Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt M2

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem ciekaw porównania go z F5.

Czy ktoś, kto już złożył M2 może go porównać do F5?

Jak skończę u mnie będzie można porównać, mam na ukończeniu F5 i M2 na takiej samej klasie elementów - ale kiedy to będzie nie wiem - czas mnie ogranicza

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Zen 4 bardziej ciepły i ciemniejszy dźwięk. Do jasnych kolumn bardzo dobry.

M2 bardziej szczegółowy, bardzo dobry ale nie wywalony na przód wokal. Sporo, sporo lepszy bas !

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

F5 mam w pudełku tj same polutowane płytki. Nie podobał jakoś mi się. F3 dla mnie wybitny tylko kolumny przydałyby się odpowiednie. W F3 ważny jest ten punkt pracy jfeta, źle dobrany skutkował dźwiękiem stłumionym, butelkowym.

Jak sie ma F2 do ZEN V4 ? bo tego drugiego mam a zanim zbuduję F2 to trochę pewnie minie.

F2 ma tylko 5 wat jak masz kolumny mega skuteczne to spoko :)))

Edytowane przez pdyn

400VA 23,81V na wszystkich

a bez obciążenia?

a trafo jakie napięcia ma?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

a jakie masz różnice, między napięciami w stanie jałowym i w stanie obciążenia?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Witam

Panowie buduje zasilacz i mam pytanie. Chce wykorzystać kondensatory Murfdorfa (użytkownik @dodo je polecał w innym wątku w przypadku dzieł N.Passa).

Mam do wykorzystania:

Mundorf M-Lytic AG MLGO 22000 uF 25V

Mundorf M-Lytic AG MLGO 47000 uF 25V

Czy zasilacz musi być wg koncepcji z filtrem RC czy można pójść swoją drogą i na połówkę zasilania wykorzystać 47mF + 22mF?

Pozdrawiam

Koncepcja 47mF - 0.5R - 22mF będzie optymalnym rozwiązaniem.

Tak jak można było przeczytać ja początkowo zastosowałem 22mF - 0.1R - 22mF i pisałem o brumieniu typowym jak od zasilacza, oczywiście trzymając się ostrych kryteriów oceny (ma być cisza).

Potem zamiast 0.1R dałem 0.47R i w zasadzie było nieźle. Na poziomie Audiolaba.

Jednak dałem się ponieść i dążąc do ideału wstawiłem 47mF - 0.47R - 47mF i teraz faktycznie trudno coś dosłyszeć.

Przy okazji dodam, że ów wzmacniacz w ogóle nie ma szumów. Przy Alphach jak ucho do głośnika przykładałem, to jakieś mały "wodospadzik" był, a tu nic.

Kontynuując.

Musisz jeszcze przeliczyć, czy aby nie przekroczone zostanie napięcie pracy kondensatora.

Przy transformatorze 18AC, przy standardowym mostku, w stanie jałowym czyli w pierwszej minucie pracy będziesz miał 24V, potem przy obciążeniu zejdzie do 22V czyli OK.

Trzeba jeszcze założyć, że w sieci może być więcej niż te 230V. Nie wiem ile zakłady energetyczne dopuszczają odchyłki, ale jeśli 240V to też będzie OK.

Napięcie pracy 25V nie będzie przekroczone, będzie wiec OK.

Dziękuje @sybic

Czy poleciłbyś dopłacenie do koncepcji 47mF - 0.47R - 47mF (zamiast 47mF - 0.5R - 22mF)?

Zastanawia mnie dla jakiego napięcia sieci producenci transformatorów podają napięcia strony wtórnej - 230V AC czy 240V AC

- skieruje to pytanie do producenta transformatorów (toroidy.pl).

Pozdrawiam

Damian

Edytowane przez DelphiX

Wszystko zależy od tego ile trzeba dopłacić :)

Ale też i od tego jakie mamy oczekiwania co do tego nieszczęsnego brumu.

Jeśli masz okazje w dobrej cenie kupić 47mF - 0.5R - 22mF to raczej tą opcje wybierz, a brumem się nie przejmuj, bo sądzę, że przy tej opcji takowego nie będzie.

Jeśli plany zakupowe są w opcji zerowej, to znaczy nic nie masz jeszcze na oku to celuj w opcje 47mF - 0.47R - 47mF.

Lepiej mieć takie same kondy. Optycznie lepiej to wygląda :)

Co to toroidy do napięcia raczej muszą sie odnosić do 230V, bo takowe jest u nas obowiązujące.

U mnie jest 230V.

Zamówiłem trafo 18V.

W stanie jałowym jest 18.3V, zaś pod obciążeniem jest 18V

Edytowane przez sybic

Koncepcja 47mF - 0.5R - 22mF będzie optymalnym rozwiązaniem.

47mF odnosi się do 1 konda, a nie do całej sekcji filtra?

Czyli o ile dobrze rozumiem w filtrze jest 4 x 47mF + 4 x 22mF?

Czyli o ile dobrze rozumiem w filtrze jest 4 x 47mF + 4 x 22mF?

Dokładnie tak,

w sumie 4 zasilacze : mostek - 47mF - R - 22mF - 1..2 uF MKT/MKP

Czy kupował ktoś fety u tego sprzedawcy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki

Ukryta Zawartość

Czy kupował ktoś fety u tego sprzedawcy ?

Ukryta Zawartość

coś kojarzę...

Pytałem go, czy ma pary z idss 7.5 - 8 mA

nic nie odpisał....

Mogę odstąpić 2 pary FET 7.61/7.65 mA i 7.81/7.77 mA zakupione od jims_audio z ebaya, który jest solidnym sprzedawcą.

Chciałem sobie zachować do F5, ale chyba sobie odpuszczę… M2 mnie satysfakcjonuje :)

no i szkoda mi dziobać radiatory w fajnej i dość drogiej obudowie.

Są lutowane, ale nóżki nie skracane. Pracowały w M2, ale potem zamieniłem na pary które dostałem od @dodo by zobaczyć ewentualne różnice w dźwięku.

Nic nie zauważyłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sybic

Czy obwód wejściowy M2 może posłużyć za układ do parowania jfet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, potrzebuję 4 trafka (ew 2 szt).

Ma ktoś na sprzedaż, lub jeszcze ktoś by potrzebował?

Koszt trafek nie duży bo w okolicach 6,62$ ale przesyłka 61,10$.

Panowie, potrzebuję 4 trafka (ew 2 szt).

Ma ktoś na sprzedaż, lub jeszcze ktoś by potrzebował?

Koszt trafek nie duży bo w okolicach 6,62$ ale przesyłka 61,10$.

Może zrobić listę na trafka ? ...sam wezmę 2 szt.

Czy obwód wejściowy M2 może posłużyć za układ do parowania jfet

Ukryta Zawartość

Raczej nie bo Ugs w tym układzie nie jest równe zero.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi