Skocz do zawartości
IGNORED

Analogowe ciepełko- czyli kij w mrowisko

saruman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Rośnie , coś rośnie .....;)

Chcesz przez to powiedzieć, że jakieś niezłe laski się koło Ciebie kręcą ? - No to tylko zazdraszczam ;-(

Coś Ci padło na muzgowie ??? ( już wiem, to te laski tak działają ale to w rzeczy samej normalne zjawisko - chyba).

Tak .....jak czytam Twoje wpisy ....

PS .pokaż co tak masz.....

Bo , borem lasem jesteś jak Stasiop ....

Tak myślałem, te Chinki to potrafią człowiekowi namieszać pod sufitem.

Rozumiesz już związek przyczynowo-skutkowy ?

A to fakt. Niezły ubaw. To tak jakby Stalin ubolewał nagle nad brakiem poszanowania praw człowieka w Rosji.

Ubaw jest rzeczywiście tylko nie wiadomo czy śmiać się czy płakać :-o

To tak jakby Stalin ubolewał nagle nad brakiem poszanowania praw człowieka w Rosji.

Noo.., może nie w Rosji, a ZSRR :)

Za czasów tej pierwszej, zajęty był m.in. zgłębianiem ideologii Leninizmu, skokiem na bank i w walką z wrogami politycznymi np. Trockim.

Co by nie było, to właśnie Stalin powiedział;

" Śmierć jednego człowieka, to dramat, śmierć tysięcy, to statystyka"

P...Cie o tym basie tyle stron....Indiana Jones Poszukiwacze...ost....ostatni kawałek....kotły...może Wam głowy nie urwie...

Albo:

MI0000610100.jpg?partner=allrovi.com

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Japanese Drums fajnie u mnie brzmi, ale nie przyszło mi jeszcze do głowy aby tym przed gośćmi poszpanować, mój błąd jak widzę...

" Śmierć jednego człowieka, to dramat, śmierć tysięcy, to statystyka"

Parafrazując trochę:

Prawie jak na forum. Często pojedynczy wpis to dramat i śmierć zadawana bezpośrednio podstawowym ideom hi-fi.

Towarzyszący temu bierny lub wręcz aktywny poklask zdezorientowanych merytorycznie (choć głównie marketingowo) setek, czy tysięcy czytelników to niestety smutna... statystyka.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Prawie jak na forum. Często pojedynczy wpis to dramat i śmierć zadawana bezpośrednio podstawowym ideom hi-fi.

Towarzyszący temu bierny lub wręcz aktywny poklask zdezorientowanych merytorycznie (choć głównie marketingowo) setek, czy tysięcy czytelników to niestety smutna... statystyka.

Celnie to ujęliście, Towarzyszu :)

Sformułowanie "ciepłe analogowe brzmienie" z buta weszło do słownika "Rasowego audiofila" i mam osobistą nadzieję, że ktoś kiedyś z buta to sformułowanie wykopie...! Dla mnie i mam nadzieje dla wielu z nas kojarzy się to z kocem na kolumnach, a to kurde nie ma nic wspólnego z naturalnym brzmieniem.

Acha sprawdziłem i po zapuszczeniu mojego cyfrowego zestawu temperatura w pokoju nie sadła ;)

Dokładnie tak jest! Świetnie to ująłeś. Ostatnio zwracam na to uwagę w przypadku recenzji sprzętu i zauważyłem, że im tańszy i słabszy tym częściej recenzje próbuje się podciągać jakże wspaniałym określeniem, że " sprzęt być może nie prezentuje detalicznego i żywiołowego brzmienia, ALE ZA TO oferuje ciepłe analogowe brzmienie " :-))))))))))))))))))))))

I już wiadomo, że padaka, że koc na kolumnach, że lipa do kwadratu i rozsądniej trzymać się od takiego strucla z daleka :-))))))

Smuga cienia spowija..;-)

W zasadzie to wszystko co napisałeś w tym poście jest bardzo proste a w związku z tym mam prośbę, włóż do swojego odtwarzacza płytę grupy Travis zatytułowaną The Invisible Band (2001) - i opisz nam tu w tym wątku swoje wrażenia z odtwarzania tej właśnie płyty w Twoim systemie,

jeśli jej (tej właśnie płytki) nie masz to może być Dave Matthews Band płyta koncertowa Listener Supported (1999) w szczególności disc two a może Dmitrij Chworostowski (baryton) rosyjski śpiewak się znajdzie w Twojej kolekcji i zaśpiewa u Ciebie (bądź u innych kolegów z tej zakładki) też jestem ciekaw Waszych wrażeń po odtworzeniu w/w płyt.

