Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

W wersji pierwszej zasilał i malinę i daca. Teraz zasila daca bo przy sigmie okazało się że po włączeniu transformatora napięcie za wolno narasta i dac wypada w dziwny tryb i dźwięk charczy i jest cichy.

Dziwne ja nie miałem takich problemów.

Zasilalem malinę 3b+ i pcm1794 z dwóch sigm i nie miałem takiego problemu.

Sigmy potrzebują większych radiatorów niż te standardowe bo lubią się grzać .No i trafo najlepiej z 50W lub napięcie nie 9V a 12V (większe radiatory na mosfetach) plus sprawdź napięcie na wyjściu sigmy  bo może być nie wiadomo jakie .Zenerki mają spory rozrzut i to może być przyczyną problemów z dacem.

Spróbuj studera ma większą wydajność po bardzo drobnym modzie .

Edytowane przez Divide

Mam już studera i jest ten sam problem z daciem. Na sigmie temperatury na radiatorach to 43st. Napięcia są ok 5,090V i 5,080V. Trafo jest 50W i napięcie 10-11V zmiennego. Jeśli jest tu elektronik może da się rozwiązać jakoś ten problem z narastaniem napięcia. Zasilacz na LM błyskawicznie buduje napięcie i nie ma tego problemu, tak samo jak dac zasilany przez malinę z sigmy i studera, jak zbuduje odpowiednie napięcie to dopiero malina puszcza go dalej na port usb.

W dniu 17.04.2023 o 12:47, Adasza napisał:

--> Allo DigiOne 1.3

Czy ktoś miał okazję porównać z 1.2, jakieś różnice czy tylko cena wskoczyła na 7 stów? 

Nikt tych nakładek nie porównywał? Wizualnie/budową jakby się nieco różnią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, tomash napisał:

Mam już studera i jest ten sam problem z daciem

Potrzebne schematy tych zasilaczy, bo coś powiedzieć.

Często w tych konstrukcjach specjalnie daję się ukłąd RC o dużej stałej czasowej, by napięcie wolno rosło i była lepsza filtracja. 

To z kolei czasem powoduje problem z układami daców, bo nie zdążą się ustawić w wymagany tryb pracy.

Pomaga albo zmniejszenie stałej czasowej w zasilaczu albo wydłużenie czasu resetu w układzie na jakim działa dac.

Tu jest do sigmy:

Ukryta Zawartość

A tu post 39 studera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Divide

Jeśli chodzi o ten sigma, to za opóźnienie w szybkości narastania napięcie na wyjściu odpowiada prawdopodobnie stała czasowa  R1 i C9.  Można spróbować zmniejszać tę pojemność np dwukrotnie (nawet i mniej) i sprwadzić jak będzie działać.

Drugi stabilizator jest bardziej pokombinowany , na dodatek stabilizuje ujemną gałąź napięcia. Skupiłbym się na kondensatorach C105 i C104. (bardziej C105) Też zmniejszać pojemność.

10 godzin temu, zborus napisał:

witam,

Na jakim systemie można bez kombinacji i stratach na jakości dźwięku korzystać z Apple Music?

Chyba tylko iPad z  zewnętrznym DAC'em...

7 godzin temu, tomash napisał:

Albo komputer laptop z zewnętrznym daciem 😁

Na Windows to raczej nie ma hires. A Mac ma problem z przełączaniem częstotliwości, trzeba to robić ręcznie przez ustawienia MIDI/audio albo korzystać z Lossless Switcher'a, ale trochę słychać przy zmianie częstotliwości.

W iOS nie ma takich problemów, Androida nie testowałem, więc nie wiem.

1 godzinę temu, Klimkr napisał:

Na Windows to raczej nie ma hires

Dlaczego tak uważasz? Jeden z najlepszych systemów jaki słyszałem oparty był na specjalnym (pasywne chłodzenie, liniowe zasilanie, hiendowa karta USB do daca) PC z Windows.. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dlaczego tak uważasz? Jeden z najlepszych systemów jaki słyszałem oparty był na specjalnym (pasywne chłodzenie, liniowe zasilanie, hiendowa karta USB do daca) PC z Windows.. 

Bo mowa była o Apple Music. W iTunes podobno jest tylko AAC, a jak jest w Propozycji Apple Music nie wiadomo.

1 godzinę temu, Klimkr napisał:

Bo mowa była o Apple Music

👌

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 28.02.2023 o 10:01, degusto napisał:

Przede wszystkim chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie : czy malina 3b da radę obsłużyć tę wtyczkę? Przeglądałem na YT tutoriale dotyczące aplikacji PeppyMeter ale w w nich zastosowana była malina 4. Skory Ty miałeś kłopoty to ja chyba nie będę zaczynał walić głową w mur.

Dziekuje za odpowiedź.

W końcu to ogarnąłem .Tak malina 3b nie radzi sobie z zasobami.Dzisiaj w końcu wsadziłem pi4 4gb (czekała ponad miesiąc na swój czas)

Wtyczka działa bez problemów.

Robiłem testy obu streamerów czyli Yamahy WXAD 10 wpięta analogiem do SMSL A8 i po drugiej stronie malinka z nakładką DigiOne 1.2 wpięta po coaxialu.Muszę stwierdzić,że Zeeeeeeeeeeeeeeeer0 różnicy w dźwięku.Wcześnie miałem DACa ifi v2 i też zero różnicy w dźwięku.O co tu kaman?Wina wzmacniacza czy streamerów?A może jestem głuchy?Jednak syn stwierdził to samo,to może nie.

Transport to tylko transport 🙂

Porównaj np z laptopem po usb. 

U mnie malina lepiej gra od lapka. 

52 minuty temu, c-k napisał:

Robiłem testy obu streamerów czyli Yamahy WXAD 10 wpięta analogiem do SMSL A8 i po drugiej stronie malinka z nakładką DigiOne 1.2 wpięta po coaxialu.Muszę stwierdzić,że Zeeeeeeeeeeeeeeeer0 różnicy w dźwięku.Wcześnie miałem DACa ifi v2 i też zero różnicy w dźwięku.O co tu kaman?Wina wzmacniacza czy streamerów?A może jestem głuchy?Jednak syn stwierdził to samo,to może nie.

Gówno po tej i tamtej stronie to czego się spodziewasz?

Gówno po tej i tamtej stronie to czego się spodziewasz?
Ale ja nie pisałem,że gra słabo,tylko,że nie słychac różnicy

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Zaraz się dowiesz, że jesteś głuchy, nieosłuchany, masz za tani sprzęt a w ogóle to pojęcia o audio nie masz :)

Ale ja nie pisałem,że gra słabo,tylko,że nie słychac różnicy

Przecież malinka z taką nakładką to sztos i zjada wszystkie strimery na śniadanie do dwóch tysi conajmniej?

25 minut temu, przmor napisał:

Zaraz się dowiesz, że jesteś głuchy, nieosłuchany, masz za tani sprzęt a w ogóle to pojęcia o audio nie masz 🙂

Absolutnie nie jest głuchy i nie osłuchany tylko to po prostu dolna półka sprzętu i na niektóre elementy nic nie pomoże choćbyś kupił kable za pierdylion różnica będzie mała.

Hmmmm, chyba też jestem głuchy i moja Rodzina też , bo niedawno testowałem streamer NAD C658 i też nie usłyszałem żadnej różnicy w dźwięku. C658 brzmiał tak samo dobrze jak moja malinka4 z khadas tone board, więc po kilku dniach wrócił do sklepu. Testy na na słuchawkach, kolumnach, ze wzmacniaczem, bez wzmacniacza, wszystkie możliwe połączenia. Zeeeeeeeerooooo różnicy 👍....dodam, że ten streamer wtedy kosztował 5999 plz....obecnie ok. 8500 plz !!!! SKĄD taka CENA ??????

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

1 godzinę temu, marian.ch napisał:

Hmmmm, chyba też jestem głuchy i moja Rodzina też , bo niedawno testowałem streamer NAD C658 i też nie usłyszałem żadnej różnicy w dźwięku. C658 brzmiał tak samo dobrze jak moja malinka4 z khadas tone board, więc po kilku dniach wrócił do sklepu. Testy na na słuchawkach, kolumnach, ze wzmacniaczem, bez wzmacniacza, wszystkie możliwe połączenia. Zeeeeeeeerooooo różnicy 👍....dodam, że ten streamer wtedy kosztował 5999 plz....obecnie ok. 8500 plz !!!! SKĄD taka CENA ??????

Co Ty oczekujesz od C658 na impulsówce :). Różnicę robi jak wiesz zasilanie. Jak na CM4 po wielu manewrach doszedłem do dwóch zasilaczy na 12V od Muzga oraz 5V od PD Creative. Na PCI Jcat XE dźwięk jest bardziej nasycony w stosunku do USB Maliny. Oczywiście izolacja galwaniczna w obydwu przypadkach obowiązkowa.

Jednak jak chcemy szukać swojego brzmienia to trzeba DACów szukać, bo tam się dzieje najwięcej i niekoniecznie na tych najnowszych.

W dniu 19.04.2023 o 20:29, jar1 napisał:

Jeśli chodzi o ten sigma, to za opóźnienie w szybkości narastania napięcie na wyjściu odpowiada prawdopodobnie stała czasowa  R1 i C9.  Można spróbować zmniejszać tę pojemność np dwukrotnie (nawet i mniej) i sprwadzić jak będzie działać.

Drugi stabilizator jest bardziej pokombinowany , na dodatek stabilizuje ujemną gałąź napięcia. Skupiłbym się na kondensatorach C105 i C104. (bardziej C105) Też zmniejszać pojemność.

Zmniejszenie pojemności w Sigmie nic nie dało, dac milczy po włączeniu 🤷.

Cześć wam, 

szukam rozwiązania dla siebie i już trochę się pogubiłem, może ktoś będzie wstanie mi podpowiedzieć:

Potrzebuję zrobić sobie z Raspberry PI 2B (taką aktualnie mam, chyba starczy do tego co aktualnie potrzebuje) DAC oraz streamer z obsługą Spotify Connect oraz AirPlay 2. Chciałbym też aby malinowyDAC również odbierał dźwięk z TV po kablu optycznym. No i tutaj robią się schody, ponieważ nie wiem czego dokładnie potrzebuje. Na moje wyszło mi że potrzebny będzie np HiFiBerry DAC+ DSP ponieważ posiada on wejście optyczne. Jest też Digi, ale tutaj nie jestem pewny czy wiem dobrze co to jest i do czego służy. Bo rozumiem nie jest to do końca DAC? A może jest? Może wystarczy że zastosuję jakiś konwerter optical -> USB i podłącze do maliny? 

Ogólnie chodzi mi o coś takiego:

Ukryta Zawartość

Aktualnie testuję to sobie bez DAC. Maline mam połączoną z apple tv po AirPlay2 (nie ma żadnego laga!), ale chciałbym sprawdzić na własnej skórze jakie korzyści daje DAC  🙂

Dajcie znać czy myślę dobrze i czy np po zastosowaniu tego konwertera optyczny do USB będzie miało to ręce i nogi.

PS. wiem że DAC+ DSP da mi możliwość poprawienia dźwięku względem akustyki mojego pokoju (jest kiepska raczej), to jest plus, ale pytanie czy tylko pod takie zastosowanie (kabel optyczny + filtry) ma to dla mnie jakiś sens.

Ukryta Zawartość

@Medykoo w toku ewolucji swojego streamera (obecnie transportu) zmajstrowałem też taki grajek, który odbierał sygnał po kablu optycznym z TV. Działało to z kartą Audiophonics ES9038Q2M. Gniazdo optyczne musiałem sam zamontować. Miałem też założony odbiornik podczerwieni i sparowany ze streamerem pilot od wzmacniacza, dzięki któremu po wgraniu odpowiedniego skryptu byłem w stanie bez wchodzenia w ustawienia systemu na malince przełączyć się z MPD na gniazdo optyczne (+ coax bo było to dwa w jednym). Nawet okej to działało, ale proces konfiguracji, instalacji, montażu itp to kupa roboty. 

Moim zdaniem lepiej kupić pełnowartościowy zewnętrzny DAC. Wepniesz w USB malinkę (która będzie pełniła funkcję transportu), w wejście optyczne TV i z głowy. Rozwiązanie wygodne, bezproblemowe (w 99,99%) i nie wymaga kombinowania, lutowania, rzeźbienia, dłubania. Potem jeśli najdzie Cię ochota na zabawę brzmieniem, to nie rozmontowujesz całego swojego wielofunkcyjnego streamera przy którym wylałeś siódme poty, tylko żonglujesz DACami. 🙂 

Z tańszych DACów na przykład Topping D50s jest pozycją wartą sprawdzenia, przynajmniej moim zdaniem. Gdyby chcieć lepiej można do niego dokupić zasilacz liniowy.

Zdjęcie archiwalne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

• Pokaż nowe odpowiedzi