Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

Cześć ::) używa ktoś z Was pilota do obsługi Volumio?

A komórkę po IP (bez kiepskiej apki) można nazwać pilotem? Nie wyobrażam sobie tylu funkcji i wygody w pilocie... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Żeby używać pilota to trzeba by mieć jakiś monitorek podłączony, albo do tv....nie lepiej korzystać ze smartfona albo tabletu? 

2 godziny temu, Łukasz_72159 napisał:

Cześć ::) używa ktoś z Was pilota do obsługi Volumio?

Możesz wykorzystać pilot od wzmiacniacza / odtwarza CD / telewizora / magnetowidu 🙂  itp. 

Kiedy jeszcze grałem z Moode bawiłem się w to: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zapewne gdzieś "w internetach" znajdzie się też instrukcja dla Volumio. Jeśli umiesz wgrywać skrypty to w ciągu 5-10min wszystko będzie śmigać. Potrzebny jest tylko odbiornik podczerwieni za kilka zł i 3 wolne piny na malince (a w zasadzie 1 pin bo 2 pozostałe to V+ i GND)

Lirc umożliwia zmianę utworu na kolejny, poprzedni, pauzowanie, stopowanie, play, możesz zaprogramować jakiś przycisk do odtwarzania ulubionej playlisty, do przełączania źródeł (np ze SPDIF IN na MPD, jeśli nakładka którą masz obsługuje tę funkcję), do regulacji głośności i jeszcze wiele innych bajerów można tam ustawić.

Wciąż pamiętam (jeszcze z Audiophonicsem ES9038Q2M) jaki byłem z siebie dumny, że udało mi się podpiąć do nakładki gniazdo optyczne w które wpiąłem TV i potem mój malinkowy streamer działał także jako DAC dla TV. Gdy chciałem puścić dźwięk z TV po prostu na pilocie klikałem odpowiedni przycisk, obchodząc konieczność otwierania przeglądarki, wchodzenia w ustawienia Moode i zmianę z MPD na SPDIF IN. 🙂 

Pod tym linkiem zobaczysz jak to wyglądało u mnie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  folder "V3.2"

Tylko uwaga, lirc nie współpracuje choćby ze Spotify. To wszystko co wyżej wymieniłem dotyczy wyłącznie plików w Twojej płytotece.

Po przesiadce na DietPi + Raspotify + Roon Bridge jednak w moim przypadku bez telefonu/tabletu/laptopa się nie obejdzie, więc zrezygnowałem z tego rozwiązania. 

Jest jeszcze coś takiego jak Flirc: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , taki można powiedzieć gotowiec. Nie używałem więc nie wypowiem się co do jego wad/zalet.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Możesz wykorzystać pilot od wzmiacniacza / odtwarza CD / telewizora / magnetowidu   itp. 
Kiedy jeszcze grałem z Moode bawiłem się w to: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zapewne gdzieś "w internetach" znajdzie się też instrukcja dla Volumio. Jeśli umiesz wgrywać skrypty to w ciągu 5-10min wszystko będzie śmigać. Potrzebny jest tylko odbiornik podczerwieni za kilka zł i 3 wolne piny na malince (a w zasadzie 1 pin bo 2 pozostałe to V+ i GND)
Lirc umożliwia zmianę utworu na kolejny, poprzedni, pauzowanie, stopowanie, play, możesz zaprogramować jakiś przycisk do odtwarzania ulubionej playlisty, do przełączania źródeł (np ze SPDIF IN na MPD, jeśli nakładka którą masz obsługuje tę funkcję), do regulacji głośności i jeszcze wiele innych bajerów można tam ustawić.
Wciąż pamiętam (jeszcze z Audiophonicsem ES9038Q2M) jaki byłem z siebie dumny, że udało mi się podpiąć do nakładki gniazdo optyczne w które wpiąłem TV i potem mój malinkowy streamer działał także jako DAC dla TV. Gdy chciałem puścić dźwięk z TV po prostu na pilocie klikałem odpowiedni przycisk, obchodząc konieczność otwierania przeglądarki, wchodzenia w ustawienia Moode i zmianę z MPD na SPDIF IN.  
Pod tym linkiem zobaczysz jak to wyglądało u mnie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  folder "V3.2"
Tylko uwaga, lirc nie współpracuje choćby ze Spotify. To wszystko co wyżej wymieniłem dotyczy wyłącznie plików w Twojej płytotece.
Po przesiadce na DietPi + Raspotify + Roon Bridge jednak w moim przypadku bez telefonu/tabletu/laptopa się nie obejdzie, więc zrezygnowałem z tego rozwiązania. 
Jest jeszcze coś takiego jak Flirc: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , taki można powiedzieć gotowiec. Nie używałem więc nie wypowiem się co do jego wad/zalet.
Myślałem że pilot będzie obsługiwał tidal:( mam pilot z odbiornikiem USB. No trudno. Odpuszczam.

Wysłane z mojego Redmi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po uruchomieniu HiTide na nowym volumio nie wyświetlają mi się okładki płyt tidala i nie działa żadne radio. Ktoś jeszcze ma taki temat? 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Po uruchomieniu HiTide na nowym volumio nie wyświetlają mi się okładki płyt tidala i nie działa żadne radio. Ktoś jeszcze ma taki temat? 

standard

Scan-Speak  R3004 15W 26W

Ich awaryjność spowodowała, że Allo przestało je produkować. Ja bym nie ryzykował mając również na uwadze, że od czasów Katany powstało sporo bardzo dobrych nakładek

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

14 minut temu, Wito76 napisał:
20 godzin temu, mik_ napisał:
standard

No to lipa. Kurde, wiecznie jakieś kompromisy z tą maliną.

Dla mnie kompromisy się skończyły od kiedy śmigam Roon + Spotify. Tyle tylko, że mam ponad 650 własnych płyt, które zgrałem do 44.1/16 bądź DSD128 (w zależności od tego czy CD czy SACD), a Spotify działa w roli "poszukiwacza" nowych brzmień, choć i ono daje radę pod względem jakości.

14 minut temu, jackobtone napisał:

Roon + Spotify.

Zmień na Qobuz. Wtedy zobaczysz co to jakość 😉 Roon genialnie podpowiada nowe brzmienia na podstawie tego co słuchasz. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, jackobtone napisał:

kompromisy się skończyły od kiedy śmigam Roon + Spotify

Qobuz doskonale brzmi,ale jako wyszukiwarka nowości się nie sprawdzi 😉 u mnie ta rolę pełni Tidal i jego mixy. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Witam.

Cały czas gryzę się z pytaniem czy w przypadku takiego zasilania IAN CANADA PUREPI Ultracapacitor / Batteries Dual Power Supply Module for Raspberry Pi 5V / 3.3V te ogniwa (IFR18650 Battery LiFePO4 3.2V 1500mAh) trzeba co jakiś czas ładować czy będą  się same ładowały przez prąd z USB C?

Witam

Mam do sprzedania cały zestaw raspberry pi 4 GB +Thone Board Khadas +Tomanek. Jak ktoś zainteresowany to pisać.

W dniu 12.01.2023 o 17:40, marcinmarcin napisał:

Qobuz doskonale brzmi,ale jako wyszukiwarka nowości się nie sprawdzi 😉 u mnie ta rolę pełni Tidal i jego mixy. 

Jeśli Qobuz idzie z Roon, to chyba Roon odpowiada za organizację i wyświetlanie.

Cześć. Mam na sprzedaż streamer Lucarto Audio Musica PSU, oparty na Raspberry Pi 3B z nakładką Digione signature.

Zainteresowanych zapraszam o kontakt telefoniczny

Spoiler

6 6 5 4 3 9 5 1 4

19 godzin temu, pabloo100 napisał:

Cześć. Mam na sprzedaż streamer Lucarto Audio Musica PSU, oparty na Raspberry Pi 3B z nakładką Digione signature.

Zainteresowanych zapraszam o kontakt telefoniczny 

z ciekawości - na co zmieniasz?

• Administratorzy
19 godzin temu, pabloo100 napisał:

Zainteresowanych zapraszam o kontakt telefoniczny 6 6 5 4 3 9 5 1 4

W dniu 15.01.2023 o 15:59, kukizp napisał:

Witam

Mam do sprzedania cały zestaw raspberry pi 4 GB +Thone Board Khadas +Tomanek. Jak ktoś zainteresowany to pisać.

Panowie dodajcie ofertę w zakładce Ogłoszenia i podajcie link w odpowiednim temacie. Np nasze oferty ....

Starajcie się pisać na tematu tutaj.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

witam

mam maline  2 z digi plus

Zainstalowana wersja volumio bezplatna,to ze nie da sie przetestowac tidala to rozumie tylko wersja platna to ma,ale dodawanie jakichkolwiek zasobow sieciowych to dla mnie dramat .

Dostepny domowy Nas zyxel310 z dyskiem z flac.

Volumio w zaden sposob nie laczy sie ze zasobami udostepnionymi przez Nasa.Podobna sytuacja jest przy udostepniemu plikow z laptopa.Chetnie bym kupil wersje platna jesli volumio  okaze sie przyjazne w obsludze ,ze nie bede musial przy tym ciagle grzebac .Docelowo ma to grac glownie z Tidala a czasem z plikow flac z moich zasobow.Staralem sie przeczytac ,poszukac cos na forum ale 600 stron nie ogarniam.

W desperacji zakupilem miesieczna wersje premium ,pojawil sie problem przy probie zalczenia Tidala :

Aktywuj MyVolumio  na Urzadzeniach.

Niby jak.??

3 godziny temu, tdrozd napisał:

witam

mam maline  2 z digi plus

Zainstalowana wersja volumio bezplatna,to ze nie da sie przetestowac tidala to rozumie tylko wersja platna to ma,ale dodawanie jakichkolwiek zasobow sieciowych to dla mnie dramat .

Dostepny domowy Nas zyxel310 z dyskiem z flac.

Volumio w zaden sposob nie laczy sie ze zasobami udostepnionymi przez Nasa.Podobna sytuacja jest przy udostepniemu plikow z laptopa.Chetnie bym kupil wersje platna jesli volumio  okaze sie przyjazne w obsludze ,ze nie bede musial przy tym ciagle grzebac .Docelowo ma to grac glownie z Tidala a czasem z plikow flac z moich zasobow.Staralem sie przeczytac ,poszukac cos na forum ale 600 stron nie ogarniam.

W desperacji zakupilem miesieczna wersje premium ,pojawil sie problem przy probie zalczenia Tidala :

Aktywuj MyVolumio  na Urzadzeniach.

Niby jak.??

Wiem ze u mnie jak chciałem podłączyć dysk to trzeba ręcznie wpisać parametry.  Bez wpisania parametrów nie mogłem podłączyć dysku. 

16 godzin temu, tdrozd napisał:

Znowu sam sobie odpowiem:(

Tidal gra.

Ale z moich zasobow nie da sie kozystac dalej .

Nie ty jeden masz problem z zasobami sieciowymi u mnie jest to samo.

Najpierw nie mógł znaleźć dysku , potem działało miesiącami i znowu to samo.

Mimo że mam płatną wersję to nic nie robi.Olalem to i podpiąłem SSD bezpośrednio do maliny.

Wielu to zgłasza od długiego czasu a oni tego nie ogarnęli.

Podpinanie ssd pod usb do maliny u mnie skutkowało słyszalną degradacją dźwięku, nie mogłem tego na początku zdiagnozować co się zepsuło....

Potem skumałem, że po NAS gra o wiele lepiej, ale mi się nie chce trzymać NAS, więc sprawdziłem jak będzie grało z karty SD na której jest system I to był złoty strzał. 

Dlatego polecam kupić pojemną kartę SD i z niej odtwarzać flac. 

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest użycie dysku HDD typu desktop z własnym zasilaniem.Tego typu dyski są (lub były) stosunkowo niedrogie.

wszystko pieknie ladnie

tylko dlaczego nie jest latwe podmontowanie dysku windowsowego czy z nasa?

Aby to zrobic trzeba miec doktorat??

3 minuty temu, tdrozd napisał:

trzeba miec doktorat?

Nie używam aktualnie Volumio.Kiedyś dysk sieciowy był od razu widoczny w Volumio.Dostęp bez logowania.

Na spokojnie trzeba wpisać adres ze ścieżką i  być może hasło dostępu.

W tygodniu więcej osób tu zagląda,to pomogą.

Sprzedam nowy micro komputer nanoPi M4 wraz z kartą eMMC 16Gb i czytnikiem USB do niej oraz slotem pod pamięci SSD

cena poza all 600zł

link :  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Ajothe napisał:

Kiedyś to robiłem i wystarczyło odpowiednio wpisać adres NASa...

adres nasa nie wystarcza ,pewnie jest cos nie halo z udostepnianiem zasobow windowsowych smb

Ja też nie mogłem dodać dysku sieciowego w volumio okazało się, że jak masz ekran gdzie wpisujesz adres dysku w ostatnim okienku trzeba wpisać vers=1.0. Wtedy u mnie zaczęło działać. 

• Pokaż nowe odpowiedzi