Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Laberon napisał:

Nichicon FG, FW : Elna CE,  Elna Silmic II RS , Samwha,  Sprague. Takie są dostępne. Czy któreś z nich są godne uwagi ?

Silmic II - super kondy, oczywiście też dobrze stosować z umiarem. FG i FW też odpowiednio dobrane robią robotę.

Ale nie rozumiem czemu "takie są dostępne"? Przecież wszytsko można kupić, nie mieszkasz na marsie? ? 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jak dla mnie nichicon FG jest ok. Silmic II trochę przymula. Samhwa no cóż po 10 latach w Ugodzie straciły pojemność i spuchły. Coś nie tegez z ich trwałością chociaż brzmieniowo całkiem całkiem

Czy orientuje się ktoś w jakim okresie były produkowane kondensatory Chemi-Con seria KME ?

Na All...o są dostępne potrzebne mi wartości ale obawiam się, że mogą być za stare.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Mikha'el napisał:

Na All...o są dostępne potrzebne mi wartości ale obawiam się, że mogą być za stare.

Nie sądzę, żeby były za stare. Cena pewnie nie za duża, to i tak warto spróbować.

Edytowane przez boomaga
10 godzin temu, Mikha'el napisał:

Czy orientuje się ktoś w jakim okresie były produkowane kondensatory Chemi-Con seria KME ?

To nie bułki, nie czerstwieje tak szybko ? Śmiało kupuj.

A ta seria Chemi-Con KHM i KMR jest coś warta ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KMR to nawet na oczy nie widziałem ale po napięciu widać żę dedykowane elektronice w układach z lampami chyba

No i jestem już po pomiarach istniejących kondensatorów i modyfikacjach koncówki Denona POA2800.  Podmieniłem w torze sygnałowym Nippon-Chemicony  SM na BCComponents, Nichicony KG,FG, Elny w róznych konfiguracjach, w róznych miejscach. Kondensatory umieszczałem w wlutowanych podstawkach, tak aby łatwo można było je podmieniać.......I co nastepuje....po wygrzaniu i odsłuchach wróciłem do oryginału. Jednak te stare czarne Chemicony SM mają to coś w sobie. Nie udało sie uzyskać takiej zwiewnosci i przejrzystości w dżwieku za pomocą w.wym. kondensatorów. Owszem /tak jak ktoś już tutaj pisał / w paśmie dolnym może i było nieco lepiej jeżeli chodzi o miesistość basu . To wszystko na granicy percepcji,ale reszta duuużo gorzej. Niby OK, ale jakies takie zmieszane, zmulone i bez zwiewności. W oryginale bas jest punktowy, trzesie trzewiami tylko gdy trzeba. Znalazłem tylko 1kondensator z nieco mniejszą pojemnością i z duzym ESR /11ohm/ poza tym wszystkie są OK.

W dniu 5.09.2020 o 19:41, boomaga napisał:

Tylko nie wima.

Jak to mówią jak jest wima to dźwięku ni ma

Siłą rozpędu, rozbebeszyłem również Marantza PM7000 i sprawdziłem "organoleptycznie" jak przysłowia mają się do rzeczywistości i oto co subiektywnie stwierdziłem. Na wejściu koncówki PM7000 do wlutowanej tam uprzednio podstawki wkładałem najpierw różne elektrolity /Teapo, Nichicn, Vishay ,Philips,Rubicony /na koniec poszła Vima MKS. Wcale nie było wstydu.Wpasowała się w tym miejscu lepiej niż wymienione elektrolity. Pojemności były jednakowe /6,8uF/. Zachęcony efektem, wymieniłem w płytce Volume, czerwone Elny Cerafine, na foliowce Evox-Rify/ są tam 4 szt./ i również jest postep. Ogólnie poszerzyła się baza stereo.Bas stał się taki dociążony i słuchanie muzyki nie męczy.Wiem ze Vify nie spowodowały, jak to zazwyczaj piszą niektórzy " domowego chowu audiofile"że nastąpiła PRZEPAŚĆ. Wiem że Vimy to nie szczyt. Ja osobiście nigdy w swoim dłuuugiim zyciu, słuchając różnych sprzetów w różnych konfiguracjach takich różnic przepastnych nie zauwazyłem.Moze to co słyszałem nie klasyfikowało się do klasy tzw.High-Endu.  Piszę tutaj o doznaniach tylko  "usznych"

Ale to co napisałem, wszystko jest subiektywne,ponieważ stwierdzono naukowo że z wiekiem słuch zawęża odbierane pasmo.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 19.09.2020 o 12:08, Laberon napisał:

.I co nastepuje....po wygrzaniu i odsłuchach wróciłem do oryginału.

