Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, d-t-x napisał:

Może dzięki temu łatwiej będzie Niemcom nas zająć

O, następny z gołą hałbicą w gotowości i z tego powodu szczęśliwości.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Do czołgu!

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

A może zamiast modernizacji czołgów, niech zainwestują w "zakute łby"... efekt będzie ten sam, a kasy sporo zostanie dla nauczycieli. Tfuuu dla Rydzyka.

15 minut temu, d-t-x napisał:

Do czołgu!

Z czołgu i Hände hoch & Руки Вверх...

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

31 minut temu, hi_aro napisał:

2 lata temu też zrobiła robotę, udowodniła zamach w Smoleńsku. Obecna władza bardzo lubi "makiety"...

Makietami czołgów?

Trzeba poczekać chyba na Lecha36. On jest specjalistą od Smoleńska.

2 godziny temu, zukzukzuk napisał:

(Nie)rząd pochwalił się, że będzie modernizacja 47.letnich czołgów T-72 (!). Czyli, reanimacja dziadków. Dużo wcześniej,  kilkanaście lat temu, znane były opinie doświadczonych wojskowych, którzy określali owo "pudrowaniem g...a" (już wówczas!).

Wczoraj opinię tę przypomniał Sputnik Polska, a już dzisiaj jest powtórzona na Bocznicy: "Spróbujmy rozeznać się w temacie, czy jest sens w tej rodzaju modernizacji, którą świętej pamięci generał Tadeusz Buk już w 2008 roku porównywał z „pudrowaniem g***a”. Czy może najwyższa pora pozbyć się tych czołgów? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wgląda na to, że tytuł ten cieszy się znacznie szerszym zainteresowaniem na Bocznicy, niż mogłoby to wydawać po krytyce, z jaką się Tu spotyka. ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zyzol
44 minuty temu, caleb66 napisał:

gay o lgbt

25 minut wypowiedzi człowieka mającego parcie na szkło. Dla mnie to głupek. I żeby było jasne: jestem za wszelką tolerancją.

Czyli tak: 

Skoro Zukzuk użył określenia "pudrowanie g.na", znaczy, że czytuje Sputnik Polska.

Gdyby natomiast powiedział o "reanimacji trupa", wtedy - nie czytuje.

Ot - ciekawostka!

?

1 godzinę temu, xniwax napisał:

Po co bujasz, nasze wersję są z 1981 roku, wersji rozwojowej produkowanej od 1979 r. w ZSRR.
Złom czy nie złom ale armaty i pociski mają. Obecnie posiadane T-72 pochodzą z produkcji od 1986 r. i te będą modernizowane.
Czechy zmodernizowały swoje T-72 w 2016 r.

Nie masz tu racji. Polska wersja T-72M i T-72MS nie były wersją rozwojową tylko eksportową czyli zubożoną T-72A. Aktualnie nie mają ani skutecznych armat, ani skutecznej amunicji - te zapewniają przebicie pancerza o grubości ok. 450 mm, podczas gdy NATO-wskie i rosyjskie powyżej 600 mm. W obecnym stanie nie tylko nie spełniają wymogów współczesnego pola walki, ale w wielu przypadkach nie nadają się do użycia. Podpisana przez MON umowa na remonty główne czołgów T-72 oraz ich niewielką modyfikację pozwoli jedynie przywrócić sprawności tych maszyn i w niewielkim stopniu usprawni ich funkcjonalność na polu walki. Nie podniesie jednak znacząco ich potencjału bojowego. Polskie T-72 uznawane są za najsłabsze ze wszystkich wersji T-72 użytkowanych obecnie w Europie i tak będzie nadal.

Czesi mimo modernizacji swoich T-72M4CZ kilka lat temu uznali już, że znowu potrzebna jest im modernizacja. Z tego powodu planują przeznaczyć 1,5 mld koron czeskich na modernizację środków łączności 30 czołgów. Uznali także, ze ich T-72M4CZ, które są znacznie nowocześniejsze od polskich T-72M1/2 zbliżają się do kresu swojej eksploatacji. Dlatego planują zamówić 40 nowych czołgów podstawowych.

