Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba zapytać Octavarium o jego interpretację dotyczącą tytułu wątku bo jak ktoś już napisał wcześniej monitory i kolumny podstawkowe to nie to samo. według mnie chodzi o monitory, a te mogą być bardzo duże. Tutaj cały czas te pojęcia traktowane są wymiennie.

No, no dwie kategorie - podstawkowe i monitory, monitory i podstawkowe. Zawrót głowy.

Do tego jeszcze podłogowe i wolnostojące. Które są które?

Oj tam Piotrek jak byśmy się tak wszyscy na wszystkim znali to nie było by postępu ;)

Dzięki za wyjaśnienie mi sprawy,tzn. że trza iść z postępem)...........i podstępem toże!!

Miałem też KEFy, chyba seria Q i małe B&W z serii CD czy CDM.

Grało w 20m2 ze kilkoma wzmacniaczami tranzystorowymi. Onkyo, Denon, jakiś duży Sony ale nie ES. To było prawie 20 lat temu.

Dzięki za szczerą odpowiedź.

Szanuję Twoją wiedzę z odsłuchu różnych High-Endowych urządzeń, ale z tego co napisałeś powyżej w kwestii tematu wątku nie masz większych, a na pewno właściwych doświadczeń, więc nie wiem, czy powinieneś się tak dziwić osobom, które świadomie wybierają kolumny podstawkowe.

Zapewne dziś można dostać lepsze małe kolumny, szczególnie gdy portfel jest konkretny. Można też zastosować lepszą amplifikację.

Już wtedy było wiele znacznie lepszych kolumn, a zastosowanie lepszej amplifikacji to wręcz "oczywista oczywistość".

Pozdr!

Masz rację, przy czym w większych pokojach wystawowych to słuchałem najlepszych małych kolumn w tym różnych Sonus Faber, Raidho, Kawero, Focal itd. Do tego byłby najlepsze amplifikacje lampowe i tranzystorowe. I zdecydowanie w dużych pokojach było słychać, że to nie jest pełne brzmienie. Ale to były pokoje 50-80m2. Być może w 20m2 jest OK. Z drugiej strony słyszałem wiele dużych kolumn w pokojach ok 20m2 i było dobrze.

I zdecydowanie w dużych pokojach było słychać, że to nie jest pełne brzmienie. Ale to były pokoje 50-80m2

Z tym stwierdzeniem trudno polemizować, to metraże dla dużych kolumn.

Już pisałem że kolumny pozbawione niższego basu, a także tańsze mają liczne zalety, choć niezwiązane bezpośrednio z wiernością odtwarzania. Życie to w końcu sztuka mądrych kompromisów. Jak ktoś ma mały basen do pływania to nie powinien się mocno odpychać przy nawrotach...

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Masz rację, przy czym w większych pokojach wystawowych to słuchałem najlepszych małych kolumn w tym różnych Sonus Faber, Raidho, Kawero, Focal itd. Do tego byłby najlepsze amplifikacje lampowe i tranzystorowe. I zdecydowanie w dużych pokojach było słychać, że to nie jest pełne brzmienie. Ale to były pokoje 50-80m2. Być może w 20m2 jest OK. Z drugiej strony słyszałem wiele dużych kolumn w pokojach ok 20m2 i było dobrze.

No to sporo jednak słyszałeś)

Kolumny małe do dużego pomieszczenia są za małe,natomiast kolumny duże w małym pomieszczeniu mogą się w nie spasować.

Duże kolumny to jest tez pojecie względne,w każdym razie to nie są monitory lub podstawkowce.

Zależy też kto ma jakie oczekiwania w stosunku do przekazu,zakładamy,że reszta toru jest dobrze dobrana tzn. szyta na miarę)

A wiecie,ze jeden bardzo szanowany tu forumowicz chciał być właścicielem kolumn Szymon Faber,które mają 166 wysokości,

69 głebokości,trzy 26 cm basowce,cztery drogi i.................miały stanąć w 18-stu metrach-dobre jajca?

Znam też gościa który ma Avantgardy Duo Grosso właśnie w podobnym metrażu-o czym to swiadczy?

Edytowane przez stary audiofil

Jak zwykle manipulujesz.

Znam Szymona i broń Panie Boże nic przy tych kolumnach nie manipulował-słowo daję.

Przypominam że nazwa Monitor wywodzi się z zastosowań profesjonalnych. I tak mamy monitory:

1 bliskiego pola (często tylko jedno głośnikowe) lub np dual concentric stawiane na wierzchu konsolety i słuchane z odległości nawet mniejszej niż 1 metr. Są to często konstrukcje kończące pasmo gdzieś na 80-120H i nie jest to tragedia bo ich przeznaczeniem jest sam miks w węższym zakresie słyszalności. Słuchać można nawet na paru m2 i nie o to chodzi żeby tam był jakiś bas

2. Średniego pola dwu lub trzy głośnikowe które jeszcze czasem da radę ustawić na konsolecie ale często już stoją na osobnych standach tuż za nią. Na takich monitorach mamy dokładniejszy wgląd w przestrzeń, układ planów a nie tylko mix, monitory są pełniejsze pasmowo ale bez przesady 50-80Hz często uchodzi.

3.Monitory dalekiego pola to 2-4 drożne urządzenia dalej nie koniecznie pełno pasmowe ale często wsparte subem-subami które służą do jak najlepszego obejrzenia efektu swojej pracy która ma trafić do słuchacza, pochwalenia się przed klientem, e.t.c.

Metraż w studio nagraniowym nie ma nic wspólnego z wielkością kolumn i jest to bardzo elastyczne na zasadzie kto co ma i jakim budżetem dysponuje. Oczywiście w każdym solidnie wyposażonym studiu powinny być jednocześnie! te trzy główne typy monitorów. Wiadomo że warunki mieszkaniowe są różne i dla tego przy monitorach w domach swoją wielkością powinno być uzasadnione zastosowanie takiego a nie innego monitora.

Jak już na początku postów pisałem Monitor powinien być krytyczny do odsłuchiwanego materiału i do domu taka prezentacja nie wszystkim musi się podobać ale to już zagadnienie na inny temat.

A wiecie,ze jeden bardzo szanowany tu forumowicz chciał być właścicielem kolumn Szymon Faber,które mają 166 wysokości,

69 głebokości,trzy 26 cm basowce,cztery drogi i.................miały stanąć w 18-stu metrach-dobre jajca?

Znam też gościa który ma Avantgardy Duo Grosso właśnie w podobnym metrażu-o czym to swiadczy?

Że gościom starczyło na sprzęt a brakło na mieszkanko?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Znam Szymona i broń Panie Boże nic przy tych kolumnach nie manipulował-słowo daję.

Kurde może nie umiał ;)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Lipa nie rewelka, Harpia mi napisał że zrobi dużo lepsze niż te zasrane TADy i to za ułamek ceny wiec nie kozacz bo robi kolumny to się chyba zna:)

Możesz udowodnić, że tak napisałem?

Szymon już poszedł spać,zresztą co miałby po północy udowadniać................chyba,że swej żonie-tu zgoda.

Obu Was bardzo lubię,więc proszę się nie kłócić.

Edytowane przez stary audiofil

No to sporo jednak słyszałeś)

Kolumny małe do dużego pomieszczenia są za małe,natomiast kolumny duże w małym pomieszczeniu mogą się w nie spasować.

Duże kolumny to jest tez pojecie względne,w każdym razie to nie są monitory lub podstawkowce.

Zależy też kto ma jakie oczekiwania w stosunku do przekazu,zakładamy,że reszta toru jest dobrze dobrana tzn. szyta na miarę)

swiadczy ze ma "dobry sluch" dobrze ze kupujac te kolumny uratowales mu zycie,widac ze chec posiadania "nie ma wymiaru"

Przypuszczam,źe ludziom nie chodzi tu o prawdziwe monitory, tylko o kolumny podstawkowe potocznie nazywane monitorami

Dokładnie, bo po co audiofilom monitory przeznaczone do pracy w studio, a nie słuchania muzyki (zakładam, że większość robi to jednak ciągle dla przyjemności;-)

Nie wiesz co pisales? Ten TAD to pikus w zyciu sluchalem z 200 par kolumn a wliczajac wystawy to hoho. Wedlug Ciebie zrobisz lepsze kolumny niz wszystko co slyszalem i to za 12kzl. Napisales tak czy jestes klamczuchem? Czyli wszystkie Avalony, Sonus Fabery, Logany, Thiele, Kawero, Wilson Audio, Focale itd chcesz pozamiatac za 12kzl. Czekam zatem na te rewelacyjne paczki killery wszystkiego. Chciales reklame na forum to pokaz te rozjezdzajace wszystko kolumny. SWIAT AUDIO CZEKA NA CIEBIE Edytowane przez Szymon

Nie wiesz co pisales? Ten TAD to pikus w zyciu sluchalem z 200 par kolumn a wliczajac wystawy to hoho. Wedlug Ciebie zrobisz lepsze kolumny niz wszystko co slyszalem i to za 12kzl. Napisales tak czy jestes klamczuchem? Czyli wszystkie Avalony, Sonus Fabery, Logany, Thiele, Kawero, Wilson Audio, Focale itd chcesz pozamiatac za 12kzl. Czekam zatem na te rewelacyjne paczki killery wszystkiego.

Szymon jak może zagrać kolumna z wsadem kapitałowym po kosztach za 12000 dla kogoś kto się na tym zna i ma doświadczenie; przecież to może być świetna kolumna ale dla siebie!

Później jest cała ta sprzedaż , marketing celowanie w target i robi się d4 bo trafiamy z produktem w próżnię.

Harpia nie może strzelać w próżnie bo to jest prowadzenie takiego samego byznesu jak inne.

Ty też te swoje świnki nie chowasz na full wypasy tylko po to żeby był na nich godziwy zarobek.

Za 12kzl to nie zrobisz nawet samych obudow na poziomie, o reszcie nawet nie wspomne. Jesli jest inaczej niech to udowodni. Bede pierwszym kto je kupi. Zorganizuje porownanie z kilkoma uznanymi konstrukcjami.

Edytowane przez Szymon
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nie wiesz co pisales? Ten TAD to pikus w zyciu sluchalem z 200 par kolumn a wliczajac wystawy to hoho. Wedlug Ciebie zrobisz lepsze kolumny niz wszystko co slyszalem i to za 12kzl. Napisales tak czy jestes klamczuchem? Czyli wszystkie Avalony, Sonus Fabery, Logany, Thiele, Kawero, Wilson Audio, Focale itd chcesz pozamiatac za 12kzl. Czekam zatem na te rewelacyjne paczki killery wszystkiego. Chciales reklame na forum to pokaz te rozjezdzajace wszystko kolumny. SWIAT AUDIO CZEKA NA CIEBIE

Właśnie dlatego ja unikam jak ognia polskiego sprzętu,małe doświadczenie i zawsze dużo frazesów a jak przychodzi do porównań z konkurencją spoza Ojczyzny,to najczęściej nie jest różowo. Jeśli Harpia naprawdę tak napisał,to są to zwykłe brednie.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Kolego.

Modelowym naszym klientem na nasze droższe kolumny są ludzie którzy mieli już "wszystko".

Różne światowe legendy ale słyszą, że dalej coś jest nie tak.

Stawiamy wtedy obok nasze kolumny i wszystko jest jasne.

Wszystkie testy naszych kolumn jakie kiedykolwiek były publikowane były entuzjastyczne.

Przeczytaj uzasadnienie poniżej i zwróć uwagę na datę.

Od tamtej pory jest jeszcze znaczny postęp.

Jedna z gazet po opublikowaniu recenzji naszej kolumny dostała od jednego z dystrybutorów zakaz publikowania takich tekstów pod rygorem odebrania znaczącej ilości reklam.

Odnośnie cen to nie masz pojęcia jak kalkulowane są współczesne produkty audio.

To są żarty z klientów.

Ale to trochę na życzenie klientów którzy jakość postrzegają przez pryzmat ceny.

Mało kto jest w stanie ocenić rzeczywistą wartość produktu.

Nie będę przytaczał przykładów kolumn za 30 000 z głośnikami za 10 USD.

Jest tego mnóstwo.

Jednak przeważnie są szwajcarskie i dlatego są super:)

post-13845-0-52777300-1442045003_thumb.png

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Za 12kzl to nie zrobisz nawet samych obudow na poziomie, o reszcie nawet nie wspomne. Jesli jest inaczej niech to udowodni. Bede pierwszym kto je kupi. Zorganizuje porownanie z kilkoma uznanymi konstrukcjami.

Może zacznij z Harpią od ceny jaką za same materiały w kwocie 12000zł + know-how Harpii jesteś w stanie zapłacić.

Kolejna sprawa czy kolumna ma być tylko świetnym urządzeniem technicznym czy ma być to urządzenie designerskie wtedy możesz już na 100% zapomnieć o zarówno dobrym dźwięku jak i cenie. Te dwie cechy rzadko chodzą razem ze sobą w parze.

Kolejna sprawa, Twój gust; musisz się zdecydować na sposób prezentacji dźwięku bo będzie to projekt autorski i pod Ciebie!

Oczywiście też musimy być świadomi że nie będzie to za duża kolumna bo jednak te wyjściowe12Kzł nie jest z gumy.

No i na koniec, mecenasi płacą i płaczą zlecając swoje pieniądze na swoje fanaberie. Takie pisanie że gdyby ,i.t.d. jest po prostu bez pokrycia!!!

Dla tego pokroju ludków po prostu proponuję pożyczyć i posłuchać typowego produktu a jak mają kaprys to wtedy robi się full wypas.

Proza życia hamuje ich zapędy i biorą to co jest stosując autocenzurę :)

Właśnie dlatego ja unikam jak ognia polskiego sprzętu,małe doświadczenie i zawsze dużo frazesów a jak przychodzi do porównań z konkurencją spoza Ojczyzny,to najczęściej nie jest różowo. Jeśli Harpia naprawdę tak napisał,to są to zwykłe brednie.

Piszesz kolego swoje zupełnie subiektywne oderwane od realiów zdanie. Pierwszy lepszy z życia przykład kolumny Studio16Hertz fantastyczny produkt, genialna obsługa; dystrybutorzy zachodniego sprzętu szczególnie do drugiej częsci mogli by się jeszcze wiele nauczyć jak podchodzić do klienta!

Spore te monitory na zdjęciu powyżej ;)

Tak, to są monitory dalekiego odsłuchu ;)

Stawiamy wtedy obok nasze kolumny i wszystko jest jasne.

A ja mam pytanie o kilka konkretnych porównań: jaki model był lepszy od jakiego, oczywiście całkowicie subiektywnie. Harpie to moim zdaniem bardzo dobre kolumny i w pewnym pułapie na poziomie dużo droższych kolumn konkurencji, ale mam wątpliwości czy mogą przeskoczyć pewną granicę, to są tylko moje wątpliwości, nie żadne oceny.

Te za 12kzł to nie będą żadne tam amstaffy czy dobermany................to będą mastiffy)

Może zacznij z Harpią od ceny jaką za same materiały w kwocie 12000zł + know-how Harpii jesteś w stanie zapłacić.

że co?

mógłbyś po polsku ,bo te know-how kojarzy mi się z kynologia znowu,bo how-how...........czujesz bluesa?

że co?

mógłbyś po polsku ,bo te know-how kojarzy mi się z kynologia znowu,bo how-how...........czujesz bluesa?

Tak czuję; przy hodowli gołębi nie ma know-how i dla tego masz taki uraz i zawiść ;)

Harpie to moim zdaniem bardzo dobre kolumny i w pewnym pułapie na poziomie dużo droższych kolumn konkurencji, ale mam wątpliwości czy mogą przeskoczyć pewną granicę, to są tylko moje wątpliwości, nie żadne oceny.

Po co skakać nad przepaścią jak po drugiej stronie nikogo nie ma?

Tak pytam no bo jaki jest rynek docelowy, Szymon, SA i kto?

Po co skakać nad przepaścią jak po drugiej stronie nikogo nie ma?

Tak pytam no bo jaki jest rynek docelowy, Szymon, SA i kto?

"Modelowym naszym klientem na nasze droższe kolumny są ludzie którzy mieli już "wszystko". Różne światowe legendy ale słyszą, że dalej coś jest nie tak."

"Modelowym naszym klientem na nasze droższe kolumny są ludzie którzy mieli już "wszystko". Różne światowe legendy ale słyszą, że dalej coś jest nie tak."

Myślę że od pewnego poziomu sprzętu przy jego inteligentnym doborze zaczyna decydować własny smak i upodobania osobiste.

Dobry monitor tak nie potrafi, on ma być nieobecny w torze niby proste :)

• Pokaż nowe odpowiedzi