Skocz do zawartości
IGNORED

co zamiast transportu cd? serwer?

Sentinel44

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, jeszcze nie porównywałem, czekałem na sterowanie pod Androidem ... po prawie roku już jest i w piątek mam mieć Ariesa na testach. Dam znać jak wypadł. Muszę kolegę Popio zaprosić z jego kompem, bo mój laptak zapewne dostanie "wpier.." od Ariesa. Miałem już na odsłuchach pierwszego Lumina (zagrał na bardzo wysokim poziomie) i w stosunku do mojego laptopa była przepaść.

Wypróbuj też nowego Aurendera N100. To ich najtańszy model, bez dysku twardego w urządzeniu (potrzebny NAS).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witaj, jeszcze nie porównywałem, czekałem na sterowanie pod Androidem ... po prawie roku już jest i w piątek mam mieć Ariesa na testach. Dam znać jak wypadł. Muszę kolegę Popio zaprosić z jego kompem, bo mój laptak zapewne dostanie "wpier.." od Ariesa. Miałem już na odsłuchach pierwszego Lumina (zagrał na bardzo wysokim poziomie) i w stosunku do mojego laptopa była przepaść.

Możesz napisać kilka słów o swoim porównaniu Lumin kontra laptop?

Który Lumin? Porównywałeś Lumin jako transport, czy jako kompletne urządzenie kontra laptop+DAC? Jak łączyłeś?

W zakładce Hi-End rzucasz zdjęciem z aliexpress gdzie handlują tylko podróbkami. Hańba!

Cofnij się o dwie strony w wątku i przeczytaj o co chodzi, tym razem ze zrozumieniem. :)

A co do ciekawego transportu, to pojawiła się taka niedroga nowinka - QA661

Rozwinięcie koncepcji SDMusa - treść dostarczana na kartach pamięci (max. 128 GB )

Współpraca z kompem i zew.zegarem + regenerator na wejściu SPDiF . Egzotyczny sposób

na przesył DSD - brak wyjścia USB, więc wpleciony w SPDiF lub ... tfu,tfu ... transkodowany.

Dedykowany układ bez klasycznego "systemu operacyjnego typu Linux, Win) stosowany w

komputerach udających wyspecjalizowane transporty audio.

16/24-bit, 44.1 ~ 192 kHz ,

CUE: ANSI / UNICODE / Kodowanie UTF-8.

DSD: DSD64 1 bit, stereo --- DIFF, DSF, SACD ISO.

Cena: 3980 yuanów

mp14337693_1431160335229_2.jpeg

qa661_4.jpg

forum -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lumin bardzo fajny jest :), którego testowałeś ? Mógłbym rozważać cenowo D1, ale czy nie jest to zbyt okrojona wersja ? Czy zagra lepiej niż dac+auralic ?

Był to pierwszy Lumin jaki powstał zanim firma wprowadziła kilka nowych modeli oznaczanych literami D, A, T i chyba S. Napiszę niebawem jak zagra duet Vega - Aries.

Wypróbuj też nowego Aurendera N100. To ich najtańszy model, bez dysku twardego w urządzeniu (potrzebny NAS).

Pomyślę o tej opcji do odsłuchu - mam NASa QNAP.

Możesz napisać kilka słów o swoim porównaniu Lumin kontra laptop?

Który Lumin? Porównywałeś Lumin jako transport, czy jako kompletne urządzenie kontra laptop+DAC? Jak łączyłeś?

Był to "najpierwszy" Lumin jaki powstał. Lumin grał jako kompletne urządzenie, czyli transport i DAC w jednym. Laptop z DAC łączyłem i łączę obecnie kablem USB JCat ... u mnie ten kable lepiej zagrał niż Entreq Konstantin z Minimus, topowy WireWorld. Dźwięk z Lumina był niesłychanie "analogowy" jak na plikograje, bardzo gęsty, dynamiczny, nasycony na średnicy, bez utraty dźwięczności góry. Można już "żyć" z takim dźwiękiem z plików, ale oczywiście jest to dość droga zabawka. Zobaczymy jak zagra duet Vega - Aries.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Koniecznie opisz swoje wrazenia z odsłuchu zestawu Vega-Aries.

Lumina muszę w końcu posłuchać - szczególnie, ze ostatnio dodali Tidala, z którego chcę również korzystać.

Cofnij się o dwie strony w wątku i przeczytaj o co chodzi, tym razem ze zrozumieniem. :)

A co do ciekawego transportu, to pojawiła się taka niedroga nowinka - QA661

Rozwinięcie koncepcji SDMusa - treść dostarczana na kartach pamięci (max. 128 GB )

Współpraca z kompem i zew.zegarem + regenerator na wejściu SPDiF . Egzotyczny sposób

na przesył DSD - brak wyjścia USB, więc wpleciony w SPDiF lub ... tfu,tfu ... transkodowany.

