Skocz do zawartości
IGNORED

Manifestacje KOD za żydowskie pieniądze...

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

Tu są takie "muzgi" od konstytucji i może ktoś wyjaśniłby takiemu rowerzyście z genem zdrady czym się różni art. 178 ust. 1 i 195. ust. 1 Konstytucji RP i co wynika z tej różnicy?

Są dwa przepisy. Różnią się. Ustalenie różnicy między nimi pozwala ocenić twierdzenie, że TK łamię konstytucję. Pytanie jest bardzo konkretne i nie jest niedopowiedzianą tezą.

Wykładnię znajdziesz na stronie Trybunału Konstytucyjnego (wyróżnienia moje).

Pozycja ustrojowa i organizacja Trybunału Konstytucyjnego

Trybunał Konstytucyjny jest samodzielnym organem konstytucyjnym państwa. Na tle art. 10 ust. 2 Konstytucji z 1997 r., zgodnie z którym władzę sądowniczą sprawują sądy i trybunały, należy go traktować jako organ władzy sądowniczej, ale podkreślić przy tym trzeba rozróżnienie między sądami i trybunałami. Sądy (i tylko sądy) tworzą system organów powołanych do orzekania w sprawach indywidualnych (do "sprawowania wymiaru sprawiedliwości" według terminologii art. 175 ust. 1 Konstytucji) i w pewien sposób podporządkowanych Sądowi Najwyższemu lub Naczelnemu Sądowi Administracyjnemu. Trybunał Konstytucyjny i Trybunał Stanu pozostają poza systemem sądów, tworząc drugi, odrębny segment władzy sądowniczej.

Pozycję ustrojową Trybunału Konstytucyjnego charakteryzuje zasada niezależności. Jako organ władzy sądowniczej jest on niezależny od władzy ustawodawczej i władzy wykonawczej (zarówno jednak Sejm, jak i Prezydent dysponują pewnymi uprawnieniami kreacyjnymi wobec TK). W ramach władzy sądowniczej zajmuje on pozycję odrębną zarówno wobec Trybunału Stanu, jak i sądów, z Sądem Najwyższym i Naczelnym Sądem Administracyjnym na czele. Nie istnieją też żadne związki pomiędzy Trybunałem Konstytucyjnym a Krajową Radą Sądownictwa.

Podstawowym zadaniem Trybunału Konstytucyjnego jest kontrola hierarchicznej zgodności norm prawnych, a więc rozstrzyganie o tym, czy normy prawne niższego rzędu są zgodne z normami prawnymi wyższego rzędu (a zwłaszcza z konstytucją), i w miarę potrzeby eliminowanie norm niezgodnych z systemu obowiązującego prawa. Wyłącznym punktem odniesienia dla tych rozstrzygnięć jest prawo (konstytucja), podejmowane są one na tle sporu o hierarchiczną zgodność tego prawa i zapadają w procedurze typu sądowego; działalność sądów konstytucyjnych jest czasem określana mianem negatywnego ustawodawcy - bowiem, tak jak polski Trybunał Konstytucyjny, eliminują przepisy niekonstytucyjnych ustaw z systemu obowiązującego prawa.

Dla pozycji i sposobu funkcjonowania Trybunału zasadnicze znaczenie ma fakt, że składa się on - podobnie jak inne organy władzy sądowniczej - z niezawisłych sędziów.

W skład Trybunału Konstytucyjnego wchodzi piętnastu sędziów, wybieranych przez Sejm na dziewięcioletnią kadencję (art. 194 ust. 1 Konstytucji). Konstytucja z 1997 r. wprowadziła wybór indywidualny, co oznacza, że każdy sędzia jest wybierany na dziewięć lat, nawet jeżeli zajmie miejsce sędziego, który odszedł z Trybunału Konstytucyjnego przed upływem swojej kadencji.

Kandydatów na stanowisko sędziego może przedstawić grupa co najmniej 50 posłów lub Prezydium Sejmu (art. 19 ust. 1 ustawy o TK). Kandydatem może zostać tylko osoba, która wyróżnia się wiedzą prawniczą oraz posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska sędziego Sądu Najwyższego, w dniu wyboru ma ukończone 40 lat i nie ukończyła 67 lat (art. 18 ustawy o TK).

Sędziowie wybierani są przez Sejm. Wybór następuje bezwzględną większością głosów, w obecności co najmniej połowy ogólnej liczby posłów.

Prezes i Wiceprezes Trybunału są powoływani przez Prezydenta Rzeczypospolitej spośród kandydatów przedstawionych na każde z tych stanowisk przez Zgromadzenie Ogólne Sędziów Trybunału (art. 194 ust. 2 Konstytucji).

Status sędziów określa przede wszystkim zasada niezawisłości: w myśl art. 195 ust. 1 Konstytucji "w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji."

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Studiujcie, póki można (prędzej czy później nowi barbarzyńcy zdejmą).

Polecam też uważną lekturę wniosku Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego, z pełnym uzasadnieniem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Top

mam propozycje proponuje niektórym panom tak wspaniale popierających

Prawych i tym podobnych w temacie TV przed jakimkolwiek wpisem zobaczyli wcześniej ten zbiór zdjęć miłościwe nam panującego

Jacka K.

niektóre zdjęcia tylko dla widzów dorosłych i o silnych nerwach

PS nie brać przykładu z nich......

Ukryta Zawartość

Strach pomyslec co sie bedzie dzialo za cztery lata...Leszek Miller kreuje sie na glos rozsadku , PO obwinia elektorat za swoje bledy (a moze to jednak sukcesy byly ?) a PiS wyrzuca "niewinnych" na bruk a potem rozlozy rece (albo nogi) i powie, ze we wprowadzeniu dobrej zmiany przeszkodzil "gorszy sort" Mial byc Trybunal dla p. Tuska ale chyba milosciwie nam panujacy pan prezydent pierwszy dostapi tego zaszczytu jesli wierzyc niektorym publikacjom. Moj ojciec ,ktory na emigracji jest przykuty do TVN,u , jak wczesniej plul na widok ekipy pani Kopacz tak teraz dostaje drgawek epileptycznych na widok pani Szydlo -taka jest moc mediow. Na domiar zlego okazuje sie ,ze cala elita i prawa i lewa i nawet czesc koscielnej skladala sie i sklada z bylych ,obecnych i potencjalnych konfidentow.

Nie udalo mi sie zlozyc przekonywujacego zestawu High-End dlatego zagladam czesciej na Bocznice , ale meandry tematyki tu poruszanej tez przekraczaja moje zdolnosci pojmowania. Depresja tym spowodowana skutkuje tym , ze siedze w domu , czytam serwisy a moja kobieta musi na mnie pracowac przez ostatnie 3 miesiace . Gdybym chcial zostac szefem TVP albo zorganizowac jakis marsz w obronie demokracj to bylbym skonczony medialnie zanim nawet zabralbym sie do rzeczy. Pozdrawiam:)

PS . U nas mroz i sniezek posypuje , juz poludnie wiec mysle , ze moge czuc sie czesciowo usprawiedliwiony zaczynajac dzien od lekkiego lyka naleweczki ziolowej . Czego i wam zycze....

za mało ma emocji w życiu więc ogląda TVN :P ??

według mnie jest ok, spokojnie będzie dobrze (już to widać)

padłem! Cały świat z was sie śmieje- kacze dupy i pigmeje!

nawet w radiu powiedzieli że świat w końcu zaczyna nas szanować...

Swiat od dawna nas szanuje , mamy calkiem niezla opinie. Rzady PO jakie by one nie byly, na pewno nie zaszkodzily Polsce w oczach opiniotworczych srodowisk na swiecie. Tacy z nas dobrzy Samarytanie..

PS. Maz ciotki mojej byle zony zapisal sie kiedys do lokalnego bractwa w rodzaju "Dobrzy Samarytanie " . Ciotka na to ..". Ja mu kur...a dam Dobrych Samarytanow !!!!. Corka sie puszcza i bedzie miala nieslubne dziecko , syn nie pracuje tylko pije, pieniedzy nie starcza i ciagle musze latac dziury a ten sie bedzie obnosil ze swoim dobrym sercem i pomagal obcym ..."

Kobiety , to jednak nigdy nie zrozumieja glebi charakteru mezczyzny ....:)

Życie.

Jak Tu...

Tylko potem... historia nazywa pewne zjawiska po imieniu... targowica i takie tam...

Nikt nie wnika w prawdy stron sporów...

"Targowica" to zjawisko zaprzedania własnego kraju...

Nie bij się w piersi.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

i co w tym zdjęciach takiego jest ? trzeba być solidnie upośledzonym by opinię o człowieku budować na podstawie zdjęć z internetu.

To teraz jest znowu dobry? Bo tak z rok temu to był zdrajcą....

Bo rozumisz, jar - gdy liżesz odwłok prezesu - toś (wedle fetkowatych) - swój.

Gdy się ozór letko obsmyknie - zdrajcaś, pies i swołocz.

Tak mają.

Swiat od dawna nas szanuje , mamy calkiem niezla opinie. Rzady PO jakie by one nie byly, na pewno nie zaszkodzily Polsce w oczach opiniotworczych srodowisk na swiecie. Tacy z nas dobrzy Samarytanie..

jesteśmy lubiani (jak każda cichodajka), nie szanowani. Niestety partnerstwo było jednostronne, musieliśmy tylko dawać.

W 2008 kopalnie straciły dziwnym zbiegiem okoliczności straciły eksport (na rzecz matuśki Rosji), potem dowalili podatkami i zaczęli krzyczeć że są nietentowane, Niemieckie media, sieci handlowe rozpanoszyły się u nas na dobre, skupowali zmienię, przejmowali firmy, wypychali nam stare technologię wiatrową itd. Przez lata mogli nas w mediach opluwać i nikt nie reagował. Certyfikaty bezpieczeństwa też traciliśmy z szacunku.

Teraz jeden list i głupi szkop dostał po łbie, postawiliśmy się i nagle nie ma problemu z CO2, z kopalniami, lasami itd. to zaledwie kilka tygodni..

To teraz jest znowu dobry? Bo tak z rok temu to był zdrajcą....

Jestem z rejonu, w rodzinie i kręgu znajomych mam osoby które wychowywały się z osobnikami taki jak Jacek, Tusk, Wałęsa lub ich potomstwem. Cóż dobrego mogę powiedzieć o tych osobnikach.. nic.

BTW: w jakiej on jest teraz parit ?

gdy liżesz odwłok prezesu

zbiera mi się na wymioty, zmień hobby.

Czyj, fetuś? Czyj?

Przecież to tacy jak ty - międlą w te i we wte, coby bucowi dogodzić.

Ja nocami - kupuję gramofony!:-)

Jakoś tak moherowo na tych marszach KODu, historia zatoczyła koło? :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Myślałem, że Kolega fetorek to nadęty ponurak ale nie, okazuje się, że to nieziemski jajcarz :-))).

Chociaż po namyśle muszę stwierdzić, że możliwy jest wariant pierwszy tyle, że trafił na jakąś audycję kabaretową ale teg onie zauważył.

Teraz jeden list i głupi szkop dostał po łbie, postawiliśmy się i nagle nie ma problemu z CO2, z kopalniami, lasami itd. to zaledwie kilka tygodni..

Jednak fetorek to jajcarz!

Jestem Europejczykiem.

No, na inaugurację urzędowania nowego prezesa TVP nasza TVP Kultura zapodała nawet "Idę" :)

To zapewne preludium do Wielkiej Czystki.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.