Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

@Jaro_747 To,  że ten cały Mieszkowski przyczynił się do zdjęcia bezskutecznej infamii wobec Rosji to akurat korzystne dla gry interesów środkowoeuropejskich.

Ja jestem też za uproszczeniem relacji np. wokół portu i twierdzy sewastopolskiej, które na Krymie jak najbardziej leżą.

Korzystne dla gry dwustronnej wzajemnej.

Za dyplomatołkowania Sikorskiego jego rewolucyjny zapał wspierania demokratyczno wyzwolicielskiego zbieżny i służalczy wobec jankeskiej polityki dla tutejszych przekraczał ...

W grze komplikuje się poczynania słabszemu a nie silniejszemu - takie darwinowskie dążenie (realnie nierealizowalne) do jego "zagłady" gatunków (przecież o tym traktowało "O pochodzeniu gatunków") prowadzi do wzmacniania pozycji.

Komplikowanie silniejszemu rywalowi poczynań w imię "divida et impera" nie jest korzystne ani dla Polski ani dla Ukrainy ani dla Rosji. 

Przysparza korzyści tym, którzy piszą historię czyli zwycięzcom.

Aneksja Krymu w 2014 roku to było przerwanie patowej sytuacji. Czas to przyjąć do wiadomości w relacjach międzyrządowych (zwanych zwykle - międzynarodowymi).

Taktowidzetuiteraz , co nie wyklucza zmiany stanowiska potem.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Z dnia dzisiejszego(onet):

W podobnym tonie na antenie Polsat News wypowiedział się Mateusz Morawiecki. - Polska wraz z innymi krajami uczestniczyła w odblokowaniu pewnych procedur - procedury, akurat w tym przypadku, zawieszania i odwieszania poszczególnych krajów członkowskich - przyznał premier. Jednocześnie podkreślił, że w czasie głosowania w Radzie Europy rząd PiS pokazał, że Rosja nie powinna zostać odwieszona w prawach członka. - Natomiast delegacje krajów zachodnich zadecydowały inaczej - dodał szef rządu.

Komentarz:

Podstawe pytanie jest takie. Jaki charakter miala deklaracja poparta przez rzad. Czy dotyczyla tylko Rosji, czy generalnie procedur zawieszania i odwieszania. Jezeli procedur, to tlumaczenie MM ma sens. Jezeli tylko odwieszenia Rosji, to MM  nie ma racji. I tyle.

Z tego co czytam dotyczylo to procedur jako takich.

44 minuty temu, xetras napisał:

@Jaro_747 To,  że ten cały Mieszkowski przyczynił się do zdjęcia bezskutecznej infamii wobec Rosji to akurat korzystne dla gry interesów środkowoeuropejskich.

Ja jestem też za uproszczeniem relacji np. wokół portu i twierdzy sewastopolskiej, które na Krymie jak najbardziej leżą.

Korzystne dla gry dwustronnej wzajemnej.

Za dyplomatołkowania Sikorskiego jego rewolucyjny zapał wspierania demokratyczno wyzwolicielskiego zbieżny i służalczy wobec jankeskiej polityki dla tutejszych przekraczał ...

W grze komplikuje się poczynania słabszemu a nie silniejszemu - takie darwinowskie dążenie (realnie nierealizowalne) do jego "zagłady" gatunków (przecież o tym traktowało "O pochodzeniu gatunków") prowadzi do wzmacniania pozycji.

Komplikowanie silniejszemu rywalowi poczynań w imię "divida et impera" nie jest korzystne ani dla Polski ani dla Ukrainy ani dla Rosji. 

Przysparza korzyści tym, którzy piszą historię czyli zwycięzcom.

Aneksja Krymu w 2014 roku to było przerwanie patowej sytuacji. Czas to przyjąć do wiadomości w relacjach międzyrządowych (zwanych zwykle - międzynarodowymi).

Taktowidzetuiteraz , co nie wyklucza zmiany stanowiska potem.

Czyli jak juz Rosja przejmie Ukraine to powinnismy wspierac Rosje. No bo silniejsza. Zgadza sie?

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość glazior

(Konto usunięte)

Wiceminister spraw zagranicznych o publikacji Onetu: Polska nie wsparła Federacji Rosyjskiej

Polska nie wsparła Federacji Rosyjskiej. Polska nie popierała i nie popiera zniesienia sankcji na Rosję w jakimkolwiek wymiarze. To, co się działo kilka dni temu w Zgromadzeniu Parlamentarnym Rady Europy, to potwierdza – powiedział w programie „#Jedziemy” wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk.

W zeszłym tygodniu w Strasburgu Rosja ponownie otrzymała pełne prawo głosu w Zgromadzeniu Parlamentarnym Rady Europy.

Głosowanie, w którym przywrócono Rosji prawo głosu, było efektem przyjęcia przez Komitet Ministrów Rady Europy 17 maja w Helsinkach deklaracji, w której stwierdzono, że wszystkie państwa członkowskie mają prawo do uczestnictwa na równych prawach w pracach Komitetu Ministrów i Zgromadzenia Parlamentarnego, dwóch organów statutowych RE.

W zeszłą środę na znak protestu, delegacje siedmiu państw: Polski, Estonii, Litwy, Łotwy, Ukrainy, Gruzji i Słowacji opuściły obrady ZPRE.

Portal Onet napisał w środę, że „17 maja 2019 r. w Helsinkach, podczas zebrania Komitetu Ministrów Rady Europy, polski rząd poparł deklarację umożliwiającą przywrócenie Rosji prawa głosu w Radzie Europy”.

Portal podaje, że informacje te potwierdza biuro prasowe Ministerstwa Spraw Zagranicznych. „Komitet Ministrów przyjął wtedy deklarację mówiącą o tym, że wszystkie państwa członkowskie (a zatem i Rosja) powinny na równych prawach brać udział w pracach Komitetu Ministrów i Zgromadzenia Parlamentarnego. Oznaczało to, że szefowie dyplomacji – w tym Jacek Czaputowicz – podjęli decyzję polityczną o powrocie Rosji do Rady Europy” – napisał Onet.

O komentarz do publikacji Onetu był pytany w TVP Info wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk. Polityk stwierdził, że „sam tytuł artykułu jest troszeczkę wprowadzający w błąd”. – Taki tytuł zwiększa tzw. klikalność, stąd tak ostre jego sformułowanie.

– W treści artykułu to bardziej stonowano. Tytuł mówi, że Polska poparła odwieszenie Rosji. Polska poparła plan reformy Rady Europy; RE to osobna organizacja UE, zajmująca się ochroną praw człowieka. Ostatnio nie była ona sprawnie działająca, jej kompetencje są przejmowane przez UE. Pojawiły się kłopoty natury organizacyjnej i finansowej – mówił wiceminister.

Pytany, czy Polska „podniosła rękę za tym, aby reżim Putina miał pełnie praw w tej instytucji”, stwierdził, że „17 maja nie było zadanego głosowania”.

– To było zgłoszenie głosu albo powiedzenie, że ten program nam się nie podoba. Teraz wyobraźmy sobie sytuację, w której Polska mówi „nie” programowi reform Rady Europy, do której należy Europejska Konwencja praw Człowieka Czy Trybunał w Strasburgu – stwierdzał.

Na pytanie, czy w tym programie była informacja, że Rosja ma wrócić jako członek do organizacji stwierdził, że „tą decyzję pozostawiono Zgromadzeniu Parlamentarnemu Rady Europy”. – Nie do końca w tym dokumencie było odwołanie do samej Rosji; było wprowadzenie procedur zawieszenia i odwieszenia członków – mówił.

5 godzin temu, asterix1 napisał:

No i teraz czytam Krosnodebski też "zwyciężył"...wyborcy pisowcy muszę być dumni z ekipy której jedynym sukcesem jest tam w ogóle bycie...

