Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, freju napisał:

dają do usbridge sig

Ten obraz systemu może być zabezpieczony przed kopiowaniem lub nie da się go uruchomić na innym urządzeniu oprócz tym compute w usb bridge.

2 godziny temu, freju napisał:

Pytanko -chciałem zgrac kartę z systemem volumio tą co dają do usbridge sig na drugą karte micro sd sandisk 32gb i na windowsie  zgrywka system nie rusza potem kolega na linux i to samo system nie żyje ,jak to kuwa zgrać ;)) ?

Zgrać jakkolwiek, ale potem trzeba edytować /etc/fstab. Zmień 2 linijki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

2 godziny temu, Rucia1 napisał:

zrób kopie karty przez win32 disk imager

Ukryta Zawartość

Tak zrobiłem klona ale na linuxie i sorki ale przyczyna była prozaiczna bo nagle tej org karcie tez przestał ruszać a okazało sie że to switch niestety kabel sie załamał koło gniazda i switch nie był zasilany hmm 

Dzięki ?

1 godzinę temu, niowluka napisał:

Zgrać jakkolwiek, ale potem trzeba edytować /etc/fstab. Zmień 2 linijki:

Ukryta Zawartość

na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystko gra złamany kabel dc był przyczyną , ale tak czy siak zwykłe kopiuj wklej na windowsie sie nie uda ;))

klon wystarczył bez żadnych dodatkowych zabiegów , to może zapytam do ilu giga obsługuje karty usbridge sig ? i czy zmienialiście org karte  transcend premium np na sandisk 32gb ultra i czy to przyspiesza start według was i ogólnie pracę volumio ?

2 godziny temu, baltfan napisał:

Ten obraz systemu może być zabezpieczony przed kopiowaniem lub nie da się go uruchomić na innym urządzeniu oprócz tym compute w usb bridge.

Tak tylko w usbridge próbowałem myślałem juz że może jak u kolegi robione było to sobie zmienił adres ip gdzieś i może dlatego   , ale jak juz pisałem wspaniałe kobiety traktuja sprzęty jak jakieś zło i wciskają na siłę pod szafki i takim sposobem uwalony jest kabel dc od zasilania switcha i tu był cały problem a że switche mam na balkonie to nawet nie pomyślałem że w ciągu dwóch godzin nagle coś sie zepsuło ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freju

Nie wiem, jak ten Transcend Premium ale kupiłem ostatnio kartę Sandisk Ultra A1 32GB 120mb/s i system naprawdę przyjemnie śmiga. No i sama instalacja systemu trwa 2min, a nie 10 jak było w przypadku mojej poprzedniej karty. Zdecydowanie polecam bo komfort z użytkowania streamera wyższy, a karta kosztuje śmieszne pieniądze.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Witajcie, szukałem -może niedokładnie ale nie znalazłem. Chce poeksperymentować z rpi 4 i grać z niej po USB. Podpowiedzcie czy wersja 2Gb ram wystarczy czy lepiej zakupić 4Gb. Miało by to być podłączone po USB do MF M3si.

1 minutę temu, Easy napisał:

Witajcie, szukałem -może niedokładnie ale nie znalazłem. Chce poeksperymentować z rpi 4 i grać z niej po USB. Podpowiedzcie czy wersja 2Gb ram wystarczy czy lepiej zakupić 4Gb. Miało by to być podłączone po USB do MF M3si.

Zdecydowanie 2GB wystarczą, ba, nawet z 1GB nie powinno być problemów.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Godzinę temu, jackobtone napisał:

Nie wiem, jak ten Transcend Premium ale kupiłem ostatnio kartę Sandisk Ultra A1 32GB 120mb/s i system naprawdę przyjemnie śmiga. No i sama instalacja systemu trwa 2min, a nie 10 jak było w przypadku mojej poprzedniej karty. Zdecydowanie polecam bo komfort z użytkowania streamera wyższy, a karta kosztuje śmieszne pieniądze.

Tak jest także zapodałem sandisk ultra i system startuje szybciej i chyba tez płynniej przechodzi w funkcjach ,ale co do samego softu volumio mam nadal wiele do życzenia ,jak to Włosi ma byc ładnie ale funkconalność kuleje jak prawie wszędzie z ich wyrobami , np funkcja przewiń play sa zbyt blisko siebie i są zdecydowanie za małe ,nachodzi sie tez niechcący na pasek przewijania ,a placu tyle u góry bez użytecznego zostaje że co nie miara , druga sprawa co bys nie zrobił w ustawieniach zaraz restart inzcej zwiechy regularne , zaznaczam funkcje wyłącz sterowanie volumenem z tzw hard daje na "none daje zapisz i co ,, nie zapamietuję nigdy no tylko wtedy jak dam z pozycji softu wyłącz" mój boże to takie trudne żeby zrobić program intuicyjnie działający na prawdę hee? po za tym muł muł muł , programik leciutki jak piórko nie wiem co jest nie halo bo to hasa jak atari czy zx spectrum ;))

A i jescze jedna kwestia dlaczego mconnect działa ponoć w wyższych rozdzielczościach na tidalu a na volumio płatnym jakieś biedne 48/24 ;)?