Hmm mówiłem, że te Nippony nie są złe :). Nie Ty jeden zatoczyłeś kółko. Ale doświadczenie bezcenne.

Co do WIMY, chodziło mi o to, że tą są przeciętne kondy i można znaleźć o wiele lepsze.

1 godzinę temu, boomaga napisał:

Co do WIMY, chodziło mi o to, że tą są przeciętne kondy i można znaleźć o wiele lepsze.

Myślę, że wszystko rozchodzi się o napotkaną rzeczywistość. Wima MKS 10uf/63 w kwestii rozmiarów może zastąpić elektrolit kiedy nie ma miejsca na nic większego. Kompromisy.  Pewnie, że są lepsze ale jeśli nie wejdą, lepszy gołąb w...

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

18 minut temu, Kopczas napisał:

Myślę, że wszystko rozchodzi się o napotkaną rzeczywistość. Wima MKS 10uf/63 w kwestii rozmiarów może zastąpić elektrolit kiedy nie ma miejsca na nic większego. Kompromisy.  Pewnie, że są lepsze ale jeśli nie wejdą, lepszy gołąb w..

Jeśli dbamy o estetykę i chcemy wymienić 1:1 to tak. Jeśli chodzi nam tylko o poprawę dźwięku (i to jest najważniejsze) a estetyka jest trzecio rzędna sprawa to można kombinować. 

Z Wima mkp 10 tylko zasługują na małą uwagę reszta to ?. Pozdrawiam 

3 godziny temu, gustwao napisał:

Mogłeś sięgnąć troszkę głębiej do kieszeni i kupić te większe mlytic

Znam te kondensatory, ponieważ wymieniłem je znajomemu / zasilanie /w wzmaku Marantz Pm75 .Są to B.dobre kondensatory moim zdaniem.  Oczywiście  wzmacniacz zabrzmiał o wiele lepiej ...ale włożony  koszt był nie adekwatny do wartości tego urządzenia.  Myślę że Syrena nawet po kosztownym tuningu nie będzie posiadała walorów Maybacha.

Nie wiem czy akurat myślimy o tych samych kondensatorach. Wspominam tutaj o Mundorfach MLGO M-Lytic, czarnych ze złotymi napisami

Godzinę temu, Laberon napisał:

Znam te kondensatory, ponieważ wymieniłem je znajomemu / zasilanie /w wzmaku Marantz Pm75 .Są to B.dobre kondensatory moim zdaniem.  Oczywiście  wzmacniacz zabrzmiał o wiele lepiej ...ale włożony  koszt był nie adekwatny do wartości tego urządzenia.  Myślę że Syrena nawet po kosztownym tuningu nie będzie posiadała walorów Maybacha.

Nie wiem czy akurat myślimy o tych samych kondensatorach. Wspominam tutaj o Mundorfach MLGO M-Lytic, czarnych ze złotymi napisami

Chyba masz rację trochę szkoda mlytic (tak o tych samych kondensatorach mówimy, mundorfy mlytic są tylko jedne) na ten sprzęt, ale sporo już widziałem w życiu więc myślałem że to.... tak miało być ?

3 godziny temu, gustwao napisał:

Jeśli dbamy o estetykę

Nie, chodzi mi o konkretne sytuacje kiedy nic dużego nie wejdzie np. wymieniałem elektrolity na wejściu kolumn aktywnych. Całe pcb wejścia zamknięte jest w osobnej plastikowej obudowie wewnątrz, przykręcone do panelu tylnego uszczelniając tym sposobem konstrukcję bo są tam korektory/filtry, potencjometr itp.  Udało mi się tam upchnąć 2 Jantzeny superior z-cap 2.2uf. Gdyby to było za mało 3.3uf już by nie wszedł więc zostałyby mi alternatywy (zakładając, że jednak jest jakiś górny limit w kwestiach finansowych ? ).

20 godzin temu, Laberon napisał:

Myślę że Syrena nawet po kosztownym tuningu nie będzie posiadała walorów Maybacha.

