Skocz do zawartości
IGNORED

Czy na pewno wiemy jak powinien grać nasz system audio?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisał MC 501, te akurat na luzie rozwala końcówka stereo Accuphase P-1000.... i to pod każdym względem. Słuchałem takiego porównania z Thielami 3.7. Bas był.

Znam te TDL-e, zajebiste.

Kiedyś to było moje marzenie. Słuchałem ich przez kilka godzin w latach 90tych w Reichu- wtedy zrobiły na mnie potężne wrażenie. Chętnie bym zrewidował to marzenie. Czy one są gdzieś w Polsce do posłuchania?

BTW. Wiem, że to trochę jak z kobietami po 25latach. Czar może prysnąć ;-)

Fajna płytka przestrzennie nagrana zarówno w stereo jak i surround sound z fajnym tekstem o zapisie dźwięku w środku (przykra sprawa dla tych zasysających)

Zbigniew Wodecki with Mitch&Mitch Orchestra and Choir "1976:a space odyssey"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kiedyś to było moje marzenie. Słuchałem ich przez kilka godzin w latach 90tych w Reichu- wtedy zrobiły na mnie potężne wrażenie. Chętnie bym zrewidował to marzenie. Czy one są gdzieś w Polsce do posłuchania?

BTW. Wiem, że to trochę jak z kobietami po 25latach. Czar może prysnąć ;-)

Owszem, kolega elektroboy posiada. W Warszawie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Poniżej zdjęcie z dzisiejszych poszukiwań odpowiedzi na pytanie z tytułu wątku... Muszę przyznać, że Caldery to straszne wymagające bydlaki, 600W MC601 ledwo dają im radę i to wsparte potrójną Valhallą oraz kilkoma kg srebra w sieciówkach;-)

Stereo domowe jest tak nudne jak jego właściciele .

NFM bilety wyprzedane dla mniej inteligentnych zawodowcy grają .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo to dziadostwo i zdania nie zmienię !!

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ciekawostką dzisiejszych odsłuchów było to, że Maki zagrały najlepiej położone bezpośrednio na podłodze z litego drewna. Zarówno granit, marmur czy też dodatkowe absorbery powodowały zbytnie wyżyłowanie dźwięku. W drugą stronę drewienka Cardasa i podobne rozwiązania powodowały z kolei nadmierne zamulenie. Synergistic MiG dawał potężnego kopa, ale wyciągał nadmiernie talerze, Soundcare Spike powodowały uwięzienie dźwięku na środku sceny. Czyli efekty diametralnie inne niż w moim systemie. Im dłużej bawię się w audio, tym więcej pokory nabywam...

Stereo to dziadostwo i zdania nie zmienię !!

Jak kupiłeś bilet za 50 złotych to raczej zmienisz zdanie.

Ciekawostką dzisiejszych odsłuchów było to, że Maki zagrały najlepiej położone bezpośrednio na podłodze z litego drewna.

Pewnie doświadczenia w robionym sprzęcie estradowym tutaj mają wpływ na ich zachowanie?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pewnie doświadczenia w robionym sprzęcie estradowym tutaj mają wpływ na ich zachowanie?

Nie mam bladego pojęcia... Piecyk ARC mimo pozornie technicznego charakteru najlepiej gra na twardych Synergistic MiG, choć teoretycznie lepiej powinien wypaść na czymś miękkim typu G-FLEX. Ale widać fakt posiadania lamp na pokładzie jest jednak kluczowy i preferuje twardą stabilizację. Analogicznie sądziłem, że na preamp BAT lepiej dać X-Blocka w wersji z dębu, żeby utwardzić jego brzmienie. A okazało się, że znacznie lepiej gra wersja z koloryzującym średnicę merbau. Czary Panie, czary... A w ogóle francowaty BAT ma dwa transformatory i wymusza dwa X-Blocki. Z kolei końcówka ARC, która ma jedno trafo wejściowe oraz jedno zasilające lampy całą resztę układ ma tak jak dual mono i wymusza z kolei dwa X-Bulki. Choć de facto pełnym dual-mono nie jest. Rozumiesz coś z tego?

Czary Panie, czary...

Nie czary tylko częstotliwości rezonansowe przy których wzbudza się obudowa sprzętu wchodząc w interakcję z elektroniką którą moduluje.

• Użytkownicy+

Tomaszu zapytać o to np.Paltona-sluchał pewnie pamięta.

Pamiętam, grało bardzo dobrze.

Przy takich zmianach konieczne było dociążenie kolumny z góry granitem-czarnym tzw. szwedem-6 cm,dlatego bo ma największy ciężar wlaściwy.

Takiego zabiegu bym nie wykonywał,gdyby obie 18-stki nie chodziły w jednej linii i jedna jest na górze,a druga na dole-pośrodku wysokotonowy.

Sądziłem, że to kwestia wpadania kolumn w wibracje, co swego czasu doprowadziło do przewrócenia jednej z nich.

PS.

Takiego kubła zimnej wody w tych upalnych czasach brakowało tu już ostatnio na przegrzane głowy niektórych.

Problem w tym, że to jest ocean szamba a nie zimna woda. Zwykły użytkownik może tego nie zauważać, bo moderacja czyści ten syf na bieżąco. Bufoniaste, narcystyczne wypowiedzi budzą uśmiech politowania, tych nie usuwamy i nadal mogą sobie je czytać z uwielbieniem wyznawcy takiego nurtu a raczej ścieku.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie czary tylko częstotliwości rezonansowe przy których wzbudza się obudowa sprzętu wchodząc w interakcję z elektroniką którą moduluje.

To akurat jest jasne, ale gotów byłbym uprzednio założyć się w ciemno, że do obłego BATa lepszy będzie neutralny i świeży X-Block z dębu... A wyszło dokładnie na odwrót. Oczywiście wtedy, gdy grały monosy MC. Bo jak byśmy przeszli na dwa piece ARC Ref. 150 (nie daliśmy rady) to pewnie byłoby na odwrót;-) To jest ciekawe, że rodzaj obudowy filtra na urządzeniu wcześniej zależy od tego jakie urządzenie gra później w torze...

Problem w tym, że to jest ocean szamba

A jeśli nie szamba to w najlepszym przypadku żółci, jadu i nie ukrywanej złośliwości...

co swego czasu doprowadziło do przewrócenia jednej z nich.

Polecam na wywrotki ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W każdym razie po dzisiejszym dniu przekląłem Audio Physiki oraz wszelkie gumiane Scan Speaki;-)

Tak guma to samo zło ;)

Byles w NFM madralo?

Nowe startuje 4 września więc raczej nie dał rady ;).

A ja juz jeden bilecik na grudzień zakupiłem.

Pozdro

Koncert na otwarcie z Anderszewskim byl, na proby mozna sobie wejsc gdyby sie postarac, wiec moze koles jest oblatany.

Z tego co wiem z relacji znajomych ktorzy tam pracuja to akustyka sali jest swietna. Ludzie maja lzy w oczach, dzwieki orkiestry sa porazajace, materializuja sie w przestrzeni, slyszalem dwie niezalezne opinie, powtorze, ze mozna mowic o "kulach" dzwieku. Nie bede wiecej pisal na ten temat zanim nie uslysze osobiscie.

Koncert na otwarcie z Anderszewskim byl, na proby mozna sobie wejsc gdyby sie postarac, wiec moze koles jest oblatany.

Z tego co wiem z relacji znajomych ktorzy tam pracuja to akustyka sali jest swietna. Ludzie maja lzy w oczach, dzwieki orkiestry sa porazajace, materializuja sie w przestrzeni, slyszalem dwie niezalezne opinie, powtorze, ze mozna mowic o "kulach" dzwieku. Nie bede wiecej pisal na ten temat zanim nie uslysze osobiscie.

Hmmm, to może za blisko kupiłem bilet?

W czwartym rzędzie. Ja lubię też słuchać oczami.

Pozdro

Rowniez zwrotnica byla w nich wykonana w ten sposób,ze gdy podłaczyliśmy jakiś mocny wzmacniacz-i popłynęły duże prądu do zwrotnicy,

to elementy zwrotnicy tak się pieruńsko grzały,że plastikowe portale po prostu topiły się.

Kolumnę modyfikowalem,w ten sposób,aby wykorzystać potencjał obudowy.........który w niej drzemał.

Kolumna po modyfikacji wazy teraz 31 kilo -bez granitu o ktorym póżniej.Wykorzystane zostały tylko gołe obudowy

Kolumna jest wyciszona i usztywniona masą-taką samą jak w drzwiach samochodowych,zamontowane sa głośniki ss revelator 18-stki

To jaki napedzał je wzmacniacz, że porty aż tak się grzały?

Pytam bo miałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumny i robiłem podobne zabiegi z wygłuszeniem i wymianą elementów w zwrotnicy i okablowania, ale żeby plastiki portów się grzały i topiły o pierwsze słyszę.

:)

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Hmmm, to może za blisko kupiłem bilet?

W czwartym rzędzie. Ja lubię też słuchać oczami.

Pozdro

Kup w szóstym-dziesiątym bo referencyjnego niskiego basu podobnie jak w wielu domach nie usłyszysz (strzałka fali)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To jaki napedzał je wzmacniacz, że porty aż tak się grzały?

Pytam bo miałem te kolumny i robiłem podobne zabiegi z wygłuszeniem i wymianą elementów w zwrotnicy i okablowania, ale żeby plastiki portów się grzały i topiły o pierwsze słyszę.

:)

Bo to były porty właściciela ..;) i to mocno gumką ściśnięte :)))

Ja mam bawełniane i nic się nie dzieje .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.