Skocz do zawartości
IGNORED

Hiendowy sprzet do sluchania plikow - transport i DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego przesył danych z NAS ma byc lepszy niż bezpośred0nio z laptopa? Pytam bo sam szukam dobrego rozwiązania do PC Audio. Nie ukrywam, ze bardoz dużo czasu spędzam przed komputerem i chciałbym uzyskać dobre efekty i już myślałem o NASie, ale czy jest lepsze niz bezpośrednio z laptopa z dyskiem SSD? Dużą przeszkodą jest u mnie bardzo długi kabel USB do DAC i nie wiem jak to zmienić w obecnym domu. Nie porównywałem jeszcze dźwięku u siebie na krótkim kablu więc nie znam różnicy. Co do j.river to jakoś nie przypadł mi do gustu foobar jest dla mnie o 100 razy wygodniejszy może kwestia przyzwyczajenia.

Dodatkowo często uzywam laptopa i mojego audio do filmow wiec bardo wygodne jest połączenie po USB.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dlaczego przesył danych z NAS ma byc lepszy niż bezpośred0nio z laptopa?

Teoria jest taka: każde zakłócenia sygnału USB docierają do DAC'a i zaburzają jego pracę. Dzieje się tak zawsze, niezależnie od rodzaju przesyłu, separacji w DAC'u etc. Dodatkowo szkodliwe są zasilacze impulsowe bo śmiecą zarówno z powrotem do sieci jak i do urządzenia.

Szczególnie szkodliwy może być profil zakłóceń skorelowany z sygnałem audio.

W związku z powyższym laptop odpada z założenia, liczy się tylko specjalistyczne urządzenie lub odpowiednio przygotowany komputer.

Tyle teoria, a praktyka jak zawsze: trzeba posłuchać samemu :)

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Laptop z czasem przestanie cię zadawalać i jakościowo i funkcjonalnie. Ciężko z jednego urządzenia tego typu jednocześnie np być w necie i słuchać muzyki. Jeśli jeszcze używasz go do filmów - to tym bardziej. Sugeruję w takim przypadku laptop do pracy, netu - a komp do muzyki, filmów.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Niby tak, ale czy az tak czuc to na średnich sprzętach?

Jakie macie rozwiązanie do włączania filmów czy seriali na szybko nie przez PC, albo muzyki?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Niby tak, ale czy az tak czuc to na średnich sprzętach?

Jakie macie rozwiązanie do włączania filmów czy seriali na szybko nie przez PC, albo muzyki?

tv z upnp dlna :)

Ja właśnie używam komputera, tego samego którego mam do audio. Działa na nim JRiver z interfejsem na ekranie TV i zwykłym pilotem na podczerwień. Obsługuje się to tak jak każdy inny sprzęt z pilotem typy DVD. Można też włożyć płytę CD, DVD Blueray, akomputerowi domownicy nie mają żadnych problemów z obsługą.

Klawiatury się na codzień w ogóle nie używa, nie ma takiej potrzeby, tylko pilot.

tv z upnp dlna :)

Czy to będzie miało lepszą jakość niż przez komputer? Jakoś nie sądzę.

Co do serwera to nie ma żadnych problemów, aby postawić tylko pytanie czy to będzie duża różnica w którą warto się pchać jeżeli chodzi o jakość no i ta wygoda :(

Ja właśnie używam komputera, tego samego którego mam do audio. Działa na nim JRiver z interfejsem na ekranie TV i zwykłym pilotem na podczerwień. Obsługuje się to tak jak każdy inny sprzęt z pilotem typy DVD. Można też włożyć płytę CD, DVD Blueray, akomputerowi domownicy nie mają żadnych problemów z obsługą.

Klawiatury się na codzień w ogóle nie używa, nie ma takiej potrzeby, tylko pilot.

Jaki długi masz kabel od DAC'a do PC? Sprawdzałeś inne kombinacje ze stremowaniem?

Jaki długi masz kabel od DAC'a do PC? Sprawdzałeś inne kombinacje ze stremowaniem?

PC stoi razem ze sprzętem i służy tylko do muzyki i video. Jest w ładnej obudowie Streacomu i nawet nikomu nie przychodzi do głowy, że to jest PC. Kabel USB nie powinien być długi, 3m to absolutny max.

Streamowanie miałem kiedyś ze Squeezeboxem, ale to nie ta jakość dźwięku. PC daje mi dodatkowo możliwość odtwarzania video, chociaż to nie był czynnik decydujący, bo do tego mógłbym sobie kupić coś taniego. Niesamowicie wygodny jest interfejs na ekranie TV ze zwykłym pilotem, a moja żona słucha dużo muzyki, ale jest całkowicie akomputerowa i to jest ważny aspekt. Mając taki dedykowany komputer jak coś nie zadziała, to się go resetuje. Wsparcie dla żony się dzięki temu ułatwiło. PC można sobie powoli udoskonalać, zmieniać software. Tylko to nie powinien być słaby komputer w mikroobudowie, powinna być możliwość dołożenia karty no i do video, konwersji, upsamplingu audio też nie powinien być najsłabszy komp.

Mam laptopa absolutnie topowego za 7 tys złotych. Przed sekundą porównałem 7m kabel z 2m i szczerze nie usłyszałem żadnej różnicy. Już szukałem na siłę, ale nic się nie zmieniło.

Mam laptopa absolutnie topowego za 7 tys złotych. Przed sekundą porównałem 7m kabel z 2m i szczerze nie usłyszałem żadnej różnicy. Już szukałem na siłę, ale nic się nie zmieniło.

Nie chodziło mi o jakość dźwięku, ale o to że dłuższe kable często w ogóle nie działają. 3 - 5m to są limity ze specyfikacji USB. Niemniej kabel dla jakości też ma znaczenie, a kable audiofilskie nie mają po 7m :)

Potraktuj myślowo komputer jako rozwojowy, autonomiczny element systemu audio, nie jako all in one. Jeśli rozbudowujesz inne elementy systemu o kable itp - zależy ci na jakości. A jeśli tak - to dlaczego chcesz zamknąć jakość napędu audio tylko do laptopa? Z którym - jakkolwiek dobry by nie był - tak naprawdę nic rozwojowego nie zrobisz. Nigdy. A szkoda - bo z plików można wyciągnąć więcej. Czyli musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie - zależy ci na jakości czy nie? :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Pliki są tak samo zapisane na dysku NAS jak i na dysku na laptopie dlatego suzkam osoby która moze potwierdzic różnicę streamera i podac gotowe rozwiązanie (urządzenia które faktycznie cos poprawiają)

Pliki są tak samo zapisane na dysku NAS jak i na dysku na laptopie dlatego suzkam osoby która moze potwierdzic różnicę streamera i podac gotowe rozwiązanie (urządzenia które faktycznie cos poprawiają)

Różnic w dźwięku nikt nie kwestionuje, przynajmniej nie w tej zakładce. Ale rozwiązań problemu jest wiele, nie ma jednego najlepszego.

Przecież na forum masz mnóstwo informacji o konfigurowaniu kompa, konwerterach, kablach. Nie należy tego porównywać ze streamerami - bo to zupełnie inna funkcjonalność przede wszystkim. Pomijam jakość, chociaż to też bardzo ważne. Mam wrażenie że oczekujesz zdecydowanych głosów za jakąś opcją - ale pamiętaj, że za tym też oprócz sposobu funkcjonowania idą pieniądze. Także na peryferia. Poradziłem komputer - ponieważ łączysz obraz z audio. Dla mnie jest to też i najlepiej "kontrolowalne" urządzenie. Ale można bazować i na abonamentach tidalowych, czy co tam akurat będzie nadawcą :-) - na coś się jednak trzeba zdecydować samodzielnie - albo sam masz wpływ na większość tego co robisz - albo zdajesz się na to co wymyślili inni - na ogół dla "średniej krajowej oczekiwań" :-) . Moim zdaniem streamery obecnie nie dają satysfakcjonującej jakości vs koszty - i jeśli ktoś nie korzysta z transferów sieciowych - są zbędnym, całkowicie niekontrolowalnym urządzeniem. Ale to samo zdanie mam i o serwerach :-)

Ciekawe czy pokaże się więcej urządzeń wspierających protokół Ravenna. Odeszlibyśmy wreszcie od dwóch kiepskich technologicznie sposobów podłączania zwykłego DAC'a: USB i Streamingu.

