Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli wychodzi i tak na moje; - im gorzej tym lepiej, a każde nagranie i tak ma się nijak do "wzorcowej" dla wielu, i zazwyczaj marnej "rzeczywistości" ?! :)

W którym miejscu wychodzi na Twoje jeżeli chodzi o odległość, z jakiej ludzie chętni są słuchać perkusji?

I co znaczy:

Chyba mylimy tu wiele rzeczy

?

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

Jakość koncertów rockowych w polskich salach jest żenująco słaba.

Często nie da się słuchać. Nie ma żadnego wzorca jeśli chodzi o tzw. muzykę live.

Sound...czy Wy w Łodzi nie macie dobrego klubu?Do 3City zajedź...zapraszam...u nas w klubach świetnie brzmi... :-)

Byłem W Łodzi (Manufaktura) na Wilsonie. Rzeczywiście nie było dobrze- gdy było ciszej, to w miarę ok, jak muzyka miała glosniejsze fragmenty- chwilami byl nieczytelny nawał dźwięku.

Jako monitory to zespoły 2-way są bardzo cenione od lat.

Tylko proszę zauważyć jak są budowane ich obudowy.

Np. AN-K

Bardzo dobrze, że używasz pojęcia monitory, a nie np. kolumny podstawkowe.

Trochę mnie drażni, że określenie "monitor" bardzo często jest nadużywane przez producentów, klientów i użytkowników zwyczajnych pasywnych kolumienek dla zastosowań "domowych".

Np. seria Paradigm Monitor - z monitorowym brzmieniem miała tyle wspólnego co kot napłakał. Zero liniowości, a jedynie podbite skraje pasma skrojone na duży dźwięk.

Tego typu fotki 2-way co wrzuciłeś powinny trafić do poradników jak się robi obudowy. Szczególnie, że to OZ.

Sound...czy Wy w Łodzi nie macie dobrego klubu?

Co innego muzyka kameralna w klubie, a co innego koncert rockowy,

który brzmi źle zarówno w małej sali jak i w dużej, typu Arena.

Czasem w Wytwórni jest OK, np. koncert akustyczny Kultu brzmiał przyzwoicie.

Nie zgadzam się. Wszystko zależy od preferencji.

Nie mógłbym słuchać muzyki mając w domu takie "potwory", które Ty preferujesz.

Dla mnie byłoby za dużo niskiego basu.

Nie, nie i jeszcze raz nie.

Osobiście jestem przewrażliwiony na kiepskie niskie zakresy. Nienawidzę jak coś mi chociaż w minimalnym stopniu coś tam się wzbudza, zaczyna albo kończy grać w niewiadomym momencie, ciągnie się jak smród po starych gaciach, a jak jeszcze bas załazi mi na średnice to pakuje do pudła i wynocha.

Nie pakowałbym się w temat gdybym stwierdził, że jest już dobrze. OK, jest dobrze, ale wiem, bo słyszałem na własne uszy, że można lepiej i dlatego w to wszedłem.

Czy choć raz przyznasz mi rację?

Pisałem wcześniej, że nie potrafię wytłumaczyć na odległość tego efektu jaki dają duże głośniki.

Ale może podziałam Ci na wyobraźnię.

Porównaj sobie przynajmniej w myślach sytuację, że chcesz posłuchać muzyki ze średnią czy tam normalną głośnością. Masz do dyspozycji małe 2-way i duże zespoły głośnikowe tj. na małych i dużych wooferach.

Przemyśl proszę ile musi się nalatać, ile musi przepompować i wypluć powietrza mały głośnik oraz jakie będą jego punkty pracy, wychylenia, zniekształcenia, a jak tą samą robotę zrobią duże membrany.

Coś jak w upalny dzień chciałbyś się schłodzić machając przed nosem damskim lusterkiem zamiast kartonem rozmiaru A4

Gość

(Konto usunięte)

Co innego muzyka kameralna w klubie, a co innego koncert rockowy,

który brzmi źle zarówno w małej sali jak i w dużej, typu Arena.

Czasem w Wytwórni jest OK, np. koncert akustyczny Kultu brzmiał przyzwoicie.