Dedykowany układ bez klasycznego "systemu operacyjnego typu Linux, Win) stosowany w

komputerach udających wyspecjalizowane transporty audio.

16/24-bit, 44.1 ~ 192 kHz ,

CUE: ANSI / UNICODE / Kodowanie UTF-8.

DSD: DSD64 1 bit, stereo --- DIFF, DSF, SACD ISO.

Cena: 3980 yuanów

forum -

Ukryta Zawartość

Bardzo interesujący player. Jak będzie do nabycia to nabędę go w celach edukacyjno porównawczych. Jak rozumiem 4000 wariatów da nam pk. 2400 zł plus VAT. Nieźle :).

Daj BoDeX znać jak będzie do zakupienia.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak będzie do nabycia to nabędę go w celach edukacyjno porównawczych.

Jest już w spzedaży -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

realna cena z kurierem DHL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem idei tego urządzenia. To gra tylko z kart SD ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

gra również z przyłączy cyfrowych.

A w jaki sposób - bo nie kumam.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Może Ktoś będzie zainteresowany.

Ukryta Zawartość

A do mnie już jedzie Aries.

Ukryta Zawartość

A w jaki sposób - bo nie kumam.

usb A(2.0 i 3.0)-podłączysz każdy komputer

coax -normalne wejście.

wyjścia na dac

też są normalne-rca,aes/ebu,optyk

na zegar bnc

jeżeli prawdą jest na czym się wzorował i z czym porównywał,to pierwszy konkurent to Aurender

czytnik kart pamięci widać na pierwszym zdjęciu-po prawej stronie obudowy

usb A(2.0 i 3.0)-podłączysz każdy komputer

coax -normalne wejście.

Dalej nie rozumiem.

Jak podłączę coś pod coax in to ten player będzie tylko "przelotką".

A po co podłączać komputer do playera ? Komputer będzie w tym przypadku czym ? Playerem ? Magazynem ?

Ten player to nie DAC ! Komputer przez niego nie zagra.

Moim zdaniem kompletnie poroniony pomysł. Bez LAN ten sprzęt do niczego się nie nadaje.

to jest grajek z kart pamięci-to jest główne zadanie.wejścia cyfrowe to dodatek.

komputer zgra-może na przykład grać DSD dop.

może być up samplerem albo PCM dop.

tam jest poprawiony układ xmos usb,

są linki-poczytaj sobie.

QLS ga661 to odtwarzacz-transport.

mam inne zdanie-to jedno z najciekawszych urządzeń,które wchodzą na rynek.

I nie ma odpowiednika.

Jak sobie np.iphona z dokiem albo tablet-będziesz miał sieć.

Inna sprawa czy rynki europejskie zaakceptują kartę pamięci jako nośnik danych.?

W Chinach to normalka.

I nie ma odpowiednika...

Były przymiarki, ale razem ze skokiem na kasę w postaci wprowadzenia "zabezpieczonego formatu"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam inne zdanie-to jedno z najciekawszych urządzeń,które wchodzą na rynek.

A wszyscy mają pliki na NAS lub gigabajtowych dyskach ;-)

A tu trzeba przegrywać pliki na kartę SD ;-)

To jest duży krok w tył.

Z tymi kartami SD to jakaś pomyłka. To jak wracanie do płyt, tylko mniejszych i trochę bardziej pojemnych. Trochę bez sensu IMO jak można mieć NASa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bez wyjścia cyfrowego niewiele warte :)

Faktycznie, w Klimax DS o wyjściach cyfrowych chyba zapomnieli ;) :) Dopiero DSM ma coś, ale i tak tylko HDMI.

Czyli Klimax DS w roli tylko transportu odpada. Może bali się, że z innym DAC zagrałby lepiej :)

Jestem mocno zaskoczony, nawet do głowy mi nie przyszło, aby to sprawdzić. Byłem pewien, że porządne wyjcie cyfrowe jest.

Z tymi kartami SD to jakaś pomyłka. To jak wracanie do płyt, tylko mniejszych i trochę bardziej pojemnych. Trochę bez sensu IMO jak można mieć NASa.

To żadna pomyłka, to już jakiś czas temu zostało wdrożone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może Ktoś będzie zainteresowany.

Ukryta Zawartość

A do mnie już jedzie Aries.

Myslisz, że Aries zagra lepiej? Miałem takiego Klimaxa w domu i grał bardzo dobrze choc pierwszy Lumin bardziej mi się podobał.

LINN twierdził zawsze, że Klimaxa DS nie ma potrzeby podłączać pod zewnętrzny DAC bo ten wbudowany jest znakomity.

Pozdro

Gdzieś czytałem opisy, że karta SD jest najlepszym jakościowo nośnikiem dla muzy. A na pewno lepszym od USB i podpiętego do niego twardego dysku.

Ale fakt, port sieciowy by się przydał.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gdzieś czytałem opisy, że karta SD jest najlepszym jakościowo nośnikiem dla muzy.

A na pewno lepszym od USB i podpiętego do niego twardego dysku.

Ale fakt, port sieciowy by się przydał.

Karta jest najbardziej purystycznym sposobem dostarczenia danych do urządzenia,

pomijane są zbędne bloki, transformacje, przepakowania i protokoły przesyłu danych.

Samo urządzenie pracuje na dedykowanej "logice", bez udziału klasycznych systemów

operacyjnych. Nie ma w nim zbędnych, nadmiarowych rozwiązań i bloków, które mogłyby

zakłócać pracę playera. Wejście USB zamienia player w ultra precyzyjny konwerter do

SPDiF. Wejście COAX jest "regeneratorem" dla zewnętrznego strumienia SPDiF (może

być przelotką dla strumieni AC-3 i DTS w przypadku, gdy dostarczany jest sygnał z playera

multiformatowego, gdy korzystamy z innej formy rozrywki - takie małe udogodnienie ...

Na karcie 128GB spokojnie zmieścimy 400-500 albumów CD, lub 100-150 albumów DSD.

Dla posiadaczy zbiorów idących w tysiące, to zapewne nie dużo, ale zwykłemu Kowalskiemu

nawet jedna, czy kilka takich kart, załatwia temat ulubionej muzy na bardzo długi czas ...

Ja widzę jedną niedogodność - DSD jest wplątywany [DoP1.0] w strumień na wyjściach coax/toslink,

a o taki dobry DAC trochę trudno - to nie jest popularne rozwiązanie, USB ma się tutaj dużo lepiej.

Ciekawe czy Lampizator przewiduje rozbudowę o taki interface ?

Karta jest najbardziej purystycznym sposobem dostarczenia danych do urządzenia,

pomijane są zbędne bloki, transformacje, przepakowania i protokoły przesyłu danych.

I choćby to co napisałeś przeleciało przez USA, Australię i trzy satelity, to nadal się gołe panienki nie wyświetlają :D

Myslisz, że Aries zagra lepiej? Miałem takiego Klimaxa w domu i grał bardzo dobrze choc pierwszy Lumin bardziej mi się podobał.

LINN twierdził zawsze, że Klimaxa DS nie ma potrzeby podłączać pod zewnętrzny DAC bo ten wbudowany jest znakomity.

Nie wiem, czy lepiej. Wpierw chcę zobaczyć, czy lepiej niż mój Dell XPS z Youngiem DSD. Nie ukrywam, że poważnie rozważam pozbycie się DAC'a na rzecz streamera z DAC na pokładzie, bo koszt Ariesa plus sprzedanie mojego przetwornika to akurat kwota pozwalająca kupić coś sensownego SH.

Nie wiem, czy lepiej. Wpierw chcę zobaczyć, czy lepiej niż mój Dell XPS z Youngiem DSD. Nie ukrywam, że poważnie rozważam pozbycie się DAC'a na rzecz streamera z DAC na pokładzie, bo koszt Ariesa plus sprzedanie mojego przetwornika to akurat kwota pozwalająca kupić coś sensownego SH.

A czemu Klimax DS Ci nie pasuje?

Pozdro

Ale to nie mój Klimax. Może źle się wyraziłem.

Znalazłem na allegro i wrzuciłem, bo może zainteresować śledzących wątek.

Aaaaaa. OK. Teraz jasne.

BTW 7000 zł za Klimax Renew DS to bardzo dobra cena i moim zdaniem za tą kasę lepszego grajka plikowego z DAC na pokładzie się nie dostanie.

A wracając do tego Chińczyka i grania z kart SD. Jeśli jakość grania będzie lepsza niż z mojego LINNa to zapłacenie za to ok. 4000 zł może mieć sens nawet kosztem funkcjonalności i konieczności przegrywania plików z NASa na kartę/y. Szczególnie w moim przypadku gdy mam dobry zewnętrzny DAC

Pozdro

Ukryta Zawartość

Czy ja dobrze widzę, że on czyta FLAC tylko do 48kHz czy to jest błąd?

Pozdro

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.