Skocz do zawartości
IGNORED

Powrót do tranzystora.

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

I tak i nie. Ludzie mają co mają, tak słuchają i sądzą, że jest super. Nie mają świadomości, że może i nawet powinno być inaczej, znacznie lepiej. Mało kto ma realne porównanie. Pamietam jak wjechały do mnie moje Utopie. Jak zagrały to byłem zachwycony. W ogóle nie byłem wtedy świadom, że grają na 40% swoich możliwości głównie przez problemy akustyczne których też nie byłem wtedy świadom. W sumie życie w nieświadomości ma swoje zalety i jest tańsze... :-)

Dlatego warto koniecznie posluchac dobrego zestawu i miec punkt odniesienia. Zebyvwiedziec , czego w naszym zestawie i akustyce brakuje w domu.

Dlatego warto koniecznie posluchac dobrego zestawu i miec punkt odniesienia. Zebyvwiedziec , czego w naszym zestawie i akustyce brakuje w domu.

Uważam tak jak ty, ale to nie jest takie oczywiste, że mamy rację tzn obiektywnie na pewno ją mamy, ale natura ludzka jest jaka jest. Niektórzy wolą żyć w świecie swoich wyobrażeń i wcale nie chcą tego konfrontować z rzeczywistością, bo nie chcą się przekonać, że byli w błędzie.

Ja po lampie w klasie A wróciłem do hybrydy.

Tam w twoim Unison Research Unico jest lampa robiąca za bufor jak w jolida czy jest to stopień wejściowy?

Tu skłaniam się jednak w kierunku lampowego Pre z końcówką mocy w klasie A. To chyba jest optymalne rozwiązanie.

Bardzo rozsądne rozwiązanie. Miałem tak z pliniusem i byłem bardzo zadowolony

U mnie kolejnosc byla taka: Yamaha AX 396, CA A500, Auiolab A 8000, Dynavox VR 70 (EL34), Amplifon WT30 III, Cyrus 8vs, Denon PMA 2010, a obecnie Unison Research Simply Italy czy wroce do tranzystora trudno powiedziec - na chwile obecna nie! Niemniej, sklaniam sie ku zlozeniu dwoch zestawow, jeden opraty na lampie, drugi zestaw tranzystorowy lub oparty na kolunach aktywnych.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tam w twoim Unison Research Unico jest lampa robiąca za bufor jak w jolida czy jest to stopień wejściowy?

Mateuszek nie mam pojęcia. Nie znam się na tym.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Unison Research Unico

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 4 tygodnie później...

Bo gdybym był z niej w pełni zadowolony to bym jej nie sprzedawał.

A tak na serio, to już pisałem wyżej, problemy z basem, niska moc co zawęża możliwość wyboru kolumn, wymuszony czas rozgrzewania i cytat mojej żony:

"Muszę te wszystkie żarówki włączyć, tu uważać, tu nie dotykać, żeby sobie Quennów w kuchni posłuchać? A wycierać to sam to sobie będziesz bo strach do tego podejść, ale z daleka jest fajny :D"

+ "Wójku a co Ci się tu tak świeci" i paluszek przez kratę na KT88 + zabawa balonem dzieci który eksplodował nad lampkami w momencie bliskiego kontaktu :). To się nazywa życie i jak myślisz że sobie stworzysz ołtarzyk to musisz zostać mnichem heheh

tak sobie czytam i czytam nie wypowiadam się bo nie miałem lampy , ale ten argument -ty były najlepsze :) bravo ty !!!

Też ciupałem na baltlabie epoca 1v.3, ubzdurałem sobie że lampa będzie lepsza no i poszło na SET-a 6W w klasie A. Prędko się z tego wyleczyłem. Gdy już znalazłem tranzystor który mi zagrał jak powinien (notabene znowu polski) to przyszła fascynacja przetwornikami i CD z lampowymi stopniami (nie buforami), też poszło wszystko w cholerę, dobrze zrobiony krzem zawsze mi grał lepiej od dobrze zrobionej lampy na wyjściu, doszedłem do wniosku że nie ma co kombinować tylko po prostu iść za tym co się podoba.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

dla mnie jedynym tranzystorem w cenie ok 10k który przebija lampę w podobnej cenie jest sugden ale to klasa A więc takie coś pomiędzy

bolączką tranzystorów jest ogólnie mowiąc (choć na pewno są wyjatki) jest suchość (sterylność i jazgotliwość), płaski dźwięk, mało nasycenia, barwy, węższa i płytsza stereofonia, skala i wolumen wokali i zupełnie inne budowanie sopranów (holografia) - to spore ugolnienie ale lampy w cenie tranzystora w 4 na 5 przypadkach będą w tych aspektach lepsze

a już na pewno od hegla h80 od którego zagra lepiej lampka za 3 koła :)

lampowce stosują taką sztuczkę względem tranzystorów że mają wysokie zniekształcenia harmoniczne - ta niedoskonałość wbrew pozorom jest odbierana przez ludzkie ucho jako zaleta

Subiektywnie to marantz 6005 zagrał ciekawiej niż yaquin za 3500zł, szkoda, że nie pamietam modelu bo było to jakiś czas temu

Dlaczego nie czuje tych lamp? Dla mnie to lampy są zamulone i wolne, ale nie powiem, że repertuar taki jak Pink Floyd to BARDZO ciekawa opcja.

obiektywnie o audio

Dla mnie to lampy są zamulone i wolne,

Aż tak bym nie generalizował. Faktem jest, że wiele sprzętów lampowych jest po prostu niskiej jakości. Ta technologia ma swoje wady i to dość poważne. Chyba nie jest łatwo je opanować skoro tak wiele sprzętów lampowych gra tak słabo i jeszcze bywają awaryjne. Ale są też dobrze grające sprzęty lampowe i nawet bardzo dynamiczne. Czyli wady technologii można opanować i można z lamp wyciągnąć dobre granie. Niemniej jednak osobiście należę do grupy sceptyków lamp i nie uważam, że lampy w systemie gdzieś muszą być. Jeśli już to nie za dużo i tylko w aplikacji dobrej jakości. Ale wcale być nie muszą.

Jestem podobnego zdania o czym po raz kolejny przekonałem się ostatnio kupując kolumny, które u poprzedniego właściciela grały z bardzo dobrą lampą kosztującą ok. 50k zł. Pojechałem na wyprobowanie z moim wielokrotnie tańszym A klasowym tranzystorem. Właściciel lampy był zdumiony, że ten tranzystor tak dobrze gra. Moim zdaniem nawet lepiej niż ta lampa napędzał te kolumny. Przy niezbyt głośnym słuchaniu był już bardzo przyjemny bas czego ta lampa nie potrafiła pokazać.

Ale są też dobrze grające sprzęty lampowe i nawet bardzo dynamiczne. Czyli wady technologii można opanować i można z lamp wyciągnąć dobre granie.

Możesz podać jakieś konkretne modele?W przyszłościowych zmianach pieca rozważam odsłuch dobrze grających lamp.Z lampami nie mam żadnego doświadczenia.Dużo się czyta zachwytów na temat magi grania itp i chociażby dla własnego zaspokojenia ciekawości należy spróbować.Chciałbym zmienić piec,zrobić duży postęp dźwiękowy który zostanie w moim systemie na dłużej.

Aż tak bym nie generalizował. Faktem jest, że wiele sprzętów lampowych jest po prostu niskiej jakości. Ta technologia ma swoje wady i to dość poważne. Chyba nie jest łatwo je opanować skoro tak wiele sprzętów lampowych gra tak słabo i jeszcze bywają awaryjne. Ale są też dobrze grające sprzęty lampowe i nawet bardzo dynamiczne. Czyli wady technologii można opanować i można z lamp wyciągnąć dobre granie. Niemniej jednak osobiście należę do grupy sceptyków lamp i nie uważam, że lampy w systemie gdzieś muszą być. Jeśli już to nie za dużo i tylko w aplikacji dobrej jakości. Ale wcale być nie muszą.

Zauwazyłem na tym forum taką tendencje, że jest kilka grup ludzi którzy przekonują do tego co mają i możliwe, że wszyscy mają rację gdyż jest to sport typowo subiektywny.

Mamy takich zawodników:

1. Tylko wzmacniacze lampowe

2. Tylko sprzęt vintage 30 letni

3. Tylko tranzystory

4. Tylko monitory studyjne

5. Gram na kablu i listwie zasilającej, zapomniałem jak sie słucha muzyki bo aktualnie zbieram na platynową podstawkę pod przewód głośnikowy.

Jak na razie do mnie te tranzystory najbardziej przemawiają, ciekawi mnie jeszcze temat monitorów (kolumn) aktywnych, są fakty i teoria która przemawia za tym, żeby przed zakupem pasywnych kolumn chociaż przez godzinke posłuchać jak to gra,

Kurcze...musisz posłuchać dobrej hybrydy w ciężkim repertuarze...np. mojej Joli...