Chodzę regularnie do klubu Ucho, koncerty w małym Domu Kultury w Kolbudach z akustyka palce lizać...Ilusion zagrał tak, że...mniam :-)

A uwierz mi daleki jestem od kochania napierdalania w klatę i totalnego hałasu...mimo tego, że słucham m.in. Death Metalu...

Mam "trochę" ;-) inne podejście do tego typu muzyki...nie lubię grania stadionowego, o czym, tak uważam... zapominają akustycy kapel grających w klubach...za dużo mocy jak na stadionie a nie tędy droga...

Edytowane przez Gość

Nienawidzę jak coś mi chociaż w minimalnym stopniu coś tam się wzbudza, zaczyna albo kończy grać w niewiadomym momencie, ciągnie się jak smród po starych gaciach, a jak jeszcze bas załazi mi na średnice to pakuje do pudła i wynocha.

W obudowie OZ też się wzbudza, tylko rezonans jest jeden, ale za to większy niż dwa w BR. Wychylenie membrany głośnika w OZ w rezonansie jest znacznie większe niż w BR. Na pewno nie wpływa to na poprawę zachowania całości bo rośnie wpływ kompresji. Tylko dzięki tej kompresji i spadkowi charakterystyki nie odbieramy OZ jako totalnego syfu w zakresie niskich częstotliwości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bez jak. W naturze niewiele jest instrumentów zdolnych do grania w rejonie niskiego basu. To samo na płytach. Najniższego basu jest tam na lekarstwo. Większość dobrze skonstruowanych pierdziawek o średnicy 6,5 bez problemów odtworzyć większość instrumentów zapuszczajacych się w te rejony. Często ukazując szybkość i zróżnicowanie jakich próżno szukać w 12 celowej konstrukcji.

I w 6.5 próżno szukać zróżnicowania jakie daje ~12" w dolnych rejestrach, dlatego właśnie dzieli się na pasma, czyż nie? I super dobrze zrobiony 6,5" głośnik nie zbliży się do tego, nawet stosując spory skok membrany co jak wiemy niesie też za sobą większe zniekształcenia.

Może w takim razie napisz to Koledze Konradowi,

Ja piszę tutaj do Wszystkich. Przecież to jest otwarte forum DYSKUSYJNE. Sugerujesz że Konrad ma założony filtr na moje wpisy i ich nie widzi? :-) Gdyby się z nimi nie zgadzał, sam by otwarcie napisał. Wszak każda dyskusja bazuje na soporze :-)

Nie zgadzam się z Tobą.

I masz do tego niezaprzeczalne prawo.

Kochani!

To nie jest spamforum gdzie ojcowie założyciele i moderatorzy w jednym, WYMAGAJĄ od piszących odnoszenia do swych złotych myśli publikowanych i na ICH forum, w tonie całkowitej aprobaty i oznak uwielbienia dla swych w dziedzinie audio niezaprzeczalnie jedynych w Polsce autorytetów. A może nawet nie tylko w Polsce :-)))

Ale nie będę polemizował, bo to nie ma sensu.

Nigdy nie słyszałeś moich głośników, a jedynie teoretyzujesz....

No widzisz i znów jak dziecko :-))

W pierwszym zdaniu piszesz że nie będziesz polemizował a w następnym zaczynasz polemizować :-)

Moje są wierne do bólu. Przecież to wysokiej klasy monitory studyjne, jakbyś zapomniał.

Ja nie odniosłem sie do Twoich głośników tylko do Twych wypowiedzi chaotycznych i mielących jedno zafiksowane pojecie w kółko, do tego w sposób dziecinny włącznie z fachem w którym oficjalnie zwróciłeś się do nas, że masz pomiary techniczne i fizykę jako naukę w dupie, bo lepiej sam słyszysz.

Zatem ja z Toba wcale nie polemizuję a wyłącznie opisuję działanie ZG, w tym monitorów studyjnych.

W tym zakresie to monitor studyjny ma być liniowy w pasmie w którym mieści się 99% dźwięków stanowiących podstawę nagrań, a "prawdziwy" niski bas to rzadkość w zapisie. Owszem w BBC jako zespoły odsłuchowe i monitory, służyły głośniki Bowersa, ale to już przeszłość :-)

Bardzo dobrze, że używasz pojęcia monitory, a nie np. kolumny podstawkowe.

