Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Ja miałem i chorda gutesta i smsl d1 i smsl m400, a mam teraz denafripsa pontusa i muziciana pegasusa

Zdjęcia "rozbierane" Denafripsa robią niesamowite wrażenie 😮 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Sotm sms 200 też używam. Ale ogólnie wolę od niego usbridge sig. Odnośnie daców to mimo wszystko pontus w nagraniu pokazuje o wiele więcej szczegółów i ma głębszą fakturę wybrzmień z lepszą stereofonia od qutesta. Ale i tak mam jeszcze daca lampowego diy i dalej szukam czegoś co mi go przebije.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

17 minut temu, RobG1974 napisał:

i tak mam jeszcze daca lampowego diy i dalej szukam czegoś co mi go przebije.

Ja po zrobieniu NOS na TDA 1541 i zastosowaniu analogu lampowego sprzedałem swoją Wadie.

Mam ogromną prośbę o pomoc w następującym dylemacie:

W tej chwili mam malinkę 3B z Allo Boss v1.2. Sygnał idzie do Marantza PM6007 po analogu i dalej do kolumn Eltax Monitor 3. Czy jest sens zmieniać Allo Bossa na Allo DigiOne 1.2 (ewentualnie wersja Signature; najprawdopodobniej z malinką 4B, bo tamten zestaw by wyjechał na działkę), tak by DACem był PM6007? Będzie lepszy dźwięk, czy to nie ma sensu?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez tadekpodjadek

Różnica w brzmieniu będzie na pewno, tylko czy na korzyść. Dużo zależy od DACa wbudowanego w Marantza. Widzę, że jest na kości AK4490, ale jeszcze pytanie jak została zaimplementowana - czy postarali się, czy klepnęli tak żeby było.

Nie sądzę, żeby ktokolwiek tutaj był w stanie powiedzieć, czy będzie to grało dobrze, czy źle i w związku z tym czy jest sens brać Digione. Zwłaszcza, że to Ty będziesz słuchał muzyki na swoim systemie. Sugeruję zamówić Digione i sprawdzić nausznie, nie ma lepszej metody na przekonanie się. 🙂 

Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Z moich doświadczeń z dacami wbudowanymi we wzmacniacze, to nie ma sensu. Nie uzyskasz lepszego grania z daca że wzmacniacza.

9 minut temu, RobG1974 napisał:

Z moich doświadczeń z dacami wbudowanymi we wzmacniacze, to nie ma sensu. Nie uzyskasz lepszego grania z daca że wzmacniacza.

A znam wyjątki, na przykład słuchałem McIntosha MA8900, którego miałem brać do głównego systemu. W jego przypadku DAC naprawdę pokazał klasę. Chociaż o ile dobrze pamiętam poprosiłem o założenie DA2, bo w McIntoshu DAC to element modułowy, zmienialny. 

Ale mówimy o innej klasie sprzętu. Marantz pm6007 naprawdę ma podstawowego daca.

Jestem tego świadom, wiem że odbiegłem od tematu. 🙂

Dzięki za odpowiedzi. Już jedna opcja na wydanie kasy odpadła.😀

Teraz mam drugie pytanie. Czy w konfiguracji Marantz PM6007 i Eltax Monitor 3, jest sens zamieniać Allo Boss 1.2 na Allo Katana?

To też zupełnie inne granie. W Allo masz kość Burr-Brown, w Katanie siedzi Sabre. Jeśli odpowiada Ci obecny charakter brzmienia poszedłbym w kierunku jakiejś lepszej nakładki z kością Burr-Brown. Powiedz na jakim brzmieniu Ci zależy, na czym się głównie skupiasz przy słuchaniu muzyki, co Ci przeszkadza obecnie, a postaram (lub postaramy) się coś doradzić. 🙂 

6 godzin temu, jackobtone napisał:

To też zupełnie inne granie. W Allo masz kość Burr-Brown, w Katanie siedzi Sabre. Jeśli odpowiada Ci obecny charakter brzmienia poszedłbym w kierunku jakiejś lepszej nakładki z kością Burr-Brown. Powiedz na jakim brzmieniu Ci zależy, na czym się głównie skupiasz przy słuchaniu muzyki, co Ci przeszkadza obecnie, a postaram (lub postaramy) się coś doradzić. 🙂 

Hmmm... Nie jestem zawziętym audiofilem i za bardzo nie mam wiedzy co do opisywania wrażeń, jak robi tu wiele użytkowników, ale spróbuję. Możliwe, że szukam problemu gdzie indziej, niż powinienem. Mianowicie: Gdy jeszcze miałem poprzedni wzmacniacz (Denon PMA-980r z wczesnych lat 90-tych) bardzo podobała mi się jego głębia. Dźwięki nie zlewały się ze sobą i każdy był dobrze eksponowany a jednocześnie były przyjemne dla ucha. Z drugiej strony nie bardzo on kontrolował bas na tych głośnikach, co momentami dawało efekt dudnienia. Już wtedy miałem malinkę z bossem. Jak zmieniłem na PM6007 basu z kolei było za mało (kupiłem trochę w ciemno, głównie opierając się na komentarzach na forach audio), ale był jakby lepiej kontrolowany. Obecnie pokrętło basu mam na +3 i jest całkiem znośnie. Natomiast co do głębi z denona, na marantzie ona troszkę zanikła. Trochę jej jest, ale to nie do końca to co było. Wiem, że część powie, żeby zmienić wzmacniacz i pewnie będzie miało rację, ale o jego wyborze zadecydowały względy częściowo pozamuzyczne i w pewnym sensie również pozacenowe. Po udanym znalezieniu pozłacanego środka zacząłem kombinować, jak tu polepszyć głębię i basy i tak oto dotarłem do tego punktu. 😊 Towarzysze, pomożecie?🎖️🚩

Doradzenie chyba jednak nie będzie tak proste jak myślałem 😄

Sabre w moim odczuciu to szybkie granie. Szybki, dobrze kontrolowany, prężny, ale nie przedmuchany dół. Do tego duża szczegółowość na górze i w średnicy, neutralność barwowa.

Burr-Browna postrzegam jako cieplej grającego w każdym paśmie. Dół jest bardziej misiowaty. 

Tak naprawdę trochę generalizuję, bo wszystkie te wymienione cechy brzmienia zależą choćby od implementacji kości.

Na Twoim miejscu zrobiłbym tak - kupiłbym w Botlandzie jednocześnie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (łączy się malinką po USB, nie po GPIO!) i 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Posłuchałbym jednej i drugiej nakładki, ale nie na zasadzie 10min ta, 10min ta, tylko na przykład dwa dni grania z jedną, przepinasz, dwa dni grania z drugą. Khadas ma na pokładzie Sabre, HifiBerry natomiast napędza Burr-Brown. Dzięki takiemu testowi powinieneś zorientować się które brzmienie jest Ci bliższe i albo zostać z jedną z tych (dobrych z resztą) nakładek, albo przynajmniej będziesz wiedział w którym kierunku podążać. 🙂 

A żeby nie było, zasugerowałem Botland bo dają 30dni na zwrot, więc testować można bez pośpiechu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

A ja jednak skoncentrowałbym się

Na wzmacniaczu. Gra cały tor i szkoda czasami wydawać kasę. Wiem jak gra marantz pm6005, 6007 zakładam, że za dużo od 6005 nie odbiega.

Pytanko
Gdzie mogę naprawić hifiberry
Dziś przestało działać

Zmodyfikowałem sprzęt wstawiając taśmę i nie działa po wpięciu z powrotem w malinke Rez nie działa

Taśmę gpio oczywiście

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

A ja jednak skoncentrowałbym się

Na wzmacniaczu. Gra cały tor i szkoda czasami wydawać kasę. Wiem jak gra marantz pm6005, 6007 zakładam, że za dużo od 6005 nie odbiega.

Ja wiem, że wzmacniacz kiepski. Pytanie polega na tym, czy da się to zniwelować poprzez zmianę DACa w malince. 😅

Edytowane przez tadekpodjadek

Źródłem nie zamaskujesz wad wzmacniacza, niestety. Nie zmienia to faktu, że możesz spróbować podziałać z nakładkami, właściwie nic nie tracisz bo obie możesz zwrócić.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Wiem jak gra marantz pm6005, 6007 zakładam, że za dużo od 6005 nie odbiega.

Mam wrażenie że 6006 lepsza od 5, 7 z kolei ponoć lepsza od 6... Obiektywnie patrząc 6006 nie był to zły wzmacniacz, a w swojej cenie wrecz znakomity. Ten wbudowany dac grał moim zdaniem znacznie lepiej niż np wbudowany dac w Cyrus 8.2

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie chcę rozmawiać o tym wzmaku bo to nie temat postu ale co o jego jakości mam trochę inne zdanie.

Na co wymienić digione 1.2 oraz audio gd dac 3.2 pod kątem Tidal HiFi plus? Rozważam digione signature + shanti i później do tego jakiś dac? Dobry kierunek i jaki dac w granicach 2 tyś?

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

20 godzin temu, guardiola4 napisał:

Rozważam digione signature +

Ten grajek jest dobrym wyborem.Przetwornik szukał bym pod kątem odtwarzania MQA .

Osobiście nawet nie wiem ,czy Allo DigiOne Sig. puszcza MQA 🙂 bo nie mam dac ,który by ten format dekodował.

1 godzinę temu, baltfan napisał:

Przetwornik szukał bym pod kątem odtwarzania MQA .

Tylko po co? Z MQA droższe i słabe dace

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Moderatorzy
1 godzinę temu, baltfan napisał:

Osobiście nawet nie wiem ,czy Allo DigiOne Sig. puszcza MQA

Jeśli masz dac który dekoduje MQA po coaxial np (Topping d90 SE) to puszcza 🙂

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Z MQA

Skoro Tidal mocno lansuje ten format to nie bez powodu 😃 Być może względy licencyjne podwyższają ciut  cenę. 

4 minuty temu, Rucia1 napisał:

dekoduje MQA po

Allo mam podłączone do Audio-Gd 😃 a ten nie dekoduje MQA.

Edytowane przez baltfan

Podsumowanie po krótce, Hifiberry + pro vs Allo signature, w zasadzie to nie ma co porównywać Sig wygrywa w każdym aspekcie, po między tymi nakładkami jest przepaść. 

Sig testowałem też z różnymi napięciami na czystą stronę, i różnymi zasilaczami impulsowymi na brudną. Napięcie 8V daje imo najlepszy efekt, dźwięk jest najlepiej wypełniony, zasilacze impulsowe na brudną stronę też dają zmiany, czekam jeszcze na Shanti, porównam do Chińczyka BrzHIFI na trafie Talema.

• Pokaż nowe odpowiedzi