Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli zrobił test porównawczy z zachowaniem procedur technicznych i tak mu wyszło to nie pisze bzdur.

Teraz to Ty piszesz bzdury. Jaki test? Billy? Czy powoływał się na jakiś test?

Nie, on to stwierdził... po prostu.

Więc nie pisz bzdur, tylko przyznaj, że Twój kolega sceptyk minął się z prawdą.

Obrona głupich postów Twoich kolegów powoduje, że stajesz się niewiarygodny.

Edytowane przez soundchaser

Test? Billy? Czy powoływał się na jakiś test?

mam swiadomosc ze twoim celem jest rozwalic ten watek , ale na Boga człowieku, przeciez sa jakies granice robienie z siebie niekumatego

czy gitara elektryczna bez podłączenego wzmacniacza wydaje jakis dzwiek ?

czy coś co nie wydaje dzwięku , moze miec jakiekolwiek brzmienie ?

Włodek - masz masz odwage odpowiedziec dlaczego przywrócono tego człowieka do mozliwosci pisania w tym watku ?

Z róznymi rzeczami sie spotykałem na forach - ale z czymś takim po raz piwerwszy :/

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

w przypadku gitar elektrycznych za ich brzmienie w głównej mierze odpowadaja przetworniki , modyfikatory , fuzy , kaczki , efekty i wzmaczniacze

Zgadza się, ale to wciąż jest osobliwe brzmienie, charakterystyczne dla określonego modelu gitary.

Więc nie pisz bzdur, tylko przyznaj, że Twój kolega sceptyk minął się z prawdą.

Już Tobie udzieliłem odpowiedzi. Jeżeli uważasz że to bzdury to trudno. Zostań przy opisach zmian wprowadzanych przez bezpieczniki sieciowe i podobnych "prawd" opisowych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

ale to wciąż jest osobliwe brzmienie, charakterystyczne dla określonego modelu gitary.

ale co uwazasz za "gitate elektryczna" ?

"deche" ?

ministar1-a4792525db069d18bafb98630000.jpg

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

czy gitara elektryczna bez podłączenego wzmacniacza wydaje jakis dzwiek ?

Nie manipuluj. Każdy wie, że gitara elektryczna gra ze wzmacniaczem, ale ma swoje brzmienie.

Pisanie, że nie ma swojego brzmienia, bo sama nie zagra to jakaś dziecinada na poziomie przedszkola,

albo próba tłumaczenia się z pierwszego głupiego wpisu na ten temat.

Co chcesz tym udowodnić?

Wasza retoryka jest powalająca.

Dobranoc.

Co chcesz tym udowodnić?

nic

po prostu lubie precyzyjne określenia

2+2 to 4 a nie "około 4" czy 4.1 albo "może 4"

podobnie jak 999 na 1 000 to nie "wszyscy"

koniec

Edytowane przez billy idol

A prosiłem porzucić wątek obuwniczo-gitarowy?

to był dobry pomysł :P

To wyrażaj się precyzyjnie, bo cały ambaras powstał po Twoim nieprecyzyjnym wpisie.

serio ? to Przeczytaj jak podsumował dyskusje o gitarach Przemak

i teraz jedna uwaga - on widzi wszystkich którzy pisali o gitarach ... tylko nie mnie

wnioski ?

Wracając może do audiofilskich kabli zasilających.

Pytanie do słyszących:

Podłączając te drogie grube kable sieciowe przy jakich urządzeniach są różnice w pracy? Wzmacniacz już wiemy. Jakieś inne urządzenia również zmieniają swoje działanie?

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Wracając może do audiofilskich kabli zasilających.

Pytanie do słyszących:

Podłączając te drogie grube kable sieciowe przy jakich urządzeniach są różnice w pracy? Wzmacniacz już wiemy. Jakieś inne urządzenia również zmieniają swoje działanie?

Jeśli chcesz, mogę sprawdzić na żelazku, piec CO, itp. :)))

Pytanie do słyszących:

Jakieś inne urządzenia również zmieniają swoje działanie?

Kable odzyskujące energię z gniazdka z pewnością powinny przynieść oszczędności, ale twórca jakoś nie wypromował tego w tym kierunku, widocznie tylko w audio udało mu się przemycić takie kocopoły :)

Przeczytaj jak podsumował dyskusje o gitarach Przemak

i teraz jedna uwaga - on widzi wszystkich którzy pisali o gitarach ... tylko nie mnie

wnioski ?

Nie wiem jakie wnioski...może ma Ciebie w ignorowanych.

A podsumowując wczorajszą dyskusję na temat gitary elektrycznej - najlepsze jest to,

że dla Ciebie kable nie mają wpływu na brzmienie, wzmacniacze grają tak samo, itd...

ale gitara nie ma własnego brzmienia, bo przechodzi przez przetwornik i to już nie jest jej brzmienie, jak rozumiem,

tylko brzmienie przetwornika. (lol). ;-)

Nie wiesz jakie brzmienie ma gitara bez przetwornika, bo bez niego gitary takiej się nie używa.

Używa się z przetwornikiem, więc jej brzmienie to gitara + przetwornik.

To jest tego samego rodzaju retoryka jak z tą Twoją teorią o wzmacniaczu liniowym - jedynym idealnym i poprawnym.

Jaki to jest liniowy? No przecież to widać na wykresie. ;-)

Może np. spawarka wyposażona w taki kabel potrafi zrobić mistrzowski spaw ;-) ?

Kable zamiast filtrów. Może to wynalazek na miarę Nobla. Wreszcie może jakiś Polak dostanie Nobla za epokowe odkrycie na miarę 21 wieku.

Jeśli chcesz, mogę sprawdzić na żelazku, piec CO, itp. :)))

Sprawdzaj, Nobel czeka ;-).

No przecież to widać na wykresie.

Nie zawsze widać na wykresie bo firmy testujące robią pomiary na obciążeniu rezystancją a pomiar powinien być robiony na obciążeniu impedancją. Już to było wyjaśniane, ale trolle w wątku mają inny cel niż dyskusja.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie zawsze widać na wykresie bo firmy testujące robią pomiary na obciążeniu rezystancją a pomiar powinien być robiony na obciążeniu impedancją. Już to było wyjaśniane, ale trolle w wątku mają inny cel niż dyskusja.

Dla Billy'ego wykres jest wyznacznikiem brzmienia liniowego. Czytaj ze zrozumieniem.

No chyba, że jego uważasz za trolla, to rozumiem.

Koledzy jeszcze jedno małe pytanko odnośnie przekroju kabla głośnikowego i jego wpływu na bas, przy uwzględnieniu DF.

Kiedyś spytałem, czy przekrój mojego kabla głośnikowego tj. 1,5mm2 i długości 2X3m jest wystarczający, bo oczywiście są tabelki sugerujące dobór kabli, ale to zapewne tylko dane orientacyjne. Napisaliście, że 1,5mm2 w zupełności wystarczy. O współczynniku tłumienia poczytałem, że dla kontroli basu jest on dość istotny. Im wyższy tym lepiej o ile wąskim gardłem nie będzie kiepska zwrotnica i przewód głośnikowy o zbyt małym przekroju. Zakładając więc, że zwrotnice w moich kolumnach najgorsze nie są, NAD 375 posiada (podobno) współczynnik tłumienia (w odniesieniu do 4 Ω) 51, to czy ten 1,5mm2 przewód nie przyczynia się do obniżenia wpływu tego współczynnika na końcowy efekt kontroli pracy głośnika?

No chyba, że jego uważasz za trolla, to rozumiem.

Nie, Ciebie uważam za trolla, ale cóż marketing kocha trollów. Troll jest nieodłącznym składnikiem marketingu.

Koledzy jeszcze jedno małe pytanko odnośnie przekroju kabla głośnikowego i jego wpływu na bas, przy uwzględnieniu DF.

Dopóki nie wyeliminujesz zwrotnicy pasywnej na linii wzmacniacz - głośnik niewiele ci DF pomoże.

Edytowane przez Lech36

Nie wiesz jakie brzmienie ma gitara bez przetwornika, bo bez niego gitary takiej się nie używa.

jednak potrafisz

bo przechodzi przez przetwornik

47908828749180412007.jpg

jeden ?

Dobra - koniec o gitarach - definitywnie

P.S. Wzmacniacze i przetworniki dla muzyków to jest inna bajka. Tam nieliniowosc jest zaleta - bo o pozwala poszukac indywidualnego brzmienia

Gość

(Konto usunięte)

test porównawczy z zachowaniem procedur technicznych

Lechu, czy oprócz wyrównania poziomu natężenia dźwięku (jakiego miernika można użyć?) i zachowaniem położenia głowy słuchającego są inne wymogi tych procedur? Szukałem w wątku ale niestety nie znalazłem.

Wzmacniacze i przetworniki dla muzyków to jest inna bajka. Tam nieliniowosc jest zaleta - bo o pozwala poszukac indywidualnego brzmienia

Dla wielu melomanów i audiofilów też.

Nie każdy uwielbia brzmienie liniowe.