Nie sądzę. Rynek home audio nie ma takiego zapotrzebowania. Ravenna może przesyłać kilkadziesiąt kanałów, a do High End audio to nie jest potrzebne. Nadal będzie dobrej jakości SPDIF bo dziś jest on znacznie lepszy niż 20 lat temu, będzie coraz lepsze USB i tyle.

Nie sądzę. Rynek home audio nie ma takiego zapotrzebowania. Ravenna może przesyłać kilkadziesiąt kanałów, a do High End audio to nie jest potrzebne. Nadal będzie dobrej jakości SPDIF bo dziś jest on znacznie lepszy niż 20 lat temu, będzie coraz lepsze USB i tyle.

Tak to wygląda na pierwszy rzut oka. Ale Ravenna rozwiązuje kilka istotnych problemów:

- w porównaniu do streamingu nie ma niekontrolowanego opóźnienia

- w porównaniu do USB, nie ma problemu z odległością i kablem, bo używana jest standardowa infrastruktura LAN

- rozwiązuje broadcast i multiroom

Te zalety w domu potrzebne nie są. Długość kabli USB np 3m do domu wystarczy. Ravenny nie mam a mam multiroom po LAN do Linn-ów w różnych pokojach. Może dlatego mimo, że Ravenna jest na rynku już jakiś czas to firmy audio w swoich nowych DAC-ach nie dają tego połączenia. Widać nie widzą takiej potrzeby.

Widać nie widzą takiej potrzeby.

To jest raczej taka historia jak z VHS'em i Betacam. Zły standard wygrywa.

Te zalety w domu potrzebne nie są potrzebne...

Masz na myśli też wzorcową jakość sygnału? :)

- Bo taką, póki co przede wszystkim zapewnia Ravenna.

...Widać nie widzą takiej potrzeby.

Z pewnością... Z czego będa żyły? Na początek odpadną im wszystkie inne, bardziej ułomne sposoby "transportu" i streamingu, choć w odwodzie, jak zwykle pozostanie psucie wzorcowego sygnału pod gust słuchacza. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Taka jest prawda, że sam nie wiem co chcę. Chodzi mi o wysoką jakość połączona z wysoką ergonomia (najlepiej PC). Dzisiaj tym porównaniem kabel 2m vs 7m mnie zszokował - brak różnic, a sprzet nie jest niskich lotów przecież. Więc nie chce iść za marketingiem tylko za słuchem i dlatego chce poznac głosy zaufanych forumowiczów, a nie osób z branży.

Masz na myśli też wzorcową jakość sygnału? :)

- Bo taką, póki co przede wszystkim zapewnia Ravenna.

Z pewnością... Z czego będa żyły? Na początek odpadną im wszystkie inne, bardziej ułomne sposoby "transportu" i streamingu, choć w odwodzie, jak zwykle pozostanie psucie wzorcowego sygnału pod gust słuchacza. :)

Wiesz dobrze,że i ja mam to samo źródło informacji ale ja patrzę na to bardziej obiektywnie. Nie mam nic przeciwko Ravennie, a nawet jestem ZA ale wiem jaki jest rynek. Na ravenne nie ma zapotrzebowania w rynku home audio.

Wiesz dobrze,że i ja mam to samo źródło informacji ale ja patrzę na to bardziej obiektywnie. Nie mam nic przeciwko Ravennie, a nawet jestem ZA ale wiem jaki jest rynek. Na ravenne nie ma zapotrzebowania w rynku home audio.

Jak może być zapotrzebowanie na produkt który klienci sobie sami nie wprowadzą do użytku?

To musi być jakiś owczy pęd, powiedzmy Ty Sly sobie coś takiego zrobisz, opiszesz co i jak , pochwalisz (albo i nie) i kolejne osoby spróbują coś takiego używać. To jak mały kamyczek ruszający lawinę. Duże koncerny od razu zarzucają rynek jakimś produktem, idzie za tym rekllama, pranie muzgów, e.t.c. Tutaj może jednak w końcu tak jak w polityce zacznie działać ruch oddolny od forum i rozleje się szerokim strumieniem na świat?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak może być zapotrzebowanie na produkt który klienci sobie sami nie wprowadzą do użytku?

To musi być jakiś owczy pęd, powiedzmy Ty Sly sobie coś takiego zrobisz, opiszesz co i jak , pochwalisz (albo i nie) i kolejne osoby spróbują coś takiego używać. To jak mały kamyczek ruszający lawinę. Duże koncerny od razu zarzucają rynek jakimś produktem, idzie za tym rekllama, pranie muzgów, e.t.c. Tutaj może jednak w końcu tak jak w polityce zacznie działać ruch oddolny od forum i rozleje się szerokim strumieniem na świat?

Uwazam ze juz pewna epoka sie konczy i zaczyna na TIDALU( streaming muzyki na wyciągnięcie ręki)w pszyszlym roku juz beda pliki lepszej jakosci niz flac,dostep do

milinow nagran to koniec dla ery kupowania CD,plikow,plyt,przechowywania na nasach,kabli,laczen itp. bzdetow.Moze tylko dla melomanow taki gramofon dla piekna i paru plyt

dla analogu i pewnej zabawy.Nikt z mlodego pokolonia nadchodzacych audiofili nie bedzie bawil sie pierdolami,muza bedzie z TIDALA(laptop,telefon) i wzm+kolumny i sluchawki

+malutki (wzm+dac) do przenosny zestaw do sluchania w terenie i na tym skonczy sie przyszlosc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba zachować swoja indywidualność ,podążać własną drogą ,myśleć a nie przyjmować to co nam chcą wcisnąć

różnej maści geszefciarze bo oni myślą o własnym interesie i wygodzie a nie naszym .

Filip Kulpa omawia we wstepniaku do grudniowego wydania Audio Video zmiany na rynku nosnikow na swiecie i na tym tle w Polsce.

Zaczyna rzadzic streaming,ale rosnie tez szybko winyl . U nas winyl jest jeszcze mocniejszy, niz na swiecie.

Rewolucja streamingowa jest wspomagana przez boom na rynku sluchawek.

Plyta cd w odwrocie, trzyma sie jeszcze na rynku audiofilskim i zaczyna przypomnac winyl sprzed kilkunastu lat.

Konto w trakcie usuwania

Coś w tym jest ,większość podąża za wygodą i tym co im się podaje pod nos .

Kulpa zwraca uwage, ze streaming przyczynil sie do zasadniczego ograniczenia piractwa w plikach, co wiele niechetnym plikom osob czesto podnosilo. Artysci przystali - z malymi wyjatkami - na wspolprace z platnymi serwisami, ba, nawet je kupili , aby dbac o swoje interesy - patrz historia Wimp/Tidal.

Skoro za niewielko stosunkowo kwote mozna miec dostep do setek tysiecy albumow , ludzie wola to , niz piratowanie , oczywiscie z wyjatkami.

Moje zdanie jest takie, ze w zakladce hiend powinnismy wiecej uwagi zwracac na jakosc plikow , plik plikowi nierowny. Ripowanie tez mozna zrobic na odczep , albo sie troche przylozyc.

Rozstrzasamy najmniejsze roznice w dzwieku urzadzen za dziesiatki i setki tys pln ,a puszczamy przez nie byle co , co w reke wpadnie.

Tak jak sa audiofilskie wydania plyt cd, tak sa lepsze i gorsze wydawnictwa plikowe. Do najlepszych naleza dostepne na nativedsd albumy dsd , ktore nie podlegaja masteringowi po rejestracji. Muzyka , jak ja mikrofony zarejestrowaly. Jak chodzi o pcm to Reference Recordings i Blue Note oraz Chesky czy Sound Liaison gwarantuja swietna jakosc. Jest tez kilka labeli dostepnych na Qobuz, ktore maja swietny dzwiek.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.