Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki 24bity 192 kHz nie poprawiają jakości CD ale są nieco gorsze

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchać od razu, ale dźwięk się zmienia dopóki nie przestanie.

Przeczytaj sobie to co napisałeś ;))

Dla mnie Twoja propozycja jest grą losowa, jak rzucanie monety. Mnie to nie ciekawi, więc nie będę w to grać. Interesuje mnie tylko Twoje podejście. Czy też uważasz, że wynik jest losowy i proponujesz stawkę 1:1, czy też uważasz, że masz większe szanse i odważysz się zaproponować inny stosunek wygranej do przegranej.

Edytowane przez popej

gdybym uwazał ze wynik jest losowy nie stawiałbym kasy bo rzut monetą jest ryzykowny ;)

po prostu uwazam ze testy abx w 10 probach sa nie do przejscia a mozna w rownie obiektywny sposob udowodnic roznice w brzmieniu kabli

problem tkwi w oszukaniu mózgu w kolejnej np 6 probie kiedy tracimy punkt odniesienia - dlatego uwazam testy abx za nierzetelne

natomiast jesli caly dzien bede sluchał jednego kawalka na swoim sprzecie i nagle przyjdziesz wetkniesz swoj kabel pozniej moj (kolejnosc losowa) to bez problemu poznam ktory jest ktory. Szanse mojego powodzenia są tylko wtedy kiedy zrobimy jedną próbę bo po kolejnych będę juz zdezoerientowany. Jesli uwazasz ze mam 50% szans na wygraną to możemy powtorzyć taki test dziesieciokrotnie w inne dni - jesli zgadnę 9 na 10 prób to nie bedzie sie to z zalozenia roznilo niczym od testu abx

Edytowane przez biniek84
możemy powtorzyć taki test dziesieciokrotnie w inne dni - jesli zgadnę 9 na 10 prób to nie bedzie sie to z zalozenia roznilo niczym od testu abx

Zgadza się. Ponowię sugestię, żebyś po prostu spróbował zrobić kilka takich ślepych testów dla własnej wiedzy.

po prostu uwazam ze testy abx w 10 probach sa nie do przejscia

Robiłem test ABX przy porównaniu mp3 do wav i miałem trafność 100% w wykryciu różnicy.

(na kilkanaście prób jakoś)

(bitrate 256 kbit, ale na starszym kompresorze mp3 ... nowoczesne są doskonalsze)

Gratuluje sprobuj z kablami. Moim zdaniem glowny problem z abx w 10 probach jest taki ze mozg traci punkt odniesienia po kolejnej probie. Swiadcza o tym oficjalne testy np na wzmacniaczach czy probach odroznienia piwa. Dlatrego uwazam ze w pierwszej i jedynej probie rozroznienie jest banalnie proste i maksymalnie obiektywne

Wątek się pięknie rozwinął. Mamy taki mini-kabaret. Ludzie czytają wynurzenia o AXB i o tym, że nie można odróżnić jednego piwa od drugiego. Śmieją się z tego do łez. Opowiedziałem o tym piwie ludziom przy piwie. Ze względu na słownictwo nie można powtórzyć tego dosłownie, ale chodziło o to, że jeśli - według piwoszy - ktoś nie potrafi odróżnić od siebie dwóch gatunków piwa i się upiera, że to niemożliwe, to taki ktoś jest ..... nie to jednak się nie da nawet opowiedzieć.

Edytowane przez czeczen

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Moim zdaniem glowny problem z abx w 10 probach jest taki ze mozg traci punkt odniesienia po kolejnej probie.

Po co Ci punkt odniesienia? Test ABX polega na wykryciu różnicy, a nie wskazaniu wyższości jednego nad drugim.