To byłby dobry temat.
Gość

(Konto usunięte)

Co to za orkiestra symfoniczna jak perkusista, chłopaki od kontrabasów oraz pan pianista wyszli sobie podczas koncertu na papieroska :)

Czyli co...uważasz, że powinni grać na pierwszym planie...?

Japanese Drums fajnie u mnie brzmi, ale nie przyszło mi jeszcze do głowy aby tym przed gośćmi poszpanować, mój błąd jak widzę...

???

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Rozumiesz już związek przyczynowo-skutkowy ?

Ubaw jest rzeczywiście tylko nie wiadomo czy śmiać się czy płakać :-o

Strasznie zawiły ten przyczynowo - skutkowy ;))

Pozdrawiam:))

Gość

(Konto usunięte)

Czytając ten wątek człowiek zaczyna myśleć, że klocki w hiendzie mają grać zawsze "analogowo...cokolwiek to znaczy..."...do 4d z takim graniem...od analogowego lub cyfrowego grania są realizacje...co do muzyki symfonicznej..kotły mają brzmieć tak jak są nagrane...z zachowaniem odpowiedniej masy w funkcji odległości...przecież nie siedzimy przy nich...to samo jest z perkusją...

Czytając ten wątek człowiek zaczyna myśleć, że klocki w hiendzie mają grać zawsze "analogowo...cokolwiek to znaczy..."...do 4d z takim graniem...od analogowego lub cyfrowego grania są realizacje...co do muzyki symfonicznej..kotły mają brzmieć tak jak są nagrane...z zachowaniem odpowiedniej masy w funkcji odległości...przecież nie siedzimy przy nich...to samo jest z perkusją...

czyli że kotły w domu grają Ci tak samo jak na koncercie ? Gratuluję !

----------------------------------------------------

Gość

(Konto usunięte)

czyli że kotły w domu grają Ci tak samo jak na koncercie ? Gratuluję !

Chodzi o odpowiednią masę i energię w stosunku do reszty instrumentów w danej realizacji...ma być słychać, że są dalej a nie walić po głowie w pierwszym planie...jakieś proporcje muszą być zachowane...W filharmonii same kotły słychać...?

Chodzi o odpowiednią masę i energię w stosunku do reszty instrumentów w danej realizacji...ma być słychać, że są dalej a nie walić po głowie w pierwszym planie...jakieś proporcje muszą być zachowane...

tutaj się w pełni zgadzam i moim zdaniem jak te wszystkie proporce są zachowane to właśnie sumarycznie gra to anaolgowo

Ja nie rozumiem dlaczego "gra analogowo" kojarzy się większości z kocem na kolumnach - to jest bzdura

...W filharmonii same kotły słychać...?

w filharmonii gra mi właśnie analogowo, tam nic nie drze ryja, wszystko ma swoje miejsce i proporcje - jeżeli komuś w domu udaje się to odtworzyć pomniejszonej skali to mamy małego hienda.

----------------------------------------------------

Gość

(Konto usunięte)

Ja nie rozumiem dlaczego "gra analogowo" kojarzy się większości z kocem na kolumnach - to jest bzdura

Ja też...

...odtworzyć pomniejszonej skali

O...I to jest całe sedno...skala...

Pozdrawiam :-)

Co to za orkiestra symfoniczna jak perkusista, chłopaki od kontrabasów oraz pan pianista wyszli sobie podczas koncertu na papieroska :)

Czyli co...uważasz, że powinni grać na pierwszym planie...?

Musi kolego być słyszany cały skład orkiestry, a nie tylko instrumenty grające w średnich i wysokich tonach nie wiem może dla kolegi użyłem za trudnej przenośni?

Chodzi o odpowiednią masę i energię w stosunku do reszty instrumentów w danej realizacji...ma być słychać, że są dalej a nie walić po głowie w pierwszym planie...jakieś proporcje muszą być zachowane...W filharmonii same kotły słychać...?

Ale kolego moim zdaniem to ABC dobrze zrealizowanych nagrań dedykowanych dla nich :)

Tak ma być to zapisane celem pózniejszego właściwego odtworzenia w domu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

Musi kolego być słyszany cały skład orkiestry, a nie tylko instrumenty grające w średnich i wysokich tonach nie wiem może dla kolegi użyłem za trudnej przenośni?

Może zadałem za trudne pytanie?

..odtworzyć pomniejszonej skali

O...I to jest całe sedno...skala...

Pozdrawiam :-)

W domu mamy już materiał do odtwarzania skompresowany tak ze nie rozumiem w czym sedno.

Moim zdaniem w domu musi być zamordyzm na kolumnach wtedy pojawia się w głosnikach wszystko co powinno.

Taki Karajan trzymajacy Berlińczyków za pysk :)

Gość

(Konto usunięte)

Ale kolego moim zdaniem to ABC dobrze zrealizowanych nagrań dedykowanych dla nich :)

Tak ma być to zapisane celem pózniejszego właściwego odtworzenia w domu.

A jednak nie było trudne...

W domu mamy już materiał do odtwarzania skompresowany tak ze nie rozumiem w czym sedno.

Moim zdaniem w domu musi być zamordyzm na kolumnach wtedy pojawia się w głosnikach wszystko co powinno.

Taki Karajan trzymajacy Berlińczyków za pysk :)

Masz w domu 100 procent filharmonii?

Dokładnie tak jest! Świetnie to ująłeś. Ostatnio zwracam na to uwagę w przypadku recenzji sprzętu i zauważyłem, że im tańszy i słabszy tym częściej recenzje próbuje się podciągać jakże wspaniałym określeniem, że " sprzęt być może nie prezentuje detalicznego i żywiołowego brzmienia, ALE ZA TO oferuje ciepłe analogowe brzmienie " :-))))))))))))))))))))))

I już wiadomo, że padaka, że koc na kolumnach, że lipa do kwadratu i rozsądniej trzymać się od takiego strucla z daleka :-))))))

Innym stałym punktem wielu recenzji jest po kilku stronach achów i ochów krótkie zdanie :

" wymaga jednak szczególnej uwagi w doborze kabli " :)

Masz w domu 100 procent filharmonii?

Przez dłuższy czas parę osób się w domu przewinęło, był koncertmistrz Filharmonii Narodowej, Skrzypaczka Francuskiej Filharmonii Narodowej, Zbigniew Wodecki (człowiek orkiestra) tak że w jakiś sposób jestem spełniony ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Innym stałym punktem wielu recenzji jest po kilku stronach achów i ochów krótkie zdanie :

" wymaga jednak szczególnej uwagi w doborze kabli " :)

Dokładnie tak, sam często używam tego sformułowania. To jest coś w rodzaju dzwonka alarmowego dla czytających;-)

Gość

(Konto usunięte)

Przez dłuższy czas parę osób się w domu przewinęło, był koncertmistrz Filharmonii Narodowej, Skrzypaczka Francuskiej Filharmonii Narodowej, Zbigniew Wodecki (człowiek orkiestra) tak że w jakiś sposób jestem spełniony ;)

Gratuluję :-)

Do kompletu zaproś Merkel - podobno pierwsze skrzypce w EU :))

Co do odtwarzania orkiestry symfonicznej w domu i proporcji to mam trochę inne zdanie. Zdolność zmysłu słuchu do odpowiedniej separacji źródeł zależy bardzo od jakości dźwięku. Nie otrzymamy w domu takiej jakości jak w filharmonii. W filharmonii słyszymy dobrze z dystansu, bo wszystko jest idealne: jakość dźwięku, aspekt psychoakustyczny, sala. Tego się w domu nie da uzyskać i dlatego lepiej jak pewne aspekty są w nagraniu podkreślone, jak choćby solista na tle orkiestry. Dodatkowo dźwięk będzie inny, również w kwestii proporcji i barwy, bo to zależy od ustawienia i rodzaju mikrofonów.

Jednym słowem koncert na żywo i jego nagranie to dwa różne artystyczne dzieła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.