Skocz do zawartości
IGNORED

harmonix - zasilajace

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Zawzajem!

Cieplutko jest... Zero sniegu

Ogien w kominku atmosfere dla muzyczki robi az milo:-)

Prawde mowiac myslalem ze zasilajace harmonixy sa popularne w kraju nad wisla...

Inna mozliwosc jest taka ze wszyscy doinformowani zostali dozywotnio zbanowani na forum

Sam nie wiem co o tej ciszy myslec

Nr 2, 3 i 4 interesuja mnie najbardziej.

5tka to jakis super- hiper wypas o ktorym pisano w ktoryms recku dotyczacem 350tki

Nr 1 znalazlem w ogloszeniach gdzies wiec zakladam ze wlasciciel poprawnie spisal nazwe. Ale pewien nie jestem...

Ja miałem u siebie dwie sieciówki Harmonix X-DC350M2R improoved, które zapięte były do lampowych monobloków Jadisa.

Brzmienie było przyjemne, dojrzałe, kulturalne z bardzo ładnym oddaniem barw. Nie ograniczał wysokich tonów.

W mojej aplikacji Harmonix podobał mi się nawet bardziej niż Kubala Sosna Elation czy Argento Audio FMR.

Innych Harmonixów nie próbowałem.

Ja znam X-DC2 i X-DC350M2R. Oba uważam za bardzo udane. Do źródła lub preampu polecałbym tą tańszą (X-DC2). Ma żywszy i bardziej zwarty bas niż 'bigger brother'. X-DC350M2R Improved natomiast świetnie wypada przy podpięciu do... listwy/kondycjonera lub wzmacniacza/końcówki mocy.

Ogólnie jak to Harmonix. Kultura, bardzo ładne barwy. 350-tka nie jest demonem szybkości. Bas ma głęboki, ale nie prezentuje 'zamordyzmu'. Za to scena wszerz i w głąb ładnie rozbudowana. X-DC2 jest bardziej przejrzysty. 350-tka bardziej 'wypełniona'.

Niemniej - w moim subiektywnym odczuciu - bardzo sensowne propozycje

X-DC2 jest bardziej przejrzysty

od pozostalych harmonixow mam rozumiec. a jak sie ma do innych shunyiat czy nordostow?

Do źródła lub preampu polecałbym tą tańszą (X-DC2). Ma żywszy i bardziej zwarty bas niż 'bigger brother'.

czyli drozszy drut bedzie prezentowal rozwiniecie cech dc2 czy to zupenie inny kabel?

od pozostalych harmonixow mam rozumiec. a jak sie ma do innych shunyiat czy nordostow?

czyli drozszy drut bedzie prezentowal rozwiniecie cech dc2 czy to zupenie inny kabel?

Droższe prezentują IMO rozwinięcie DC2 , zdecydowanie najlepszy jest MR2, charakter brzmienia mają podobny, ale wszystkiego więcej w zakresie dynamiki , stereofonii , szczegółowości, wielkości sceny itp. Mi w brzmieniu DC2 zawsze czegoś brakowało nie mogłem się do niego przyzwyczaić. Jest może trochę szybszy ale mniej szczegółowy jakby wycinał jakiś zakres informacji.

Nordostów nie znam (miałem jednego w swoim systemie i to całkiem inna szkoła grania). Co do Shunyat... to zależy do której i gdzie porównujemy :)

Gdybym miał generalizować, to jest - w większości przypadków - ciut bardziej przejrzysta. Ale różnica jest niewielka.

Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć. Pewne cechy są wspólne (barwa, kultura - i tu można powiedzieć o rozwinięciu) a inne niekoniecznie (bas). Makrodynamika 350-tki robi większe wrażenie, ale na źródle wydaje się, że X-DC2 ma lepszą mikrodynamikę (może dlatego, że na źródle było dla mnie za dużo basu na 350).

Dodatkowo - na tranzystorze będzie pewnie inaczej a inaczej na lampie inaczej.

Jeśli do wzmaka - sugerowałbym 350. Jeśli do źródła - warto posłuchać i samemu ocenić

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

no nie daj sie prosic...

Nr 2 tak jak piszą koledzy, nada się do CD oraz pre, czyli tam gdzie 350 wypada zbyt ciemno. Jest generalnie szczuplejszy, bardziej zwiewny.

Nr 3 to brzmienie najcieplejsze, nasycone, ciemne z potężnym fundamentem basowym, niespecjalnie szybkie. Do listew oraz wzmacniaczy.

Nr 4 to najbardziej uniwersalny i zapewne najlepszy Harmonix. Ma lepszę mikrodynamikę niż Nr 3.

Oba są ciepłe. Harmonix M2R jak i MIT ZIII. Przy czym MIT jest nieco tańszy ale fabrycznie ma fatalne wtyki. Można jednak trafić kable z dobrymi wtykami np Furutecha. Miałem takie. I wtedy to jest bardzo dobry kabel. MIT ma większe dociążenie.

Przed zakupem swojego ZIII sprawdziłem zarówno wersję na 28R/E38R jak i na 25G/E35G i pomimo tego, że wolę granie cieplejsze to uważam, że do ZIII bardziej pasują wtyki rodowane.

Na rodzie jest szybciej i precyzyjniej a bas w tym kablu jest tak duży, że trzeba go "ogarnąć" a rod się tu lepiej sprawdza.

----------------------------------------------------

bas w tym kablu jest tak duży, że trzeba go "ogarnąć" a rod się tu lepiej sprawdza.

zupelnie tak jak w audience

A Valhalla to suchar. Może do bardzo cieplej lampy.

ze zlotymi wtykami moze byc. ale nie wyobrazam sobie dwoch valhalli w torze.

Czy porównywał ktoś z kolegów Harmonixa X-DC350M2R do Acrolinka PC6100 ? To kable z podobnego pułapu cenowego, zastanawiam się co bym stracił a co zyskał gdybym między gniazdkiem a listwą zamiast acrolinka wpiął harmonixa ?

To kable z podobnego pułapu cenowego

Zgadza się,ale mimo swojej ceny Harmonixa X-DC350M2r trzeba porównywać do Acrolinków 9100 czy 9500,bo to są dla niego konkurenci :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.