Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Ad. 1 Dlaczego nie korzystasz z apki volumio ?

Ad. 2 pobierz załączone pliki radiowe, połacz się z raspberry za pomocą WinSCP i wgraj te pliki do katalogu root/data/favourites

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

7 minut temu, Rucia1 napisał:

Ad. 1 Dlaczego nie korzystasz z apki volumio ?

Ad. 2 pobierz załączone pliki radiowe, połacz się z raspberry za pomocą WinSCP i wgraj te pliki do katalogu root/data/favourites

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za pliki zaraz zainstaluje Winscp. 

Mówisz o apce na telefon ?? przez nia ACC śmiga ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
12 minut temu, lolo989 napisał:

przez nia ACC śmiga

ACC czyli tidal premium ? Chyba tylko hifi działa.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

2 minuty temu, Rucia1 napisał:

ACC czyli tidal premium ? Chyba tylko hifi działa.

Tak , słucham na premium. 

Niestety nie moge sie zalogować do maliny przez Win SCP.... Hasło to : volumio2 ??

• Moderatorzy

login volumio i hasło volumio

aktywowałeś na volumio ssh ? inaczej się nie zalogujesz

2 minuty temu, Rucia1 napisał:

login volumio i hasło volumio

aktywowałeś na volumio ssh ? inaczej się nie zalogujesz

Łoooo Pani u mnie cienko z takimi czarami....

• Moderatorzy

wpisz w przeglądarce IP/dev

i tam kliknij SSH Enable

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Rucia1 napisał:

wpisz w przeglądarce IP/dev

i tam kliknij SSH Enable

Ukryta Zawartość

Yeahhhh , działa ?

Ale nie moge wejść w root

Brak dostępu.
Kod błędu: 3
Komunikat błędu serwera: Permission denied

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

sesja scp ?

image.thumb.png.f802ec6fea18b99d4c945c7bbdc9af4d.png

image.thumb.png.d4b81cfc5d01ca3df8e961299fd31558.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Rucia1 napisał:

Ukryta Zawartość

sesja scp ?

image.thumb.png.f802ec6fea18b99d4c945c7bbdc9af4d.png

image.thumb.png.d4b81cfc5d01ca3df8e961299fd31558.png

Dzieki Rucia , sory że taka łopatologia wyszła , Czwórka śmiga ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam raspberry b+ dac +pro volumio i powiem tak niestety albo stety na początek jak ktos zaczyna przygode z audio to moze byc,lecz jak dla mnie  jezeli chodzi o dzwiek to jak by mi ktos kolumny odwrócił w strone sciany, ja jestem rozczarowany, gra bo gra, porównując go ze starym moim philipsem 650 to górne rejestry sa bardzo kiepskie, talerze, miotełki i inne bardzo slabo slychac. W tej cenie nie ma to nic wspolnego z high end to oczywiste ale gdy bym mial kupic jeszcze raz to przemyslal bym czy chce sluchac muzyki czy bawic sie kablami restartowaniem szukaniem zasilaczy  itp itd ,po 2 dniach to odłączylem i nakryłem kocem by nawet nie patrzec na to, jezeli jest ktos z tego zadowolony to nie mam nic do tego kazdy lubi to co lubi u mnie sie to nie sprawdzilo 

6 minut temu, Grzegorz79 napisał:

Posiadam raspberry b+ dac +pro volumio

Jaki to DAC i jaka wersja Maliny? 

Nie wiem jak gra dac pro rozumiem, że hifiberry, ale jako transport zarówno malina jak i usbridge signature z allo digione signature gra bardzo dobrze. Podkreślam jako transport. Na razie żaden dac jako nakładka mnie nie zaskoczył pozytywnie w stosunku do tych które słuchałem jako zewnętrzne urządzenia. A zarazem odtwarzacze cd typu marantz cd72 czy philips cd850 jako transport nie grają jepiej od maliny z allo digione sig. Philipsa cd 650 nie słuchałem, ale zakładam, że nie jest lepszy od 850.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

54 minuty temu, Patrykowski napisał:

Hifiberry dac+pro a Malina 1 b+

49 minut temu, RobG1974 napisał:

Nie wiem jak gra dac pro rozumiem, że hifiberry, ale jako transport zarówno malina jak i usbridge signature z allo digione signature gra bardzo dobrze. Podkreślam jako transport. Na razie żaden dac jako nakładka mnie nie zaskoczył pozytywnie w stosunku do tych które słuchałem jako zewnętrzne urządzenia. A zarazem odtwarzacze cd typu marantz cd72 czy philips cd850 jako transport nie grają jepiej od maliny z allo digione sig. Philipsa cd 650 nie słuchałem, ale zakładam, że nie jest lepszy od 850.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Tak wiem, czytalem duzo pozytywnych opini o malinie z digione, natomiast ten co posiadam niestety poległ w górnych rejestrach ?‍♂️

Tak wiem, czytalem duzo pozytywnych opini o malinie z digione, natomiast ten co posiadam niestety poległ w górnych rejestrach
Spróbuj jeszcze jakiegokolwiek zasilania liniowego podłączonego bezpośrednio do nakładki Hifiberry DAC+Pro. Może się zdziwisz
1 minutę temu, sebaa1 napisał:

Spróbuj jeszcze jakiegokolwiek zasilania liniowego podłączonego bezpośrednio do nakładki Hifiberry DAC+Pro. Może się zdziwisz emoji6.png

Dzieki sebaa 1 skoro proponujesz widocznie wiesz co piszesz i nie podważam tego natomiast ja  nie znam sie tak na tym by dodac inne zasilanie ?‍♂️

3 godziny temu, Grzegorz79 napisał:
4 godziny temu, Patrykowski napisał:

Hifiberry dac+pro a Malina 1 b+

To akurat cienizna jest.