Nie tylko bycie, jeszcze comiesięczne patriotyczne pobieranie Euro z kasy osłabiające Unię

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

PS. Zapał Sikorskiego wykraczał poza interesy gospodarcze naszego kraju, chyba że realizował gospodarcze interesy doktryny szoku ? Nie wiem, minął i nie wróci - taki kogucik na wietrze z niego.

4 godziny temu, bubusia napisał:

[...]

Czyli jak juz Rosja przejmie Ukraine to powinnismy wspierac Rosje. No bo silniejsza. Zgadza sie?

Nie - trzeba realizować własną ekspansję - sadownicy przenieśli się do obwodu kaliningradzkiego, aby ominąć zakaz importu odwetowo wprowadzony przez moskali.

Ten przykład podaję jako rozwiązanie do zastosowania w innych gałęziach - bez związku z kolizyjną strategią central robimy swoje faktami dokonanymi.

Czy aby między jankesami a moskalami ta strategia również jest kolizyjna ? Mocno wątpię - to tylko retoryka polskich władz bazuje na zadawnionych resentymentach i jakimś intermarum (ABC). Tymczasem inne kraje środkowej Europy są zbyt kulturowo odmienne na misje dziejowe, które tlą się niektórym w Polsce.

[Obecnie trwa szczyt sejmowej kampanii przedwyborczej - oczekuję różnych sensacji :]

Edytowane przez xetras
"...i"

Jest jeszcze jedna opcja, gościu jest z SLD, PO itp., dostaje propozycje, ze zostanie na stołku dyrektorskim i zapisuje sie do PIS-u, u mnie w ostatnim miesiacu 5 osób tak. Oni naprawde nie maja kadr, to jest jakieś powtorzenie lat 50-tych, 60tych po wojnie.....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

"W sklepach drożyna, a inflacja ciągle niska. Członkowie RPP wyjaśniają i uspokajają"

"Na pytanie o wzrost cen znacznie wyższy niż wartość inflacji, przypomniał, że Rada i Narodowy Bank Polski "operują wartościami średnimi", a zgodnie z badaniami wydatki na warzywa to 2,6 proc. łącznych wydatków gospodarstw domowych, a na mięso 1,34 proc."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Glapcio i jego asystentki takimi bzdetami się nie przejmują. Ich nie dotyczą. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Glapcio i jego asystentki takimi bzdetami się nie przejmują. Ich nie dotyczą. 

Też bym się nie przejmował. ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, jar1 napisał:

Też bym się nie przejmował. ?

To oczywiste, martwić się musi "ciemny lud", chociaż "ciemny lud" ze względu na to że jest ciemny pewnie będzie klaskał i skakał z radości. Może nawet zatańczy ;-)?

Edytowane przez Lech36

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

"Na pytanie o wzrost cen znacznie wyższy niż wartość inflacji, przypomniał, że Rada i Narodowy Bank Polski "operują wartościami średnimi", a zgodnie z badaniami wydatki na warzywa to 2,6 proc. łącznych wydatków gospodarstw domowych, a na mięso 1,34 proc."

Chleb, mleko, cukier, mięso i warzywa wprawdzie zdrożały, ale lokomotywy staniały. Pozdrowienia od tow. Gomułki.

A tutaj coś do poczytania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

List do Pierwszego Sekretarza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Pozdrowienia od tow. Gomułki.

Znowu przekaz z seansu spirytystycznego.
Tym razem dla odmiany nie Żdanowa.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

"ciemny lud" ze względu na to że jest ciemny pewnie będzie klaskał i skakał

...a no..,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

23 minuty temu, xniwax napisał:

Znowu przekaz z seansu spirytystycznego.
Tym razem dla odmiany nie Żdanowa.

Tak. I będę stale uzmysławiał jakimi uczniami i kontynuatorami tamtych jesteś Ty i cała Twoja kamaryla.

Nieodrodne dzieci komunizmu.

Powiem szczerze - dawno nie miałem takiej polewki jak dziś przy czytaniu wpisów tłumaczących ruchy PiSowskiej dyplomacji.

