Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich znajomych. Zakładam ten wątek, w celu wymiany informacji, oraz opinii dotyczących urządzeń marki Optoma NuForce.

Chciałbym, aby ta platforma była miejscem wymiany doświadczeń, jak i spostrzeżeń na temat jak najlepszego, wykorzystania urządzeń tej marki.

https://www.audiostereo.pl/topic/120245-klub-nuforce-optoma-nuforce/

byłem przez kilka dni włascicielem premierowego wtedy wzmacniacza DDA 100 . Grało to lepiej niż wszelkie mini ale słabiej sonicznie niż prawdziwe wzmacniacze

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Z jakimi głośnikami współpracował u Ciebie ten wzmacniacz ? Przy okazji znalazłem test tego nieprodukowanego już wzmacniacza; http://stereoikolorowo.blogspot.com/2013/05/wzmacniacz-cyfrowy-nuforce-dda-100.html.

Zapisuje się z Nuforce DAC 80.

Szukałem DAC do 3000zł i porównywanych urządzeń najbardziej mi podpasował.

Niestety sterownik pod Windows albo jego współpraca z Windows wymaga często resetowania źródła/napędu po USB.

• 3 tygodnie później...

Zapisuje się z Nuforce DAC 80.

Szukałem DAC do 3000zł i porównywanych urządzeń najbardziej mi podpasował.

Niestety sterownik pod Windows albo jego współpraca z Windows wymaga często resetowania źródła/napędu po USB.

Cześć. Możesz coś więcej napisać o barwie tego DAC-a, też o nim poważnie myślę. Nie bardzo rozumiem tylko jakiejś dziwnej rozbieżności -nieścisłości w takim parametrze tu cyt.:DAC-80 może też pełnić funkcję przedwzmacniacza, a najwyższej jakości podzespoły oraz moc sygnału 2.0Vrms sprawiają, że sygnał dostarczany do złącz RCA jest transparentny i idealny. A potem nagle piszą, że jednak nie 2.0Vrms tylko 4.0Vrms. ???? I stąd moje pytanie- czy będę mógł podłączyć ten DAC jako przedwzmacniacz do NADa c 356 ?? czy ten parametr 2.0Vrms albo 4.0Vrms jest istotny w przypadku podłączenia DACa jako przedwzmacniacz do mojego wzmaka? z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-

Jest to DAC o naturalnym brzmieniu.

Gra równo, dynamicznie,nie rozjaśnia nie ociepla. Ma dobrze wykończone krańce pasma, bardzo fajną scene i stereofonie. Ma niezłą rozdzielczość

Jego możliwości jako preamp są takie same jak CD playera z regulowanym wyjsciem. 2V na wyjsciu to już całkiem sporo dla końcówki, choć mój nowozelandzki preamp potrafi wykręcić ponad 30V a wykorzystuje może max 1V

Jest to DAC o naturalnym brzmieniu.

Gra równo, dynamicznie,nie rozjaśnia nie ociepla. Ma dobrze wykończone krańce pasma, bardzo fajną scene i stereofonie. Ma niezłą rozdzielczość

Jego możliwości jako preamp są takie same jak CD playera z regulowanym wyjsciem. 2V na wyjsciu to już całkiem sporo dla końcówki, choć mój nowozelandzki preamp potrafi wykręcić ponad 30V a wykorzystuje może max 1V

A miałeś może przyjemność słuchać rega DAC r? nie mam pojęcia co wybrać z tych dwóch, ten preamp w Twoim DACu mnie bardzo kusi, ciekawe czy znacząco poprawiłby brzmienie NADa c 356?

-Salva Mea-

Zapisuję się do klubu NuForce, bo to wielka i przyszłościowa marka.

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A miałeś może przyjemność słuchać rega DAC r? nie mam pojęcia co wybrać z tych dwóch, ten preamp w Twoim DACu mnie bardzo kusi, ciekawe czy znacząco poprawiłby brzmienie NADa c 356?