6 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Czyli tak: 

Skoro Zukzuk użył określenia "pudrowanie g.na", znaczy, że czytuje Sputnik Polska.

Gdyby natomiast powiedział o "reanimacji trupa", wtedy - nie czytuje.

Ot - ciekawostka!

?

Skoro podważasz trafność mojego przypuszczenia, to wskaż inny artykuł w ostatnim czasie, który przypomniał akurat te słowa generała Buka. Modernizację polskich T-72 omawiano w co najmniej w kilku tytułach i kilkunastu artykułach, ale w żadnym nie spotkałem tego cytatu.

"O brutalnym pobiciu Piotra Krajewskiego dowiedzieliśmy się za sprawą wywiadu w "Super Expressie". Projektant został napadnięty przez 3 mężczyzn i trafił do szpitala z licznymi urazami. Teraz wychodzą na jaw nowe informacje w tej sprawie. (...) Teraz na jaw wychodzą nowe informacje w sprawie Krajewskiego, które mogą rzucić cień wątpliwości na przebieg zdarzeń. Według ustaleń Wyborczej.pl po przewiezieniu do szpitala projektant był pod wpływem alkoholu i narkotyków. (...) Wątpliwości wzbudza również doniesienie o napaści, które artysta miał złożyć bezpośrednio po wyjściu ze szpitala. Okazuje się, że Krajewski złożył zeznania na komisariacie, ale dopiero 2 miesiące po całym zdarzeniu.

Ukryta Zawartość

W mediach szeroko komentowano ten przypadek jako kolejny przejaw rosnącej agresji przeciwko LGBTQ. A tu niekoniecznie....

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Zyzol napisał:

Skoro podważasz trafność mojego przypuszczenia, to wskaż inny artykuł w ostatnim czasie, który przypomniał akurat te słowa generała Buka. Modernizację polskich T-72 omawiano w co najmniej w kilku tytułach i kilkunastu artykułach, ale w żadnym nie spotkałem tego cytatu.

Jest ich co najmniej kilka, wystarczy poszukać, nie trzeba nikogo prosić.

A co do modernizacji. Pisałem, że to w dużej części sposób na wsparcie dla firm grupy PGZ i co raz więcej na to wskazuje.

Tak na marginesie - samoloty dla ViP (czyli dla "Kuchciński Air") zakupione bez przetargu w ekspresowym tempie kosztowały 2,5 mld. zł. Modernizacja ponad trzystu czołgów ma kosztować 1,75 mld. zł i potrwa do 2025 roku. Wystarczy to sobie porównać. Ile będzie warty czołg poddany takiej modernizacji za 6 lat?

Jestem Europejczykiem.

8 minut temu, Jaro_747 napisał:

Jest ich co najmniej kilka, wystarczy poszukać, nie trzeba nikogo prosić.

Podaj namiar na inne źródło z tym konkretnym  cytatem, a nie blefuj.

1 minutę temu, Zyzol napisał:

Podaj namiar na inne źródło z tym konkretnym  cytatem, a nie blefuj.

Skocz mi dziadekwłodek vel Zyzol vel Amator2b, sierotko internetowa nie kumająca jak działa wyszukiwarka.

Widziałem to hasełko w tytułach wiadomości w onecie i tvn24.pl ale nie zaglądałem bo nie spodziewałem się niczego interesującego.

Przed chwilą chciałem znaleźć koszt tej modernizacji i google skierował mnie do artykułu w newsweek.pl.

I co? Pudrowanie gówna samo się znalazło, proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

25 minut wypowiedzi człowieka mającego parcie na szkło. Dla mnie to głupek. I żeby było jasne: jestem za wszelką tolerancją.
Marksistowska tolerancja to się nazywa,komuniści w identyczny sposób byli tolerancyjni jak Ty i twoi forumowi koledzy.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

34 minuty temu, Zyzol napisał:

To słabo. Wstukaj sobie nieskomplikowane "pudrowanie g.na czołgi" - i już masz kilka.

Ale, bo chciałbym abyś wiedział, że szczerze podziwiam Twoją wiedzę w przedmiocie "czołgownictwo stosowane" i "czołgi w domu i w zagrodzie" - naprawdę. 

Jedyne, co mnie ubawiło to to, że wyobraziłem sobie, iż użyłem jakiegoś sformułowania, które wczoraj, lub tydzień temu również zastosował jakiś idiota Sakiewicz, Semka (znany szerzej jako Jabba the Hutt), lub któraś z sióstr Karnowskich.

Też byś mnie podejrzewał o upajanie się lekturami tych przykuków? Czy może nawet o prenumerowanie??

6 minut temu, Jaro_747 napisał:

Skocz mi dziadekwłodek vel Zyzol vel Amator2b, sierotko internetowa nie kumająca jak działa wyszukiwarka.

Widziałem to hasełko w tytułach wiadomości w onecie i tvn24.pl ale nie zaglądałem bo nie spodziewałem się niczego interesującego.

Przed chwilą chciałem znaleźć koszt tej modernizacji i google skierował mnie do artykułu w newsweek.pl.

I co? Pudrowanie gówna samo się znalazło, proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Teraz nie jest blef, tylko typowe twoje chamstwo. Bez, którego też mogłeś udowodnić mi, że mylę się.

A trudzić się,  aż tak nie musiałeś od 20 lipca w wątku "Armia Polska,... czy jest?" są dwa moje posty w każdym jest koszt tej modernizacji. I jako pierwszy się do nich odniosłeś.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Zyzol napisał:

Teraz nie jest blef, tylko typowe twoje chamstwo. Bez, którego też mogłeś udowodnić mi, że mylę się.

A trudzić się,  aż tak nie musiałeś od 20 lipca w wątku "Armia Polska,... czy jest?" są dwa moje posty w każdym jest koszt tej modernizacji. I jako pierwszy się do nich odniosłeś.

Taaa...

Nie mam ochoty niczego ci udowadniać bo i po co.

Jest jakiś obowiązek pamiętania tego typu informacji???

Poza tym - pomylę się o sto złotych albo zaokrąglę i zaraz jakiś PiSiok wyskoczy z awanturą i będzie mnie szarpał za nogawki przez dwa miesiące albo i dłużej że kłamię albo że się nie znam. Mamy tu takich "artystów".

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

11 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

To słabo. Wstukaj sobie nieskomplikowane "pudrowanie g.na czołgi" - i już masz kilka.

"Newsweeka" google nie wyrzuciła mi. Może Rosjanie ją shakowali, jak systemy wyborcze we wszystkich 50 stanach USA. ?

W "Polsce Zbrojnej" takiego zwrotu nie uświadczysz. Jeśli wiesz o co chodzi.

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Taaa...

A jest jakiś obowiązek pamiętania tego typu informacji???

Poza tym - pomylę się o sto złotych albo zaokrąglę i zaraz jakiś PiSiok wyskoczy z awanturą i będzie mnie szarpał za nogawki przez dwa miesiące albo i dłużej że kłamię albo że się nie znam. Mamy tu takich "artystów".

I znowu ta słoma z butów..

Nie ma. Tak samo jak nie ma obowiązku czytać samych tytułów w "Newsweeku". ?

5 minut temu, Zyzol napisał:

Może Rosjanie ją shakowali, jak systemy wyborcze we wszystkich 50 stanach USA.

A skąd takie rewelacje wyssałeś?

@Moontan jakiś fetysz masz, proktologiem gawędziarzem jesteś... 

Edytowane przez hi_aro
28 minut temu, Moontan napisał:

Wujek gooooooooooooooooooooogle i magister Jarooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.........moja wnuczka jest bardziej rezolutna...................

Zobaczysz, że przez Ciebie Jaro_747 dołoży mi do CV Twój nick! ?

4 minuty temu, hi_aro napisał:

A skąd takie rewelacje wyssałeś?

Przecież wiadomo, że z Googla: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zyzol
Gość

(Konto usunięte)

Litosci    ........o czym tu dyskutowac....  wszystkim steruje jak nie byla KGB to CIA wasze dywagacje maja taki wplyw jak puszczenie baka na zmiane kieruku wiatru czy klimatu....

Edytowane przez Moontan
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.