Edytowane przez freju

Musze ocenic twoj trick z mixreme, mam to samo, ciagle z none przestawia na hardware i moj wzmak.

mam tez czasami tak ze slucham, slucham i jak skonczy sie kawalek to cisza, wtedy musze wlasnie pozmieniac mixer na none, hardware itd i po kilku razach znowu dziala

Zdecydowanie 2GB wystarczą, ba, nawet z 1GB nie powinno być problemów.

Dzięki ? to już ostatnie pytanie. Czy samo rpi 4 ma sens jak transport po USB do Dac we wzmacniaczu ? 

7 minut temu, LOBO_M napisał:

Musze ocenic twoj trick z mixreme, mam to samo, ciagle z none przestawia na hardware i moj wzmak.

mam tez czasami tak ze slucham, slucham i jak skonczy sie kawalek to cisza, wtedy musze wlasnie pozmieniac mixer na none, hardware itd i po kilku razach znowu dziala

No nie jest przyjazny dla uzytkownika ten volumio oj nie jest , wieczna walka to powinno byc free jeszcze bo to działą jak wersja beta ?

18 minut temu, LOBO_M napisał:

Aha to tez mam jeden kawałek i cisza ,ale to czasami jak za duzo mu zmieniam zródeł np z konwertera na sam dac to tak ostatnio oszalał że musiałem do fabrycznych powrót zrobić ,za duzo danych na raz dostał i oszalał ?

48 minut temu, Easy napisał:

Dzięki ? to już ostatnie pytanie. Czy samo rpi 4 ma sens jak transport po USB do Dac we wzmacniaczu ? 

Nie testowałem, choć ponoć ma sens. Gdyby chcieć lepiej to Allo Digione 1.2 lub Allo digione Signature + masa innych nakładek typu transport. ? Warto sprawdzić

Nie testowałem, choć ponoć ma sens. Gdyby chcieć lepiej to Allo Digione 1.2 lub Allo digione Signature + masa innych nakładek typu transport. ? Warto sprawdzić

U mnie we wzmacniaczu jest tylko USB... zamówiłem, narazie na standardowym zasilaczu, zobaczymy jak to będzie działało ? 

2 godziny temu, freju napisał:

No nie jest przyjazny dla uzytkownika ten volumio oj nie jest , wieczna walka to powinno byc free jeszcze bo to działą jak wersja beta ?

Aha to tez mam jeden kawałek i cisza ,ale to czasami jak za duzo mu zmieniam zródeł np z konwertera na sam dac to tak ostatnio oszalał że musiałem do fabrycznych powrót zrobić ,za duzo danych na raz dostał i oszalał ?

Teraz np nie widzi mojego dac smsl D1 a mac mini z konwerterem odpalam i hula jak ta lala ,mało tego wypinam usb zapinam różne  konwertery czy ipurifery isilencery czy idefendery  bez wyłączania i sam znajduje bez jęku ?

U mnie we wzmacniaczu jest tylko USB... zamówiłem, narazie na standardowym zasilaczu, zobaczymy jak to będzie działało  
Nie masz wejść R i L ? Co to za wzmacniacz ?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Jemu nie chodzi o wejścia audio tylko o wejścia do przetwornika audio. ? Jak wpinasz dajmy na to CD lub streamer kablami RCA/XLR to sygnał biegnący tymi RCA/XLR został już przetworzony na analogowy przez DAC w CD/streamerze i wzmacniacz odbiera tenże sygnał analogowy. Kolega @Easy chce natomiast wykorzystać malinkę jako transport czyli źródło sygnału cyfrowego, a dalej ten sygnał cyfrowy zostanie zmieniony na sygnał analogowy we wbudowanym we wzmacniacz DACu.

Edytowane przez jackobtone

LUDZIEEE. Co Wy na Volumio tak narzekacie ? Działa idealnie - szybko, bez żadnych zwiech, trzyma wszystkie ustawienia a obsługa jest świetna i bardzo intuicyjna. Radio internetowe, Spotify Premium, Spotify Connect, Tidal HiFi, pliki z pendriva - wszystko bajka - całe płyty, playlisty , po kolei, odtwarzanie losowe itd - ZERO problemów ?☺️

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

18 minut temu, marian.ch napisał:

LUDZIEEE. Co Wy na Volumio tak narzekacie ? Działa idealnie - szybko, bez żadnych zwiech, trzyma wszystkie ustawienia a obsługa jest świetna i bardzo intuicyjna. Radio internetowe, Spotify Premium, Spotify Connect, Tidal HiFi, pliki z pendriva - wszystko bajka - całe płyty, playlisty , po kolei, odtwarzanie losowe itd - ZERO problemów ?☺️

Temat rokminiam tez po za forum ze znajomymi i nie tylko ja mam obiekcje do działania tego grajka ,kolega ma bluesounda node2i i tez usbridge sig z volumio i tez ma dosyć woli bluesounda node2i choc wiadomo dżwiękowo dupy nie urywa ale czasami spokój jest cenniejszy niż ten tzw hi-end ?

