Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając ten rosyjski artykuł spostrzeżesz informacje, na temat tego, że Japończycy sprzedali w latach 80 - tych swoje technologie, m in do Europy.

'Swoje technologie' - zerżnięte ze wszystkiego co się dało. Nie od dziś wiadomo, że mieli najlepiej rozwinięty wywiad gospodarczy i po wojnie kradli oraz kopiowali co tylko mogli - fakt, że jak już coś podrobili i zrobili, to z kolei ciężko było ich podrobić i im dorównać. Podobnie robią teraz Chińczycy, ale im do dokładności i jakości Japońców dużo brakuje - pewnie jakieś mentalne uwarunkowania, może i genetyczne. Generalnie Japończycy nic nie mieli, oprócz zafajdanych i krwawych szlachciców, którzy na wzajem sobie ucinali łby i rozpruwali brzuchy - Japończycy to jeden z najbardziej niebezpiecznych, krwawych, sadystycznych i zdegenerowanych narodów, ale powierzchowność mają git! Poprzez zdyscyplinowanie, osobistą czystość i estetykę, pracowitość, poddanie kastowe i bezwzględne posłuszeństwo... doszli do fantastycznych wyników w latach siedemdziesiątych, ale technologii to oni własnych nie mieli - wszystko kradzione! Aha - miecze mieli super! I jedwabniki! '-)

Parker's Mood

Sly, kiedyś mądrze napisał

Sly się zagubił, wpadł pułapkę, mianowicie nie polega na sobie, polega na tym co mu przedstawią inni.

Szkoda, osoba zorientowana w zagadnieniach, posiadająca możliwości, zawsze jest ceniona w każdej społeczności.

Amerykanie na forach cenią monitor Yamahy NS 1000, wystarczy poczytać, wielu uważa go za najlepszy głośnik tego typu za tą cenę w historii.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Kartka z kalendarza, AS 2012, b. mile wspominam Sveda Audio.

Już kiedyś pisałem o tej prezentacji. Pamiętam, że wielu z nas też się b. podobała.

• Głośniki niskotonowe: 2x 18cm w układzie D'Appolito
  • Głośnik wysokotonowy: kopułka 26mm
  • Obudowa zamknięta o wymiarach: 600 x 220 x 500mm
  • 3 wzmacniacze mocy: 3x150W, układ dwudrożny, nachylenia filtrów 24dB/oktawe
  • Pasmo przenoszenia: +/- 3dB - 40Hz - 30Khz

Cena: 9000 zł (za parę)

Podstawki głośnikowe i kablowanie (łącznie z kablami sieciowymi) to również produkcja Sveda Audio.

Monitory były prezentowane w towarzystwie przetworników cyfrowo-analogowych Mytek Stereo192-DSD i najnowszego Bricasti M1.

Słyszałem , całkowicie popieram :)

.nie wiem czy wiesz , że używa się ich często w studiach nagrywających kameralistykę jako monitory bliskiego pola..

To są maleństwa , ale świetne .

+1

Kto słuchał, ten wie...szkoda tylko, że takie tanie były;-)

Bo ...jak ktos ma 12-15 metrowy pokój to wstawianie tam podłogówek jest bez sensu..zbyt dużo problemów z basem i ustawieniem...

To nie są komputerowe popierdółki ...nie wiem czy wiesz , że używa się ich często w studiach nagrywających kameralistykę jako monitory bliskiego pola..

To są maleństwa , ale świetne .

Też tak mówię o moich popierdółkach komputerowych Creative - grają naprawdę dobrze. Co ważne to i bas nawet jest.

Możliwe, ze niektóre Studia Nagrań posiadają te kolumny na stanie i często z sentymentu stoją na pulpicie reżysera.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Też tak mówię o moich popierdółkach komputerowych Creative - grają naprawdę dobrze. Co ważne to i bas nawet jest.

Możliwe, ze niektóre Studia Nagrań posiadają te kolumny na stanie i często z sentymentu stoją na pulpicie reżysera.

To słuchaj dalej Creative;)

ale technologii to oni własnych nie mieli - wszystko kradzione!

Potrzebuję teraz spokoju, proszę nie prowokować, gdyż takie wpisy mają krótki termin ważności.

Niestety Panowie, mylicie się.

Najlepsze monitory to są ... Manager z1 i to wyłącznie ten egzemplarz, który stoi u mnie w pokoju ( że tak skromnie powiem ). ������

Manager z1co to za firma?

Czy jesteś może menadżerem?............nie bądż taki skromny)

A teraz konkretnie Sonus Faber Extreme.

Edytowane przez stary audiofil

Sly się zagubił, wpadł pułapkę, mianowicie nie polega na sobie, polega na tym co mu przedstawią inni.

Szkoda, osoba zorientowana w zagadnieniach, posiadająca możliwości, zawsze jest ceniona w każdej społeczności.

Amerykanie na forach cenią monitor Yamahy NS 1000, wystarczy poczytać, wielu uważa go za najlepszy głośnik tego typu za tą cenę w historii.

Sly wie więcej o audio niż się Tobie wydaje he,he.

Amerykanie cenią Magneplanary a nie Yamahę NS 1000. Kiedyś zrobiono mały pojedynek Studyjnych Monitorów Yamaha NS 1000 vs Cellestion CL lub SL 600 ( jak dobrze pamiętam ) w UK. Finał wiadomy z przegraną Yamahy.

Sly wie więcej o audio niż się Tobie wydaje he,he.

Czytam wpisy, nie mylę się co do osób, nawet postanowiłem się sprawdzić na bocznicy, mija trzeci rok, zapowiedziałem sukcesy w ciemno, czas zweryfikował, sukcesy są, w polityce zapowiadałem upadki polityków, wszyscy zapowiadani upadli, co do jednego 100% sprawdzalności, pisałem jako jedyny na forum, który polityk ma przed sobą przyszłość, niedługo wybory, przekonamy się czy miałem rację.

Magnepan, gdybym nie posiadał intuicji nie miałbym co robić w hi end, a jakbym robił coś na siłę, jak wielu, byłbym dokładnie w tym samym miejscu w jakim oni są.

Amerykanie

Amerykanie wybrali Prezydenta, który się całkowicie nie sprawdził, nawet dostał Nobla zanim cokolwiek zrobił..błąd na błędzie...

Czytam wpisy, nie mylę się co do osób, nawet postanowiłem się sprawdzić na bocznicy, mija trzeci rok, zapowiedziałem sukcesy w ciemno, czas zweryfikował, sukcesy są, w polityce zapowiadałem upadki polityków, wszyscy zapowiadani upadli, co do jednego 100% sprawdzalności, pisałem jako jedyny na forum, który polityk ma przed sobą przyszłość, niedługo wybory, przekonamy się czy miałem rację.

Magnepan, gdybym nie posiadał intuicji nie miałbym co robić w hi end, a jakbym robił coś na siłę, jak wielu, byłbym dokładnie w tym samym miejscu w jakim oni są.

Amerykanie wybrali Prezydenta, który się całkowicie nie sprawdził, nawet dostał Nobla zanim cokolwiek zrobił..błąd na błędzie...

Jesli masz tzw. nosa to proszę wyjaśnij mi ,nam ,dlaczego Japończycy nie kradli ale ' parafrazowali ' myśl techniczną innych narodów ?

,to nie podlega watpliwosci:

Tak.

,dlaczego Japończycy nie kradli ale

Nie potrafię się odnieść do tak postawionego pytania, z moich obserwacji wynika, że przykładowo jeśli szef Sony ubzdurał sobie, że potrzebuje ekran cięty z walca, to technicy nie mieli wyjścia, musieli bez względnie znaleźć rozwiązanie na realizację, mogę się na tym przykładzie domyślać ich determinacji.

Intrygujesz mnie drogi 747? Z jednej strony kosmiczne historie, z drugiej strzały w serce i w dziesiątkę!?

Parker's Mood

Sony

Sony staczał się na przestrzeni nastu lat aż wreszcie poddał się Samsungowi i na kolanach oraz za dużą kasę kupili

zaawansowaną techologię TV LCD. Gdyby nie akt bezradności i dobre stosunki z Koreańczykami, Sony byłby na

sprzedaż za symboliczną 1 zł. Popatrz, taki GIGANT. Jeszcze 10 - 15 lat temu Sony rozdawał karty w elektronice.

A teraz ? Leży i zipie .Zostały im tylko matki tasmy Milesa Davisa z nagrań których czerpią ciagle jakieś zyski - grosze.

Yamahy NS1000 są łatwe do ogarnięcia jeśli się wie gdzie szukać. To raczej kolumny nie dla świeżaków tylko dla ludzi którzy już przerzucili trochę sprzętu i mają pewną referencję.

Jak dla mnie w top 10 monitorów wszech czasów na pewno powinny znaleźć się LS3/5A, ciepłe granie, 0 niższego basu ale z duszą. Na wokalach i klasyce to po prostu bajka.

Marek, a kolumny z serii 'Studio Monitor' jak u Ciebie, tylko większe, czyli 4350 / 4355 … pasują tutaj do monitorów? W końcu też na standy tak do 30-cm wys.

Toż to kultowe Studio Monitor's , które możesz rozbudowywać i tuningować maksymalnie/ekstremalnie :-)

Jak je plasujesz? ...ale takie wiesz rozbudowane i maksymalnie przykoksowane :-)

e0122780_23405327.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Ok, coś Ci powiem. Byłem jeszcze smarkiem kiedy dostałem srebrnego Sansui od rodziny z UK w latach 70/80 i myślałem

że na tym świat audio się zaczyna i kończy. Wzmacniacze Quad'a były wtedy niemalże na kartki .Najniższy model 33/303

zwalcował , pogonił i nie dał najmniejszych szans temu Sansui, więc nie opowiadaj bajek o Japońskiej mysli technicznej.

Sly, kiedyś mądrze napisał : Japonia powielała konstrukcje amerykańskie i Europejskie i na tle światowego Hi End'u wyglądali jak bezradni chłopcy z piaskownicy z radyjkiem tranzystorowym w dłoni.

To co napisałeś jest bardzo nieuczciwe.

Magnepan, rodzina pewnie przysłała Ci najniższy, budżetowy model, a Ty zaraz masz wyrobione zdanie o Sansui i innych japońskich markach .

Dobre Sansui zaczyna się powiedzmy, od modelu AU-Alpha 907DR, wszystkie wcześniejsze oprócz dosłownie kilku kultowych modeli nie mają startu do DR-ki. W kolejnych latach (do 1999 ) budowali jeszcze lepsze wzmacniacze.

W Polsce tylko kilkanaście osób ma u siebie najwyższe modele Sansui, a słyszało je może kilkadziesiąt, w porywach 30-40 osób. Podobnie jest z innymi markami z Kraju Kwitnącej Wiśni, dlatego masz prawo nie wiedzieć jak to gra.

Model 907 DR (integra, prawdziwe 2x160W dla 8 Ohm, waga 33kg) miał swoją premierę w roku 1990 i kosztował 250.000 JPY, nie wiem jaki był wtedy przelicznik JPY/$ i przez jaki współczynnik inflacji trzeba przemnożyć cenę z roku 1990, żeby mieć porównanie do dzisiaj ale jak powszechnie wiadomo od jakiegoś czasu wszyscy producenci powariowali i do normalnych cen zaczęli dopisywać kolejne zera.

Obecnie 250.000 JPY to około 2100$ + 500-600$ wysyłka do PL + 23% VAT + Cło i już mamy parę tysięcy dolarów :-)

Nie zrozum mnie źle ale szczerze wątpię w taką rozrzutność ze strony Twojej Rodziny, by wysłali do Polski taki drogi prezenty, nawet za świadectwo z czerwonym paskiem.

Tym bardziej, że jak napisałeś akcja miała miejsce na przełomie lat 70/80.

Proszę, pochwal się jakie cudo Ci przysłali :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Teraz będziesz mógł sprawdzić jak wysoko plasował się ten model na tle innych Sansui.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Pisząc o wzmacniaczu Quad miałeś na myśli ten model ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pygar

Sony byłby na

sprzedaż za symboliczną 1 zł.

Czy Ty czytasz co piszesz, czy tak sadzisz "do wiwatu"???

Pogadaj z piano, rozwieje wątpliwości i postawi browara na tle cebulek :-)

Pełna zgoda - to człowiek sympatyczny, nie nadęty, ma swoje zdanie, które cenię.........polecam brać przykład!

Czy Ty czytasz co piszesz, czy tak sadzisz "do wiwatu"???

Pełna zgoda - to człowiek sympatyczny, nie nadęty, ma swoje zdanie, które cenię.........polecam brać przykład!

Witold, myślisz stereotypami dzieciaków z telefonami i aparatami cyfrowymi Sony w ręku.Tylko ten segment może byc ich udziałem. TV - średnio na jeża ,HiFi - słabiutko, Hi END - 0 lub prawie 0.

Totalny niewypał !!! To producent monitorów ustala wysokość standów ( już raz to Tobie napisałem ).

Żenujące co piszesz.

Gwarantuję Tobie, że to co piszą producenci o swoich sprzętach często budzi politowanie (w tym zalecana wysokość podstawek).

Podstawa to sprawdzić samemu.

Oprzesz się na autorytecie producentów i zbłądzisz bardzo...

P.s. Pisząc o wzmacniaczu Quad miałeś na myśli ten model ?

Ukryta Zawartość

To były lata 70/80 i zdecydowanie tańszy model Sansui a nie lata 90 .

Quad 33 to preamp , 303 to power amp.Wiesz co to za konstrukcja ? Spotkałeś się z tymi urzadzeniami w realu ?

Ukryta Zawartość

Witold, myślisz stereotypami dzieciaków z telefonami i aparatami cyfrowymi Sony w ręku

Widzisz, a ja Ciebie tak dobrze nie znam;-(

To były lata 70/80 i zdecydowanie tańszy model Sansui a nie lata 90 .

Quad 33 to preamp , 303 to power amp.Wiesz co to za konstrukcja ? Spotkałeś się z tymi urzadzeniami w realu ?

Nie spotkałem.

Tym bardziej porównanie budżetowej integry Sansui z lat siedemdziesiątych do zestawu pre/power amplifier tak znamienitego producenta jak Quad jest mówiąc najoględniej mało sensowne.

Ceny z dużym przybliżeniem, pre 33 (89.000JPY), końcówka 303 (110.000JPY), to razem daje = 199.000JPY . W tamtych czasach (koniec 70'. początek 80') to była zawrotna kwota.

Podejrzewam, że to biedne Sansui kosztowało w porywach około 40.000JPY . Co daje pięciokrotną różnicę ceny.

To tak jak porównać wyrób samochodopodobny Fiat 126p do limuzyny Mercedesa.

Tym bardziej nie ma co się dziwić, że dzielony zestaw Quad-a pozamiatał tym pożal się Boże tranzystorkiem Sansui.

Pozdrawiam

Pygar

Żenujące co piszesz.

Gwarantuję Tobie, że to co piszą producenci o swoich sprzętach często budzi politowanie (w tym zalecana wysokość podstawek).

Podstawa to sprawdzić samemu.

Oprzesz się na autorytecie producentów i zbłądzisz bardzo...

Sorry , nie obraź się ale jesteś za mało przekonujący i wiarygodny jako branżowiec. Nie wiem czy wynika to ze skromności ( oby ) czy z innych czynników ? Pamietaj, Harmonix i Reymio to tylko jakiś kierunek w audio i pewna wskazówka dla nielicznych fanów tego brandu. Widać że ciągle zmagasz się z jakimiś problemami natury technicznej w ustawieniu monitorków Bravo i przyjmując różną wysokość ich ustawienia na standach usiłujesz rozwikłać problem nieistniejącego basu którego z założenia nie powinno tam być ( 80 Hz )

Popatrz, Franco do swoich Extrem wykonał standy które ważą 45 kg.Są zasypane fabrycznie jakimś kruszcem - absolutny wzór do nasladowania na których stoi monitor ważący nie 8 kg ( Harmonix Bravo ) a 45 kg monitor Extrema.

Te dane mówią za siebie - z g......a bata nie ukręcisz delikatnie mówiąc. Extrema to grający monument bez drgań i wibracji z wyśmienitym soundem .

Nie spotkałem.

Tym bardziej porównanie budżetowej integry Sansui z lat siedemdziesiątych do zestawu pre/power amplifier tak znamienitego producenta jak Quad jest mówiąc najoględniej mało sensowne.

Ceny z dużym przybliżeniem, pre 33 (89.000JPY), końcówka 303 (110.000JPY), to razem daje = 199.000JPY . W tamtych czasach (koniec 70'. początek 80') to była zawrotna kwota.

Podejrzewam, że to biedne Sansui kosztowało w porywach około 40.000JPY . Co daje pięciokrotną różnicę ceny.

To tak jak porównać wyrób samochodopodobny Fiat 126p do limuzyny Mercedesa.

Tym bardziej nie ma co się dziwić, że dzielony zestaw Quad-a pozamiatał tym pożal się Boże tranzystorkiem Sansui.

Pozdrawiam

Pygar

Pamietaj o embargu wszystkich produktów audio importowanych przez Japonię , cła zaporowe i inne koszty które

miały wymusić na obywatelach zakup japonskich urządzeń .

Edytowane przez Magnepan

w ustawieniu monitorków Bravo i przyjmując różną wysokość ich ustawienia na standach usiłujesz rozwikłać problem nieistniejącego basu którego z założenia nie powinno tam być ( 80 Hz )

Nie nie powinno tam być, tylko ngdy nie było, nie ma i nie będzie. Porównywanie tego wyrobu z Extremami to chyba jakiś dowcip i to taki, po którym zawsze zalega cisza.

Pamietaj o embargu wszystkich produktów audio importowanych przez Japonię , cła zaporowe i inne koszty które

miały wymusić na obywatelach zakup japonskich urządzeń .

Zrobili tak, by ochronić gospodarkę przed niezdrową konkurencją z zachodu z którą nie mieli wtedy żadnych szans, potrzebowali długiego okresu ochronnego, żeby prześcignąć cały świat.

Dzięki temu zrobili ogromny skok w przemyśle, gdyby w Polsce po 89' zrobić tak samo jak Japończycy po II wojnie światowej, przy fantastycznym założeniu, że Polacy pracowaliby jak Japończycy i nie byliby skażeni gospodarką socjalistyczną przez 44 lata, to dzisiaj Niemcy przyjeżdżaliby pracować do Polski, a nie odwrotnie :-).

Jeśli postawi się na najwyższą jakość produktów i niezmiennie ulepsza się wszelkie technologie, a przy tym zapewni stały zbyt na odpowiednio dużym rynku wewnętrznym, bez obcej konkurencji, to nie ma innego wyjścia, jest się skazanym na sukces.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar
  • Pokaż nowe odpowiedzi