To akurat cienizna jest.

Słyszałeś jak to gra czy tylko powtarzasz zasłyszane legendy?

Ważne jest zasilanie liniowe podane na złącze P3 i ominięcie kiepskich gniazd RCA czyli podłączenie bezpośrednio na końcówkę mocy ze złącza trzypinowego i użycie sprzętowej regulacji głośności na Hifiberry DAC+Pro.

Zawsze można ominąć DAC z nakładki i wyjść pełnym sygnałem I2S (P4) na zewnętrzny DAC bo Hifiberry generuje MCKL.

Dla DIY maniaków jest kilka modów które dają poprawę jak dodatkowy kondensator, ominięcie regulatora 5V i podanie 3,3V.

Zresztą taki zestaw używany można kupić za ok. 200zł to musi być cienizna

13 minut temu, sebaa1 napisał:

Słyszałeś jak to gra czy tylko powtarzasz zasłyszane legendy?

Szczerze? Nie słuchałem ale kilka opinii obiło mi się o oczy + cen 200 zł, to raczej nie hajend :) Sama Malina 4 zaś, nawet z gołego USB jest świetna jako transport.

2 godziny temu, Seb1 napisał:

Czy istnieje plugin Tunein dla Volumio?

Hej kiedyś był i działał losowo , aktualnie z poziomu volumio jest dość duży wybór stacji , ale trzeba trochę cierpliwości żeby odnaleźć swoje ulubione . Oczywiście nie wszystko jest .

Pozdrawiam 

Szczerze? Nie słuchałem ale kilka opinii obiło mi się o oczy + cen 200 zł, to raczej nie hajend :) Sama Malina 4 zaś, nawet z gołego USB jest świetna jako transport.
Dzięki za szczerość

W 2016 roku nie było Rpi 4 z ulepszonym USB.

Teraz wszyscy chcą gotowca praktycznie Plug-in i od razu Hi-end.
Godzinę temu, sebaa1 napisał:

Zawsze można ominąć DAC z nakładki i wyjść pełnym sygnałem I2S (P4) na zewnętrzny DAC bo Hifiberry generuje MCKL.

bez podłączeniea drucikiem z układu do pinu wyjściowego na złączu dla I2S nic z tego nie wyjdzie, bo w ostatniej wersji nieco zmienili layout pcb i zgubili połączenie MCK ? 

Używam tego daca w drugiej malince z lebreelec do oglądania filmów. Może być, choć zasilanie liniowe do maliny powinno być, dałem jeszcze kondensator tantalowy 10 uF na wejściu zasilania do hifiberry - poprawa dość znaczna, nie trzeba wtedy osobnego zasilania do tej płytki.  

dałem jeszcze kondensator tantalowy 10 uF na wejściu zasilania do hifiberry - poprawa dość znaczna, nie trzeba wtedy osobnego zasilania do tej płytki.  

Ten kondensator tantalowy dałeś w miejscu oznaczonym na płytce przy złączu P3 czy w innym miejscu?

408f921e2d39f74efc89bdeb0683a205.jpg

6 godzin temu, sebaa1 napisał:

W 2016 roku nie było Rpi 4 z ulepszonym USB

Niby tak ale jesteśmy tu i teraz ? 

6 godzin temu, sebaa1 napisał:

Teraz wszyscy chcą gotowca praktycznie Plug-in i od razu Hi-end.

Ja też bym kupił za 10K jakbym spał na kasie ?

Malinka to niestety, nie jest sprzęt typu plug'n'play. Nie kosztuje wiele, ale trzeba w niej troszkę pogrzebać, odpowiednio skonfigurować, i wówczas odwdzięczy się dobrym brzmieniem - lecz równocześnie jest to koszt, jaki musimy ponieść w zamian za jej niską cenę. Więc jeśli ktoś kupi zestaw podstawowy, nieumiejętnie podłączy i źle skonfiguruje, to potem może czuć rozczarowanie. Trochę to niesprawiedliwe, bo to nie oznacza bynajmniej, że Raspberry gra słabo - lecz że sprzęt nie trafił do docelowego, świadomego użytkownika.

Coś za coś, jak to w życiu bywa.

1 godzinę temu, Łukasz_62438 napisał:

Malinka to niestety, nie jest sprzęt typu plug'n'play. Nie kosztuje wiele, ale trzeba w niej troszkę pogrzebać, odpowiednio skonfigurować, i wówczas odwdzięczy się dobrym brzmieniem - lecz równocześnie jest to koszt, jaki musimy ponieść w zamian za jej niską cenę. Więc jeśli ktoś kupi zestaw podstawowy, nieumiejętnie podłączy i źle skonfiguruje, to potem może czuć rozczarowanie. Trochę to niesprawiedliwe, bo to nie oznacza bynajmniej, że Raspberry gra słabo - lecz że sprzęt nie trafił do docelowego, świadomego użytkownika.

Coś za coś, jak to w życiu bywa.

Sam pamiętam jak kląłem na rpi 4. Tylko Rucia wie jak skamlałem przez telefon :P

Po kilku miesiącach grania stwierdzam, że naprawdę robi to robotę. Kwestia zasilania bardzo ważna i chłodzenie. Jeśli te warunki są spełnione to malina śmiga stabilnie.

• Moderatorzy
28 minut temu, szczypior88 napisał:

Tylko Rucia wie jak skamlałem przez telefon :P

Oj wiem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi