Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Slaj, nigdy nie miałeś takiej płyty, gdzie babka z jednego głośnika przechodzi płynnie na drugi? To się nazywa Balans?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Slaj, nigdy nie miałeś takiej płyty, gdzie babka z jednego głośnika przechodzi płynnie na drugi? To się nazywa Balans?

tylko pytanie - płyta jest tak nagrana, czy to efekt uszkodzenia wzmacniacza?

Dla mnie z mojego doswiadczenia zazwyczaj to pierwsze, bo nie spotkałem się z takim uszkodzeniem - czego rzecz jasna nie neguję.

Spotkałem się z kilkoma przypadłościami jak szumy w kanale, podbicia jakiegoś pasma w jednym kanale, przesunięty balans.

Ale to było do wychwycenia zawsze, bez względu na słuchany kawałek. Więc 100% uszkodozny wzmacniacz, tym bardziej - na innych tego nie było.

Ale skoro takie kwiatki występują jako uszkodzenie, to mozna całkiem nieźle się zdziwić słuchając np. jakiegos nowego albumu, którego nie mamy osłuchanego.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gość

(Konto usunięte)

A jak można zepsuć kolumnę żeby instrumenty przemieszczały się w czasie odsłuchu? Wydaje się to nieprawdopodobne. Co może spowodować taki efekt?

Jest to możliwe jesli zrobi sie błąd podczas montażu zwrotnicy pomylki elementów , a odpowiada za to zgranie fazowe głośników.

Jeśli zgranie fazowe w jednej kolumnie będzie inne niz w drugiej, to mozemy zaobserwowac dwie fale powstające w dwóch źródłach dźwieku , ktore sa przesuniete wzgledem siebie , i zmieniające obraz pozornych źródeł na scenie stereo, prowadzić to może do wrażenia przesuwania sie dźwieku, lub okresowych wzmocnień i zaników , dlatego nalezy słuchac dobrze znanych realizacji by taki bubel wychwycić

A jakinmacie stosunek do wypychania przez niektore sprzety dzwieku przed kolumny?

Robilem takimtest z nagraniem wokali ze ustawialem je w jednej lini z gitarami a mimo to wypychane byly do przodu

tylko pytanie - płyta jest tak nagrana, czy to efekt uszkodzenia wzmacniacza?

Dla mnie z mojego doswiadczenia zazwyczaj to pierwsze, bo nie spotkałem się z takim uszkodzeniem - czego rzecz jasna nie neguję.

Spotkałem się z kilkoma przypadłościami jak szumy w kanale, podbicia jakiegoś pasma w jednym kanale, przesunięty balans.

Ale to było do wychwycenia zawsze, bez względu na słuchany kawałek. Więc 100% uszkodozny wzmacniacz, tym bardziej - na innych tego nie było.

Ale skoro takie kwiatki występują jako uszkodzenie, to mozna całkiem nieźle się zdziwić słuchając np. jakiegos nowego albumu, którego nie mamy osłuchanego.

Wystarczy posłuchać z innego źródła na słuchawkach i już wiadomo o co chodzi - poco tyle pisać na ten temat? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość

(Konto usunięte)

A jakinmacie stosunek do wypychania przez niektore sprzety dzwieku przed kolumny?

Robilem takimtest z nagraniem wokali ze ustawialem je w jednej lini z gitarami a mimo to wypychane byly do przodu

musialbys posluchać swojego nagrania na róznych systemach , bo zalezności jest cała masa, miedzy innymi moze za to odpowiadać konstrucja kolumn , raz dźwiek jest podawany na twarz raz scena jest na linii kolumn albo raczej za kolumnami , ale wpływ na to ma też elektronika

jesli ten sam efekt bedzie na kilku sytemach to musisz szukac przyczyny w realizacji nagrania

Nie chodzi o moje wpisy , tylko o tematykę wątków i sposób ich prowadzenia, poza tym niektórzy koledzy , prezentujący okreslone poglady na ogolnym forum w saloniku piszą bardziej powściągliwie i często używaja zwrotu

"moim zdaniem" co w niektórych przypadkach określiłbym wręcz rewolucją.:):)

Fakt. Takie zastrzeżenie to już kolosalny postęp.

U mnie nic takiego nie ma dlatego dziwi mnie to. Ale Sławek pisał, że jest to możliwe. Być może jest.

Jest. Jeśli tak się dzieje, to oznacza to, że popełniono błędy w konstrukcji zwrotnicy. Nie uwzględniono dodatkowo tolerancji elementów.

Z reguły zależy to od kolumn. Choć w studio też można taki efekt uzyskać.

niektórzy koledzy , prezentujący okreslone poglady na ogolnym forum w saloniku piszą bardziej powściągliwie i często używaja zwrotu

"moim zdaniem"

Jaki jest sens używania tego zwrotu, skoro wszyscy piszą to co myślą, więc to jest ich własne zdanie, czy cudze?

Edytowane przez soundchaser
Gość

(Konto usunięte)

Jaki jest sens używania tego zwrotu, skoro wszyscy piszą to co myślą, więc to jest ich własne zdanie, a nie cudze?

Ma to sens, szczególnie gdy spojrzenie na okreslony problem jest diametralnie rózne. Użycie tego zwrotu wskazuje ,ze szanuje sie zdanie adwersarza jednak podkresla sie swoje stanowisko. Pozwala to na unikniecie wrażenia ,że narzuca sie swój pogląd innym jako jedynie słuszny i pozostawia sie rozwiazanie problemu wg uznania dyskutanta

To się nazywa brak zrozumienia zagadnienia, bo przecież nie o tym mowa.

Slaj, właśnie o to chodzi - o to, że przez kolejne parę postów próbuje się wytłumaczyć oczywistość. Jak wzmak jest zepsuty, to się sprawdza daną płytę na innym zestawie, np. na słuchawkach i wtedy wiadomo o co chodzi. Nie rozumiem, po co drążyć temat, który dla mnie jest oczywisty...

To się nazywa brak zrozumienia zagadnienia, bo przecież nie o tym mowa.

A propos braku zrozumienia zagadnienia, znasz już odpowiedź na moje pytanie czy jednak starym, dobrym zwyczajem głowa w piasek ?

Zatem moja rada, jak nie masz nic do powiedzenia nie zabieraj na ten temat głosu. Wcześniej jakoś śmielej odpowiadałeś i jakoś w wielu twoich wypowiedziach nie przeszkadza ci, ze jest to forum o audio.

Edytowane przez jezz

Nieprawda . Oceniłeś moją znajomość tematu. Jesteś żałosny w swoich unikach. I twoja odpowiedź jak zwykle w bardzo kulturalnym tonie.

Edytowane przez jezz

Zawsze dostosowuje poziom kultury i sposobu wypowiedzi do poziomu adwersarza, żeby czuł się bardziej komfortowo i żeby łatwiej było się zrozumieć. Poza tym po wpisie można był ocenić poziom świadomości w danym temacie i to miałem prawo napisać.

Edytowane przez sly30

Bo tak właśnie jest, że na odpowiednio rozdzielczym sprzęcie słychać różnie niuanse których nie słychać na budżetówce.

Jasne. Oczywiście. Wystarczy odpowiednio dużo kasy i nagle stajesz się nietoperzem słyszącym ultradźwięki. No i kupujesz ferrari i zdobywasz mistrzostwo świata... :D

Przykład z Ferrari w tym przypadku bez sensu. Nie ma nic wspólnego z mechanizmem słyszenia w audio. Po prostu tak jest, że rozdzielczy sprzęt pokazuje więcej, tak jak lupa pokaże więcej detali np na monecie kolejcjonerskiej i nie trzeba do tego być mistrzem świata w żadnej dziedzinie życia.

Przykład z Ferrari w tym przypadku bez sensu. Nie ma nic wspólnego z mechanizmem słyszenia w audio. Po prostu tak jest, że rozdzielczy sprzęt pokazuje więcej, tak jak lupa pokaże więcej detali np na monecie kolejcjonerskiej i nie trzeba do tego być mistrzem świata w żadnej dziedzinie życia.

Proszę o definicję "rozdzielczości" sprzętu.

tak jak lupa pokaże więcej detali np na monecie kolejcjonerskiej

Też kiepskie porównanie. Sprzęt możesz zrobić głośniej i też wtedy więcej "pokaże". Od tego jest gałka wzmocnienia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Też kiepskie porównanie. Sprzęt możesz zrobić głośniej i też wtedy więcej "pokaże". Od tego jest gałka wzmocnienia.

Owszem ale niezależnie od tego sprzęt bardziej rozdzielczy pokaże zawsze więcej przy danej głośności.

Owszem ale niezależnie od tego sprzęt bardziej rozdzielczy pokaże zawsze więcej przy danej głośności.

A co na przykład? Możesz podać jakieś nagranie z opisem różnicy i podaniem momentu, w którym efekt wystąpił?

Gość

(Konto usunięte)

Kolego nie chcę Cie zniechęcać do dyskusji, ale proponuje bys takie tezy argumentował....

Co właściwie robisz przekręcając gałke wzmocnienia? wiekszośc wzmacniaczy wraz ze wzrostem oddawanej mocy zmniejsza zniekształcenia thd aż do punktu przesterowania , jednak przetworniki zachowuja sie zupelnie odwrotnie, wraz ze wzrostem głosności rosną zniekształcenia głosnika , nastepuje zjawisko kompresji

wiec argument ,że więcej uslyszysz np detali grając gosniej natychmiast upada

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)

Zazwyczaj słuchamy z mocą kilku watów, więc do przesterowania daleko

Jerzy , to zalezy od preferencji jak głosno ktos słucha i co dla niego jest odpowiednim poziomem dźwieku, jednak

nie mozna uogólniac ,że im głosniej tym lepiej

• Pokaż nowe odpowiedzi