Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić przestrzennośc, znikanie kolumn i lokalizację instrumentów?

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Choć nic nie wiem o wymiarach pomieszczenia spróbuję .Nie dywanik 100 X 180 cm a 200 X 300 cm , grube zasłony i firany w okno .

Jeżeli zastosujesz się do powyższego i odstawisz kolumny od ściany tylnej mierząc od frontu kolumn na minimum 120 cm . nie musisz tłumić / rozpraszać tej ściany .

Odsuwałem je na 120 mniej więcej, wpływało to na poprawę niskich tonów ale scena po prostu przybliżała się.

.

Nie piszę byś ustawiał kolumny teraz , czytaj mój post powyżej .

Zapytałem o pogłos / rezonans po klaśnięciu w dlonie , to musi być słyszalne , ba nawet w konkretnym miejscu !

Wymiary pomieszczenia ?

Oczywiście możesz sobie brać moje porady na poważnie lub nie .

Muda,

Audioform wygląda u Ciebie bardzo ok.

Nie tylko.

Kasetka, imitująca szpule - jest najfajniejsza!:)

Też taką mam; mój Boziu jedyny - ona ma już pod czterdzieści lat!!!:-)))

A do Autora wątku: słuchanie w pustym pokoju???!!!

Nic nie będzie przyzwoicie.

Daj zasłony, półki z książkami (płytami), powieś coś na ścianach... Pół kłopotów z dźwiękiem - z głowy.

Mi też się audioform podoba ale mojej nie.

To zabierz ja na zakupy i panele zaakceptuje ;)

Jej się kamienie ozdobne podobają

Tak , do momentu pierwszego odkurzania .

Kamienie jak będą miały zmienną głębokość coś tam dadzą ale tu nie chodzi o coś .

Zawsze jest jakiś kompromis . Najgorsze są puste pomieszczenia . Im więcej gratów , materiałów miękkich tym lepiej . Tego ( akustyki ) niczym nie przeskoczysz

Muda,

Audioform wygląda u Ciebie bardzo ok.

Sprzęt jest równo z dolną częścią paneli i wtedy to fajnie wygląda ;)

Kasetka, imitująca szpule - jest najfajniejsza!:)

To się nie nadaje do wsadzania do decka ale ciekawie wygląda .

Jest taki ostateczny test na szerokość sceny u Chesky,ego JD 37, a zaraz po nim test na głębokość.

Ścieżka 10 i 11. Jak mam wątpliwości, co do innych nagrań, to po włączeniu tej płytki przekonuję się,

że przestrzeni w nich zwyczajnie nie ma i nie ma co szukać "kwadratowych jajec", bo one nie istnieją.

Większość nagrań jest z bałaganem, niechlujna barwowo i często nieczytelna na dole.

Próbowałem dołączyć ten plik ( ścieżka 10 ), ale 15 MB to za dużo na możliwości forum..;-(

Spróbuj poszukać; może ktoś ze znajomych ma ten wynalazek Chesky'ego.

Będzie może łatwiej ustawiać cokolwiek.

Ja mam bazę 120 cm, gołe ściany o 70 cm i jak w starym dowcipie:

"a ja nie załączam, a załanczam i mnie też działa..."

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

przestrzeni w nich zwyczajnie nie ma i nie ma co szukać "kwadratowych jajec", bo one nie istnieją.

+1

Większość nagrań jest z bałaganem, niechlujna barwowo i często nieczytelna na dole.

+1

W audio video był taki test. Były dwa zestawy stereo: yamaha cd s 700/ a s 700 i Yamaha cd s 2000/as 2000. Kolumny to seria cm odpowiednio monitory i podłogówki. Grano różne płyty m.in. Johna coltranea. Zestaw 700 dał przestrzen skupiona między głosnikami, saksofon Coltranea wydobywał się wyraznie z głosnika. Natomiast zestaw s 2000 był w tej materii lepszy. Wydawało się płaskie nagranie Coltranea brzmiało inaczej, sax Coltranea wydobywał się juz nie z głosnika a umiejscowiony był juz po za nim (chyba "pod oknem"). Proste. Duzo tez zależy od poziomu sprzetu stereo.

Gość

(Konto usunięte)

Wydawało się płaskie nagranie Coltranea brzmiało inaczej, sax Coltranea wydobywał się juz nie z głosnika a umiejscowiony był juz po za nim (chyba "pod oknem"). Proste. Duzo tez zależy od poziomu sprzetu stereo.

Dużo też zależy od ustawienia głośników...zmiennych wpływających na prezentację jest dużo...

Pozdrawiam

Jest taki ostateczny test na szerokość sceny u Chesky,ego JD 37, a zaraz po nim test na głębokość.

Ścieżka 10 i 11. Jak mam wątpliwości, co do innych nagrań, to po włączeniu tej płytki przekonuję się,

że przestrzeni w nich zwyczajnie nie ma i nie ma co szukać "kwadratowych jajec", bo one nie istnieją.

Próbowałem dołączyć ten plik ( ścieżka 10 ), ale 15 MB to za dużo na możliwości forum..;-(

Spróbuj poszukać; może ktoś ze znajomych ma ten wynalazek Chesky'ego.

Będzie może łatwiej ustawiać cokolwiek.

Ja mam bazę 120 cm, gołe ściany o 70 cm i jak w starym dowcipie:

"a ja nie załączam, a załanczam i mnie też działa..."

Możesz to wrzucić na serwer zippyshare ?

Użytkownik insaimz dnia 14.02.2015 - 22:52 napisał

Jej się kamienie ozdobne podobają

Tak , do momentu pierwszego odkurzania .

Kamienie jak będą miały zmienną głębokość coś tam dadzą ale tu nie chodzi o coś .

Też miałem problem "jej się kamienie podobają" i okazało się to bardzo dobrym rozwiązaniem. Dziś jako "użytkownik" kamieni za głośnikami stwierdzam, że dały one nie "coś tam", tylko zdecydowaną poprawę akustyki - mam porównanie stanu sprzed i po założeniu kamieni. Przede wszystkim poprawił się właśnie efekt stereo - ściana dźwiękowo jakby "odsunęła się" w tył i teraz np. dosunięcie kolumn do ściany (na czas niegrzecznej imprezy ;) nie powoduje takich zmian jak przedtem. Zmniejszył się i skrócił pogłos całego pomieszczenia. Zniknęły też jakiekolwiek wyostrzenia dźwięku, które wcześniej czasami się zdarzały.

Ważne jest to, że kamień daje nierówności na całej powierzchni ściany, a nie tylko miejscowo. Jeśli więc nie zamierzasz zawieszać na ścianie iluś tam półek, półeczek lub grubych arrasów, to zdecydowanie polecam kamień o nierównej głębokości. Co do odkurzania - jeśli kolor kamienia nie będzie przesadnie ciemny, to będziesz odkurzał równie często jak pozostałe ściany ;)

Panele są wyliczane na określone częstotliwości . Od tego mają otwory o odpowiedniej szerokości i głębokości . U mnie jakieś maksymalnie 10cm głębokości .

Tego nie da kamień .

Pewnie że lepiej kamień niż goła ściana ale kamień nie da tego co specjalnie do tego celu przygotowane panele które działają w szerokim paśmie .

Nie chcę tutaj nic reklamować ale cena świetna , panele lekkie bez wiercenia dziur czy klejenia . Ja swoje przykleiłem na taśmę dwustronną .

To jest styrodur - materiał lekki ale i delikatny . Ciekaw jestem jak z czasem wytrzyma padające na niego światło słoneczne .

Oczywiście, że efekt położenia kamieni będzie inny niż zainstalowania specjalnych paneli, ale piszemy o rozwiązaniach, które będą miały dodatkowo wysoki parametr akceptowalności przez małżonkę. Jeśli pomieszczenie nie jest dedykowane wyłącznie do słuchania muzyki to może być z tą akceptowalnością różnie. A efekt jest naprawdę niemały - dobrze słyszalny. U mnie wygląda to tak jak na fotce. To jest wariant imprezowy - z dosunięciem kolumn do "pozycji bezpiecznej", w której jednak wciąż jest całkiem dobre stereo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zadnych kolumn bez wzgledu na konstrukcje nie nalezy stawiac blisko sciany, nawet kolumny OZ są bardzo wrażliwe na ustawienie ich w pomieszczeniu

To nie jest prawda. Na pewno nie wolno stawiać w narożnikach pokoju, ale jeśli na boki jest wolna przestrzeń to z ustawianiem przy przedniej ścianie różnie bywa. Są kolumny, które lepiej reagują na takie ustawienie. Są też znawcy akustyki i budowy kolumn, którzy uważają, że jeśli nie można odstawić ich min.2 m od przedniej ściany to lepiej, żeby stały przy niej niż np 1m od niej. Trzeba robić próby. Teorie są różne.

Pokazywałem mojej na kompie dyfuzory schroeedera 2D. Jak dla mnie, to wizualnie ciekawie wyglądają. Bardziej nie typowo niż już oklepane kamienie ozdobne. W odpowiedzi dostałem damskie argumenty przemawiające na nie.

Z rzeczy, które są stricte robione pod akustykę, a nie wygląd, na ten moment, przełknęła tylko rozwiązane tego typu, tyle, że tu akurat nie ta ściana na zdjęciu.

2cf2449aa28fab0ae2a3f1e45d10bec0.jpg

Ja osobiście zrobiłbym przez środek ściany od góry do dołu kamienie lub panele z gąbki na szerokość szafki mniej więcej, a na dole ściany za kolumny dyfuzory 1d lub 2 d, tak, żeby sięgały też w miejsca pierwszy odbić. Telewizor dałbym na ścianę, tak, zeby był wyżej niż kolumny.

Kolumnami jeszcze po pokoju nie jeździłem, poczekam, aż będę sam w domu.

Gdybym wszystko porobił, zanim poznałem swoją i wprowadziłaby się na gotowe, to pewnie pomyślałaby, że adaptacja, to dekoracja i nie byłoby gadania.

.

Nie piszę byś ustawiał kolumny teraz , czytaj mój post powyżej .

Zapytałem o pogłos / rezonans po klaśnięciu w dlonie , to musi być słyszalne , ba nawet w konkretnym miejscu !

Wymiary pomieszczenia ?

Oczywiście możesz sobie brać moje porady na poważnie lub nie .

Gdyby nie aneks to pokój byłby prawie kwadratowy. Około 380x około 375cm. Jak klaszczę, to wszędzie jest pogłos ale największe opóźnienie jest w okolicach ściany z oknem. Nie mogę znowu dobrze sprawdzić, bo moja zaczyna brzęczeć %-)

cdc6b7cd3a.jpg

@ziko369 - zaciekawiły mnie te panele wood, na początek chciałbym kupić dwa i dac po jednej za kolumny, albo obie nad tv (patrz fotka)...

Zastanawiam się jednak, czy będzie jakaś zmiana - oczywiście na korzyść - czy też zabawa tylko z dwoma panelami nie ma sensu?

Co wy na to, panowie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Sam się zastanawiam...przymierzam się do remontu to i przy okazji akustykę poprawię...mojej wife się podobają :-)

Cenowo tez znośnie...

........... Na pewno nie wolno stawiać w narożnikach pokoju, ....................

Są takie, co tylko w narożniku ;)) dobrze grają.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

@ziko369 - zaciekawiły mnie te panele wood, na początek chciałbym kupić dwa i dac po jednej za kolumny, albo obie nad tv (patrz fotka)... Zastanawiam się jednak, czy będzie jakaś zmiana - oczywiście na korzyść - czy też zabawa tylko z dwoma panelami nie ma sensu? Co wy na to, panowie?

Ukryta Zawartość

Zastosowanie ich w miejscach pierwszy odbić powinno być na korzyść. Obraz+217.jpg

Czy takie gąbki ktoś może próbował? e9172d4e11e6f986cb8f9ac1cd438a76.8.jpg

To się mojej podoba, tym bardziej, że jest wiele opcji, kombinacji ułożenia. 20859_1_salon9.jpg

Pewnie jakieś wyjątki są. A jakie ty znasz?
Chyba JAMO

Ukryta Zawartość

To zdjęcie z pokoju blogera jest bez sensu, bo to nie jest miejsce pierwszych odbić. Mocowanie tutaj na ścianie to tylko strata pieniędzy.

Klipsch miał kiedyś narożny model, ale to z zupełnie innego powodu niż jedynie słusznej koncepcji konstrukcyjnej.

Co wy na to, panowie?

Zastosuj Panele w pierwszych odbiciahc fal. Ułożenie ich za gllosniakmi duzo zmienia. eliminuje efekt dudnienia kolumn.

Czy takie gąbki ktoś może próbował? Dołączona grafika

Tak. Ja mam je własnie od nich w dwóch wariantach

Ukryta Zawartość

Mnijewiecej w środku strony są moje fotki. Tylko kolumny już zmienione. Ogólnie polecam zastosowanie apama Acustic, Wiem że w kilku salkach odsłuchowych stosują właśnie ich rozwiązania.

Ukryta Zawartość

Wczoraj trochę się pobawiłem. Przy skierowaniu kolumn lekko ku środkowi zacząłem słyszeć miejsca, z których wydobywają się poszczególne dźwięki. Myślę, że teraz to już została kwestia próby bez telewizora między kolumnami oraz poprawy akustyki, aby dopieścić precyzję umiejscowienia źródeł dźwięku.

Trochę się dziwię, że DALI w instrukcji ZENSORÓW uznaje skierowanie kolumn do środka za niewłaściwe rozwiązanie.

Zastosuj Panele w pierwszych odbiciahc fal. Ułożenie ich za gllosniakmi duzo zmienia. eliminuje efekt dudnienia kolumn.

Tak. Ja mam je własnie od nich w dwóch wariantach

Ukryta Zawartość

Mnijewiecej w środku strony są moje fotki. Tylko kolumny już zmienione. Ogólnie polecam zastosowanie apama Acustic, Wiem że w kilku salkach odsłuchowych stosują właśnie ich rozwiązania.

Dzięki za info o panelach. Pewnie będę w nie celował, bo mojej też się podoba.

Ukryta Zawartość

proszę wrzucić schematyczny rysunek/plan pokoju, coś wymyślimy

można jeszcze zrobić tak - zamiast przestawiania wszystkiego w pokoju i zamiast kupowania tych rozmaitych paneli itp. kupić dobre, 8-omowe głośniki średniotonowe o porównywalnej skuteczności (dB/W) do Zensorów, położyć je na magnesach na górnych ściankach tychże i podłączyć je równolegle tj. plus do plusa, minus do minusa dodatkowymi odcinkami przewodów do zacisków Zensorów

głośniki kupić wysyłkowo, jeśli rezultat się Koledze nie spodoba, może po prostu je odesłać i odzyskać pieniądze

proszę wrzucić schematyczny rysunek/plan pokoju, coś wymyślimy

można jeszcze zrobić tak - zamiast przestawiania wszystkiego w pokoju i zamiast kupowania tych rozmaitych paneli itp. kupić dobre, 8-omowe głośniki średniotonowe o porównywalnej skuteczności (dB/W) do Zensorów, położyć je na magnesach na górnych ściankach tychże i podłączyć je równolegle tj. plus do plusa, minus do minusa dodatkowymi odcinkami przewodów do zacisków Zensorów

głośniki kupić wysyłkowo, jeśli rezultat się Koledze nie spodoba, może po prostu je odesłać i odzyskać pieniądze

Dzięki za pomoc. Panele i tak swoją drogą się przydadzą.

Generalnie doczytałem z testu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , że zensory to nie ta półka, żeby precyzyjnie można było wskazywać źródła pozorne : "scena jest szeroka i wyraźnie zaznacza skraje pasma; zabawa w pełną gradację planów i dokładne lokalizacje zaczyna się na wyższym pułapie cenowym, ale Dali daje nam przynajmniej swobodny, szerokopasmowy i lekkostrawny dźwięk."

To info potwierdzają również prywatni użytkownicy/byli użytkownicy Zensorów.

Sprzedam je i wymienię za jakiś czas na coś półkę lub dwie wyżej.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.