Skocz do zawartości
IGNORED

Czy na pewno wiemy jak powinien grać nasz system audio?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

wpięcie super sieciówki do szpulaka przeważnie = zero zmian, albo drobne zmiany nie zawsze na plus :)

Wpięcie jakiejś audiofilskiej sieciówki do czego innego = zero zmian. Działa na wyobraźnię.

mam studyjnego nieużywanego szpulaka OTARI, który był na zapasie studia, wszystko jest jak nowe!

pewnie wymaga po tylu latach jakiejś regulacji, jakością dżwięku bije każdą cyfrę..

Oj tam, o jtam; to inne niż dobra cyfra ale fajne granie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czyli, czytając ten wątek, można z dużą pewnością uznać, że nikomu nie gra dobrze :)

audiofilia to choroba i nawet jak gra wybitnie to za chwilę już coś jest nie tak :)

"audiofilia to choroba i nawet jak gra wybitnie to za chwilę już coś jest nie tak :)"....... Czysta prawda, a szczytem tej choroby jest taki oto objaw: Jutro przyjdzie kurierem płyta na którą czekam tak, że nie mogę usiedzieć w na miejscu. Ale nie przesłucham jej jutro tylko pojutrze , bo wtedy dopiero pocztą przyjdzie poprawiony specjalnie dla mnie dac i wtedy będę dopiero mógł kosztować muzykę. Nie jestem w stanie włączyć jutro nowej płyty, bo jestem pewien, ,że dźwięk mojego zestawu nie jest idealny. Za kilka dni znów nabiorę pewności, że wszystko jest ok , a potem znów znajdę "defekt" a jak go nie znajdę??? ;) znajdę znajdę

w przypadku przyłącza do domu mamy trzy fazy, audio klocki używają jednej, można wpiąć wzmacniacz do jednej, transport do drugiej a np. DAC do trzeciej

A takie zasilanie z 3 faz audio to dopiero byłaby zabawa:) Można sobie już wyobrazić te sieciówki na 400V :D

A takie zasilanie z 3 faz audio to dopiero byłaby zabawa:) Można sobie już wyobrazić te sieciówki na 400V :D

Jak jakiś idiota podepnie gorący pin od jednej fazy z drugim pinem gorącym od drugiej fazy to faktycznie nieszczęście gotowe. Tylko kto bez uprawnień gmera przy instalacji elektrycznej i po co?

Audiofil który myśli że zmiana "esa" z 16A na 20A poprawia brzmienie? Uwierz ze mi są wariaci którzy w ogródku wbijają pręt w ziemie i podłączają jako dodatkowe uziemienie....

Słyszałem nawet o czubku (inaczej takiej osoby nazwać nie można) który zmostkował automat 16A bo za nim był jeszcze główny na jakieś 30-40A. Jedna awaria i tragedia gotowa.

jak nie masz o tym pojęcia to się nie wypowiadaj, system audio można podłączyć do trzech faz

Prąd tylko z wiatraków powinien być.

Nie prawda, z piorunów, wiatraki są nie ekologiczne!

To masz dwa Dac-ki?

A to jest grzech?

Aktualnie mam dwa. Jak chcesz jeden kupić to zapraszam.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A to jest przestępstwo?

Aktualnie mam dwa. Jak chcesz jeden kupić to zapraszam.

Pozdro

A oddasz AN ? :)

----------------------------------------------------

jak nie masz o tym pojęcia to się nie wypowiadaj, system audio można podłączyć do trzech faz

Tak tak, czyli 3 osobne instalacje 1 do wzmaka, 2 do CD, 3 do DAC :D

Skąd wiesz do której fazy masz gniazdko pod sprzęt?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak tak, czyli 3 osobne instalacje 1 do wzmaka, 2 do CD, 3 do DAC :D

Skąd wiesz do której fazy masz gniazdko pod sprzęt?

Kto mu zabroni mieć 3 fazy? Ja też mam 3 fazy tylko ze rozdzielone są równomiernie miedzy pomieszczeniami.

Robeeert ma próbnik faz ;) Tak poważniej w skrzynce z bezpiecznikami dobrze mieć opis, wyłączając zabezpieczeniem dany obwód nawet bez użycia neonówki można bez problemu stwierdzić która faza została wyłączona.Prawidłowo wykonana instalacja ma na każdym gniazdku umieszczone oznaczenie tylko po domach ludzie nie chcą sobie szpecić gniazdek nalepkami.

O ile się orientuję w normalnym mieszkaniu w jednym pomiesczeniu nie powinno sie miec gniazdek połaczonych z róznymi przewodami fazowymi.

Kto mu zabroni mieć 3 fazy? Ja też mam 3 fazy tylko ze rozdzielone są równomiernie miedzy pomieszczeniami.

Robeeert ma próbnik faz ;) Tak poważniej w skrzynce z bezpiecznikami dobrze mieć opis, wyłączając zabezpieczeniem dany obwód nawet bez użycia neonówki można bez problemu stwierdzić która faza została wyłączona.Prawidłowo wykonana instalacja ma na każdym gniazdku umieszczone oznaczenie tylko po domach ludzie nie chcą sobie szpecić gniazdek nalepkami.

Tylko, kto tak robi żeby od każdej z faz prowadzić osobny obwód do każdego z 3 gniazdek w pomieszczeniu odsłuchowym, a każde z nich do osobnego urządzenia?

Sorry, ale to trochę przesada.

Kuchenki indukcyjne są często dwu fazowe i ludzie je tak podpinają bo te urządzenia tak są pomyślane.Elektryczne termy łazienkowe są 3 fazowe i też ludzie je mają podpięte.

Przepraszam za kuchnię, z tą indukcja to ci nie dogryzam.

Tylko, kto tak robi żeby od każdej z faz prowadzić osobny obwód do każdego z 3 gniazdek w pomieszczeniu odsłuchowym, a każde z nich do osobnego urządzenia?

Sorry, ale to trochę przesada.

Ja mam pociągnięte kable z dwóch niezaleznych faz, oczywiście na niezaleznych bezpiecznikach. Jak się buduje dom i robi projekt to wczesniej wystarczy tylko pomyśleć co się chce.

Jedno co mi tylko dokucza to zbyt wysokie napięcie. Jestem blisko transformatora. Zazwyczaj 240-245V. Dlatego wszystkie moje graty są ustawione na 240V o ile na to pozwalają.

Pozdro

Ja mam pociągnięte kable z dwóch niezaleznych faz, oczywiście na niezaleznych bezpiecznikach.

Pozdro

Z tekstu rozumiem ze jesteś niezależny ;)

Zdesperowany audiofantasta??

Zdesperowany audiofantasta??

Lepsze to niż krasnale w ogródku, nie wiem czemu się czepiasz? Pewne rzeczy trzeba sprawdzić w realu żeby się przekonać czy to działa lub nie. Wyobraźmy sobie że 99,99% forumowiczów się obraziło i nie dzieli się doświadczeniami, pewnie byś wtedy nawet nie wiedział że jest coś takiego jak High End ;)

Ja mam pociągnięte kable z dwóch niezaleznych faz, oczywiście na niezaleznych bezpiecznikach. Jak się buduje dom i robi projekt to wczesniej wystarczy tylko pomyśleć co się chce.

Jedno co mi tylko dokucza to zbyt wysokie napięcie. Jestem blisko transformatora. Zazwyczaj 240-245V. Dlatego wszystkie moje graty są ustawione na 240V o ile na to pozwalają.

Pozdro

Czyli nie jest to takie bezproblemowe jak z tego wynika.

Pełna zgoda, jeśli budujesz domek od podstaw, co innego gdy mieszka się w bloku niestety.

Poza tym zasadność osobnej linii zasilającej dla audio rozumiem, nie wiem tylko po co osobna linia dla każdego z elementów jaki tak większość jest wpięta w listwę lub przez kondycjoner.

No i najważniejsze, czy jesteś w stanie w ciemno powiedzieć że teraz oto gra z osobnej linii zasilającej, a teraz z obwodu całej instalacji domowej?

:D

Czyli nie jest to takie bezproblemowe jak z tego wynika.

Pełna zgoda, jeśli budujesz domek od podstaw, co innego gdy mieszka się w bloku niestety.

Poza tym zasadność osobnej linii zasilającej dla audio rozumiem, nie wiem tylko po co osobna linia dla każdego z elementów jaki tak większość jest wpięta w listwę lub przez kondycjoner.

No i najważniejsze, czy jesteś w stanie w ciemno powiedzieć że teraz oto gra z osobnej linii zasilającej, a teraz z obwodu całej instalacji domowej?

:D

Nie osobna linia do każdego elementu tylko dwa nieznależne obwody do całosci.

Pozdro

Nie prawda, z piorunów, wiatraki są nie ekologiczne!

Energia z piorunów ? McFly, McFly anybody home ;)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Energia z piorunów ? McFly, McFly anybody home ;)

Tesla nie żyje ale może to ktoś bystry jednak ogarnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.