Bardzo chętnie posłuchałbym jakiegoś wypasionego sprzętu u kogoś ze swoimi płytami :)

pozdrawiam :)

obiektywnie o audio

Możesz podać jakieś konkretne modele?W przyszłościowych zmianach pieca rozważam odsłuch dobrze grających lamp.Z lampami nie mam żadnego doświadczenia.Dużo się czyta zachwytów na temat magi grania itp i chociażby dla własnego zaspokojenia ciekawości należy spróbować.Chciałbym zmienić piec,zrobić duży postęp dźwiękowy który zostanie w moim systemie na dłużej.

To co słuchałem i było dobre, to było też drogie. Trudno będzie zrobić postęp bez budżetu. Najlepiej gdybyś trafił Amplifona GM70 na wtórnym rynku, ale na razie zero szans. Zbyt nowy model i z tych rozchwytywanych. A sprzedać swojego nikt nie chce. Odsłuchując różne sprzęty lampowe nie daj się nabrać na zamulacza pod hasłem "magia lampy". Ma zagrać każdy gatunek muzyki.

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo chętnie posłuchałbym jakiegoś wypasionego sprzętu u kogoś ze swoimi płytami :)

pozdrawiam :)

Do mnie zawsze można wpaść posłuchać muzyki...zapraszam...nie mam co prawda wypasionego "cenowo" sprzętu ;-)...dźwięk za to... jest wypasiony...nie gra źle zrealizowanych nagrań bo róznicuje realizacje...Co byś chciał posłuchać?

Pozdrawiam :-)

To co słuchałem i było dobre, to było też drogie. Trudno będzie zrobić postęp bez budżetu. Najlepiej gdybyś trafił Amplifona GM70 na wtórnym rynku, ale na razie zero szans. Zbyt nowy model i z tych rozchwytywanych. A sprzedać swojego nikt nie chce. Odsłuchując różne sprzęty lampowe nie daj się nabrać na zamulacza pod hasłem "magia lampy". Ma zagrać każdy gatunek muzyki.

Nie mam nic przeciwko że będzie to wyższy koszt.Najważniejsze żeby to były znaczne/słyszalne zmiany.W niektórych przypadkach jest to przerost formy nad treścią i nie zawsze co droższe jest lepsze.Wracając do lamp to czy trzeba je łączyć z wysokoskutecznymi kolumnami???

A czy podczas Twoich doświadczeń trafił się tranzystor dobry,lepszy,porównywalny do Amplifona GM70??

Tu na forum masz lepszych ode mnie w temacie lamp i kolumn wysokoskutecznych. Moje zdanie jest takie, że większość wzmacniaczy lampowych ma różne szumy, przydźwięki czy brumienia. Taki urok tej technologii. I czym większą skuteczność będzie mieć kolumna, tym bardziej będzie słychać te niechciane artefakty. Poza tym lampa gorzej kontroluje kolumny. Czasem gra lepiej, czasem gorzej, ale z kontrolą i basem z reguły jest słabo. Wysokoskuteczną kolumnę łatwiej napędzić małą mocą ale trudniej kontrolować.

Co do pytania czy słyszałem lepsze wzmacniacze tranzystorowe niż Amplifon GM70?....owszem, ale za kosmiczne pieniądze.

Moje podsumowanie wypada na remis Baltlab Epoca 2 vs Yaqin MC10L po małym upgrade ale co ja tam mogę powiedzieć jak lampy zaczynają się od 10000 pln :D :)

A o jakim upgradzie mówimy? Już mam dosyć wyczekiwania, aż Baltlab pojawi się z drugiej ręki. :) Szukam alternatywy w podobnej cenie. Dodam, że muszę napędzić dosyć wymagające Vienna Acoustics Mozart Grand. :/

A o jakim upgradzie mówimy? Już mam dosyć wyczekiwania, aż Baltlab pojawi się z drugiej ręki. :) Szukam alternatywy w podobnej cenie. Dodam, że muszę napędzić dosyć wymagające Vienna Acoustics Mozart Grand. :/

Obawiam się że ani Baltlab Epoca 2 ani Yaqin MC-10L nie uciągnie tych VA . Upgrade to nic takiego wystarczy wymiana kondensatorów w torze audio można jeszcze wymienić okablowanie i przy okazji posprawdzać luty i prądy na lampach tyle wystarczy . Słyszałem większe VA BCG z zestawem Atoll IN100 oraz IN200 do tego Atoll CD100 i grało to bardzo dobrze do VA trzeba piecyka który ma trochę więcej mocy Baltlab i Yaqin trochę za słabe mogą być ale sprawdzić możesz jak chcesz .
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.