Moim zdaniem to on nie ma preampu, ma regulowane wyjscie o max napięciu 2V,

Ja ze swojego doświadczenia omijam przy wyborze produkty takich firm jak rega czy arcam, uważam że są lepsze firmy produkujące DAC

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Klub winien zmienić nazwę na NuPrime .

Sama firma wydaje się ma się dobrze i mój coraz większy pociąg do wzmacniaczy klasy D karze mi ją obserwować .

Dosyć cicho pojawiła się pełnowymiarowa integra pod oznaczeniem IDA-16 .

Czy któryś z kolegów miał z nią do czynienia lub posiada ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Mam u siebie dac-9 z AP Yara, ale chyba nie może rozwinąć skrzydeł ze względu na wzmacniacz Rega Brio AMP-brzmienie fajne, ale doszedłem do wniosku, że i powera powinien mieć...a nie ma. Tak się zastanawiam nad końcówką STA 9 lub Silver Luna...? Co sądzicie?

Edytowane przez fido920

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

• 1 miesiąc później...

Ja też, ja też! ;)

a masz taki "defekt" - jak słucham na słuchawkach i przekręcam potencjometr od wzmocnienia " z zero do godzina 8 " to jest taki "nie wiem jak to opisać , trzask , szum" tylko sekundę - mam od 8 lat dwa potencjometry na podmiankę, ale w niczym mi to nie przeszkadza, dlatego nie grzebie.

• 9 miesięcy później...

Cześć,

Mam takie pytanie do osób, które mają bądź miały urządzenie NuForce U192S konwerter USB - S/PDIF.

Otóż za pomocą wyżej wymienionego urządzenia chciałem podłączyć laptopa do amplitunera kina domowego Sony STR-V555ES, który ma wbudowany DAC i wejścia COAX oraz OPTICAL.

Mam tylko kabel COAX więc użyłem go i próbowałem 2 wejścia COAX, które ma na pokładzie Sony. Nie zadziałało.

Kabel i wejścia sprawne, ponieważ napęd Sony DVP-S9000ES przesyła nim sprawnie sygnał cyfrowy do amplitunera.

Na urządzeniu Nu Force świeci się dioda sygnału 44.1K.

Wyczytałem w internecie, że to urządzenie NuForce działa na systemach Windows XP i 7, oraz Mac OS X.

Ja mam system Windows 8.1 64 bit.

Czy to jest powód braku dźwięku w amplitunerze?

11111.jpg

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 2 lata później...
  • 6 miesięcy później...

A przy okazji powiem, że NuForce DAC-80 był dla mnie mega zaskoczeniem. Kupiłem używanego jako  eksperyment, żeby podłączyć go do Bluesound Node 2i i lampowego Yaqina MS-30L. Nie miałem wielkiej wiary w efekt, ale przekroczył on moje oczekiwania. Wcześniej miałem SMSL SU-9MQA i sprzedałem go po tygodniu. Grał jak dla mnie jakoś sztucznie, konturowo, brakowało mi wypełnienia i barw. Z ulgą wróciłem do analogowego wyjścia w Node 2i pomimo mniejszej szczegółowości. NuForce pomimo że w porównaniu z SMSL jest przestarzały, bez MQA i innych bajerów od razu mnie kupił. To co ten DAC plus Yaqin robią ze sceną i przestrzenią to czysta magia. Kolumny znikają z pokoju, dźwięki nawet na starych nagraniach z "bipolarną" stereofonią nie dobiegają z głośników ale gdzieś spoza nich, efekt jest niesamowity. Do tego w końcu jest prawdziwa głębia i zróżnicowanie planów. Góra wyrazista i rozdzielcza ale nie ostra i bardzo plastyczna, komunikatywna średnica. Bas może mógłby schodzić niżej i mogłoby go być ciut więcej, ale jet za to bardzo zwarty i zróżnicowany.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.