Skocz do zawartości
IGNORED

High-end streamer for Tidal

barni

Rekomendowane odpowiedzi

na naim'ie też świetnie działa. Appka naim ma zaimplementowanego tidal'a i choć właściwa appka tidal jest nieco lepsza to ta naimowska w praktyce daje się lubić. Jakość zależy od wersji samego materiału. Bo skąd praktycznie mamy wiedzieć, którego master użyto w serwisie do streamu?

Ogólnie z tego, co porównywałem nie ma znaczącej różnicy między cd a tidal. Tyle że nie mam ochoty porównywać specjalnie bo raczej słucham muzyki.

Zatem pewnie NDS z max zasilaniem i aktulnym softem powinien wymiatać :) I wątpię aby był jakiś czysty odtwarzacz do tidal.

????

Słuchałem Tidala w zestawie Octave i Oppo 105, jednak lepiej było z dobrze nagranych płyt CD (SHMCD), a najlepiej z plików Flac zgranych z dobrych CD (j.w.) W tym systemie napęd to najsłabsze ogniwo jednak przy dobrych płytach i tak Tidal wypada gorzej. Oczywiście w tym systemie to subtelności, a nie rażące różnice.

Czyli dokladnie tak, jak ja to odebralem. Polecam zgrywanie do wav , zamiast flac i rozmagensowanie plyty chocby ustrojstwem Acoustic Revive przed wlozeniem cd do napedu kompa. W dyskusje teoretyczne nie bede sie wdawal, ale kilka lat obcuje z plikami i to sa wybory po wielokrotnych porownaniach. Roznice nie sa moze ogromne, ale odbieralem lepiej dzwiek tak przygotowany.

Konto w trakcie usuwania

Jak można porównywać inne wydania płyt Tidal vs CD przecież to jakiś absurd. Ja porównywałem zgrane pliki z tego samego wydania vs Tidal i nie słyszę różnicy.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Bardzo fajne sptreamery z natywną obsługa Tidala ma w swojej ofercie Naim.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

Sugeruję uzbroić się w cierpliwość i poczekać jakieś dwa tygodnie na dostawę Auraliców Aries Mini - z tego co można było usłyszeć w Monachium i na AVS ten niepozorny maluch może nieźle namieszać na rynku

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Szału z jakością na wyjściu tego Auralica nie będzie. To raczej urządzenie do budżetowych systemów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie znam DACa, który nie byłby wrażliwy na jakość sygnału USB.

Może cena nie hi-end ale to i dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Rzadko zapuszczam się na to forum bo nie mam zbytnio czasu. Wyjątek stanowi czas, kiedy chciałbym coś pozmieniać w systemie (tak raz na rok, na święta). U mnie Tidal leci z Apple TV do DACa Ayon Sigma (właśnie mam go do testów bo szukam jakiegoś DACa i transportu) przewodem optycznym. Odczuwam ogromną wygodę w sterowaniu, przeglądaniu zasobów dyskowych, odtwarzaniu gęstych plików. Mam SM6 ale z uwagi na beznadziejne sterowanie dedykowaną aplikacją przy pomocy iPhona i tabletu przestałem używać. Lepiej działa Apple TV.

Jestem na etapie wyboru transportu i zastanawiam się co byście doradzili?

Reszta zestawu:

Accuphase E-460, Dynaudio Contour 5.4, interkonekt Siltech Anniversary Classic 770i XLR i sieciówki, CA751bd do płyt CD/SACD.

Jak porównywałem dźwięk z Tidala i z płyty SACD to z sieci grało dużo lepiej. Wiadomo do bani mam CA751bd.

Wydaje mi się, że ten Auralic Aries mini to może być faja sprawa..... Wygoda, dobra muzyka i relaks - to się dla mnie liczy.

Pozdrawiam wszystkich....również zagorzałych malkontentów :)

To nie wykorzystujesz w pełni możliwości TIDAL HIFI.

Wysyłasz na Apple TV 320 kbit/s (applowskie ALAC), a jest do wyciągnięcia z TIDAL bitrate 1441 kbps (FLAC).

Szkoda tego nie wykorzystać. Tym bardziej, że sprzęt zacny!

To nie wykorzystujesz w pełni możliwości TIDAL HIFI.

Wysyłasz na Apple TV 320 kbit/s (applowskie ALAC), a jest do wyciągnięcia z TIDAL bitrate 1441 kbps (FLAC).