Jestem na tym punkcie bardzo przewrażliwiony, prawie tak jak nazywanie każdej wyjącej polskiej celebrytki wokalistką. Wokalistyka to zawód wyuczony!

Włodek.

I w 6.5 próżno szukać zróżnicowania jakie daje ~12" w dolnych rejestrach, dlatego właśnie dzieli się na pasma, czyż nie? I super dobrze zrobiony 6,5" głośnik nie zbliży się do tego, nawet stosując spory skok membrany co jak wiemy niesie też za sobą większe zniekształcenia.

Dyzma tak ochoczo przystąpił do obrony "super dobrze zrobionego głośnika 6,5" - gdyż prawdopodobnie w jego Parapudłach takie właśnie są.

To w sumie nic dziwnego, każdy chwali swoje. Jednak czasem w tym chwaleniu (dzień dobry souchaserze) trzeba by mieć jakieś doświadczenie nauszne u siebie z pełnozakresowymi solidnymi ZG.

Z tego co wypisuje sc widać jak na dłoni, że takiej styczności nigdy nie miał..."graja za głośno (sic!) i "maja za dużo basu"

WTF?!

Dyzma tak ochoczo przystąpił do obrony "super dobrze zrobionego głośnika 6,5" - gdyż prawdopodobnie w jego Parapudłach takie właśnie są.

Bardzo proszę o nie odnoszenie się do kolegi @dyzman69. Został on obecnie jako jedyny zbanowany czasowo w naszym wątku za bezczelny trolling.

Bo jak nazwać zachowanie kolegi, który na swym IDEALNYM systemie, na NAJLEPSZYM wzmacniaczu wszech czasów słyszy bezpiecznik topikowy, oraz jak z każdym następnym modelem kabla swego najlepszego producenta słyszy, że bije on o klasę poprzedni model - nawet zanim Sylwester skończy nad nim pracę - wpadając do naszego wątku kpi z naszych wypowiedzi o zjawisku fowport z którym fizyka i najlepsze firmy głośnikowe borykają się od lat? Upomniany o te głupotę bezsczelnie zaprzecza temu co napisał?!

Tak jak już wielokrotnie pisałem - nikt bardziej nie szkodzi wizerunkowi firmy Wile jak on. Ale to sprawa Właścicieli firmy. Forum oddało im wątek klubowy do absolutnego władania, tam niech dyzman pisze swoje eseje i peany, tutaj jest otwarte forum dyskusyjne z którego trolle są usuwani.

Ps.

Piszę te wypowiedź stymulowany PW jakie otrzymałem od dyzmana, za bana jakiego tutaj otrzymał od moderacji.

Z tego co wypisuje sc widać jak na dłoni, że takiej styczności nigdy nie miał

Jasnowidz! (cytując Ciebie).

A pisz sobie co chcesz, jeśli przez to będzie Ci lżej. ;-)

Edytowane przez soundchaser

Też zauważyłem u niektórych "pisarzy" zadziwiającą wrażliwość słuchu na oddziaływanie gadżecików typu kabelek, wtyczka, gniazdko, listwa, bezpiecznik a jednocześnie zupełną znieczulicę laryngologiczną na udowodnione, słyszalne, mierzalne i do lat znane zjawiska w budowie, konstrukcji czy topologi szeroko pojętych urządzeń audio.

Nie wiem, można coś słyszeć lub nie wybiórczo?

Edytowane przez konradskala

służyły głośniki Bowersa, ale to już przeszłość

A czego teraz używają w dalszym polu?

Też zauważyłem u niektórych "pisarzy" zadziwiającą wrażliwość słuchu na oddziaływanie gadżecików typu kabelek, wtyczka, gniazdko, listwa, bezpiecznik a jednocześnie zupełną znieczulicę laryngologiczną na udowodnione, słyszalne, mierzalne i do lat znane zjawiska w budowie, konstrukcji czy topologi szeroko pojętych urządzeń audio.

Dodam tylko do tego że czasem hobbyści dyskutują o idealnym kształcie kolumny, robią różne fazy i zaokrąglenia w skrzynkach uzasadniając na forum potrzebę takich działań a potem stawiają taką dopieszczoną kolumnę obok mebli z ostrymi krawędziami i czasem w pomieszczeniu gdzie konstrukcja stropu nad nim jest wykonana z wielu belek/desek drewnianych o ostrych krawędziach. Nie tylko krawędzie skrzynki kolumny generują lokalne interferencje inne elementy w pomieszczeniu też. Można się też zapytać dlaczego słynne BBC monitory LS3/5A były takie dobre pod wieloma względami mimo kanciatej obudowy ;-)?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A czego teraz używają w dalszym polu?

W różnych studio różnie, zalezy od dźwiękowca :-)

Np. takie jak na fotce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W różnych studio różnie, zalezy od dźwiękowca :-)

Np. takie jak na fotce

No nie, znowu BR ;-).

A to moje - jak mawia klasyk - ulubiene :-) Wykonane zgodnie z zasadami fizyki. Nie dla mody i marketingu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I następne z ulubionych stworzone zgodnie z fizyka promieniowania stożkowych głośników dynamicznych.

Krucafux!!! A co to?

Kef KM1 - profesjonalny monitor pełnopasmowy. Drugi to również Kef :-)

W.

I żeby nie było że ja wyłącznie brytyjskie :-)

Ukryta Zawartość

post-27095-0-57388300-1521818338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to moje - jak mawia klasyk - ulubiene :-) Wykonane zgodnie z zasadami fizyki. Nie dla mody i marketingu :-)

4xKef B300, 2xB110 i T52 ? Smaczny zestaw. Tylko trochę szeroki do domu.

Napisano dziś, 16:14

Kef M1 - profesjonalny monitor pełnopasmowy. Drugi to również Kef :-)

W.

Załączone miniatury

Znowu BR, co jest grane ;-).

Edytowane przez Lech36

4xKef B300, 2xB110 i T52 ? Smaczny zestaw. Tylko trochę szeroki do domu.

Znowu BR, co jest grane ;-).

Czegóż się nie robi dla swego hobby - zmieniaj dom :-)

Cóż, BR to widać znamię czasów. Wpierw było antidotum na małą sprawność przetworników, a teraz wróciło jako antidotum na zbyt wysokie koszty. Po cóż dawać dwa woofery w większą obudowę OZ, kiedy przy porządnym zaprojektowaniu i wykonaniu, wystarczy jeden dobry nowoczesny woofer w mniejszej obudowie aby uzyskać właściwie taki sam efekt brzmieniowy :-)

Włodek.

Po cóż dawać dwa woofery w większą obudowę OZ, kiedy przy porządnym zaprojektowaniu i wykonaniu, wystarczy jeden dobry nowoczesny woofer w mniejszej obudowie aby uzyskać właściwie taki sam efekt brzmieniowy :-)

A jak się da dwa takie woofery jak w tych Everestach JBL-a to dopiero można zrobić wiatr, nawet w dużym pomieszczeniu ;-).

Cóż, BR to widać znamię czasów.

Już od dawna widać tą zmianę czasów a tak właściwie BR był zawsze obecny na rynku.

a teraz wróciło jako antidotum na zbyt wysokie koszty.

Jestem zwolennikiem BR i wysokich kosztów, oczywiście dopasowanych do warunków mieszkaniowych i kieszeni hobbysty.

Edytowane przez Lech36

Ja nie toleruje niczego co spowalnia dźwięk. Żadnych membran biernych, obudów z filtrem pasmowym, labiryntów. Jednak BR i rezystancje stratną owszem. Pod warunkiem, że obliczała je i robiła firma do której mam zaufanie :-) A teraz od dawna sam sobie rzeźbię pod swój własny wypracowany model najlepszego moim zdaniem przetwarzania każdego pasma akustycznego.

Włodek.

Nie ma takiego monitora.

Jest natomiast Kef KM1, produkowany w latach 1984-1988.

Słusznie.

Moja wina, zjadłem "K" :-( Wybaczcie staremu. Albo trafiam w dwa klawisze na raz, albo gubię litery - starość nie radość :-(

Dziękuję za sprostowanie mojego błędu.

Włodek.

Wybaczcie staremu.

Jakbys z Kef Q1 takiego potwora pomylil do moznaby sie gniewac, hahaha.

Suma mocy wzmacniaczy 1500W :-)

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Krucafuks!! A co to?

Troche mi to wygląda na T-72

:>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Troche mi to wygląda na T-72

:>

Podwojna stopa w metalu napier... jak wystrzaly z armaty t-72.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi