Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne

Rekomendowane odpowiedzi

W RCM-ie Ultra SS w cenniku 4990zł za cztery sztuki.

Nie wierzę,że nie można powalczyć o jakiś rabat,a tu widzę niektórzy kombinują,i szukają po świecie,jak mają pod nosem.

Ja też wierzę że w RCM'ie można dostać rabat tylko pytanie jaki - 2% a może 3 % a jak się człowiek nagada to może

nawet i 5% ale jeśli jesteś dobrym aktorem to nawet i 10%. Kolega Arek 67 proponuje na dzień dobry i bez niepotrzebnych dyskusji 20% mniej od ceny detalicznej. Warto się zastanowić.....

Filc potrafi nieźle przymulić. Korek czasami odbiera wyższe harmoniczne. Wiem to z doświadczenia, nie z opisów. Wszystko zależy od systemu. W rozróżnieniu tego pomaga osłuchanie z prawdziwą naturą instrumentów, a nie przypadkowe odkrycia muzyczne w youtubie ;)

...acha:)

O tym wszyscy wiemy......ale sprasowany ściśle filc i utwardzony robi różnice pod stopkami.

Edytowane przez Magnepan

Napiszcie coś więcej o filcu...dla biedaka ;-)

Podaj namiary to wyślemy próbnik do przetestowania. Onuce też są w ofercie na pocące się stopy - daj znać w razie

potrzeby.

Do zainteresowanych Stillpointami Ultra SS.

Do dzisiaj wieczorem robię rezerwację na podstawki. Zestaw 3 szt. Nowe zapieczętowane. Cena 3090 pln. Dostawa w ciągu kilku tygodni. Proszę nie pisać już na priva tylko w wątku, kto chętny. Decyduje kolejność zgłoszenia. Nie biorę zaliczki.

Jestem chętny na 1 set (3 szt.) Ultra SS. Napisałem też na priv. Pozdrawiam serdecznie

Dziwię się wam, że kombinujecie z prywatnym importem tych podkładek. Sam mogłem też to mieć z zachodu i mój przyjaciel z branży audio robił rozpoznanie i ostrzegał mnie, że krążą dobrze wyglądające podróbki. Zrezygnowałem i kupiłem w RCM-ie. Wiem, że mam oryginał, rachunek, gwarancje, w razie czego serwis gdyby coś się stało. Jeśli różnica w cenie jest tak mała to kompletnie nie ma sensu ściągać tego z niepewnego źródła. Tym bardziej, że gdybyście brali 10 czy więcej kompletów to się jakoś z ceną na pewno dogadacie i wyjdzie was na to samo. Po kilku latach gdy wyjdzie nowsza wersja i swoje będziecie chcieć sprzedać to takich z niepewnego źródła nikt od was nie odkupi. A takie od dystrybutora macie sprzedane na pniu. Ogólnie bez sensu taki pozornie tańszy import.

jeśli jesteś dobrym aktorem to nawet i 10%

Muszę być aktorem znakomitym,bo kupując w Polsce kilka kompletów,dostałem cenę równie znakomitą co moje aktorstwo,i nie mówię tu o 10% ;)

10 czy więcej kompletów to się jakoś z ceną na pewno dogadacie i wyjdzie was na to samo

Dokładnie.

I nie trzeba czekać kilku tygodni :)

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ciekawe na ile to jest wiarygodne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zakres obciążenia na pewno,w Ultra SS ilość kulek jest większa.

Ciekawe na ile to jest wiarygodne:

Ukryta Zawartość

Interesująca stronka i ceny bardzo dobre !!!

Ukryta Zawartość

Ogólnie bez sensu taki pozornie tańszy import.

A jaki jest sens przerabiać samochód za 200-300 tyś PLN na gaz??? A to kiedyś była powszechna praktyka...

Niektórzy kochają takie klimaty...zjeść ciastko i mieć ciastko...

Interesująca stronka i ceny bardzo dobre !!!

Tylko, że hrabia Dracula może nas przy okazji ugryźć...;-)

Zakres obciążenia na pewno,w Ultra SS ilość kulek jest większa.

Ale jak to się przekłada w brzmieniu Mini Ultra vs Ultra SS i pod jakimi urządzeniami podłożyłeś które ? 3 po3 czy 4 na 4 ?

Mam obydwa sety ale testuję teraz stopy Harmonixa TU 505 EX mk.2 - do Bravo jak znalazł.

Mam sety po 4-sztuki.

Mini pod listwę zasilającą,Ultra SS pod transport i końcówkę.

Pod platformami i kolumnami Harmonix RF-999MTmk2.

Mini Ultra vs Ultra SS bezpośrednio między sobą nie porównywałem.

Tylko, że hrabia Dracula może nas przy okazji ugryźć...;-)

Gryzie nie gryzie ale zapytam po raz 2 dlaczego jescze nie masz Mini Ultra pod Devialetem ?

Rozumiem że do standów na których stoją Cremony Auditor masz wkręcone kolce i postawiłeś całość na podkładkach

Harmonixa 909 jak dobrze pamiętam . Stillpoints'e dodadzą Devialetovi większego rozmachu i dociążą brzmienie.

Mam sety po 4-sztuki.

Mini pod listwę zasilającą,Ultra SS pod transport i końcówkę.

Pod platformami i kolumnami Harmonix RF-999MTmk2.

Mini Ultra vs Ultra SS bezpośrednio między sobą nie porównywałem.

Podłożyłeś pod listwę i to działa ?

Ultra Mini podłożone mam pod transport z niesamowitym skutkiem - najpierw 3 szt. a później dołożyłem 4 i jest

minimalnie lepiej ( lepsze dociążenie dźwięku ). Wagowo 17 kg - 18 kg.

Podłożyłem Mini Ultra również pod dackiem lampowym ale tutaj zaczęło być bardziej zwiewnie więc wyjąłem i jest

chyba lepiej dla systemu.

A jakie różnice zaszły kiedy podłożyłeś pod końcówkę ? Na razie nie mogę zastosować pod monoblokami z uwagi na trudne dojście, ale przymierzę się do tego.

Pewien doświadczony anglojęzyczny recenzent pisał, że tak na prawdę Stillpointsy najpierw powinno podkładać się pod kolumny, pod listwę zasilającą i pod końcówkę a dopiero na samym końcu pod źródło...ale kto by wierzył recenzentom;-)

Gryzie nie gryzie ale zapytam po raz 2 dlaczego jescze nie masz Mini Ultra pod Devialetem ?

Rozumiem że do standów na których stoją Cremony Auditor masz wkręcone kolce i postawiłeś całość na podkładkach

Harmonixa 909 jak dobrze pamiętam . Stillpoints'e dodadzą Devialetovi większego rozmachu i dociążą brzmienie.

Czemu nie mam?

Jak podłożyłem pod Devialeta MINI to tak dociążyły, że basu zrobiło się za dużo...zwiększyła się szczegółowość i transparentoność ale ten bas stanowił problem...a po drugie lepszą dolną średnicę i rozmach to zaoferował mi Devialet gratis w ostatnich aktualizacjach firmware:-). Ale kiedyś jeszcze pożyczę ponownie celem przetestowania...a jak będzie dobra okazja z drugiej ręki to zapewne i kupię...

Harmonixy 909 pod kolcami Auditorów...super...ile producenci kolumn tracą na tym, że stosują zwykłe podkładki pod kolce a nie takie rozwiązania jakie oferuje np. Harmonix. Od pewnego pułapu cenowego kolumn dobre podkładki pod kolce to powinien być standard...

jakie różnice zaszły

Pod każdym urządzeniem zmiany w tym samym kierunku,tylko zakres tych zmian jest różnej wielkości.

Zdecydowanie największe pod transportem,potem końcówka mocy,i listwa.

Nie słyszałem zmian pod DACiem i preampem u mnie,u kogoś innego może być inaczej.

najpierw powinno podkładać się pod kolumny

Trzeba będzie kiedyś wziąć na odsłuch dwa komplety :)

Trzeba będzie kiedyś wziąć na odsłuch dwa komplety :)

Daj znać jak je weźmiesz...

To ja wtedy wezmę na odsłuch topowe Harmonixy...

:-)

Pewien doświadczony anglojęzyczny recenzent pisał, że tak na prawdę Stillpointsy najpierw powinno podkładać się pod kolumny, pod listwę zasilającą i pod końcówkę a dopiero na samym końcu pod źródło...ale kto by wierzył recenzentom;-)

Z uwagi na bezpieczeństwo i spory ciężar kolumny < 90 kg nie byłem w stanie poradzić sobie ze Stillpointsami SS bez dodatkowych podstawek które dotarły dzisiaj więc spróbuję raz jeszcze pomęczyć się. Na razie podłożyłem pod standy

Harmonixy TU 505 EX z dobrym skutkiem.

Stillpointsy najpierw powinno podkładać się pod kolumny

Nie byłem jeszcze w stanie tego stwierdzić ale pod transportem jest mega zmiana na plus.....

Czemu nie mam?

Jak podłożyłem pod Devialeta MINI to tak dociążyły, że basu zrobiło się za dużo...zwiększyła się szczegółowość i transparentoność ale ten bas stanowił problem.

To wypróbuj jeszcze raz Ultra Mini ale 3 szt i ustaw je po zewnętrznych krawędziach nóżek oryginalnych - 2 szt. po bokach

tam gdzie są zasilacze albo inne ciężkie podzespoły a 1 z tyłu lub z przodu pośrodku.

Przed chwilą zdjąłem 4 stopkę z napędu i jest lepiej - ładna rozdzielczość i lepszy fokus oraz przestrzeń. Doszło trochę

precyzji w wybrzmiewaniu i nie ma wyolbrzymień w basie - trzeba jednak poeksperymentować.

Panowie, umówmy się - to wszystko co to opisujecie to jest przedszkole :)

Jak chcecie poważnie podejść do zagadnienia likwidacji wibracji, to na świecie są odpowiednie męskie rozwiązania. Zaprojektowany z myślą o takich nieskomplikowanych rozwiązaniach jak mikroskopy elektronowe, ale chyba i z waszym sprzętem da radę ;)

BJO42V.jpg

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Go big or go home ;p

PS. Jak posłucham tego ustrojstwa to opisze w swoim wątku. Dostałem na miesiąc testów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie ma i raczej nie będzie (zerowa marża, bo to sprzęt medyczny). Koszt 5-8k euro, w zalezności od rozmiaru.

Tu jest cały watek o tych podstawach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wszystko jasne !

Za tyle można kupić Stillpointsy pod każdy sprzęt w całym mieszkaniu :-)

Zapewne skutecznością bije wszystko czego słuchałeś do tej pory, stabilizacja mikroskopów elektronowych, to nie są żarty. Wszelkie wpływy zewnętrzne i wewnętrzne muszą być wygaszone do zera.

Pozdrawiam

Pygar

gNGYrj.jpg

Ale i tak mi się wydaje, że transport powinien stać na Stillpointach a dopiero potem na tej platformie. Platforma nie zniweluje wibracji trafa oraz drgań obudowy transportu od fali akustycznej emitowanej przez kolumny. Platforma skutecznie odizoluje urządzenie od wibracji z podłoża.

Ana działa w dwie strony - przecież to nie dioda. Tak więc tak samo pochłania wibracje tego co stoi na niej. Oczywiście najkorzystniej jest w takiej sytuacji postawić coś na niej na sztywno - na still pointsach lub cerabase'ach.

• Pokaż nowe odpowiedzi