Jak nic nie robisz na nim to może i masz spokój ale po to to jest troche żeby po eksperymentować pobawić sie w różne opcje i volumio bardzo szybko sie poddaje ,na pewno nie jest to stabilne czyli według mnie trochę bubel a ciorają kasę za to , po za tym trzeba troche po narzekac to może ruszą dupy i zaczną pracować leniwi Włosi ;))

W UPC płace abnament czy w innej cyfrowej platformie i dzieją sie takie cyrki ? dym by był od razu na całą europę , jesli cos nie jest dopracowane to sie tego nie sprzedaje tylko daje za free i jak sie już dopracuje wtedy sie zarabia . ?

A volumio sory ale wysypuje sie z byle powodu ,taka jest prawda ?

Edytowane przez freju
9 minut temu, freju napisał:

Jak nic nie robisz na nim to może i masz spokój ale po to to jest troche żeby po eksperymentować pobawić sie w różne opcje i volumio bardzo szybko sie poddaje ,na pewno nie jest to stabilne czyli według mnie trochę bubel a ciorają kasę za to , po za tym trzeba troche po narzekac to może ruszą dupy i zaczną pracować leniwi Włosi ;))

A volumio sory ale wysypuje sie z byle powodu ,taka jest prawda ?

Hmmmm. Jak nic nie robię ? Muzyka gra NON STOP. Eksperymentowałem przez pierwszy miesiąc użytkowania, również z innymi systemami i szybko wracałem do Volumio - prostota i niezawodność czyli to co lubią prości ludzie. Dla mnie BOMBA ?

Moode się krzaczy gdy się w nim grzebie. Wystarczy że zmienię "Device" ze swojego DACa na jakiś inny i zrobię reboot, po czym wrócę do poprzedniego. Wtedy czyści mi plik boot/config z tego co tam wpisałem i przy ponownym wklejeniu wymazanej treści znów wywala błąd. Coś się gryzie z lirc. No ale to nie tak, ze od tak zmieniam sobie device, ostatnio na to przypadkiem wpadłem kiedy stawiałem moode w wersji 7.0.1, instalowałem lirc i skrypt do przełączania między SPDIF in (optical/coaxial) na MPD za pomocą fizycznego pilota. Swoją droga przez ostatni czas trochę gmerałem w streamerze. Logiczniej rozłożyłem elementy wewnątrz obudowy, dodałem gniazdo spdif i takie tam. W skrócie Moode nieruszany to moode działający. Prawie rok mi system stał bez zająknięcia.

Jeśli rozdzielacie płytki to nie kupujcie tych szarych taśm IDE, bo przewody w środku są prawdopodobnie z aluminium. Polecam czarną taśmę Asusa. Właśnie ostatnio zanabyłem taką szarą taśmę, na zapas, no i po przycięciu zaskoczenie - aluminium ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

59 minut temu, marian.ch napisał:

Hmmmm. Jak nic nie robię ? Muzyka gra NON STOP. Eksperymentowałem przez pierwszy miesiąc użytkowania, również z innymi systemami i szybko wracałem do Volumio - prostota i niezawodność czyli to co lubią prości ludzie. Dla mnie BOMBA ?

No to ja jestem bardziej złożony ? bo lubię żonglerkę ale dac w sumie mam zapięty cały czas ten sam ?Co by nie gadać dobrze skonfigurowany stworzony program taki jak np ma bluesound w node2i jak miałem to nawet jak złapał czkawkę to restart go leczył a tutaj wcale nie jest to takie oczywiste i dlatego bał bym sie zostać tak tylko i wyłącznie z volumio na usbridge .

11 minut temu, jackobtone napisał:

Moode się krzaczy gdy się w nim grzebie. Wystarczy że zmienię "Device" ze swojego DACa na jakiś inny i zrobię reboot, po czym wrócę do poprzedniego. Wtedy czyści mi plik config/boot z tego co tam wpisałem i przy ponownym wklejeniu wymazanej treści znów wywala błąd. Coś się gryzie z lirc. No ale to nie tak, ze od tak zmieniam sobie device, ostatnio na to przypadkiem wpadłem kiedy stawiałem moode w wersji 7.0.1, instalowałem lirc i skrypt do przełączania między SPDIF in (optical/coaxial) na MPD za pomocą fizycznego pilota. Swoją droga przez ostatni czas trochę gmerałem w streamerze. Logiczniej rozłożyłem elementy wewnątrz obudowy, dodałem gniazdo spdif i takie tam. W skrócie Moode nieruszany to moode działający. Prawie rok mi system stał bez zająknięcia.

