Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś nie rozumie jak pieknym jest siedziec u siebie w pokoju i słyszeć gitarę jak gitarę, perkusję jak perkusję itd. a nie tylko słyszeć grające głosniki. Ktoś nie rozumie jak pieknie jest słyszeć to co niesie ze sobą muzyka, a nie tylko słuchać co tam gra w głośnikach.

Takie jakby nic nie znaczące róznice, ale w rzeczywistości jakże zmieniające nasze odniesienie do muzyki, sprzetu i naszego hobby.

Bo jednak jakby nie patrzeć jest róznica słuchac muzykę, a słuchac głosniki. Niestety ciężko wytłumaczyć komuś, że do pewnego poziomu słucha się własnie tylko grającego sprzętu. Dopiero gdzies powyżej tego zaczyna się obcowanie z muzyką.

Sorry, ale MUZYKI to ja słuchałem na radiu Kaprys :)

00001_120717102600.jpg

Wolnej Europy zresztą też.

Problem jest w tym - że spora część osóbna tym forum w istocie rzeczy jest krótko mówiąc głucha

Możliwe, ale słyszy dzwonek telefonu maskowany głośną muzyką którego "słyszący" nie słyszą ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja nic nie zamierzam uzasadniać. To Ty napisaleś, że są liczne naukowe dowody na brak wpływu kabli na dźwięk. I tych dowodów nie podałeś, ani nie podasz bo ich nie ma.

Jasne, skoro nie rozumiesz tego co napisałem, rzeczywiście nie odpowiesz. Chciałem cię delikatnie naprowadzić.

To przecież oczywiste i proste. Skoro impedancja kabla jest zaniedbywalna, to jego wpływ na kształt sygnału również i stąd wniosek o braku wpływu kabla na brzmienie. Przecież sygnał na początku kabla i na końcu będzie wygłądał tak samo, więc skąd zmiany?

Dalej nie rozumiesz?

Proponuję konsensus

wszystko gra.

(kropka)

Raczej "wszystko płynie", albo jest w płynie albo...... Coś chyba pokręciłem ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Możliwe, ale słyszy dzwonek telefonu maskowany głośną muzyką którego "słyszący" nie słyszą ;-).

Zasłuchali się.

W przeciwieństwie do tych - którym wszystko jedno co słuchają - bo mają taką samą wrażliwość na dzwonek co na treść muzyczną

Trzeba to rozumieć :-) jak każdą ułomność.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ja rozumiem intencje buma (..))

Glupstwa opowiadasz. Nie obchodzi mnie ile kto wydaje pieniędzy ani też w jaki sposób je traci. To jego sprawa.

Chodzi tylko i wyłącznie o to, że pisząc bezkrytycznie o rzekomych zmianach w brzmieniu powstających np. po wymianie bezpiecznika audiofil zwyczajnie kłamie, być może nieświadomie. I to wszystko.

Glupstwa opowiadasz. Nie obchodzi mnie ile kto wydaje pieniędzy ani też w jaki sposób je traci. To jego sprawa.

Chodzi tylko i wyłącznie o to, że pisząc bezkrytycznie o rzekomych zmianach w brzmieniu powstających np. po wymianie bezpiecznika audiofil zwyczajnie kłamie, być może nieświadomie. I to wszystko.

Nie dość, że sam sobie zaprzeczasz, bo wielokrotnie pisałeś o marketingu - to jeszcze wmawiasz, że ktoś kłamie :-) na pewno dobrze się czujesz?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

A zarzucanie gluchoty to już jest bezczelność. Wystarczy popatrzyć np. na opublikowane przeze mnie wyniki testów. Oczywiście żaden ze "słyszących" żadnego wyniku nie pokazał. Ale twierdzić o głuchocie innych potrafi. Zawsze jak trzeba coś konkretnego napisać albo posłuchać, albo wskazać, albo odpowiedzieć konkretnie to chętnych nie ma.

Za to napisać o głuchocie, o śmieciowym sprzęcie, mało rozdzielczym sprzęcie, za tanim sprzęcie itd to potrafi każdy audiofil.

To się nazywa ignorancja do sześcianu!

Nie dość, że sam sobie zaprzeczasz, bo wielokrotnie pisałeś o marketingu - to jeszcze wmawiasz, że ktoś kłamie :-) na pewno dobrze się czujesz?

A w jakim kontekście o tym marketingu pisałem? Jest to jedna z przyczyn "słyszenia" tego całego tabunu idiotycznych akcesoriów, kabli bezpieczników itd.

Człowiek bezmyślny, a dodatkowo podatny na sugestię wszystko weźmie za dobrą monetę. I gdzie tu zaprzeczenie?

Edytowane przez bum1234
Gość LTD12

(Konto usunięte)

e tam, masz ograniczenia, pewno nawet nie masz porządnego systemu ( nie chciałś mnie zaprosić ) ale nie ma co się wstydzić. Przecież można mawet czasami nie mieć racji.

Bum nie mozna kłamać nieswiadomie skoro…pisze się, że sie coś słyszało - a to niemozliwe.

Więc osoby piszące takie rzeczy albo ulegają wpływom własnych subiektywnych oczekiwań, albo piszą tak - bo mają w tym interes.

Na pewno ta druga forma jest powaznie szkodząca temu hobby. Tyle tylko, że z tym sie nie wygra produkując nawet 100 000 stron o tym samym na jednym Forum A.S./

To raczej prowadzi do frustracji kazdej ze stron i wojen na Forum - a to jest po prostu niepotrzebne.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

e tam, masz ograniczenia, pewno nawet nie masz porządnego systemu ( nie chciałś mnie zaprosić ) ale nie ma co się wstydzić. Przecież można mawet czasami nie mieć racji.

Po raz kolejny proszę o pokazanie gdzie napisałem, że się nie godzę na twój przyjazd.

Znów kolejny przykład tego w jaki sposób czyta się wpisy. Pobieżnie, a potem dopasowuje się rzeczywistość do swojego punktu widzenia, nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że w ten sposób można się skompromitować.

Bum nie mozna kłamać nieswiadomie skoro…pisze się, że sie coś słyszało - a to niemozliwe.

W porządku, to napiszę tak - kłamie albo nieświadomie wprowadza innych w błąd. Teraz jest dobrze?

audiofil zwyczajnie kłamie, być może nieświadomie

Nie można kłamać nieświadomie. To przeczy definicji kłamstwa i jest nielogiczne.

PS. Nie zauwazyłem powyższego postu... ;)

Edytowane przez jar1
Gość LTD12

(Konto usunięte)

1 - odpisałem. "Tak chcę"

2 - prosiłem o uzgodnienie adresu i terminu na pw

3 - prosiłem o opis systemu na pw

Otrzymałem - link do lektury po angielsku!, a ja z angielskiego to tylko 2 słowa :(

I po co to było, oprócz tego, że się wstydzisz to jeszcze kompromitujesz.

Edytowane przez LTD12

1 - odpisałem. "Tak chcę"

2 - prosiłem p uzgodnienie adresu i terminu na pw

3 - prosiłem o opis systemu na pw

Otrzymałem - link do lektury po angielsku!, a ja z angielskiego to tylko 2 słowa :(

I po co to było, oprócz tego, że się wstydzisz to jeszcze kompromitujesz.

A nie zauważyłeś wpisu w którym napisałem, że wspominałeś o lipcu a teraz mamy połowę czerwca? Ja nie mogę planować na miesiąc naprzód. Więc trochę czasu jeszcze zostało, sporo może się zmienić. Nie wiem co będę robił w lipcu.

A jeśli chodzi o ten link, to przepraszam, nie napisałeś nigdzie, że nie znasz angielskiego.

Edytowane przez bum1234

A co robi antyaudiofil, ktróy twierdzi, ze wszystko gra tak samo po wyrównaiu poziomów?

Maca kury?

Słucha charkotu tego co tam akurat ma. Jemu nie przeszkadza - wszystko gra tak samo :-)

Perfumuje się benzyną i pija tylko dobrze "przejrzałe" soki z jabłek :-) - żadna różnica. Po co przepłacać? To głupota....

wszystko gra tak samo :-)

Pokaż mi czyjkowiek wpis, w którym ktoś coś takiego stwierdza. Oczywiście za wyjątkiem wpisów Jara, bo ten sobie jak zwykle kpi ;)

Jasne, skoro nie rozumiesz tego co napisałem, rzeczywiście nie odpowiesz. Chciałem cię delikatnie naprowadzić.

To przecież oczywiste i proste. Skoro impedancja kabla jest zaniedbywalna, to jego wpływ na kształt sygnału również i stąd wniosek o braku wpływu kabla na brzmienie. Przecież sygnał na początku kabla i na końcu będzie wygłądał tak samo, więc skąd zmiany?

Dalej nie rozumiesz?

Bardziej uogólnić się nie dało ?

"wszedł prąd wyszedł prąd"

a elektrony ?

Panowie odskakując od głównego nurtu taplania sie w bagienku…to już 3 album studyjny Birdy.

Zapewne dla wielu nic nie mówiąca nazwa i nurt muzyczny spoza głównego zainteresowania.

Warto jednak posłuchac…dla przyjemności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Bardziej uogólnić się nie dało ?

"wszedł prąd wyszedł prąd"

a elektrony ?

???

Jak ktoś nie ma własnego życia to zazwyczaj interesuje się życiem innych.

A to co napisał Sylwester o zapytaniu na priv. o stan majątku tylko to potwierdza.

Ciebie też proszę o niewrzucanie wszystkich do jednego worka. Wyjątki się zapewne zdarzają, ale nie jest to reguła. Na dodatek gdyby tak przeanalizować porządnie, kto tu najczęściej pisze o pieniądzach to wnioski mogły by byc ciekawe. I raczej nie takie jak wasze.

To wszystko z nudów

Na to wygląda. Chęć testów także wynikała z nudów albo z nadziei, że odmówię, co spowoduje, że można będzie lamentować przez kolejne 20 stron.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Jak będziesz koniecznie chciał to czemu nie. Ale uprzedzam, takich prób przeprowadziłem mnóstwo, dawno dawno temu, nie tylko na swoim sprzęcie i przede wszystkim nie ja byłem tym testującym - w końcu mogę mieć jakieś ubytki słuchu ;)

Nikomu nie udało się wskazać różnic pomiędzy różnymi kablami. Procedura jest prosta - jest to ślepy test. Przełączam kable, albo udaję, że przełączam, a Ty mówisz, czy usłyszałeś zmianę, czy nie. wyniki zapisujemy. Po kilkunastu, kilkudziesięciu próbach sprawdzamy korelację pomiędzy staniem faktycznym a Twoimi wskazaniami.

Po takim teście, który jest dość męczący, można sobie posłuchać w normalny sposób ;)

To była twoja odpowiedź.

Nic jakoś na temat terminu, miejsca spotkania, systemu.

To, że termin lipcowy ci nie pasuje pojawiło się po kilku przypomnieniach.

???

Piszesz, "Przecież sygnał na początku kabla i na końcu będzie wyglądał tak samo"

a ja napisałem ze uogólniłeś, "wszedł prąd wyszedł prąd"

Pytam, co się dzieje z elektronami, czy maja znaczenie ?

na razie o innych czynnikach nie wspomnę.

Słuszna uwaga ale idź dalej tym tropem. Zauważ kto rozmawia?..Ludzie na poziomie bez względu na poglądy w audio. I nie ma w tym czasie pewnych osób w tym wątku. Dlatego jest kultura. Smutne wnioski ale jedyne jakie się nasuwają.

Ty to musisz mieć straszne kompleksy jednak.

To była twoja odpowiedź.

Nic jakoś na temat terminu, miejsca spotkania, systemu.

To, że termin lipcowy ci nie pasuje pojawiło się po kilku przypomnieniach.

A to czytałeś?

O którą odpowiedź Ci chodzi? Nigdzie nie napisalem, że się nie godzę na spotkanie. Pisałeś o lipcu, a teraz mamy czerwiec ;)

I gdzie napisałem, że termin lipcowy mi nie odpowiada?

Wygląda mi to wszystko na niepoważną dziecinadę ;)

Piszesz, "Przecież sygnał na początku kabla i na końcu będzie wyglądał tak samo"

a ja napisałem ze uogólniłeś, "wszedł prąd wyszedł prąd"

Pytam, co się dzieje z elektronami, czy maja znaczenie ?

na razie o innych czynnikach nie wspomnę.

Może konkretniej, bo do tego by przeanalizować co się w układzie dzieje z sygnałem elektrony nie są potrzebne. Nie ten poziom.

Edytowane przez bum1234

To kup se motór :D

Masz rację... :-)

Ty to musisz mieć straszne kompleksy jednak.

Na pewno... :-)...I kto to mówi?... :-)

Edytowane przez sly30
Gość LTD12

(Konto usunięte)

To mi się nawet podoba :) - niepoważna dziecinada, czyli drugi krok w kierunku rezygnacji ze spotkania.

I chociaż mój wnuczek pewno by się obraził to ja nadal tkwię w swoim przekonaniu... SPOTKANIE

To mi się nawet podoba :) - niepoważna dziecinada, czyli drugi krok w kierunku rezygnacji ze spotkania.

I chociaż mój wnuczek pewno by się obraził to ja nadal tkwię w swoim przekonaniu... SPOTKANIE

Nie wiem, może się mylę, ale tak coś mi tu kręcisz. Ja już tyle testow przeprowadzilem, że nie trzeba mi kolejnego dowodu na to, że sieciówki i brzmienie to zwykła bujda.

Nie wiem, czemu tak ci na tym zależy, bo ostatecznie ludzie tacy jak ja stanowią tu mniejszość. Więc czym się przejmować?

Chyba, że chodzi tu o co innego.

Trzeba to rozumieć :-) jak każdą ułomność.

Ułomność to jest chyba wtedy jak nie słyszymy docierających do nas dźwięków. To znaczy raz słyszymy innym razem nie. Stąd pewnie te ciągłe zmiany ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi