Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2015

Gość damboo

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie TADy i nowe Wilsony to granie soczyste, gęste, barwne ale też bardzo dynamiczne. Jeśli dla kogoś to bezbarwne granie to jestem ciekaw jakie kolumny dla tych osób grają barwnie i fizjologicznie?

pewnie takie które akurat chcą sprzedać bądź te co sami zrobili .....

Tak byly The Best - buzia sie usmiechala ;-)

Składaki 4-way (z różnych przetworników) grające tak, że niejeden został mile zaskoczony ich brzmieniem, grały lepiej niż wyglądały, ale co tam, liczy się brzmienie.

Ich pomieszczenie znajdowało się nie daleko pokoju gdzie wystawiał się Nomos, z którego mam następne zdjęcie z 3-drożnymi tubowymi kolumnami Electro-Voice, a poprzedzające jest właśnie z tymi 4-drożnymi kolumnami.

Niżej, w pokoju 202 - Phast Amplifiers / Sound YP / Lamminami, dobrze grały jakieś tubowe kolumny (3-way) w ładnym stylu retro, z dwoma prostokątnymi hornami - najmniejszy na samej górze, tuż pod nim większy, i nieco niżej woofer.

Wyżej, u Waszczyszyna w pokoju 501, kolumny tubowe bez amplifikacji lampowej grały niczego sobie. W tym systemie był tzw. korektor - widocznie bez niego musiało grać gorzej. Ale nie ważne co tam znajdowało, tylko jak grało.

Prawie wszędzie gdzie tubowe paczki, nie ma lipy i super frajda ze słuchania. Do kompletu, z tubowych paczek (na całym AVS) zabrakło porządnego grania tylko z Cessaro i hORNS Universum. Pierwsze zdecydowanie najsłabsze, a drugie bez życia...grały prawie jak do snu :-)

Szkoda, bo chciałem, aby wszystkie paczki typu horn wymiatały. hORNS dostały drugą szansę - wróciłem z myślą, że może coś się zmieni na lepsze, ale gdzie, nadal to samo i poszedłem stamtąd.

Nie mogłeś tego systemu ożywić?

Inne usypiacze w pokoju z elektroniką Amare Musica - ich elektronika z dwudrożnymi podłogowymi kolumnami Harpia Acoustics.

Mam zdjęcie (17:09, 08.11.2015) także z ich pokoju. Mój imiennik Marcin gdzieś tam w przejściu z kimś rozmawiał, ja posłuchałem systemiku i poszedłem mówiąc do widzenia czy powodzenia.

TAD-y Compact Evolution One grały całkiem dobrze, ale ale, nie tylko one, bo było sporo dobrze i różnie grających kolumn. Później, za tydzień lub więcej napiszę o wszystkich pozostałych, bo jest ich za dużo, aby od razu o wszystkich godnych uwagi napisać.

Focal-e nie są takie złe, zdobywcy nagrody EISA 2015-2016 (dla kolumn) model Sopra Nº2 - całkiem całkiem to grało, dobre tweetery mają, bo blaszeczki mi się spodobały, takie żywe prawdziwe i tego brakowało TAD-om, tego wykończenia góry, ale za to co innego miały TAD-y. Nigdy bym nie powiedział, że TAD podobny do Focal-a, bo to różne style grania.

Focal-e mogą ładnie pogryźć się, gdy podłączy się im wzmacniacz o takim charakterze brzmienia jak one same. Choćby zdobywcę nagrody EISA 2015-2016 (dla wzmacniacza) Mark Levinson No.585 - bardzo dobry a nawet świetny wzmacniacz, bardzo równy/spójny, dokładny/przejrzysty i neutralny, chyba nie istniej lepszy zintegrowany wzmacniacz od No.585. Ale i tak ML jest inny niż same Focal'e. Zachowuje wszystkie zalety przy bardziej gęstym, dynamicznym, rozdzielczym i świetnie obrazowanym brzmieniu.

Na piedestale stała Grand Utopia EM ... tak aby pozować z nią do zdjęcia :-)

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Kiepsko to gra Naim ,a TADy to tylko pokazaly:))

Dla tego trzeba korzystać i kupować starsze nie najwyższe modele Naima który gra znacznie lepiej :)

TAD-y fajne granko ale Misimor wie co pisze. Mnie nie podobało się szukanie wokalistki w pewnym nagraniu które bardzo lubię :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dla tego trzeba korzystać i kupować starsze nie najwyższe modele Naima który gra znacznie lepiej :)

TAD-y fajne granko ale Misimor wie co pisze. Mnie nie podobało się szukanie wokalistki w pewnym nagraniu które bardzo lubię :)

Nie chce mi sie juz powtarzac,w wiekszosci pokoi scena z dupy byla :))

pewnie takie które akurat chcą sprzedać bądź te co sami zrobili .....

Dla czego nie potrafisz wyrazić swojego zdania tylko deprecjonujesz zdanie innych; jakaś ułomność?

Nie chce mi sie juz powtarzac,w wiekszosci pokoi scena z dupy byla :))

To fakt :) ale były takie które miały większą scenę niż mam u siebie w domu i co im zrobisz choćby te malutkie Xaviany za 25kzł.

piotr112 dnia 09.11.2015 - 19:18 napisał

Ale czego szukasz ponizej 30Hz,jakiego instrumentu:?

Dobra Gitara basowa

Basior nie szuje ani nie pruje ponizej 41 Hz

Chyba ze te z menzura 35-36'' (moga)

Poza tymi basowymi rozwazaniami to jest wlasciwa rola bassmana :

Wyprzedzenie akcentu

Podbudowa power-chordow

Akuratne tlumienie

I to by bylo na tyle w temacie : bas elektryczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Basior nie szuje ani nie pruje ponizej 41 Hz

Chyba ze te z menzura 35-36'' (moga)

Poza tymi basowymi rozwazaniami to jest wlasciwa rola bassmana :

Wyprzedzenie akcentu

Podbudowa power-chordow

Akuratne tlumienie

I to by bylo na tyle w temacie : bas elektryczny

Ja tam lubię np usłyszeć że jedak nie jest tak jak piszesz a doskonale np słychać na pycię którą z sobą miałem.

Jak nie wiesz o czym piszesz to sobie kup i posłuchaj choćby utwór Bithaivet John Zorn Masada.

Przypominam że instrumenty oprócz harmonicznych np struny mają jej subharmoniczne, dalej sobie zweryfikuj swoja wiedzę z popularnej na tą wyspecjalizowana. Dobty muzyk czy kontrabasista czy gitarzysta uczy się rozrózniać dżwieki strun w tym zakresie dopiero po ok 0.5 do roku nauki tak ze o czym my rozmawiamy jak sobie ktos zapuści sprzęcik godzinkę na weekend. Nie rozum mnie źle miałem porywy fascynacji i w ciagu roku potrafiłem przesłuchać 1500 tytułow CD w tym niektóre fajniejsze płytki po parę razy.

No ale ja jestem takie zboczone muzycznie zwierzę i dla tego dźwięk dalej mnie bawi i szukam tego cool :)

15" to już konkretna powierzchnia do pompowania. Esa miała chyba 3x30cm? Tam byl bass, ale trafilem na utwory z bardzo niskim basem, bez tupniecia. Ciekawe jak to sie sprawdza.

Eeeh

Bas pompowany jest dla uszu zwyczajnie przykry

W pomieszczeniach gdzie sciany maja <9m to tylko taki jest

Oczywiscie tak samo w sluchawkach

Nie napompowany tylko prezny, ze swoim drajwem ( nie wiem jak slownie wyrazic to o co mi chodzi )

Aha -spojny z reszta pasma

Mozliwe ze tylko w wiekszych salach ( tak od ~40 m2 powierzchni ) jest ten lepszy - swobodny nie scisniety

Ja tam lubię np usłyszeć że jedak nie jest tak jak piszesz a doskonale np słychać na pycię którą z sobą miałem.

Przypominam że instrumenty oprócz harmonicznych np struny mają jej subharmoniczne, dalej sobie zweryfikuj swoja wiedzę z popularnej na tą wyspecjalizowana.

Dobty muzyk czy kontrabasista czy gitarzysta uczy się rozrózniać dżwieki strun w tym zakresie dopiero po ok 0.5 do roku nauki tak ze o czym my rozmawiamy jak sobie ktos zapuści sprzęcik godzinkę na weekend. [,,,,]

No ale ja jestem takie zboczone muzycznie zwierzę i dla tego dźwięk dalej mnie bawi i szukam tego cool :)

Fun nade wszystko !

Oki

Co do subharmonicznych- jeah yah yah

Dobrze ze sa

Zwlaszcza w barwie

Wiesz - ja jestem zaledwie amatorem, ale namacalnie pewna aure dzwiekowa odbieram

Pozdrawiam

PS Dzieki za ten news o nauce kontrabasistow - zatrybilo mi dlaczego dla mnie to jakos w kolko tak samo brzmi

Probowalem sam opanowac electric bass, dodatkowo jestem left-handed, malo czasu na proby i stoi u mnie ta 4-kgramowa krowa na stojaku

Mozliwe ze tylko w wiekszych salach ( tak od ~40 m2 powierzchni ) jest ten lepszy - swobodny nie scisniety

Tak w domu słucham na prawie 40m2 tak ze doskonale wiem czego szukam uwierz mi.

O słuchawkach się raczej nie wypowiadaj, proszę!

Nie wiem jak Wy koledzy odbieracie scene,ale ja prawie nigdzie nie slyszalem dobrej sceny 3D, bo poprostu moim zdaniem, w takich warunkach to raczej komus przez przypadek moze sie udac to osiagnac.

Staralem sie zawsze w miare odpowiednim miejscu,no niestety nie oswiecilo mnie:))

Choc w kilkunastu pokojach gralo dobrze...

Byłeś tam gdzie grały Gradienty? Takie trójkątne dipole obciągnięte z każdej strony maskownicą. Mały pokoik, a scena na boki wykraczała poza zewnętrzne krawędzie głośników, a w głąb kończyła się gdzieś za oknem pokoju hotelowego... ;-) Miały może inne mankamenty, ale scenę - zjawiskową.

PS Dzieki za ten news o nauce kontrabasistow - zatrybilo mi dlaczego dla mnie to jakos w kolko tak samo brzmi

Probowalem sam opanowac electric bass, dodatkowo jestem left-handed, malo czasu na proby i stoi u mnie ta 4-kgramowa krowa na stojaku

Może zmień piec na taki większy lampowy z 15" Celestionami i kabel do gitary tez :) W domu mam gitarowy piec dzieci z 10" oj nie gra to tak nisko mimo że wątrobę masuje :)

Byłeś tam gdzie grały Gradienty? Takie trójkątne dipole obciągnięte z każdej strony maskownicą. Mały pokoik, a scena na boki wykraczała poza zewnętrzne krawędzie głośników, a w głąb kończyła się gdzieś za oknem pokoju hotelowego... ;-) Miały może inne mankamenty, ale scenę - zjawiskową.

Twonk musimy na PW pogadać, Ty zrobisz kolumny jak zwykle dla siebie, ja jak zwykle kable dla nas obu, inny znajomy zrobi coś na GM70 i będzie scena jak cholera zarówno po bokach na ścianach jak i czasem za plecami i bez kombinowania na fazie :)

Taki PGR na własne potrzeby stwórzmy ;)

Chcialem jeszcze dodac, ze bardzo udana byla prezentacja w pokoju audiostereo z kolumnami kolegi Laska. Spojny i dobry dzwiek, mimo malego pokoju i duzych kolumn. Muza z plikow, a mimo to byla plynoosc i brak ostrosci. Gratulacje.

Serdecznie dziękuję :)

Slowo mi sie przypomnialo

Zamiast pompowania basu - drgania

O to mi chodzilo

Na razie

Do roboty spadam

hORNS dostały drugą szansę - wróciłem z myślą, że może coś się zmieni na lepsze, ale gdzie, nadal to samo i poszedłem stamtąd.

Nie mogłeś tego systemu ożywić?

Jak już pisałem to nie moje dziecko :) hORNS sam decyduje o charakterystyce kolumn. W targowych kolumnach zastosowano nowy material tlumiacy tuby.

Twonk musimy na PW pogadać, Ty zrobisz kolumny jak zwykle dla siebie, ja jak zwykle kable dla nas obu, inny znajomy zrobi coś na GM70 i będzie scena jak cholera zarówno po bokach na ścianach jak i czasem za plecami i bez kombinowania na fazie :)

Taki PGR na własne potrzeby stwórzmy ;)

Coś jakby Samopomoc Chłopska? ;-)

Ty kable chyba cały czas robisz, ja i misiomor też coś kombinujemy z kolumnami (choć z przerwami na inne hobby). Trzeba by po prostu zebrać to kiedyś do kupy... ;-)

Byłem kilka razy w Narodowym Forum Muzyki ostatnio na różnych składach. I wiesz co? Zero głębi było.

Byłem na mszy skomponowanej przez syna J.S.Bacha w bazylice w Krakowie grały organy, zespół kameralistów i chór taki że klękajcie narody! Była przede wszystkim muzyka, uniesienie przestrzeń i byłem trzeżwy jak świnia a efekt wskazywał zbyt dużą ilość wszelkich hormonów i innych specyfików endorfinowych zapewniających chwilową szczęśliwość. Kiedyś znalazłem na SACD takie jedne nagranie które tylko to udawały ten stan ale jak na "mechaniczną" muzykę też było świetne!

Coś jakby Samopomoc Chłopska? ;-)

Ty kable chyba cały czas robisz, ja i misiomor też coś kombinujemy z kolumnami (choć z przerwami na inne hobby). Trzeba by po prostu zebrać to kiedyś do kupy... ;-)

Robię ale do szuflady i leniwy jestem ;)

Mogło by być fantastycznie :)

Pozdrawiam

W targowych kolumnach zastosowano nowy material tlumiacy tuby.

Materiał dobry bo tubiszcza tak nie słychać muszę pochwalić ale cała reszta mocno uspokojona, trochę by się przydało więcej driveu mikroinformacji, wiem nie jest prosto, w Everestach tuby było słychać jak cholercia ale reszta była :)

5. Bardzo przyjemnie zabrzmiał system w pokoju DIY, składający się z kolumn autorstwa kolegi Laska oraz wzmacniacza stworzonego przez kolegę Piotr1.

Sprawiliście mi wielką radość pojawiając się i pisząc o Waszych odczuciach.

Kłaniam się nisko.

Slowo mi sie przypomnialo

Zamiast pompowania basu - drgania

O to mi chodzilo

Słuchawki to inny świat albo je się kocha albo nienawidzi w temacie głośniki jak i słuchawki jestem za tymi dwoma odmiennymi światami w każdym znaleźć można często to co w drugim nie ma, lubię te dwa światy :)

Co do TAD ów, nie mam zdania, ale twierdzenie, że Wilson Audio gra wypranym z emocji, nasycenia i barwy dżwiękiem jest rzekłbym kontrowersyjne. No chyba, że są karmione jakimś strasznym suchotnikiem, ale w takim wypadku prawie każda kolumna tak zagra. Moim zdaniem WA ma tę cechę charakterystyczną, że jest jak wszechstronny aktor. Zagra wszystko o co go poproszą. Dobry wzmak A-klasowy, albo dobra lampa np. na triodzie 845 lub 211 i grają pełnym, nasyconym, kolorowym i dynamicznym dżwiękiem.

tak jest właśnie z neutralnymi, dokładnymi kolumnami. To czara którą wypełnia się treścią według własnego uznania.

Ty się lepiej Rafaell bierz za moją listwę - ma być Hi-Endowy Sulek! :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

dla tych co nie mogli się pojawić na AVS 2015 dorzucam klika dodatkowych ujęć, kolejność przypadkowa. Szacun dla ludzi z Nomos że przytaszczyli taką egzotykę :)

ps. mnie się bardzo podobał występ na żywo p.Andrei Celeste do podkładu z analogu ze Studera , reszta toru FM Acoustics, SN sala 208. No ale to poza kategorią sprzętową bo walka nierówna...

Ukryta Zawartość

post-17492-0-83349000-1447099207_thumb.jpg

post-17492-0-52689900-1447099226_thumb.jpg

post-17492-0-43491100-1447099254_thumb.jpg

post-17492-0-56145000-1447099260_thumb.jpg

post-17492-0-08259100-1447099403_thumb.jpg

post-17492-0-38051700-1447099410_thumb.jpg

post-17492-0-70164900-1447099507_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty się lepiej Rafaell bierz za moją listwę - ma być Hi-Endowy Sulek! :D

Czytałeś najnowsze doniesienia?

Lepiej przeczytaj :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Pierwsze zdecydowanie najsłabsze, a drugie bez życia...grały prawie jak do snu :-)

Szkoda, bo chciałem, aby wszystkie paczki typu horn wymiatały. hORNS dostały drugą szansę - wróciłem z myślą, że może coś się zmieni na lepsze, ale gdzie, nadal to samo i poszedłem stamtąd.

Zależy co kto lubi. Mnie osobiście hORNSy podobały się najbardziej. W odróżnieniu od pitolenia i buczenia w innych pokojach przy nich można było się naprawdę zrelaksować.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Panowie,

czy nowa seria Bowersow D3, 7 leni koncept i ich granie na AVS zostawiła jakis ślad w pamięci tych co byli??

He he, poczytaj moje wcześniejsze wpisy

Nowe Bowersy z Devialetem to niestety porażka i to nie jest wina kolumn, ale Devialeta, który coraz częściej zaczyna grać twardo i dość ze zbyt dużym atakiem. Pamiętam, pierwszą odsłonę Devialeta, jeszcze przed premierą - grało to bardzo przyjemnie, aksamitnie - świetnie po prostu. A aktualna wersja - jakieś nieporozumienie...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sprawiliście mi wielką radość pojawiając się i pisząc o Waszych odczuciach.

Kłaniam się nisko.

Pozdrawiam serdecznie. Bardzo fajny zestaw złożyliście wspólnie z Piotrem, gratulacje.

Nowe Bowersy z Devialetem to niestety porażka i to nie jest wina kolumn, ale Devialeta, który coraz częściej zaczyna grać twardo i dość ze zbyt dużym atakiem. Pamiętam, pierwszą odsłonę Devialeta, jeszcze przed premierą - grało to bardzo przyjemnie, aksamitnie

No właśnie, też tego nie rozumiem. Dwa lata temu Devialet grał bardzo dobrze z Wilsonami Sophia 2, które do specjalnie barwnych nie należą. A tu dostał w mojej ocenie cieplejsze Bowersy i ... zupełnie nie wyszło. Nie wiem Marcin jak to wytłumaczyć, czy coś zmieniali w środku Devialeta?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.