Jeśli rozdzielacie płytki to nie kupujcie tych szarych taśm IDE, bo przewody w środku są prawdopodobnie z aluminium. Polecam czarną taśmę Asusa. Właśnie ostatnio zanabyłem taką szarą taśmę, na zapas, no i po przycięciu zaskoczenie - aluminium ?

Ukryta Zawartość

Świetne retro ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freju

Dla niedowiarków - jak szybko działa malina z volumio. Filmik zrobiony chybcikiem przed chwilą. Obsługa z telefonu, tabletu jeszcze lepsza ?

Edytowane przez marian.ch

No to może z moim bridgem coś jest nie halo ? co prawda jak działa to działa niby dobrze ale w ustawieniach już nie grzebałeś za bardzo ? swiją muzę skąd pusczasz z dysku czy z nas ? i jaka poj dysku jeśli tak latasz ?

No dobra to dlaczego mi teraz nie widzi daca a muza leci ? W sensie pasek stanu pokazuje że leci a dzwięku ni hu hu ?

Edytowane przez freju
9 godzin temu, freju napisał:

No to może z moim bridgem coś jest nie halo ? co prawda jak działa to działa niby dobrze ale w ustawieniach już nie grzebałeś za bardzo ? swiją muzę skąd pusczasz z dysku czy z nas ? i jaka poj dysku jeśli tak latasz ?

No dobra to dlaczego mi teraz nie widzi daca a muza leci ? W sensie pasek stanu pokazuje że leci a dzwięku ni hu hu ?

Muzyka to 95% streaming, moje pliki z pendriva 256 GB i dysku ssd 500 GB podłączonych do usb RPi4 z Tone Board Generic Edition  USB Khadas i nakładką HiFiBerry DAC+ DSP ( toslink do TV).

51 minut temu, marian.ch napisał:

Muzyka to 95% streaming, moje pliki z pendriva 256 GB i dysku ssd 500 GB podłączonych do usb RPi4 z Tone Board Generic Edition  USB Khadas i nakładką HiFiBerry DAC+ DSP ( toslink do TV).

Małe pojemności hmm to pewnie tez jest klucz do sprawnego działania ? Tylko ja teraz w ogóle ostatnio prawie nie używam dysku bo to juz w ogóle było bardzo zle ale to już przerabialiśmy  duże pojemności sie nie sprawdzają ?

• Moderatorzy
10 godzin temu, marian.ch napisał:

Dla niedowiarków - jak szybko działa malina z volumio.

Dokładnie tak to działa, szybko i bez zwiech. Przypuszczam , że Freju ma Allo usbridge , a my raspberry i tu chyba jest problem. Wiem że na wcześniejszych wersjach usbridge to tylko dietpi działało stabilnie, a volumio się ciągle wysypywało.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Zrobilem trick z ustawieniem mixera pierw na software-save-none-save, polowicznie pomoglo tzn w czasie jednej sesji sluchania nic juz sie nie zmienia na hardware, tyle ze jak wylacze wzmacniacz i ponownie go wlacze to w ustawieniach ponownie mam mixer hardware Gato.

Musze kupic maline 4, moze ktos chce sie pozbyc, albo zamienic na 3b+, heheheh;-)

20 minut temu, Rucia1 napisał:

Dokładnie tak to działa, szybko i bez zwiech. Przypuszczam , że Freju ma Allo usbridge , a my raspberry i tu chyba jest problem. Wiem że na wcześniejszych wersjach usbridge to tylko dietpi działało stabilnie, a volumio się ciągle wysypywało.

Właśnie może tu jest problem ,a wcześniejsze to które ?  Ja kupowałem w botlandzie max 5-miesiecy temu ?

4 minuty temu, LOBO_M napisał:

Zrobilem trick z ustawieniem mixera pierw na software-save-none-save, polowicznie pomoglo tzn w czasie jednej sesji sluchania nic juz sie nie zmienia na hardware, tyle ze jak wylacze wzmacniacz i ponownie go wlacze to w ustawieniach ponownie mam mixer hardware Gato.

Musze kupic maline 4, moze ktos chce sie pozbyc, albo zamienic na 3b+, heheheh;-)

Nie bardzo kumam co ma z tym wspólnego piec ?

• Moderatorzy
17 minut temu, freju napisał:

wcześniejsze to które ?

starszy model na Sparky

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

3 minuty temu, Rucia1 napisał:

starszy model na Sparky

To mój ten model ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi