Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

a tak z ciekawość jakie to byly kabelki które mi wysłałeś?

Mają troche przyciętą górę i szeleszczącą wyższą średnicę oraz ciut cofnięty wokal ale bas jest całkiem dobry :)

srebrny solid core, proba 930

Testy kabli nie interesują mnie a zdjęcia mojego systemu są na forum w wątku Starcie Tytanów.

moglbys podeslac link

A co do kabli sieciowych to mam dostep do wielu rodzaji kabli lappa

zreszta nie tylko sieciowych, jako kable sterownicze rowniez

nie wiem jak w waszym swiecie audiofilskim odbieracje firme Lapp, ale jest to jedna z wiodacych jakby nie patrzec firm produkujacych okablowanie dla automatyki przemyslowej, a urzadzenia automatykin sa o wiele czulsze na zaklocenia niz sprzet audio

Zrobimy tak, zrobie IC z naprawde bardzo dobrego kabla do komunikacji Profi-Bus te kable sa potrojnie ekranowane, zyly sa rozdzielone, pojemnosc takiego kabla to 3pF na metr i drugi bedzie naprawde podlej jaksoci

ode mnie zalezy ktorej wersji kabla beda 2 sztuki a ktorej jeden

Moge Ci te 3 odeslac razem z pozostalymi? Strasznie nie lubie chodzic na poczte :)

pewnie

Testować powinni ci, co nie słyszą. Może się im kiedyś uda.

Ja testowalem i nie slysze

Nigdy nic takiego nie napisałem. To twoje wymysły.

Zawsze możesz zaprzeczyć, że jednak słyszysz, ale jakoś nie chcesz czyli nie słyszysz i wstydzisz się przyznać do tego:) Przecież masz chyba porządny system, prawda?

Różne wyliczenia, forumowe opowieści twardogłowych teoretyków nie zmieniają faktu, że na porządnym systemie audio można usłyszeć różnice między np. głośnikowym solid core a zwykłą plecionką.

Choc najaltwiej ropoznac srebrne vs jakies muly lub znany ws nieznany ale skoro mamy duzy czasu to zobaczymy

mysle ze max do tygodnia czasu i kable beda zrobione, bo teraz na 3 dni jade na szkolenie i nie bedzie mnie w domu

Panowi zluzujmy juz. Dogadalem sie z bumpalumpem ze zrobimy test bo ja deklaruje slyszenie. To jego dobra wola ze chce mi taki test udostępnić i przy okazji sie przy tym pobawic. Wpadlismy na yen pomysl podczas jednej z forumowych awantur i ma on moim zdaniem duzy potencjal poznawczy.

Klotnie sa walkowane od paru lat. Testy abx tez. One nie dzialaja. W takim tescie sporo osob ma szanse posluchac kabli na spokojnie w swoim systemie i z rezultatow wyciagnac wnioski. Klocimy sie jak baby

wystarczy ze zapakuje w koszulki termokurczliwe kabel srebrny i jakis kabel budzetowy typu klotz profi gold itp i moim uchem zmiany powinny byc juz slyszalne

bumpalump chyba nie robi kabli od zera (przynajmniej tak sadze)

bumpalump chyba nie robi kabli od zera (przynajmniej tak sadze)

od zera to robia tylko swiatowe firmy produkcyjne

ja biore przewodnik lub przewod firmy XXX, wkladam go w koszulke, zarabiam wtyki i gotowe

zreszta robi tak 95% producentów audiofilskich kabli, tylko oni jeszcze maluja swoje loga na izolatorze

Nie widzę sensu w takim eksperymencie. Bo co ma on dać?

Czy osoba, która nie słyszy potarfi zrobić kable rozróżnialne na słuch? O to chodzi?

Przecież od zawsze wiadomo, że srebro vs miedź = różnica, solid core vs plecionka = różnica :) To wynika podobno z innej budowy kabla, więc nie rozumiem co tu trzeba umieć?

Przecież od zawsze wiadomo, że srebro vs miedź = różnica, solid core vs plecionka = różnica :) To wynika podobno z innej budowy kabla, więc nie rozumiem co tu trzeba umieć?

Właśnie o to chodzi, ze nie rozumiesz. Dlatego powienieneś testować... do skutku.

Właśnie o to chodzi, ze nie rozumiesz. Dlatego powienieneś testować... do skutku.

Właśnie dlatego mnie oświeć i wszystkich z zakładki DIY również jak mają lutować, jak składać takie kable :) Tylko ze szczegółami proszę, żeby nie było tak, jak z tą ślepą wtyczką, gdzie musiałem od Ciebie wyciągać po wyrazie :D

A Ty "sluchales" kiedys takich interkonektów robionych na bazie przewodów stosowanych w automatyce?

.

+ za odwagę:)

Niestety, zabrakło jej pozostałym kolegom.

Ps. Mniej więcej takiego zdjęcia się spodziewałem. To wyjaśnia m.in. dlaczego nie słyszysz różnic w kablach, bo.., m.in.trudno ci je wpiąć w system.

Trudność w ich aplikacji jest poważna i na samą myśl Ci się odechciewa.

Nieco poważniej, przyczyna imho, jest złożona;

- większość dobrych, konfekcjonowanych kabli przeznaczonych do systemów audio, to długość 8 ft max 10 ft. czyli odp. 2,4/ 3m

Odległość elektroniki do kolumn( uwzględniając "gimnastykę za mebloscianką" przekracza w/w długości

- znaczna część konfekcj.kabli, nie nadaje się do "gimnastyki" i wygibasów za meblościanką. Zazwyczaj, to kable dosyć sztywne i nie zawsze łatwe w aplikacji.

Nie wiem jakie masz terminale w kolumnach i elektronice. Pisałeś, ze DIY, więc zakładam, ze względnie przyzwoite. Tak się jednak składa, że znacza częsć kabli, potrzebuje b.dobrych terminali na właściwą aplikację.( z uwagi na sztywność, ciężar oraz możliwosć uszkodzenia poprzez nadmierne wyginanie ich celem podłączenia)

Dalej..,

- słuchając między kolumnami, to nie ma szans na usłyszenie czegokolwiek:)

Mniemam jednak, ze fotel przesuwasz do przeciwpołożnej, ale i tak baza jest jakby mała ( na zdjęciu)

Inne sprawy jak dogięcie, kolumny zbytnio w narożnikach, brak im oddechu, mebloscianka, która przeszkadza w kreowaniu sceny i prawidłowej transmisji, to już dłuższe, odrębne tematy. Zdjęcia często przekłamują, ale czy czasami pierwsze odbicie lewej kolumny nie wypada na monitorze(?)

To tak pobieżnie w dużym skrócie.

Sumując powyższe, nie dziwię się, ze masz problem z usłyszeniem.

Ps2. Co dobrego szamiesz?:))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.