Gość

(Konto usunięte)

to pierdnięcie komara w czasie huraganu

https://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect

The butterfly effect is a concept that states that "small causes can have larger effects".

inne wymogi tych procedur?

najlepiej takie zeby mozna było jak to pisze Lechu zrobić "pstryk , pstryk"

czyli z miejsca odsłuchowego , jednym przełącznikiem , móc przeskoczyć z A na B i z B na A

czyli pstryk pstryk ;)

a ideałem byłoby gdyby te pstryk pstryk robiła inna osoba - a słuchajacy nie wiedziałby co gra

Edytowane przez billy idol

Lechu, czy oprócz wyrównania poziomu natężenia dźwięku (jakiego miernika można użyć?) i zachowaniem położenia głowy słuchającego są inne wymogi tych procedur? Szukałem w wątku ale niestety nie znalazłem.

Jeszcze raz warunki prawidłowo zrobionego testu porównawczego :

1. Należy najlepiej przy pomocy płyty testowej (lub generatora sygnałowego) z nagraną częstotliwością z okolic 1kHz ustalić równe poziomy napięć na wyjściu porównywanych elementów. Dokładność wyrównania <0,1dB (najlepiej miernikiem). Pomiar robić na wyjściu wzmacniacza mocy a w przypadku kolumn aktywnych na wyjściu przedwzmacniacza.

2. Należy zapewnić sobie możliwość szybkiego przełączania pomiędzy porównywanymi elementami A-B. To szybkie przełączanie to też nie jest przymus, ale ułatwia precyzyjną weryfikację ewentualnych różnic. Dlatego powinna być taka możliwość.

3. W trakcie porównania najlepiej nie zmieniać położenia głowy względem kolumn. Nawet drobne przesunięcia głowy mogą spowodować zmiany w odbiorze poszczególnych fragmentów pasma wynikające z akustyki pomieszczenia i nakładania się charakterystyk z dwóch źródeł dźwięku (stereo) oraz dźwięków odbitych.

4. Sprzęty (szczególnie wzmacniacze) należy porównywać w warunkach dopuszczalnych dla sprzętu słabszego (moc i wydajność prądowa). To że sprzęty różnią się między sobą tymi parametrami i za to trzeba zapłacić to wiadomo.

5. Wszelkie czynności związane z przełączaniem A-B powinien robić asystent (kolega) tak żeby słuchającego nic nie rozpraszało.

Jeżeli usłyszymy jakiekolwiek zmiany w brzmieniu to mogą to być zmiany jakościowe, których przyczyną często bywa nieliniowość w paśmie akustycznym jednego z elementów. Dokładniejsze pomiary wykażą, które z urządzeń ma odchyłki od prawidłowego działania.

Dopóki nie wyeliminujesz zwrotnicy pasywnej na linii wzmacniacz - głośnik niewiele ci DF pomoże.

Łiiiiiiiiii :-( Na szczęści nie narzekam za bardzo na jakość basu.

Przy okazji. Domyślam się, że masz na myśli kolumny aktywne. Wiele osób chwali taki zestaw, ale wg mnie ma jedną ogromną wadę, przez którą nie wszyscy tak chętnie na to się porywają. Jeśli nie można słuchać muzyki z odległości nie większych niż metr, czy 1,5 to nie jest to chyba zbyt wygodne. Rozumiem w studio, siedząc w jednym miejscu przy stole mikserski, ale w domu? Hmmm... Czy to do końca się sprawdza?

Nie każdy uwielbia brzmienie liniowe.

Powiedziałbym że większość nie akceptuje płaskiej charakterystyki. Zawsze musi być lekko zagięta do góry zwłaszcza na dole i najlepiej dla spokoju sumienia audiofilskiego to zagięcie powinno być realizowane przez kolumny żeby dusza audiofilska nie cierpiała ;-). Wzmacniacz wtedy może być audiofilsko koszerny.

Łiiiiiiiiii :-( Na szczęści nie narzekam za bardzo na jakość basu.

Przy okazji. Domyślam się, że masz na myśli kolumny aktywne. Wiele osób chwali taki zestaw, ale wg mnie ma jedną ogromną wadę, przez którą nie wszyscy tak chętnie na to się porywają. Jeśli nie można słuchać muzyki z odległości nie większych niż metr, czy 1,5 to nie jest to chyba zbyt wygodne. Rozumiem w studio, siedząc w jednym miejscu przy stole mikserski, ale w domu? Hmmm... Czy to do końca się sprawdza?

Jeżeli to są aktywne monitory bliskiego pola, to ich rzeczywiście słucha się z małej odległości, ale są duże aktywne zestawy też.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi