Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana charakteru brzmienia, inny wzmacniacz do Tannoy.

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro Vincent ma przyjechać.

Dziś przytargałem ciężkiego Baltlaba do domu.

Możliwe, że będę też odsłuchiwał lampę tri trv-35se.

Potem się zobaczy.

Śluchałem dziś podstawkowych Diapason za 30 k z przetwornikiem La Voce , Pre ampem lampowym, reszty toru już nie pamiętam ale scena była na prawdę świetna. Pomieszczenie z 50 m2 i wysokie też nie mało. Kubatura bardzo duża, a te podstawki zaskoczyły swoim basem na prawdę.

Słuchałem również podstawek Diapason, za 10 k , były bardzo malutkie ,a basu jednak również miały sporo.

Jak przylazłem do domu i odpaliłem sprzęt, to teraz czuć, że czegoś cały czas brakuje. Takiego nasycenia przyjemnego na ucha, blasku itd. Dźwięk jest bardziej suchy.

Potem się zobaczy.

Śluchałem dziś podstawkowych Diapason za 30 k z przetwornikiem La Voce , Pre ampem lampowym, reszty toru już nie pamiętam ale scena była na prawdę świetna. Pomieszczenie z 50 m2 i wysokie też nie mało. Kubatura bardzo duża, a te podstawki zaskoczyły swoim basem na prawdę.

Słuchałem również podstawek Diapason, za 10 k , były bardzo malutkie ,a basu jednak również miały sporo.

Jak przylazłem do domu i odpaliłem sprzęt, to teraz czuć, że czegoś cały czas brakuje. Takiego nasycenia przyjemnego na ucha, blasku itd. Dźwięk jest bardziej suchy.

Czekamy czekamy na opis wrazen!

A jak piszesz o tym nasyceniu to jest cos takiego co wyraznie zauwazylem jak zamioenilem Marantza na MF.

Gość numik

(Konto usunięte)

Miales okazje jakiegos MF odsluchac?

tak, ale wysoką półkę - m6si - szczena opada, jedyna recenzja : "wszystko jest tak...jak powinno być", słuchane z kef r-700

tak, ale wysoką półkę - m6si - szczena opada, jedyna recenzja : "wszystko jest tak...jak powinno być", słuchane z kef r-700

A to wiem - pisales juz - ja myslalem ze Tannoye z MF :)

Na poczatku grudnia mam nadzieje bede sluchac M5 i mam takze nadzieje, ze okaze sie on czarnym koniem :D

Jeśli kogoś interesuje, to dopiero lampa zrobiła na mnie wrażenie. Dziś słuchałem jej dość krótko, niecała godzinę, więc pewnie ledwo się rozgrzała ale pod każdym względem była lepsza od reszty wzmacniaczy. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jej cena to 9 tys, inne wzmacniacza są tańsze. Prawdopodobnie ją wezmę. Chodzi o Tri Trv 35se.

Też ostatnio zerkam w kierunku lamp. Nie jestem jeszcze w tym temacie osłuchany. Ostatnio miałem okazje chwile posłuchać Fezz Audio Silver Luna. Niestety nie na swoich kolumnach.

O którym baltlabie mowa???

Rozmawiałem jakiś czas temu z pewnym człowiekiem który użytkował endo 2,bardzo chwalił sobie ten wzmak.W jego odsłuchu i ocenie endo2 bije na głowę hegla h300.Nie pamiętam reszty zestawienia ale z jego wypowiedzi można wywnioskować że to model wart uwagi.

Spróbuj koniecznie Caiyn 55 - świetny wzmacniacz ( i tańszy bo 5,5 tys ) ! Z Xavianami grał fenomenalnie!

Dzięki za podpowiedź.

O którym baltlabie mowa???

Rozmawiałem jakiś czas temu z pewnym człowiekiem który użytkował endo 2,bardzo chwalił sobie ten wzmak.W jego odsłuchu i ocenie endo2 bije na głowę hegla h300.Nie pamiętam reszty zestawienia ale z jego wypowiedzi można wywnioskować że to model wart uwagi.

Epoca 2. Domyślam się, że Endo może być bardzo ciekawym sprzętem ale to też koszt powyżej 10 tys.

Tri jest najlepszym wzmacniaczem, jaki miałem w domu. Tannoye przy nim pokazały dużo dużo więcej niż z innymi wzmacniaczami, jakie miałem na odsłuchu.

Separacja instrumentów przy ich większej ilości i udziale w jakimś momencie , nie ginie. Przestrzenność jest niesamowita. Wokale jeszcze bardziej skoncentrowane w swoich miejscach, Na płycie Leonarda Cohena, jego głos jest tak chropowaty, że aż realny. Gitary basowe również. Bas jest bardzo konturowy ale nie kosztem przyjemności ze słuchania, wręcz przeciwnie. Czuć ogólnie moc wzmacniacz.

Potencjometr na godzinie ósmej daje już głośną muzykę, na godzinie dziewiątej jest już bardzo głośno. Do godziny 12 stej raczej bym nie doszedł.

• 5 miesięcy później...

Słuchał ktos może Tannoyi na wzmakach Rega?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 6 miesięcy później...

Pytanie do insaimz :)

Jak z dynamiką i barwą instrumentów? W porównaniu do byłego Marantza?

Z dynamika na plus i to znaczny. Duzo wiekszy niz roznica w cenie by wskazywala. Wzmacniacz brzmi naturalnie, barwnie, neutralnie. Mam go rok i nie czuje potrzeby wymiany.

Nie ma jakigos ocieplenia , czy stereotypowego brzmienia lampowego.

Tri jest najlepszym wzmacniaczem, jaki miałem w domu. Tannoye przy nim pokazały dużo dużo więcej niż z innymi wzmacniaczami, jakie miałem na odsłuchu.

Separacja instrumentów przy ich większej ilości i udziale w jakimś momencie , nie ginie. Przestrzenność jest niesamowita. Wokale jeszcze bardziej skoncentrowane w swoich miejscach, Na płycie Leonarda Cohena, jego głos jest tak chropowaty, że aż realny. Gitary basowe również. Bas jest bardzo konturowy ale nie kosztem przyjemności ze słuchania, wręcz przeciwnie. Czuć ogólnie moc wzmacniacz.

Potencjometr na godzinie ósmej daje już głośną muzykę, na godzinie dziewiątej jest już bardzo głośno. Do godziny 12 stej raczej bym nie doszedł.

Rozumiem, że wszystko na plus, jak słuchałem caina i octave to efekt był wybitny jeżeli chodzi o scene, dynamike i poprawne granie złych realizacji. Powiedz jak z tym basem i jego konturowością w porównaniu do tranzystorów?

Ja słuchałem na różnych kolumnach i różnych warunkach. Ciężko mi ocenić.

obiektywnie o audio

Rozumiem, że wszystko na plus, jak słuchałem caina i octave to efekt był wybitny jeżeli chodzi o scene, dynamike i poprawne granie złych realizacji. Powiedz jak z tym basem i jego konturowością w porównaniu do tranzystorów?

Ja słuchałem na różnych kolumnach i różnych warunkach. Ciężko mi ocenić.

Nie mam pomyslu , jak napisac/zobrazować o ile bardziej bas byl konturowy na tej lampie w porownaniu z Vincentem, Marantzem , czy Baltlabem. Generalnie bylo na plus tak jak w innej czesci pasma, sceny, przestrzennosci.

Moim zdaniem i zapewne tej bardziej doswiadczonej czesci uzytkownikow bazujacych na wlasnych odsluchach, jesli mamy do wydania te 10 tys zl, to duxo wiecej otrzymamy ze wzmacniacza lampowego.

Do tego dochodzi mlzliwosc wymiany lamp na lepsze, koszt kilka stow, a przeskok jakosciowy jakby wymieniono wzmak na kilka tys zl drozszy.

Co do poprawy brzmienia zlych realizacji to, ogolnie dobre lampy sa bardziej muzykalne niz tranzystory ( poruszamy sie w kwocoe do 10 tys) ale to sie tyczy zarowno zlych , jak i dobrych realizacji.

Jezeli rozmyslasx nad lampa , bo aspekty o ktorych wspomniales wypadly lepiej niz w tranzystorze, a zastanawiasz sie nad basem, to miej na uwadze , ze bas to tylko jeden z wielu elementow układanki, ktore skladaja sie na ogolne brzmienie urzadzenia. Gdyby nawet bas byl na tym samym poziomie co w transie to i tak inne skladowe brzmienia przemawiaja za lampowcem.

Na dobrej lampie nie ma stereotypowego, ciagnacego basu, takze spokojnie. U mnie bylo lepiej niz na Vincencie 150 w 8 ohm.

Nie mam pomyslu , jak napisac/zobrazować o ile bardziej bas byl konturowy na tej lampie w porownaniu z Vincentem, Marantzem , czy Baltlabem. Generalnie bylo na plus tak jak w innej czesci pasma, sceny, przestrzennosci.

Moim zdaniem i zapewne tej bardziej doswiadczonej czesci uzytkownikow bazujacych na wlasnych odsluchach, jesli mamy do wydania te 10 tys zl, to duxo wiecej otrzymamy ze wzmacniacza lampowego.

Do tego dochodzi mlzliwosc wymiany lamp na lepsze, koszt kilka stow, a przeskok jakosciowy jakby wymieniono wzmak na kilka tys zl drozszy.

Co do poprawy brzmienia zlych realizacji to, ogolnie dobre lampy sa bardziej muzykalne niz tranzystory ( poruszamy sie w kwocoe do 10 tys) ale to sie tyczy zarowno zlych , jak i dobrych realizacji.

Jezeli rozmyslasx nad lampa , bo aspekty o ktorych wspomniales wypadly lepiej niz w tranzystorze, a zastanawiasz sie nad basem, to miej na uwadze , ze bas to tylko jeden z wielu elementow układanki, ktore skladaja sie na ogolne brzmienie urzadzenia. Gdyby nawet bas byl na tym samym poziomie co w transie to i tak inne skladowe brzmienia przemawiaja za lampowcem.

Na dobrej lampie nie ma stereotypowego, ciagnacego basu, takze spokojnie. U mnie bylo lepiej niz na Vincencie 150 w 8 ohm.

Doskonale sobie zdaję sprawe, że bas to tylko jedna składowa. Natomiast, jest to jedyna rzecz którą ciężko mi wychwycić z powodu różnic w akustyce i kolumnach. Dlatego zagaduje. Wszystko inne BARDZO mi się podobało. Rozciągnięcie w paśmie, wybrzmienia itd itd itd.

Słuchałem A88 caina z canto grandami i generalnie dzwięk super. Jeżeli ktoś słucha dużo wokali i akustyki to nie ma bata na ten zestaw w tej kasie. Słychać, że to jest strojone pod granie ze sobą :)

Jak kolega z tego forum odpalił octave i dynaudio S25 to prawie z sofy spadłem, bajer.

Słuchałeś jakiego tranzystora w klasie A w podobnej kasie?

obiektywnie o audio

Jeśli kogoś interesuje, to dopiero lampa zrobiła na mnie wrażenie. Dziś słuchałem jej dość krótko, niecała godzinę, więc pewnie ledwo się rozgrzała ale pod każdym względem była lepsza od reszty wzmacniaczy. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jej cena to 9 tys, inne wzmacniacza są tańsze. Prawdopodobnie ją wezmę. Chodzi o Tri Trv 35se.

Podobno cayin produkuje dla nich OEM a oni tylko brandują sobie.

obiektywnie o audio

Podobno cayin produkuje dla nich OEM a oni tylko brandują sobie.

Z tego co ja wiem to chinska fabryka produkuje czesci obudowy dla Tri i wzmacniacze Cayin. Cayin to marka tej fabryki o innej nazwie.

To co Ty piszesz , dystrybutor Cayina rozpowszechnia na forum.

Z tego co ja wiem to chinska fabryka produkuje czesci obudowy dla Tri i wzmacniacze Cayin. Cayin to marka tej fabryki o innej nazwie.

To co Ty piszesz , dystrybutor Cayina rozpowszechnia na forum.

Może być :)

A próbowałeś amplifona może? Ten całkowicie w PL składany?

obiektywnie o audio

Może być :)

A próbowałeś amplifona może? Ten całkowicie w PL składany?

Nie mialem niestety okazji. Gdybym wymienial wzmak na drozszy i lepszy to pewnie wezme go pod uwage.

Nie mialem niestety okazji. Gdybym wymienial wzmak na drozszy i lepszy to pewnie wezme go pod uwage.

Na allegro są za 4 koła. Takie nowe Tri to 9. Endo 2 kosztuje też 9 koła, pewnie lepszy dzwięk niż epoca.

obiektywnie o audio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.