Szkoda tego nie wykorzystać. Tym bardziej, że sprzęt zacny!

ALAC oznacza Apple Loosless Audio Codec. ALAC to dwa kanały, 44.1 KHz. AirPlay, którego używa AppleTV i np. iPhone to bezstratny sposób przsyłania muzyki. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Witam,

z tym Tidalem nie jest aż tak prosto :)

Jako developer mam dostęp do Api Tidala pomijając , że ktoś zrobił to na kolanie i 90% firm co używają tidala troszkę się pogubili w ich api.

W skrócie działa to tak, wysyłasz zapytanie do api Tidal o jakiś tam utwór muzyczny, zwrotnie dostajesz url z stremem i tu najfajniejsze 90% producentów juz gra z niego ale to nie jest fajne niestety podczas przesyłu zdarza się, że cos poszło nie tak i są zakłócenie przerwy etc i to widzę problem tidala.

My rozwiązaliśmy to inaczej po otrzymaniu url ściąga utwór na ssd i dopiero go odtwarza ,z tego co mi wiadomo robią to tylko 3 firmy .

My rozwiązaliśmy to inaczej po otrzymaniu url ściąga utwór na ssd i dopiero go odtwarza ,z tego co mi wiadomo robią to tylko 3 firmy .

Tylko wtedy trzeba dłużej czekać, aż zacznie grać. Chyba, że potrafi grać od razu, a ściąga w tle.

Tylko wtedy trzeba dłużej czekać, aż zacznie grać. Chyba, że potrafi grać od razu, a ściąga w tle.

to tak nie działa :) on nic nie ściąga, jest bardzo mały bufor

to jak byś słuchał radia internetowego

Tak chodzi o polaczenie sieciowe w streamerze / audio pc do nas, mam taka zrobioną u siebie :) tylko ze switch po stronie nasa to inny model bo 5 portow to zamalo dla mnie bylo

jesli chodzi o polaczenie z dacem to juz inna sprawa, akurat toslink nie jest tu najlepszym wyborem

Dzięki.

Czyli jak rozumiem jakiś strat sygnału po drodze do DACa nie ma, po kablu optycznym?

I jeśli dobrze rozumiem kolegę "xsnailx" to separacja od sieci i NASa światłowodem jest?

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Jak dodajesz cały album to pierwszy utwór ściąga i go odtwarza , a pozostałe są pobierane w tle.

robią to tylko 3 firmy

Jeśli to nie tajemnica, to które ?

Aurender ,Amare,Bryston

Nie zauważyłem aby coś rwało na moim odtwarzaczu. Jest stabilnie.

...a i u mnie również bardzo stabilnie na "śmieciowych" Squeezeboxach śmiga.

Jako developer mam dostęp do Api Tidala pomijając , że ktoś zrobił to na kolanie i 90% firm co używają tidala troszkę się pogubili w ich api.

W skrócie działa to tak, wysyłasz zapytanie do api Tidal o jakiś tam utwór muzyczny, zwrotnie dostajesz url z stremem i tu najfajniejsze 90% producentów juz gra z niego ale to nie jest fajne niestety podczas przesyłu zdarza się, że cos poszło nie tak i są zakłócenie przerwy etc i to widzę problem tidala.

to są w większości problemy "sieciowo-internetowe", związane z wydajnością, przepustowością, ruchem, negocjowaniem i obciążeniem w twoim punkcie dostępowym, jeżeli już to chcesz w tak łopatologiczny sposób tłumaczyć... nie widzę tutaj problemu z API, ale nie jestem developerem, także mogę sie mylić ;-)

Daphile dośc mocno ostatnio się zmienia. Jest już opcja odtwarzania z pamięci RAM. Myślę, że za niedługo też ta opcja będzie w Daphile a może już jest ;)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

nie chodzi o samo zrywanie tylko zakłócenia i błędy które mogą się pojawić.

okej - spoko, czekam jak dalej rozwinie się wątek, na razie z mojej strony EOT - ciemność widzę... ;-)

Gość

(Konto usunięte)

Witam,

z tym Tidalem nie jest aż tak prosto :)

I to jest bardzo dobre rozwiązanie...podobnie odtwarzam pliki z dysku sieciowego...po transkodowaniu serwer zapisuje je na dysku i dopiero przesyła do odtwarzacza...

Panowie źle mnie zrozumieliście, nie chodzi o samo zrywanie tylko zakłócenia i błędy które mogą się pojawić.

+1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.