Nie, ale będziesz w niej super wyglądał i ludzie spojrzą z podziwem. A w Maybachu wyjdziesz na snoba ?

45 minut temu, rafa napisał:

Nie, ale będziesz w niej super wyglądał i ludzie spojrzą z podziwem. A w Maybachu wyjdziesz na snoba

Chyba użyłem "złych środków wyrazu". Nie chodzi o mnie i moje Ego. Odniosłem to ironicznie do " najlepszego wzmacniacza jakiego kiedykolwiek udało się wyprodukować firmie Marantz".  Takie chodzą opinie na forach  audio i w opiniach "expertów audio'.Jezeli tak naprawdę jest / w co nie wierzę/ to czym są, logicznie rzecz biorąc, inne wzmacniacze duuuużo droższe od wymienionego?    Gdyby ktoś mi proponował  Syrenę i Maybacha / gratis / oczywiście wybrałbym Maybacha.

Ps. Chodziło mi o tuningowaną Syrenę.

28 minut temu, Laberon napisał:

Nie chodzi o mnie i moje Ego

Żartowałem tylko, luz ?

• 2 tygodnie później...

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do zwiększenia pojemności kondesatorów na wejściu końcówki mocy? z 10uf na 47uf/100uf?

Chce wymienic kondensatory filtrujace w zasilaczu mojego wzmacniacza. Generalnie wybralem Chemicony  22mF zywotnosc 2000h, uplywnosc 5mA, ale jednoczesnie namierzylem Kemety. Rowniez 20mF, zywotnosc 11x wieksza - 18 000h, prad uplywu 6mA, ESR 22mOhm. Wymiary Kemeta sa duzo mniejsze od Chemicona... 

Jak jest z tymi Kemetami? Warto?

Chemicon: 

Ukryta Zawartość

Kemet: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, rangefinder napisał:

Chce wymienic kondensatory filtrujace w zasilaczu mojego wzmacniacza. Generalnie wybralem Chemicony  22mF zywotnosc 2000h, uplywnosc 5mA, ale jednoczesnie namierzylem Kemety. Rowniez 20mF, zywotnosc 11x wieksza - 18 000h, prad uplywu 6mA, ESR 22mOhm. Wymiary Kemeta sa duzo mniejsze od Chemicona... 

Jak jest z tymi Kemetami? Warto?

Chemicon: 

Ukryta Zawartość

Kemet: 

Ukryta Zawartość

ESR dla Chemicona wynosi 10.6mOhm @ 120Hz. Czyli 2 x mniej niż ESR KEMETa. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukam opinii o Nipponach SMG/KMG lub SME/KME, mam w karcie Xonar jako odprzęgające Nichicon FG, czy myślicie że byłby to dobry ruch wstawić na ich miejsce Nippony w celu poprawy brzmienia?

Poprawy to kwestia indywidualna. Zmiany na pewno ? 

1 godzinę temu, rafa napisał:

Zmiany na pewno

Jak miałeś z nimi kontakt, możesz skrobnąć coś nich?

1 godzinę temu, rafa napisał:

Poprawy to kwestia indywidualna.

W sumie źle to ująłem, bardziej mi chodziło o wyszczególnienie różnic między tymi kondami, bo obecnie mam Nichicony FG i je traktuję jako punkt odniesienia. Ale chętnie przeczytam i ogólną opinię o nich bez porównania? Strasznie mało o nich opinii, w necie Nichicony i Elny się głównie przewijają.

13 godzin temu, Prewwit napisał:

...SMG/KMG lub SME/KME...

Napisałeś je w parach ale tak w rzeczywistości to mają nawet inną sygnaturę brzmienia. To pamiętam. Ale powoli zapominam jak grały bo będzie przynajmniej półtora roku jak je miałem wlutowane w DAC ? 

Te których Reymio używa w swoim DAC czyli SMG grają jasno z wyraźnym kontrastem. Trochę przypominają Nichicon VR ale tam jest akcent jeszcze wyżej. Też przypominają Joviale ale bez tej gładkości.

KMG grają grają gęściej, akcent jest na górnym basie i niższej średnicy. I te niby trochę przypominają FG wpływem na brzmienie ale różnica jest spora między nimi bo FG gra ciężej z wypełnieniem ale i bardziej przymula kiedy użyty w nadmiarze.

KME chyba nigdy nie miałem a SME nie pamiętam...

• Pokaż nowe odpowiedzi