Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy rozstrzygnięcie Trybunału Konstytucyjnego druzgocące ustawę PiS.

Szydło i jej szajka udają, że nic się nie stało.

Prezes zdecydowanie zmierza do konfrontacji. Co temu wrednemu kurduplowi odbiło?

Jestem Europejczykiem.

Przekaz dnia:

Brak vacatio legis - niekonstytucyjny

Zapis że pełny skład to minimum 13 sędziów - niekonstytucyjny

Zapis o wymogu większości 2/3 głosów do wydania wyroku w pełnym składzie - niekonstytucyjny

Wydłużenie terminów na rozpatrzenie spraw w TK - niekonstytucyjne

Zapis o badaniu spraw w kolejności wpływu - niekonstytucyjny

Możliwość wygaszania mandatu sędziego TK przez Sejm - niekonstytucyjna

Możliwość wszczynania "dyscyplinarki" sędziego TK na wniosek prezydenta RP lub ministra sprawiedliwości - niekonstytucyjna

Usunięcie z ustawy o TK rozdziału o stwierdzeniu przez Trybunał przeszkody w sprawowaniu funkcji prezydenta RP - niekonstytucyjne

Uchylenie przepisów o zgłaszaniu kandydatów na sędziów TK jest niezgodne z Konstytucją - niekonstytucyjne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagle pojawił sie projekt wyroku przed rozprawą dziwne pierwszy raz od 30 lat taki przypadek ....2 nowych sędzi hmmm dziwne

przypomnę wcześniej dziwnym trafem pojawił sie tez projekt z Komisji Weneckiej

dziwne to

oczywiscie ja nie wiem kto jest tym dobrym wujkiem hydraulikiem od przecieków

Ukryta Zawartość

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Po sprywatyzowaniu Trybunału Konstytucyjnego przez PO i ogłoszeniu przez ten niekonstytucyjności działań PiS pat trwa nadal.

PiS podtrzymał swoją opinię o nielegalności Trybunału Konstytucyjnego, a PO domaga się jego renacjonalizacji.

Edytowane przez Włodzimierz_55692

Chciałam podziękować księdzu, z którym mam religię za to, że jechał po WOŚPie na lekcjach w każdej klasie.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Jak PiS będzie rządził nieprzerwanie 8, a jeszcze lepiej 12 lat to sobie też TK "sprywatyzuje". Już zaczął "prywatyzować" ale, że rządzić tyle nie będzie to próbuje "prywatyzację" dokończyć w inny sposób. Nielegalnie. I tyle.

Prezes zdecydowanie zmierza do konfrontacji. Co temu wrednemu kurduplowi odbiło?

Nie udzielał się w poprzedniej rewolucji to teraz postanowił zrobić swoją.

Jak PiS będzie rządził nieprzerwanie 8, a jeszcze lepiej 12 lat to sobie też TK "sprywatyzuje". Już zaczął "prywatyzować" ale, że rządzić tyle nie będzie to próbuje "prywatyzację" dokończyć w inny sposób. Nielegalnie. I tyle.

Nie sprywatyzuje tylko skomunizuje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chciałam podziękować księdzu, z którym mam religię za to, że jechał po WOŚPie na lekcjach w każdej klasie.

A nikt po tym księdzu nie pojechał w klasie ? Spokojne rybiata :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Pojechałam aż miło - nie tylko za WOŚP ;-)

Ogólnie gościu, to jakiś psycho-ksiądz ;-)

Zamiast jeździć trzeba było się wypisać z lekcji religii. Jeśli by to zrobiło więcej osób - dałoby to jemu (i zwierzchności) do myślenia. Ale jak widać każdy potulnie na tych lekcjach siedzi.

Mi się w końcówce liceum, kiedy religia akurat przeszła z salek katechetycznych do szkol, trafił jakiś nawiedzony młody ksiądz który umyslil sobie że zrobi z mojej klasy grupę oazowo pielgrzymkowa. Bidak po trzech czy czterech katechezach zwyzywal nas od satanistow, nihilistow i heretyków i uciekł. Całe szczescie proboszcz był rozsądny i po tym numerze wysłał młodego do innych zadań, a nam dał z powrotem jako katechete księdza który uczył nas jeszcze w końcówce podstawówki i na początku liceum.

Chodzę na religię ze względu na Dziadka oraz to, aby nie mieć problemów z sakramentami, bo na to czy ktoś chodził, czy nie - patrzą.

Niestety dyrektor szkoły nie ma wpływu na nauczycieli religii :-(

Zresztą to jest ksiundz cylubryto. W d*** poprzewracane i rozpuszczony jak dziadowski bicz...

Mnie to chrzani czy go zmienią - kupiłam pchełki na BT i oglądam filmy w HBO GO :-)

P.S. Ostatnio oglądam pierwszy sezon "Bez tajemnic" - znam, ale lubię.

Edytowane przez Keef'98

No no karympel dołącza swoich wzorców ;-)

12806025_977209662355071_5375212879409113386_n.jpg?oh=eaf118f6ac6fb77b95ed9a973c045543&oe=574FA3B8

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

12806025_977209662355071_5375212879409113386_n.jpg?oh=eaf118f6ac6fb77b95ed9a973c045543&oe=574FA3B8

Dodałbym jeszcze Łukaszenkę . "Obcy nie będą nam mówić co jest dla nas dobre.." to ulubiony zwrot tego demokratycznego przywódcy.

Edytowane przez skali

Moczar jak moczar, ale z gamułki to towarzysz prezes i jego otoczenie czerpie już nie garściami, ale cysternami. Cóż, każdy ma jakieś wzorce i jakiś idoli...

Wracając do TK. Najciekawsze jest to, że sędziowie wyznaczeni przez PiS wcale nie zastosowali się "opinii" Jakiego (swoją drogą politolog v-ce ministrem sprawiedliwości...) o spotkaniu towarzyskim przy kawusi i ciasteczkach bez żadnego znaczenia i jak najbardziej ubrali togi i orzekali. Że napisali zdania oddzielne to inna sprawa, ale tym, że orzekali jak najbardziej działania KT legimityzują. Skoro orzekali to nawet oni przyznają, że KT miał prawo w tej sprawie wydać wyrok i pierdoły jakie wygadują pismani nie warte nawet pół funta kłaków. Bo gdyby mieli zdanie takie jak Ziobro, Jaki & co, jako niewątpliwi prawomyślni obywatele mogli udziału w rozprawie całkowicie odmówić. Nie odmówili. Nawet i oni dupę na prezia już wypięli, nawet oni...

(...) Skoro orzekali to nawet oni przyznają, że KT miał prawo w tej sprawie wydać wyrok i pierdoły jakie wygadują pismani nie warte nawet pół funta kłaków. Bo gdyby mieli zdanie takie jak Ziobro, Jaki & co, jako niewątpliwi prawomyślni obywatele mogli udziału w rozprawie całkowicie odmówić. Nie odmówili. Nawet i oni dupę na prezia już wypięli, nawet oni...

Nie byłbym takim optymistą.

Dla mnie to raczej dowód na pewien chaos na szczytach władzy PiS i na fasadowość premierostwa Szydło. Prezes ma plan strategiczny i wytycza generalną linię, ale brak jednolitego dowodzenia na szczeblu operacyjnym i taktycznym.

Politycy czujący sie pewnie wyskakują z własnymi pomysłami a nikt nie ogarnia całości. To cecha większości systemów dyktatorskich w których wódz celowo dopuszczał funkcjonowanie kilku zwalczających się ośrodków.

Wczoraj Szułdrzyński przedstawił scenariusz który pozwoliłby PiS na znacznie skuteczniejsze rozegranie tematu Trybunału przy o wiele mniejszych kosztach. Przy czym jedynym wymaganiem było planowanie (w mojej ocenie w perspektywie zaledwie pół roku) i odrobina cierpliwości.

Dlaczego PiS poszedł na tak brutalną i w gruncie rzeczy debilną konfrontację? Tu odpowiedzi należy chyba szukać w psychologii. Prezes i część jego przybocznej gwardii musiała odreagować wieloletnie kompleksy i liczne upokorzenia, to było silniejsze od nich.

Druga motywacją była konieczność skanalizowania frustracji elektoratu, ponieważ uznano (jak widać błędnie), że jest to najprostszy i najtańszy sposób.

Jestem Europejczykiem.

Jako opozycja byli mało aktywni w Sejmie i wygląda na to że sukces ich potężnie zaskoczył. W dużej mierze nadal prowadzą kampanię wyborczą zamiast rządzić.

Na plus.

Ukryta Zawartość

Na minus.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Nowi żołnierze wyklęci się szykują. Może PiS wyrzuci ich groby za płot?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dopiero początek "Dobrej zmiany".

Jeżeli ktoś zastanawiał się, co jest zadaniem Wojsk Obrony Terytorialnej teraz już wie:

"Celem WOT powinno być wzmocnienie patriotycznych i chrześcijańskich fundamentów naszego systemu obronnego oraz sił zbrojnych - tak, aby patriotyzm oraz wiara polskich żołnierzy były najlepszym gwarantem naszego bezpieczeństwa i umożliwiły skuteczną realizację programu odbudowy siły militarnej Polski".

To nie wszystko, jednym z celów zmian w armii "powinno być wzmocnienie chrześcijańskich fundamentów naszego systemu obronnego oraz sił zbrojnych" oraz przytoczył stwierdzenie, że "wiara polskich żołnierzy będzie najlepszym gwarantem naszego bezpieczeństwa".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Czemu dziwić się - skoro na czele MON Prezes postawił szaleńca. Zresztą i Prezes nie jest tym prezesem sprzed 2010 roku. Też jest szalony, skoro będzie stawiał dwa kolejne pomniki Ofiar Smoleńska - ofiary zbiorowej i ofiary indywidualnej, najważniejszej, bliźniaczej, mitycznej - a może wyrzutów sumienia.

Nie wykluczyłbym i trzeciego pomnika - ofiar noblisty Bolka.

c710265981505f23ecb7dc9bd044708f.jpg?s=1457694968

Wow !!! Pięknie Q....a, pięknie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to pisiory mają to, o co się sami prosili:

"Najważniejszą rekomendacją jest to, żeby zacząć od opublikowania wyroku Trybunału Konstytucyjnego,''

,, Trybunał Konstytucyjny musi być w stanie pracować, by wykonywać funkcję strażnika Konstytucji. Wyroki TK muszą być wdrażane, muszą być publikowane''

"osłabianie wydajności Trybunału podważy demokrację, prawa człowieka i rządy prawa"

''Tak długo jak trwa kryzys konstytucyjny i tak długo jak Trybunał Konstytucyjny nie może pracować w sposób efektywny, nie tylko praworządność jest zagrożona, ale też demokracja i prawa człowieka"

"Mamy nadzieje, że rząd zauważy i zapozna się dogłębnie z tym tekstem i postara się wdrożyć rekomendacje Komisji Weneckiej"

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19740710,jest-opinia-komisji-weneckiej-ws-polski-opinia-rozni-sie-czesciowo.html#MT

Ukryta Zawartość

1. Osłabienie demokracji

Komisja Wenecka stwierdza, że ostatnie zmiany związane z Trybunałem Konstytucyjnym paraliżują jego wydajność, co sprzeciwia się demokracji, prawom człowieka i zasadom praworządności.

2. Poprzedni rząd też winny

Komisja Wenecka stwierdza, że oba rządy w Polsce – obecny i poprzedni – dopuszczały się działań niezgodnych z konstytucją.

3. Szukanie rozwiązań

Komisja Wenecka wzywa polski parlament do znalezienia rozwiązania w tej sprawie.

4. Krytyka noweli autorstwa PiS

Komisja Wenecka stwierdziła, że poprawki do ustawy o Trybunale autorstwa PiS zagroziłyby funkcjonowaniu systemu demokratycznego.

5. Publikacja ostatniego orzeczenia TK

Komisja Wenecka stwierdziła, że odmowa publikacji byłaby nierozważna i pogłębiłaby obecny kryzys konstytucyjny.

6. Ostatnie posiedzenie Trybunału

Komisja Wenecka uważa, że Trybunał miał prawo zająć się poprawkami autorstwa PiS, nie stosując ich w przypadku ostatniego posiedzenia.

Ukryta Zawartość

Komisja se może ...

Właśnie nadworny prezydentowy Szymański mówi coś że Komisja miała szanse zażegnać konflikt w Polsce i jej nie wykorzystała.

No i pisda.

Edytowane przez Risto

"W sobotę o godz. 10.30 w KPRM zostanie zaprezentowane stanowisko rządu."

Będzie nocna narada u Prezesa. Bardzo ciekawa będzie lista obecności, mam nadzieję, że dziennikarze już tam czekają.

Jestem Europejczykiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.