Skocz do zawartości
IGNORED

Tytus,Romek i A'tomek

Bezlitosna Niusia

Rekomendowane odpowiedzi

Wielbicieli, fanów, miłośników, hec żądnych wszelakich - zapraszam!

Z wszelakich opcji - politycznych, moralnych, niegłupich i głupich - w moje progi goszczę.

Proszę, jeśli macie - nawet wklejać i upowszechniać Tytusy ze "Świata Młodych".

Wiem,żeście przez lata stali w bramie.

Ja - siedziałem na murku!:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/120606-tytusromek-i-atomek/

Ja czytałem te komiksy(?) w latach 80tych, niewiele pamiętam ale utkwił mi jeden w którym podróżowali wkrętaczem pod ziemią.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

"Wkrętacza" też pamiętam i wizytę w jednostce wojskowej.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Mnie pasjonowały np. prospekty firm motoryzacyjnych do których wysyłałem kartki z gotowym tekstem( była wersja angielska i niemiecka).Z reguły firmy odpowiadały i w ten sposób otrzymałem znaczek RR.

Niusia

Czy myślisz,że po tylu latach możemy się przyznać,że czytaliśmy Świat Młodych?

Czy to był pierwszy komiks w Polsce?Oprócz kapitana Żbika?

Był jeszcze Magazyn Opowieści Rysunkowych RELAX. Pamiętacie? Oraz seria Kapitan Kloss

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Nie kryguj się tak Wojciechu :)

Ja prenumerowałem Skrzydlatą Polskę oraz...Żołnierza Polskiego. Wycinałem z niego i wklejałem do specjalnych zeszytów zamieszczane tam w specjalnie do tego przygotowanej formie typy broni i uzbrojenia. No i była jeszcze rubryka "Na spocznij" w której jak na tamte czasy publikowano śmiałe zdjęcia:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Czy to był pierwszy komiks w Polsce?

Pierwszy to raczej Koziołek Matołek ;)

Przed Tytusami był komiks "Roz i Bitek" również Chmielewskiego.

rozbitek1974.jpg

Tutaj pierwowzór Kajka i Kokosza czyli Kajtek i Majtek z 1958 r. oczywiście Janusza Christykik3_001.gif

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Miałem całą kolekcję Tytusów. Podobnie jak Kapitana Żbika. I Czterech Pancernych. I Kapitana Klosa. I Pilota Śmigłowca. Kolekcje sprzedałem kilka lat temu. Okazały się coś być warte ...

Ale Jonka, Jonek i Kleks nie poszły. Podobnie jak Relaxy :-(

O to mi chodziło!:-)

Możemy się spierać o wszystko, a fajne, stare kreski - nas i tak łączą.

Za Roz i Bitka - Jacek ma skrzynkę.

Nie wiem jeszcze, czego.

Co sobie zażyczy!:-)

Na ciepłe dni "Kruszowice" na zimne jakieś mocne białe procenty ;)

Tu jeszcze coś z Papcia Chmiela

papcio-chmiel.jpg?w=480&h=646

...a na dobranoc

kleks.gif

...Makuszyński i jego Walerian czy też Walery Pompka był pierwszym komiksem.

Wczesny Tytus z kolegami:

tytus-1960.jpg

Zagraniczny pierwowzór Rozalii

653-placid-rozalia1a.jpgTytus-Rozalia-7.jpg

Kurczę, ten niebieski z czułkami wygląda znajomo, ale za Chiny nie mogę sobie przypomnieć kto on zacz i skąd?

Jonka, Jonek i Kleks :-) Szarloty Pawel.

Pierwszy mój Tytyus to ta księga. Pamiętam że mu podłączali coś do dekla ;-) Teraz są wszystkie księgi zebrane, jakieś reedycje, chyba kupię swojemu Młodemu żeby miał za kilka lat ;-)

tytus-romek-i-atomek-ksiega-xiv-komiks-sf-4-3791237200.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

:-) Ja zapadłem na Tytusomanię w podstawówce. Wypożyczyłem ze szkolnej biblioteki V tom Tytusa Romka i a'Tomka, ten w którym podróżowali wannolotem. No i się zaczęło, przez lata zakupiłem wszystkie odcinki, a nie było to łatwe. Przygoda zakończyła się pod koniec szkoły średniej, kiedy zbiór odsprzedałem koledze mającemu absolutnego fioła na punkcie tych komiksów :-) Jako syn ziemi łódzkiej sentymentem darzę komiks którego bohaterami są mieszkający w okupowanej Łodzi, Wicek, Wacek i Polikarp. Komiks którego stawiam na równi z Tytusem to dla mnie Kajko i Kokosz :-)

W.