Dlatrego uwazam ze w pierwszej i jedynej probie rozroznienie jest banalnie proste i maksymalnie obiektywne

Jesteś w błędzie. Robiłem test ABX z tymi mp3 i miałem większą pewność wraz z wzrostem powtórzeń. Czyli słuchasz A następnie B wracasz do A i później jak masz ochotę to jeszcze raz do B i dopiero za którymś, wygodnym razem oddajesz głos.

(oczywiście oddać głos możesz przy pierwszej próbie)

tak mi wygodniej a skoro mam udowodnic ze jedno rozni sie od drugiego to chyba nie ma znaczenia czy zrobie to w 10 probach pod rzad niz w jeden pojedynczej? zwyczajnie moje rozwiazanie jest duzo latwiejsze

tak mi wygodniej a skoro mam udowodnic ze jedno rozni sie od drugiego to chyba nie ma znaczenia czy zrobie to w 10 probach pod rzad niz w jeden pojedynczej? zwyczajnie moje rozwiazanie jest duzo latwiejsze

W porządku. Możesz za pierwszym razem oddać głos. Jak oddasz minimum ~10 kolejnych głosów, w nawet 10 kolejnych miesiącach (czyli co miesiąc test, z tylko jednym przełączeniem, byś miał tak jak lubisz) i za każdym razem bezbłędnie wskażesz czy jest różnica czy jej nie ma, to będzie znaczyło że rzeczywiście słyszysz różnicę. Edytowane przez Kyle

Wątek się pięknie rozwinął. Mamy taki mini-kabaret. Ludzie czytają wynurzenia o AXB i o tym, że nie można odróżnić jednego piwa od drugiego. Śmieją się z tego do łez. Opowiedziałem o tym piwie ludziom przy piwie. Ze względu na słownictwo nie można powtórzyć tego dosłownie, ale chodziło o to, że jeśli - według piwoszy - ktoś nie potrafi odróżnić od siebie dwóch gatunków piwa i się upiera, że to niemożliwe, to taki ktoś jest ..... nie to jednak się nie da nawet opowiedzieć.

opowiedz to sie wszyscy posmiejemy

Robiłem test ABX przy porównaniu mp3 do wav i miałem trafność 100% w wykryciu różnicy.

(na kilkanaście prób jakoś)

(bitrate 256 kbit, ale na starszym kompresorze mp3 ... nowoczesne są doskonalsze)

Kyle, przyjacielu. Ten twój post świadczy, że nie powinieneś się w tym wątku, w innych pewnie będzie podobnie, wypowiadać. Od naginania faktów i kreowania wirtualnej rzeczywistości to są gazety, radio i telewizja. Co z tego, że można odróżnić stary kodek mp3 od WAV? W nowej wersji nie odróżnisz 128 od WAV. Potraktuj to jako ostrzeżenie. Nie potrzebujemy tu "ekspertuff" i przeinaczaczy.

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Kyle, przyjacielu. Ten twój post świadczy, że nie powinieneś się w tym wątku, w innych pewnie będzie podobnie, wypowiadać. Od naginania faktów i kreowania wirtualnej rzeczywistości to są gazety, radio i telewizja. Co z tego, że można odróżnić stary kodek mp3 od WAV? W nowej wersji nie odróżnisz 128 od WAV. Potraktuj to jako ostrzeżenie. Nie potrzebujemy tu "ekspertuff" i przeinaczaczy.

czeczen ... pieprzysz jak potłuczony wyciągając skrajnie debilne wnioski.

opowiedz to sie wszyscy posmiejemy

W porządku. UWAGA MODERACJA - wpis na wyraźne życzenie użytkownika.

Piwosze, którym opowiedziałem, że są ludzie, którzy się upierają, że nie da się odróżnić od siebie gatunków piw powiedzieli: "Piję piwo od ... lat i nie tylko potrafię odróżnić od siebie różne piwa, dlatego piję głównie "..." i "..." bo są dobre, inne to szczyny od których się chce puścić pawia, ale potrafię też powiedzieć ile piwo stało w magazynie, czy w magazynie byłą właściwa temperatura i czy piwo nie stało gdzieś na słońcu. Wszystko zmienia smak i nawet dobre piwo źle przechowywane lub stare smakuje jak śmierdząca lura. A temu, co mówi że się gatunków piwa nie da odróżnić to powiedz, żeby się pier... w durny łeb i zmienił robotę na rozrzucanie gnoju po polu, bo do normalnej roboty jest za głupi"

Koniec cytatu.

to teraz pokaz mu wyniki slepych testów w odroznianiu piwa gdzie startowali nie takie cwaniaki a pozniej zrobcie sami zasponosruje Wam tescik ale jesli przegracie to usuniesz konto i wiecej sie tu nie pokazesz deal? ;)

to teraz pokaz mu wyniki slepych testów w odroznianiu piwa gdzie startowali nie takie cwaniaki a pozniej zrobcie sami zasponosruje Wam tescik ale jesli przegracie to usuniesz konto i wiecej sie tu nie pokazesz deal? ;)

Ja tam piwa nie lubię, pijam raz na rok, ale rozróżnił bym dwa piwa (oczywiście pod warunkiem, ze nie byłyby zbyt podobne w smaku). Są piwa nieco bardziej lub mniej gorzkie - przecież tyle się da rozróżnić.

Dziecko, ślepy test piwa nie polega na tym, że się ma zawiązane oczy, zatkany nos i wcześniej się jadło śledzie matjasy. Ślepy test piwa polega na tym, że można sobie pooglądać piweczko w szklanicach i nawet nie trzeba wąchać, ani smakować, tylko starczy popatrzeć i nawet mocno nietrzeźwy widzi, że każdy gatunek piwa ma inny kolor. Niektóre różnią się barwą tylko trochę, a niektóre prawie tak jak dzień i noc. Nasz "ślepy test piwa" polegał na tym, że zażyczyliśmy sobie 8 gatunków piwa (bo było nas tylu) i mogliśmy BEZ WYSIŁKU, uszeregować piwa według tego najjaśniejszego do najciemniejszego. Wszystkie piwa były typu pilzner!

Trafność testu 100%

ps. a temat w którym piszemy został już wyczerpany ... są problemy jak w sygnale są ultra dźwięki i po prostu wystarczy je odfiltrować, czy to przy 44,1kHz czy 384 kHz, a to że DAC ma mniejsze zniekształcenia przy 96 kHz niż 192 kHz też zostało wspomniane.

Po co Ci punkt odniesienia? Test ABX polega na wykryciu różnicy, a nie wskazaniu wyższości jednego nad drugim.

Bo taka jest metodologia ABX. Punktem odniesienia są znane próbki A, B, by okreslić X, wybieraną losowo spośród A i B.

... nie tylko mi widzę nerwa puściła :)

Bo taka jest metodologia ABX. Punktem odniesienia są znane próbki A, B, by okreslić X, wybieraną losowo spośród A i B.

No ale kolega miał na myśli chyba jeszcze jakiś inny punkt odniesienia. Bo przecież punkt odniesienia z badanej próbki, przy danym podejściu, w którym mamy zawsze dostępne A lub B można odsłuchiwać na okrągło, na przemian, zanim odda się głos czy jest między nimi różnica, czy nie, więc można odświeżać ten punkt odniesienia, w postaci próbek z podejścia do woli. Inny punkt odniesienia nie jest potrzebny, bo celem jest jedynie wykrycie różnic, a nie pójście dalej i określenie wyższości jednej próbki nad drugą. Edytowane przez Kyle

... nie tylko mi widzę nerwa puściła :)

No ale kolega miał na myśli chyba jeszcze jakiś inny punkt odniesienia. Bo przecież punkt odniesienia z badanej próbki, przy danym podejściu, w którym mamy zawsze dostępne A lub B można odsłuchiwać na okrągło, na przemian, zanim odda się głos czy jest między nimi różnica, czy nie, więc można odświeżać ten punkt odniesienia, w postaci próbek z podejścia do woli. Inny punkt odniesienia nie jest potrzebny, bo celem jest jedynie wykrycie różnic, a nie pójście dalej i określenie wyższości jednej próbki nad drugą.

Troche to zbyt pokrętnie napisałem ;) Sorry.

Poproszę o taki teścik wrzuć gdzieś na serwer pliki 24/192 jedne niech będą oszukane zrobione z CD a drugie a inne oryginalne mastery studyjne, posłucham na swoim odtwarzaczu i powiem ci które są masterami dobrej jakości. Mp3 to do samochodu raczej u mnie 320 nie gra.

Ponowię sugestię, żebyś po prostu spróbował zrobić kilka takich ślepych testów dla własnej wiedzy.

Ja również ponowię sugestię, żeby jałowe pierdolenie o szopenie, grających kablach i testach które nigdy się nie odbędą

przenieść do wątków dedykowanych tego rodzaju tematom, zamiast robić totalny syf w jedynym ciekawym wątku na forum.

Co tydzień objawia się kolejny szczęściarz obdarzony nadprzyrodzonymi zdolnościami słyszenia zjawisk paranormalnych

i już na nikim to nie robi tutaj wrażenia, bo ileż można w kółko wałkować to samo. Proponuję zatem wrócić do tematu wątku.

gdybym uwazał ze wynik jest losowy nie stawiałbym kasy bo rzut monetą jest ryzykowny ;)

po prostu uwazam ze testy abx w 10 probach sa nie do przejscia

No to nie zawracaj gitary i zajmij się czymś pożytecznym albo przenieś gdzieś indziej z tym spamem.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

czy ktos Cie pytał o zdanie albo wywołał do tablicy? Jesteś autorem tego wątku albo masz coś ciekawego do dodania poza rozstawianiem co kto ma gdzie pisac? jesli uwazasz ze wątek jest ciekawy to rozmawiaj a jeśli nie masz z kim i o czym to zamilcz

Edytowane przez biniek84

a kabelków nie mozna poogladac? czy Ty jestes naprawde taki tępy czy kazda dyskujsę prowadzisz wg uznania i wlasnych standardow?

Za ten wpis - ban

bez problemu poznam ktory jest ktory. Szanse mojego powodzenia są tylko wtedy kiedy zrobimy jedną próbę bo po kolejnych będę juz zdezoerientowany

Tak się zastanawiam po co wydawać np. tysiąc i więcej zł. na kable skoro po kolejnym włączeniu muzy i tak już nie będzie robić mi różnicy który kabel gra? Nie pojmuję tego.

Poproszę o taki teścik wrzuć gdzieś na serwer pliki 24/192 jedne niech będą oszukane zrobione z CD a drugie a inne oryginalne mastery studyjne, posłucham na swoim odtwarzaczu i powiem ci które są masterami dobrej jakości. Mp3 to do samochodu raczej u mnie 320 nie gra.

Byli tacy co wrzucali pliki, ale nie jest to do końca zgodne z prawem autorskim, dlatego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a kabelków nie mozna poogladac? czy Ty jestes naprawde taki tępy czy kazda dyskujsę prowadzisz wg uznania i wlasnych standardow?

Zupełnie nie rozumiesz istoty ślepego testu. W przypadku, kiedy widziałbyś kable to test byłby jawny, bo mógłbyś bez słuchania powiedzieć co to za kabel. W przypadku piwa zabieramy tylko butelki z etykietą widzisz same szklanki, wiec takiej możliwości nie masz:) Oczywiście dałoby się myślę zorganizować taki test, w którym mógłbyś widzieć kable, tylko trzeba by je umieścić w jednakowych otulinach:) tak jak to piwo w jednakowych szklankach.

• Pokaż nowe odpowiedzi