Jeżeli ktoś zastanawiał się jak będzie wyglądało tłumaczenie ewentualnego polexitu, to powyżej ma próbkę hipokryzji, odwracania kota ogonem i nazywania czarnego białym.

Jestem Europejczykiem.

37 minut temu, Bobcat napisał:

uzmysławiał

Poprzez trzymanie się za rączęta z Gomułką i Żdanowem.
Nie mam pojęcia co oni z tobą robią na tych seansach.

Efekt "po" jest piorunujący.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W dniu 2.07.2019 o 19:04, Pasqual napisał:
W dniu 2.07.2019 o 21:16, jar1 napisał:

Przetrwalim jedną żydokomunę to ta druga też popłynie z szambem. 

I żadne modły tego nie zmienią, bo pietruszka już po 20 zł ?

Ale z Ciebie marzyciel. Powtórzę, to co parę postów wcześniej "Wszyscy przypisują pisowi krótkowzroczność - ja się z tym całkiem nie zgadzam i sądzę, że konsekwentnie realizuje on dalekosiężny i wyjątkowo podły plan zniszczenia." 

W dniu 3.07.2019 o 18:51, Jaro_747 napisał:

Taaa...

No to teraz coś dla PiSowskich pelikanów:

"17 maja 2019 r. w Helsinkach, podczas zebrania Komitetu Ministrów Rady Europy, polski rząd poparł deklarację umożliwiającą przywrócenie Rosji prawa głosu w Radzie Europy.

Deklaracji otwierającej Rosji drogę do odzyskania prawa głosu w Radzie Europy sprzeciwiły się m.in. Ukraina, Litwa i Gruzja; polski rząd był „za”. Szefem delegacji RP podczas Komitetu Ministrów w Helsinkach był min. Jacek Czaputowicz

Dlaczego Polska poparła deklarację korzystną dla Kremla? - Decyzja ta była podyktowana poparciem zwiększenia efektywności i znaczenia Rady Europy - słyszymy w MSZ."

No co bubek?

Akurat decyzja o powrocie Rosji do Rady Europy jest bardzo słuszna - nigdy nie podejrzewałem żadnego polityka PiS, żeby ją zrozumiał i poparł. W każdym razie szacunek, panie ministrze.  Zdecydowanie lepiej, żeby partnerzy tej rangi co UE i Rosja ze sobą rozmawiali, niż się kłócili

16 minut temu, Pasqual napisał:

Akurat decyzja o powrocie Rosji do Rady Europy jest bardzo słuszna - nigdy nie podejrzewałem żadnego polityka PiS, żeby ją zrozumiał i poparł. W każdym razie szacunek, panie ministrze.  Zdecydowanie lepiej, żeby partnerzy tej rangi co UE i Rosja ze sobą rozmawiali, niż się kłócili

Ale ja nie oceniałem czy to decyzja słuszna, czy niesłuszna.

Oceniałem jedynie komiczne wykręcanie kota ogonem i hipokryzję związaną z działaniami PiSowskiej dyplomacji.

Reżim werbalnie i w sferze symboli jest wściekle antykremlowski, natomiast realne działania są zupełnie inne, a to co mieliśmy ostatnio to swego rodzaju kulminacja zakłamania i hipokryzji.

W reżimowych mediach cały czas słyszymy, że Niemcy popierają Putina bo kupują od niego gaz, a sami kupujemy węgiel i to ten kradziony Ukrainie. Oficjalnie popieramy kraje nadbałtyckie a w głosowaniu na temat Rosji głosujemy przeciwko nim. Przykłady można by mnożyć, ale to już niech każdy sam sobie poszuka.

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, xniwax napisał:

Chylę czoła. Mistrz świata w bezsensownych odpysknięciach. 

Godzinę temu, xniwax napisał:

To Twoja typowa reakcja.

Brzuszki ćwiczysz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Ale ja nie oceniałem czy to decyzja słuszna, czy niesłuszna.

Oceniałem jedynie komiczne wykręcanie kota ogonem i hipokryzję związaną z działaniami PiSowskiej dyplomacji.

Oczywiście masz rację, ale podjęcie przez pisowską dyplomację mądrej decyzji ? To trzeba zapisać sadzą w kominie ? 

3 minuty temu, Pasqual napisał:

Oczywiście masz rację, ale podjęcie przez pisowską dyplomację mądrej decyzji ? To trzeba zapisać sadzą w kominie ? 

Z tą mądrą decyzją to bym nie przesadzał. Za 10 lat dowiemy się, że to był wynik przypadkowej rozmowy przy PiSuarze.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

10 godzin temu, electro napisał:

Jest jeszcze jedna opcja, gościu jest z SLD, PO itp., dostaje propozycje, ze zostanie na stołku dyrektorskim i zapisuje sie do PIS-u, u mnie w ostatnim miesiacu 5 osób tak. Oni naprawde nie maja kadr, to jest jakieś powtorzenie lat 50-tych, 60tych po wojnie.....

Kariera na tym polega ( i przysporzy pisowi fanatycznych podstarzałych beniaminków ?)

Na karierowiczów lepsze laski lecą - te praktyczniejsze. Takie działanie, jak wspomniałeś, nie dziwi mnie.

A te najpraktyczniejsze - na księży, bo jak dawno temu słyszałem "kto ma księdza w rodzie, tego bieda nie ubodzie".

Fajnie tam macie w tej stolicy, warszawscy radni, brawo,

"Radni zgodzili się na zabudowę Jeziorka Czerniakowskiego

Walka o południową część Czerniakowa trwała od niemal 13 lat, bo mieszkańcy i ekolodzy się temu sprzeciwiają, aż do dziś. W czwartek radni Warszawy zagłosowali za budową ogromnego osiedla w bardzo bliskim sąsiedztwie Jeziorka Czerniakowskiego - żaden z nich nie był przeciwny, a jedynie 16 radnych z Prawa i Sprawiedliwości wstrzymało się od głosu. Jak informuje portal Sadyba24.pl, budowa w okolicy Jeziorka Czerniakowskiego może zacząć się niemal natychmiast, ponieważ deweloperzy od wielu lat mają już wykupione działki na tym terenie. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No brawo P. Trzaskowski. Podobnie u nas w Lomiankach. Poprzedni był niedobry, zagłosowali na nowego, wspieranego przez PO. Już dzisiaj chcą babę odwolywac. Tylko developerka jedzie.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Im bliżej wyborów, tym bardziej śmiesznie.

"W mediach jest więcej domysłów niż informacji na temat Angeliki Jarosławskiej-Sapiehy. 28-latka przedstawia się jako ekspertka od tzw. klastrów. Wcześniej była pogodynką w Telewizji publicznej. Była też żoną Egona Sapiehy, który po 5 tygodniach małżeństwa złożył wniosek o jego unieważnienie."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, xniwax napisał:

.a no..,

Ukryta Zawartość

Giertych nie należy obecnie do "ciemnego ludu" a skakać wolno każdemu tylko trzeba rozumieć dla jakiej idei się skacze. "Ciemny lud" skacze z radości bo dostał coś na co nie musiał pracować. Skakanie w taki przypadku wskazuje na głęboką nieznajomość realiów ekonomicznych. Cóż pewnie dlatego Kurski J. nazwał jak nazwał tą część ludu czyli "lepszy sort".   

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Giertych nie należy obecnie do "ciemnego ludu"

hehe

No dobra, Lech36 znowu pitoli to samo a tu jeszcze więcej dobrych wieści,

"Dobre wiesci z bunkra MaxTV w kuchni na Żoliborzu: Powstała partia #R Revolution! Mamy dość polityków, dość waszych durnych gierek, dość waszych amatorskich rządów. Pora by władzę w państwie objął Naród I rządził dla dobra Narodu #R to My!"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.