Skocz do zawartości
IGNORED

harmonix - zasilajace

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Ty to przejrzałeś Starego. Problem jest tylko taki, że każdy może przynieść do Starego co chce i podłączyć co chce. Stary nic nie ustawiał. Poza tym słuchało kilka grup w różnym czasie i ustawieniu.

Jasne, przecież o to chodziło, żeby słuchało kilka grup w różnym ustawieniu. To tak jakby Audi wzięło na test Mercedesa S63 AMG. Raz wlano mu olej opałowy i nie jedzie, drugi raz ropę z traktora i też nie jedzie. Na koniec wsypano węgiel i nadal nie jedzie, jeszcze pierdzi i czarny dym wylatuje z rur, silnik się trzęsie, Panie co za szajs. Na placu było 12 grup ludzi, wszyscy widzieli. Ale te Mercedesy to gówno... :-)... Za to Audi S8 jest super, jest super... :-)

To Amplifona broszka nie twoja, wujku "dobra rada".

Takimi tekstami wcale nie pomagasz Firmie Amplifon - wręcz przekazujesz potencjalnym klientom, że jedyne słuszne zdanie, ma firma Amplifon. Trza użyć dyplomacji, a na tego typu teksty najlepiej nie odpowiadać.

To jest prawda, ale biorąc na odsłuch inne sprzęty szczególnie w takiej sytuacji należy im stworzyć przyjazne warunki do współpracy.

A jak grają te monosy można zapytać kolegę o nicku Cloudior, który od zawsze był fanem lamp lub soczystych, gęstych tranzystorów, jest też bardzo doświadczonym audiofilem i wie jak te wzmacniacze grają z różnymi preampami. Sam powiedział, że takiego basu z lampy jeszcze w życiu nie słyszał. A np u Starego basu nie było. Toż to szok Panie, szok!!!... :-)

Najsmutniejsze w tym wszystkim, że uprzedzałem Pana Andrzeja, iż z takich odsłuchów nic dobrego nie będzie, co najwyżej...to co mamy. Nie było trudno to przewidzieć i Pan Andrzej miał tego świadomość. Nie miał jednak obaw i sprzęty wypożyczył wiedząc, a przynajmniej mając świadomość, że tak może się to skończyć. I niestety miałem rację.

Wszyscy to wiedzieli :)

Dlatego jest to takie zabawne. Do S63AMG ktoś nalał ropy i się dziwi że nie chce jechać :)

HiFiManiac zachęcam do wzięcia udziału w ożywionej dyskusji na temat kabli Bazodruta.

Klony z kilkoma wpisami mają tam niezwykłą wiarygodność.

Panie Szymonie, ponawiam pytanie:

Panie Szymonie, a może Pan podać system, w którym ten Amplifon pokazał kły? Konkretne elementy z kablami - to da obraz reszcie i może coś rozjaśni... Dziękuję!

Takimi tekstami wcale nie pomagasz Firmie Amplifon - wręcz przekazujesz potencjalnym klientom, że jedyne słuszne zdanie, ma firma Amplifon. Trza użyć dyplomacji, a na tego typu teksty najlepiej nie odpowiadać.

Trza nie trza, pouczacze z bańką w nosie zawsze mnie na tym forum irytowali. Poza tym wątek dotyczy Harmonixa a nie Amplifona.

Gdzie można posłuchać tych monobloków na 833? Chętnie posłucham... Nie rozumiem tylko tych waszych sporów i bezsensownych potyczek, jednemu się podoba, drugiemu nie, taki mamy klimat.

Rozmawiałem z kolegą który był na tym słynnym już odsłuchu.

Jego opinię zostawię dla siebie :>)

Ze swojej strony zauważę że ryneczek audiofilski malutki jest przy tym pułapie cenowym a chętnych wielu czyli chodzi o kasę tak czy inaczej !!!

Gdzie można posłuchać tych monobloków na 833? Chętnie posłucham... Nie rozumiem tylko tych waszych sporów i bezsensownych potyczek, jednemu się podoba, drugiemu nie, taki mamy klimat.

Owszem, tylko żeby ocenić co nam się podoba to oba porównywane tematy muszą działać na 100% swoich możliwości. I wtedy własne preferencje biorą górę i to ma sens.

Ciekawy avatar, miałeś taki kaprys żeby go stworzyć?

Nie ja, profesjonalna firma graficzna się tym zajmowała. A teraz Panowie lepiej zostawcie to bicie piany na forum i korzystajcie z lata.

Kolejny raz polska firma jest hejtowana, bo nie pasuje to czyims skrywanym interesom.

Moze zagralo niezbyt udanie, ale gdyby nawet, to do kupowania nikt nie zmusza.

Dziekuje za odsluch i szanuje producenta czy dealera - taka powinna byc norma.

Na forum cenie glownie bezinteresowna zyczliwosc - policze na palcach jednej, gora dwoch rak tych , ktorzy swoja postawa ja prezentuja.

Wole recenzentow, ktorym sie wszystko podoba niz tych pozalowania godnych " znafcow" audio, ktorzy maja w genach zloty wzorzec hiendu, przynajmniej ich zdaniem.

Konto w trakcie usuwania

Oj, chłopie, nie wierzę, że jesteś taki naiwny.

Mechanizm jest prosty. Jest koleś audiofil o dużej wiedzy w audio, szanowany w środowisku, nazwijmy go koleś 1. Ma kolegę, który skleca lampowe wzmacniacze, to koleś 2. Nie tylko się przyjaźnią ale też wspierają w tym sklecającym biznesie.

Koleś nr 2 skleca sobie te sprzęty i wiadomo, że szuka na nie klientów. Koleś nr 1 sam ich używa i pomaga mu w powiedzmy...dystrybucji i budowaniu wizerunku marki czy raczej opinii o samych sprzętach, bo marki tam póki co nie ma. Obaj kolesie od dłuższego czasu myślą o zrobieniu nowych wzmacniaczy na lampie 833A. Okazuje się jednak, że ubiegł ich koleś nr 3 wypuszczając pięknie zrobione sprzęty, które podobają się tym, którzy ich słuchali. To co trzeba zrobić? Koleś 1+2 wpada na pomysł by pożyczyć od kolesia nr 3 owe sprzęty w 2 celach. Jeden to podpatrzeć co tam w środku jest, więc imbusy poszły w ruch jak opisał to Artuku. A drugi cel to trochę te sprzęty zdyskredytować, żeby ulżyć swoich produktom, które niebawem mają ujrzeć światło dzienne.

W tym też celu należy je podłączyć tak by nie zagrały dobrze i zaprosić grupę nadwornych kolesi i pokazać im, że to przecież nie gra!! Wiadomo, że nadworni kolesie opiszą to na forum i już konkurenta tzn kolesia 3 mamy z głowy!! Cóż za genialny plan. I nikt nie twierdzi, że nadworni kolesie kłamią. Oni piszą prawdę, że zagrało źle, ale dlaczego tak się stało to już najlepiej wiedzą koleś 1+2. I niebawem pojawią się na rynku nowe monobloki na tej samej lampie, wykonane znacznie gorzej, ale też dużo tańsze i przede wszystkim przepięknie grające... :-)))

Tja. I Waldek ze Starym rozebrali te monobloki 833, żeby podpatrzeć, jakąż to kosmiczną technologię zastosował w nich Andrzej. A potem inteligentnie je popsuli, żeby przypadkiem nie zagrały... ;-) Chętnie bym się jeszcze dowiedział, gdzie w tej chwili jest Elvis, kto zabił Kennedy'ego i co naprawdę wydarzyło się 11 września? Nie będę bronił Starego, bo jemu to niepotrzebne, ale myślę, że mocno krzywdzisz pana Waldka, który notabene, ani tych Amplifonów nie widział, ani ich nie słuchał. To prawdziwy pasjonat, który żyje z czego innego - a robi swoich GM-ek może jedną parę rocznie, co przy jego cenach wygląda bardziej na działalność charytatywną niż na biznes... ;-) O budowie monobloków na 833 rozmawiałem z nim jako pierwszy, mniej więcej 7 albo 8 lat temu. Po prostu zobaczyłem Wavac'i i się napaliłem. ;-) To trudne przedsięwzięcie - ale nie ze względu na sam schemat czy zastosowane lampy (czyli to, co można by podpatrzeć). Waldek miał już wtedy pomysł jak to zrobić. I oczywiście, planował sterować 833-jkę lampą 300B. ;-) Szczegóły takiego projektu tkwią w tym, czego nie widać - w dobrych trafach, bezpiecznym zaaplikowaniu wysokiego napięcia (ja chciałem, żeby to było 2,5 kV, w Amplifonie, jak domniemywam po stopniu rozżarzenia lampy, jest znacznie mniej). Pomysł został zawieszony, zabrakło mi czasowo wolnych środków płatniczych. ;-) Ale może Stary rzeczywiście kiedyś go zrealizuje? Nawet jeśli, to nie będzie to przedsięwzięcie komercyjne - raczej ambitne DIY.

Amplifon to producent z prawdziwego zdarzenia i życzę mu jak najlepiej. Byłem na odsłuchu w ostatni wtorek. Odpowiadając na sugestię Andrzeja - monobloki zostały wpięte "w ścianę" (i bardzo dobrze, bo ten kondycjoner Maca nigdy mi nie pasował). Nie wiem, co Stary tam "popsuł", ale rzeczywiście nie zagrało. Było znacznie gorzej niż wtedy, kiedy razem z Andrzejem słuchaliśmy jego integry na GM70. Wtedy to była bardziej kwestia niuansów i osobistych preferencji - a teraz było po prostu nieczysto i wrzaskliwie. Cholernie żałuję, że nie mieliśmy tych Amplifonów np. w KAiM, albo u Umki, żeby trochę bardziej (i dłużej) pokombinować z innymi elementami zestawu. Wyglądają jak milion dolarów, więc dobrze byłoby dać im szansę, żeby tak samo zagrały.

P.S. Awansowałem na "kolesia nr 4"? ;-)

Tja. I Waldek ze Starym rozebrali te monobloki 833, żeby podpatrzeć, jakąż to kosmiczną technologię zastosował w nich Andrzej.

Twonku, z premedytacją napisałem o zaglądaniu do środka SET140 … a dlatego, że u SA podobno jest koronna zasada „odsłuch i nić na forum nie piszemy”. Jakoś dziwnie u SA są dziesiątki odsłuchów i za każdym razem jak Amplifon wjeżdża (bez kontroli Andrzeja) do SA to „doopa blada” i ktoś z towarzystwa „puszcza bąka” na AS. Mówisz przypadek, nie sądzę. Jak się myśli o takim sprzęcie do odsłuchu i ma się wiedzę jaką ma SA i warszawskie grono to qurna nie ma bata aby to nie zagrało … tyle, że trzeba chcieć się wysilić i przygotować się do tego. Amplifon nie będzie się podobał każdemu, ze względu na inna barwę niż urządzenia z 300B … ale jak basu nie ma czy górą sieje … to ewidentnie błędne połączenie wychodzi i jest to elementarz audio.

PS Stary później oddzwonię do ciebie abyś mnie opierdolił za „sesję rozbieraną” ale teraz nie mam nastroju do spierania się z Tobą i czekam na gości .... "jadę teraz na szmacie" :) :) :)  

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Ja nie mam zamiaru wchodzić w dyskusję. Monobloki wpiąć bezpośrednio do sieci na lampach które dałem (a nie na jakiś beznadziejnie grających Philipsach) podłączyć do uczciwie grającego praempu i tyle w temacie po prostu to ma śmigać.

Chyba że znowu mam jechać i to wam podłączyć?:)

Bo może jest jak w tamtym roku że taki sam wzmacniacz w mojej obecności nagle zaczął grać.

Tam nie było innej barwy. Tam nie było barwy w ogóle, był chaos. A bas był, tylko nie taki jak powinien i nie tam gdzie powinien być. Lampy to w ogóle nie moja bajka. Co więcej lamp nie lubię bo one podbarwiają i grają przede wszystki nierówno. Mają dziury w paśmie tzn. brak dynamiki. Natomiast raz na jakiś czas zdarzają się cuda, że grają. Ja słyszałem takie cudo tylko raz. A takie odsłuchy tylko mnie utwierdzają w przekonaniu, że mam rację.

Dźwięk jaki kiedyś słuchałem z GM u Starego z kolumnami Thiel 3.7 na materiale rockowym był bardzo dobry jak na cenę GM. Jakby w sklepach oferowano takiej jakości dźwięk za takie pieniądze to może audiofilizm miałby przyszłość... dziś zaś to jest hobby coraz bardziej niszowe i coraz bardziej zdegenerowane...

Gość passer

(Konto usunięte)
<br />Jakby w sklepach oferowano takiej jakości dźwięk za takie pieniądze <br />

Jaka więc jest to kwota (około)? Oczywiście całego systemu (razem z okablowaniem i źródłem ), gra przecież cały system :).

Adaptację akustyczną dla uproszczenia pomińmy.

Cholernie żałuję, że nie mieliśmy tych Amplifonów np. w KAiM, albo u Umki, żeby trochę bardziej (i dłużej) pokombinować z innymi elementami zestawu.

Mnie do tej jatki raczej nie wciągaj. Właśnie z powodu takich afer na temat wychwalanych pod niebiosa polskich konstrukcji staram się omijać nasz rynek. Za dużo jadu w zwalczających się obozach. Inna sprawa, że powalczyłbym o jakiś konsensus - jest pewien wachlarz możliwości i jak wiecie, zawsze tak robię, raczej zwracając uwagę na aspekty brzmienia, a nie forując ostateczne tylko mnie zadowalające osądy. Jednak znając to forum i tak dostałbym z buta jakimś rykoszetem. Dziękuję, postoję. Wolę posłuchać trzech koron Silteha w pełnym secie, niż walczyć o zaakceptowanie jakiejś grupy, dodatkowo w momencie gdy główna się podzieliła. ;-)

Pozdrawiam.

Jak dobrze, ze mam w d.... wszelkie interesy wszelkich grup, zawsze i wszedzie moge napisac co mi sie podobalo, a co nie, gryzie mnie jednak, czy zostalem zmanipulowany, czy nie.

ps:czy to gra, czy nie, to jest pytanie:)

niestety pewnie nigdy sie nie dowiem, i wez tu teraz zyj:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Witam,

dowiedziawszy się, że Piotr ma monobloki Amplifona czym prędzej popędziłem z Mazur do stolicy.

Po dwóch spalonych zbiornikach gazu i czterech godzinach za kierownicą mojej strzały północy dowlokłem się do siedziby towarzystwa wzajemnej adoracji i asekuracji audiofilsko-lampowej w nadziei na odsłuch najmocniejszych monobloków SE.

Spaliwszy woreczek tabaki czekając na otwarcie przybytku moje uszy miały czas odpocząć od jednostajnej melodii wygrywanej przez strzałę północy na najwyższym biegu(czwórce), więc do odsłuchu przygotowany byłem należycie.

Set wyglądał tak:

Topowy(albo blisko) drapak VPI, wkładka za cenę dwóch strzał północy nazwy nie pomnę, phonostage Abraxasa, pre Luxmana Cl-88 o impedancji wyjściowej 1 kohm, Amplifon, kolumny Szymon Faber.

Wszystko spięte drutami za cenę domu na Mazurach nie pomne jakiej firmy.

Monobloki podpięte do "ściany".

O dźwięku się nie wypowiem, bo życzę jak najlepiej polskim producentom i zawsze trzymam za nich kciuki.

Aha, wykonanie monobloków perfekcyjne, gratulacje Panie Andrzeju!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.