Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

sciagnij plik, otwórz notepadd++ i zapisz jako all types, kod zmieni się na kolorowy i taki przekopiuj.

Ja kopiuje przez WinSCP do katalogu /home/pi

A później przez ssh te komendy:

cd /usr/share/upmpdcli

sudo patch -p3 < ~/upmpdcli-tidal-and-qobuz-playlists.diff

Rucia dzieki za pomoc. Zaktualizowałem i playlista Tidal działa.

• Moderatorzy

Funkcjonalność wydaje się, że ma lepszą volumio, ale moode gra wg mnie lepiej, większa separacja dźwięków. Odnośnie Hifiberry digi + pro to też trzeba pamiętać, że są dwie wersje (ze srebrnymi zegarami i czarnymi, czarne grają gorzej).

Ok,Dzieki. Sprawdzę moode o ile uda mi sie przejść przez etap instalacji.

Ja mam Digi pro+ ze srebrnymi zegarami. Dziś wieczorem moze uda mi sie odpalić malinę bezpośrednio po i2s, zobaczymy co z tego wyjdzie.

-----------------

Ok,Dzieki. Sprawdzę moode o ile uda mi sie przejść przez etap instalacji.

Ja mam Digi pro+ ze srebrnymi zegarami. Dziś wieczorem moze uda mi sie odpalić malinę bezpośrednio po i2s, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ja wychodzę z sygnałem po I2S ale z Hifiberry digi+ pro, a nie z maliny. Wg mnie to daje całkiem dobre rozwiązanie, muszę tylko sobie dokupić isolatora. Odnośnie moode to procedura udostępniona przez Rucia działa dobrze i po ściągnięciu obrazu za 1,5h masz całą instalację, jeżeli będziesz miał problemy to mogę Ci jutro wystawić moode do pobrania z mojego dysku sieciowego. Ale tak w nocy jak będę w domu.

Witajcie. Tak patrzę dużo tych wpisów. Do rzeczy... Znajomy poprosił mnie o wybór odtwarzacza sieciowego bo spodobał mu się mój onkyo ns-6170 problem w tym że jego budżet jest dużo bardziej ograniczony. Od razu przypomniałem sobie o malince plus jakiś dac. No właśnie i nie wiem który będzie najlepszym wyborem:

1. Boss DAC v1.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. HiFiBerry DAC+ Pro RCA

Ukryta Zawartość

3. A może jakiś audiophonic... Jest tego mnóstwo.

Co polecacie? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie. Tak patrzę dużo tych wpisów. Do rzeczy... Znajomy poprosił mnie o wybór odtwarzacza sieciowego bo spodobał mu się mój onkyo ns-6170 problem w tym że jego budżet jest dużo bardziej ograniczony. Od razu przypomniałem sobie o malince plus jakiś dac. No właśnie i nie wiem który będzie najlepszym wyborem:

1. Boss DAC v1.2

Ukryta Zawartość

2. HiFiBerry DAC+ Pro RCA

Ukryta Zawartość

3. A może jakiś audiophonic... Jest tego mnóstwo.

Co polecacie? :)

Hej ! niedawno sam stałem przed podobnym dylematem. Przegrzebałem internety w poszukiwaniu bezpośrednich porównań. Dużo tego nie ma, raczej pojedyncze wypowiedzi na forach, raczej strzępki informacji. Ze wszystkich wynika że Hifiberry jest najsłabiej grającym DACiem z tych trzech, do Audiophonicsa dobrze jest dać dobre zasilanie lub isolator, dochodzi też wysyłka z Francji.

Finalnie zdecydowałem się na Allo Boss, jest w miarę tani, brzmi bardzo przyjemnie, nie trzeba do niego specjalnie wyszukanego zasilania - wręcz według wielu opinii wbudowany w niego filtr radzi sobie na tyle dobrze że nie słychać żadnej różnicy między liniwoym zasilaniem a zwykła ładowarka do komórki.

Z plusów jeszcze to jest dostępny w botland, jak się zapiszesz na newsletter to dostaniesz 7% rabatu i razem z maliną, zasilaczem 3A i bossem zamkniesz się w kwocie poniżej 500 zł.

Zaznaczam że sam nie porównywałem tych DACów, kupiłem opierając się na cudzych opiniach.

Aha Boss musi się wygrzać - też w to nie wierzyłem ale jednak, gdzieś po 30-40 godzinach grania znacznie poprawiła się góra i rozdzielczość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam czy ktoś jest w stanie powiedzieć dlaczego malina zrywa połączenie po I2S z Soekrisa za każdym razem jak ma szybsza muzyka perka lub mówiąc ogólnie ma nastąpić więcej danych w muzyce.

Ta sama sytuacja na Moode jak i Volumio.

Kabelki do podłączenia I2S krótkie 5 cm

Witam czy ktoś jest w stanie powiedzieć dlaczego malina zrywa połączenie po I2S z Soekrisa za każdym razem jak ma szybsza muzyka perka lub mówiąc ogólnie ma nastąpić więcej danych w muzyce.

Ta sama sytuacja na Moode jak i Volumio.

Kabelki do podłączenia I2S krótkie 5 cm

a słuchasz po wifi? czy po kablu lan? Ja słucham u siebie po I2S i dsd i HiRes i działa płynnie tylko ja zawsze działam po kablu. Wifi często zachowuje się nie stabilnie i zazwyczaj to winna routera i otoczenia, dużego zagęszczenia różnych sieci.

Tylko u siebie wychodzę z sygnałem I2S z wyjścia Hifiberry Digi + pro

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ja wychodzę z sygnałem po I2S ale z Hifiberry digi+ pro, a nie z maliny. Wg mnie to daje całkiem dobre rozwiązanie, muszę tylko sobie dokupić isolatora. Odnośnie moode to procedura udostępniona przez Rucia działa dobrze i po ściągnięciu obrazu za 1,5h masz całą instalację, jeżeli będziesz miał problemy to mogę Ci jutro wystawić moode do pobrania z mojego dysku sieciowego. Ale tak w nocy jak będę w domu.

A możesz powiedzieć jak to zrobiłeś? Mi z głośników wydobywa się cisza, tzn. w volimio ustawiłem na i2s generic DAC, zrestartowałem daje play, utwór leci ale z głośników cisza...

Ja spróbowałem wejść na DACa (pcm1794) w taki sposób jak na obrazku, tyle tylko, że myślałem że zagra bez SCK - może stąd problem wynika?

Ukryta Zawartość

-----------------

@plastik1989

Pobieżnie tylko śledzę ten temat.

Ale jeżeli rozumiem problem, to może tu znajdziesz rozwiązanie dylematu drugiego końca żółtego drucika:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

@plastik1989

Pobieżnie tylko śledzę ten temat.

Ale jeżeli rozumiem problem, to może tu znajdziesz rozwiązanie dylematu drugiego końca żółtego drucika:

Ukryta Zawartość

Dzieki wielkie zaraz przeczytam ten artykuł.

Na ten moment ukradłem SCK z HiFiBerry pro używając złącza opisanego jako P4 (lub w innych wersjach P6).

Ukryta Zawartość

W volumio ustawiłem na HiFi Berry Digi pro + i muzyka gra po i2s.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez plastik1989

-----------------

• Moderatorzy

Jak ktoś ma taka możliwość to radzę podlaczyc po i2s. Jest wyraźnie czyściej, średnica bardziej nasycona, lepsza separacja dźwięków.

-----------------

w bólach kończę voodoplayera ;) Będzie kocozrzucywacz! Jeszcze tylko remotepi i gotowe.

Ukryta Zawartość

post-8687-0-30537200-1521917107_thumb.jpg

post-8687-0-92820600-1521917122_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O zesz!!!

Piekna robota!

Ja swoj player tez koncze w bolesciach , ale moj to przy Twoim bedzie wygladac jak ubogi krewny

Gratuluje!

Zakupilem do testow Teradak na 8*TDA1387. W dawnych czasach w epoce CD bardzo lubilem brzmienie przetwornikow Philipsa. Zrobie porownanie z Audiophonicsem

Edytowane przez Scott L.F.

Ktoś już odpalał z PiJuice? Właśnie dostałem i na szybko nie działa z Hifiberry Digi+Pro - używa tego samego GPIO do EEPROMu.

Witajcie mam w domu starą malinę w wersji A oraz nowszą zero z wifi. Ze względu na wifi wolałbym użyć tej nowszej. Dodatkowo muszę dokupić kartę dac i myślę o takiej:

Ukryta Zawartość

Proszę o radę czy to dobry zestaw?

Ukryta Zawartość

Chciałbym mieć dodatkowo możliwość podłączenia TV do raspberry w celu pobrania sygnału cyfrowego audio przez toslink a następnie przetworzenie go na analog i wysłanie do wzmacniacza przez RCA. Czy zastosowanie dodatkowo takiego modułu

Ukryta Zawartość

załatwiło by sprawę czy działa to tylko jako wyjście?

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Was testował coś takiego?

Ukryta Zawartość

To się w ogóle da zgrać z maliną biorąc pod uwagę napięcie zasilania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To się w ogóle da zgrać z maliną biorąc pod uwagę napięcie zasilania?

W opisie można przeczytać:

"Posiada potencjometr do regulacji stabilizacji napięcia (dropout): od 0 do 3 V (domyślnie 0,5 V)"

Więc wygląda na to, że można to przysposobić do zasilania maliny, tyle, ze trzeba to zasilić odpowiednim napięciem.

Rozumiem to tak, że jak wezmę zasilacz max 8V to wtedy potencjometrem ustawię wymagane 5 - 5,1V ( dropout max. 3V ).

Potrzebny zasilacz z napięciem w zakresie od 5,5 do 8V. Nie wiem na ile to bezpieczne ale z opisu wynika, że można.

Tyle, że na stronie producenta

Ukryta Zawartość

pisze: min/max in: 10V/32V, więc mając dropout max 3V nie da się osiągnąć 5V wymaganego dla maliny.

Wygląda na to, że kicha.

Opis na stronie Botland wprowadza w błąd niestety.

Tom

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomekwr123

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

W opisie można przeczytać:

Hej okazuje się że allo też ma błędy w opisie ponieważ w udostępnianej przez nich " product brochure " jest napisane że Vmin 6V więc miało by to większy sens przy zastosowaniu do maliny czy innych produktów allo na przykład , oglądałem to wcześniej i też mi to napięcie pracy nie pasowało .

Wspomniana broszurka :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ten uklad to tylko c-multiplier czyli to nie regulator napiecia.I to dokladnie jest napisane na stronie

Aby ten uklad zaadaptowac do zasilania Maliny trzeba go poprzedzic regulatorem napiecia np na LM 317 lub o wieke lepuej na LT1083

Sam uzywam takiego zasilania tzn regulator na LT i c-multiplier i jesten wiecej niz zadowolony

Jakis czas temu wkleilem schnat kompletnego zasilacza

Scott L.F. a czym to wszystko zasilasz? Bo rozumiem że standardowy zasilacz do Maliny to za mało żeby podłączyć pod to LT1083 a za nim c-multiplier? Czy może standardowy wystarczy?

Na wyjsciu calosci potrzeva nam 5V .

Jezelu mowimy o ukladzie wspomnianym kilka postow wyzej - dropout( spadek napiecia) jest okreslony przez producenta na 3V o ile pamietam.

Czyli na wejscie c-multipliera musimy podac 8V. Jezeli poprzedzimy ten uklad regulatorem- tam rowniez mamy dropout- dla LT1083 cos ok 1,25V

Czyli na wejscie regulatora trzeba dac co najmniej 9,25V Lepiej dac 10V

Po transformatorze mamy mostek prostowniczy na ktorym mamy wzrost napiecua o 1,41 .

Matematyka:

10:1,41=7,09

Transformator ktory potrzebujemy ti taki ktory da nam min. 7V pod obciazeniem

Lepiej dac 8 lub 9V - nadwyzka pojdzie w cieplo na regulatorze ( konieczny radiator)

Funkcjonalność wydaje się, że ma lepszą volumio, ale moode gra wg mnie lepiej, większa separacja dźwięków. Odnośnie Hifiberry digi + pro to też trzeba pamiętać, że są dwie wersje (ze srebrnymi zegarami i czarnymi, czarne grają gorzej).

Skąd ta ocena że czarne zegary grają gorzej bo z tego co pamiętam była to póżniejsza wersja po poprawkach. W dac+ pro jest podobnie z tymi zegarami czyli starsze lepsze nowsze gorsze?
  • Pokaż nowe odpowiedzi