Ps.

Pamiętacie drukowany w gazetce dla dzieci "Miś" komiks "Gucio i Cezar" ?

Kurdę klub 50+ nam się tu robi ;)

Też pamiętam Tytusa, Kokosza, a świat młodych - ganiało się po to do kiosku. Ostatnia strona komiks, ale i środek czytałem...

Kurdę wydało się - "spalom mie" na stosie ;P

A Butenkę pamiętacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38074-0-73878600-1433844421_thumb.jpg

Z "Tytusa..." pamiętam wszystko, a Wannolot najbardziej... I sławne (wśród moich znajomych): "Zrywam znajo!" (bo "...mość" zmieściła Papciowi dopiero na następnej stronie). A teraz co? Popkultura, internet i hejt, o!

A Butenko to przede wszystkim Kwapiszon:

post-38074-0-02739100-1433844803_thumb.jpg

post-38074-0-49485000-1433844815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako dziecko, czytając książki ilustrowane przez Pana Butenkę - zawsze myślałem, że ma na imię "Pinxit":-)

Bo tak podpisywał rysuneczki: "butenko pinxit".

Wannolot... Ech, łza się w oku kręci...

Miałem kolegę w Krakowie (milion lat temu), który był posiadaczem VW - modelu z okładki pierwszego Maanamu. Zwaliśmy to auto "wannolotem". Dojechał aż na Koło Podbiegunowe. I wrócił!!!:-)

Shreku drogi - nikt Cię nie spoli.

Zakładając ten temacik myślałem w duszy: wyjdę na idiotę, czy nie?-:)

Okazuje się, że "tytusowatych" jest więcej.

I nikomu to ujmy nie przynosi; przeciwnie - fajne wspomnienia są wiele warte!

Pozdrawiam - Jacek.

Ps - thraku! Polecam Ci ostatnie wydanie Tytusa - słowo w słowo i rysunek w rysunek - z pierwszych, starych wydań. Te emitowane w tzw międzyczasie - diabła warte.

Wszak wiadomo, że TRA - tramwajem jeździli a nie metrem (bodaj z księgi o Rozaliowym prawku jazdy).

Pozdra

.....

Wiam!

Ja uwielbiałem Kajko i Kokosza...ale Tytus tez odcisnął na mnie swoje piętno. Pamiętam jak latali żelazkiem i mieli małego ducha (wtedy to się ich balem :P )

No i kultowy tekst - Serce mi pika jak klapa od śmietnika :P

Fajne czasy...oranżada z woreczka to było cos! Puszki po coca-coli czy 7up to fiu fiu jak trofea się zbierało.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jakis komiks Kajko i Kokosza dostałem na rozdaniu swiadectw w podstawówce. Oczywiscie pamietam tez Tytusa. Pamietam tez inne komiksy jak Thorgala, Arię czy blizej niezidentyfikowany komisk sci-fi z którego pamietam manewr "salto collapsarowe" które wykonywały statki

Fajne czasy...oranżada z woreczka to było cos! Puszki po coca-coli czy 7up to fiu fiu jak trofea się zbierało.

No maty słomiane na ścianach, na nich pocztówki, albo fotosy gwiazd wycięte z kolorowych tygodników - o jakości zdjęć dużo gorszej niż dzisiejsze reklamówki tesco.

Do tego regał młodzieżowy na którym stały wspomniane przez Kolegę puszki...

A wcześniej w podstawówce, gra w kapsle (ach ten mój dociążony kapselek Szurkowski) *** No i zbierało i wymieniało się historyjki od gumy Donald

Kurde prawie dinozaury pamiętam...

**** nieletnim tłumaczę: rysowało się kredą (ze szkoły) albo fragmentem cegły drogę na wyasfaltowanym placu zabaw - asfalt na placach był dowodem na nasz postęp cywilizacyjny, zaznaczało premie. Zbierało kapsle, wypełniało smołą, żywica, woskiem ze świec,rysowało w środku barwy narodowe - i mieliśmy całą drużynę: na asfalt, piach, itd. A ile awantur było o "ścinę" Człowiek całe dnie na dworze z innymi spędzał. Dom tylko jeść, lekcje i spać...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.