie na opiniach innych :)

Wiadomo. Do 10tys wszystko brzmi tak samo :)

To skoro opierasz się na odsłuichu, to właściwie o co ta gra :-) ?

To leć do sklepu i odsłuchuj. To jakiej Ty właściwie rady oczekujesz :-) ?

Wezmy pod uwage CD i DAC za powiedzmy 2 tys zł. Dlaczego CD ma byc lepsze? Przy produkcji DACa za ta sama kwote nie ma napędu, czesto obudowy sa mniejsze etc co za tym idzie mniejsze koszty produkcji, co za tym idzie lepszej jakosci elementy. Oczywiscie jest to dosc umowne, bo kazdy producent i tak narzuca swoje ceny etc i nie jest powiedziane ze jedno urzadzenie bedzie lepsze od drugiego.

Tez tak myślę. Wystarczy porównac DAC np z mojego Pioneera do Cambridge audio dacmagic. Nie ma porównania.

Tam siedzi KSS-213C. Do kupienia za grosze w każdym kiosku.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Niestety z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że tak nie będzie. Sam ostatnio testuje blu-ray od Sony z wysokiej klasy przetwornikiem DAC i dźwięk jest naprawdę średni. W tej cenie CD grają po prostu lepiej. Nawet sam DAC przez USB ze standardowego komputera gra lepiej. Niestety, ale transport ma duże, kolosalne wręcz znaczenie.

Co do zapytania. Miałem okazję dość długo w domu osłuchiwać system Pioneer A50 + Asus STU / DacMagic / rDAC i zdecydowanie z Pioneerem najlepiej zagrał ASUS. Bardzo łagodnie, analogowo.

http://sklep.rms.pl/asus-xonar-essence-stu-przetwornik-dac-ze-wzmacniaczem-sluchawkowym-600-ohm

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Widziałem tego arcama. Mam złe doswiadczenia z uzywkami ( w audio analogue padł mi napęd, naprawa 1000zł).

Do tego arcama nowy laser kosztuje 40zł.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Za 1500 to tylko chyba HD11 Hegla. Nie widzę konkurencji dla tego DAC w tej cenie.

Nie widzielm za tyle nigdy. Min te 2 kola trzeba dac. Do tego wybor zrodla tylko z pilota. Troche nie na miejscu w tym przedziale cenowym.

Niestety z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że tak nie będzie. Sam ostatnio testuje blu-ray od Sony z wysokiej klasy przetwornikiem DAC i dźwięk jest naprawdę średni. W tej cenie CD grają po prostu lepiej. Nawet sam DAC przez USB ze standardowego komputera gra lepiej. Niestety, ale transport ma duże, kolosalne wręcz znaczenie.

Ale ja nie mowilem o zadnym Blu-ray tylko CD za 2tys vs DAC za 2tys.

?👈

Jedyne sensowne porównanie to CD vs transport + DAC

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzięki za opinie. Chyba się zdecyduję jednak na rozwiązanie DAC +CD. Na razie jako transport DVD sony, póżniej jakis CDek np cambridge audio 640 c, nad lub yamaha. Co do DACa jeszcze nie wiem.

Muse mini dac na kościach philipsa pod tego DVD i masz fajne analogowe granie.

Cena chyba 50 dolców, zagra na poziomie tych do 2kpln i pewnie od większości lepiej.

Po mojemu bardziej barwnie.

edit:

Ukryta Zawartość

Opis jest na stereokolorowo

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Muse mini dac na kościach philipsa pod tego DVD i masz fajne analogowe granie.

Cena chyba 50 dolców, zagra na poziomie tych do 2kpln i pewnie od większości lepiej.

Po mojemu bardziej barwnie.

edit:

Ukryta Zawartość

Opis jest na stereokolorowo

Widzę że parę przetworników muszę brac pod uwagę. Dobre recenzje ma też Musical fidelity v90

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Słabe granie bluray to jakieś stereotypy...słuchaliście wszystkich...?

Ja gram na powyższym i na pewno brzmieniem nie ustępuje cd...i to drogim cd...

A te gadki typu analogowe, łagodne brzmienie miedzy bajki sobie włóżcie...

Co za czasy...najpierw wszyscy święci audiofile dążyli do wycinania każdego dźwięku żyletką...coś nie wyszło...teraz dążą do gumofilcowatego dołu pasma, który to niby jest analogowy, przyjemny...i kur...wa wolny, przymulony...itd.itd.itd.

Trzeba mieć system, który gra tak jak jest album zrealizowany...chcę analogowo słucham vinyl rip, ostrzej i bardziej cyfrowo cd, dvd...albo lossless transkodowane w lapku do lpcm...

ziko zluzuj z rozpora.

Każdy ma sprzęt jak mu się podoba.

Jeden ma żyletki drugi słodką lampę to rzecz gustu.

Tak samo nie ma nic złego w analogowym graniu po cyfrze, oczywiście nie będzie to vinyl 100% ale bardzo podobnie i bez trzasków :-). Zaletą dla mnie jest też brak magazynu czarnych krążków, wszystko trzymam na PC.

Jest to też zajebista wygoda w przełączaniu kawałków.

Ja bym powiedział, że trzeba mieć system taki aby nam się podobało. Nie koniecznie jak chciał realizator ( bo może mu nie wyszło a ja mam tego słuchać i się mordować dla ideii ? :-)

Widzę że parę przetworników muszę brac pod uwagę. Dobre recenzje ma też Musical fidelity v90

Musical to nic specjalnego, ale tego musa zachęcam przetestować.

Ryzykujesz śmieszne pieniądze a kości TDA1543 stare bo stare ale hi-endowe :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.