Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, xajas napisał:

W tym czasie, ktory poswiecasz tutaj na forum na tysiace odpowiedzi, przerobil bys REW juz sto razy

Ja ne piszę na Forum w wolnym czasie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, xajas napisał:

REW mozna ogarnac takze w „niewolnym“ czasie.

Próbowałem kiedyś na szybko, efektem była korekta "niszczyciel kolumn" (na szczęście wyłączyłem po ułamku sekundy). Ja tak nie lubię, ja muszę rozumieć co robię od A do Z. A na to nie wystarczy czasu poczas siedzenia na kiblu, na posanie tego posta owszem.

13 godzin temu, Adi777 napisał:

Kiedyś sobie zrobię pomiędzy klasą D a A/AB. Jestem ciekawy, jak to wypadnie. 

Strzelam, że na 99.9% nie usłyszę różnicy między takimi wzmacniaczami.

Takie porównania już były robione, opisy wniosków końcowych są w sieci.

12 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Brzydszy wygrał więc

"Brzydszy" to pojęcie subiektywne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Moderacja działa. Szkoda, że nie na wszystkich.
Ktoś poczuł się dotknięty a sam obraża innych.
Drogi moderatorze proszę o nie usuwanie postów...

14 godzin temu, jurek1 napisał:

Trzeba by spytać Einsteina, on do puki czegoś nie odkrył też czasem był sceptycznie nastawiony do niektórych teorii.

A nie można po prostu wykonać precyzyjnych pomiarów a jak te nic nie wykryją co będzie się mieścić w granicach ludzkiego słuchu to zostaje w końcu test różnicowy. Czemu o tym część hobbystów zapomina? Nie potrzeba Einsteina.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

17 minut temu, Lech36 napisał:

Obstawiam, że kolega na 99,9% ma rację, ale jak znam życie zamiast ślepego test wyjdzie test prawie ślepy, więc poczynione obserwacje będą prawie wiarygodne, ktoś w komentarzach palnie, że wzmacniacz cyfrowy zagrał cyfrowo... będzie "dobrze".

Edytowane przez szymon1977

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Być może kable grają (od dłuższego czasu nie przeczę, a nawet mam pewną teorię dlaczego ich granie w pomiarach nie wychodzi)

Możesz przedstawić tą teorię, na dobry początek?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Obstawiam, że kolega na 99,9% ma rację, ale jak znam życie zamiast ślepego test wyjdzie prawie ślepy więc poczynione obserwacje będą prawie wiarygodne,

I z prawie wyrównanym poziomem porównywanych urządzeń 😉.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

ktoś w komentarzach palnie, że wzmacniacz cyfrowy zagrał cyfrowo...

U mnie wzmacniacze "cyfrowe" (impulsowe) grają aż za bardzo analogowo, ale tylko te na modułach f-my Hypex, te na modułach B&O grają bardziej "cyfrowo", cokolwiek to znaczy 😉. Różnica nie jest warta uwagi.

Edytowane przez Lech36

5 minut temu, Lech36 napisał:

A nie można po prostu wykonać precyzyjnych pomiarów a jak te nic nie wykryją co będzie się mieścić w granicach ludzkiego słuchu to zostaje w końcu test różnicowy. Czemu o tym część hobbystów zapomina? Nie potrzeba Einsteina.

Na dzień dzisiejszy tak, ale co przyszłość pokaże, to wszystko jeszcze przed nami, a w zasadzie przed młodszym pokoleniem. Świat się nieustannie rozwija i nie jesteśmy w stanie przewidzieć jakie techniki i metody pomiaru bedą stosowana za, powiedzmy 100 lat.

7 minut temu, Lech36 napisał:

Możesz przedstawić tą teorię, na dobry początek?

Dużo pisana, przypomnij po godz 22 🙂

Przyrządy są mało podatne na sugestię i cenę tego co mierzymy. I jakoś tak to wychodzi że nawet zwykły termometr jest bardziej dokładny niż nasze receptory ciepła. Skoro kabel zmienia "brzmienie" to coś z nim jest nie tak i da się to zbadać.

2 minuty temu, jurek1 napisał:

Na dzień dzisiejszy tak, ale co przyszłość pokaże, to wszystko jeszcze przed nami, a w zasadzie przed młodszym pokoleniem.

W dziedzinie ZG jest jeszcze wiele pola do pokazania dla nowych wynalazków w dziedzinie pozostałych elementów toru audio rewolucyjnych rozwiązań nie należy się spodziewać.   

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Przyrządy są mało podatne na sugestię i cenę tego co mierzymy. I jakoś tak to wychodzi że nawet zwykły termometr jest bardziej dokładny niż nasze receptory ciepła. Skoro kabel zmienia "brzmienie" to coś z nim jest nie tak i da się to zbadać.

No tak, jeden ucina dół, inny górę, a jeszcze inny środek....no i zależy co masz podbite to taki musisz dobrać. Albo taki do PC, który nic nie ucina.....mamo🤣

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ale jest?

Tak i nawet można próbować dojść do przyczyny. Jeden z tych wzmacniaczy końcowych pracuje w systemie połączeń symetrycznych drugi niestety w systemie RCA i tworzy najprawdopodobniej pętle masowe, których ślad słychać w głośnikach.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Tak i nawet można próbować dojść do przyczyny. Jeden z tych wzmacniaczy końcowych pracuje w systemie połączeń symetrycznych drugi niestety w systemie RCA i tworzy najprawdopodobniej pętle masowe, których ślad słychać w głośnikach.

Czyli słychac śmieci obok muzyki, czy muzyka gra inaczej?

3 minuty temu, Ajothe napisał:

No tak, jeden ucina dół, inny górę, a jeszcze inny środek....no i zależy co masz podbite to taki musisz dobrać. Albo taki do PC, który nic nie ucina.....mamo🤣

Tylko jak tu zmierzyć kabel sieciowy i jego wpływ na szerokość sceny...?
Owego czasu kupowałem od gościa strymingowca i twierdził, że ma kabel sieciowy który po wpięciu w CD zmienia bazę stereo. Zademonstrował i nawet kolega z którym byłem słyszał, że wokalistka jakby śpiewała w większej sali...

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tylko jak tu zmierzyć kabel sieciowy i jego wpływ na szerokość sceny...?

Zacząc trzeba od zrozumienia, w jaki sposób z dwóch podobnych dźwięków MÓZG TWORZY jedno źródło pozorne.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli słychac śmieci obok muzyki, czy muzyka gra inaczej?

Te śmieci było słychać tylko po przyłożeniu ucha do głośnika, ale fakt że mogły być wskazówką że coś jest nie tak, np. wskazywać na istnienie pętli masowych, innych przyczyn w domenie techniki nie wykryto na ucho. Wzmacniacze przystosowane do połączeń symetrycznych były wolne od tych efektów pomimo że to rynek PRO. 

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zademonstrował i nawet kolega z którym byłem słyszał, że wokalistka jakby śpiewała w większej sali...

To w takim razie kolega co to słyszał powinien się zgodzić na ślepy test ABX, jak są takie ewidentne wyniki to nie ma zagrożenia że coś pójdzie tak jak w słynnym teście w Wielkopolsce 😉.

Edytowane przez Lech36

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...twierdził, że ma kabel sieciowy który po wpięciu w CD zmienia bazę stereo. Zademonstrował i nawet kolega z którym byłem słyszał, że wokalistka jakby śpiewała w większej sali...

Psychoakustyka: jeden powiedział co, drugi prawie usłyszał, po trzecie coś czego w fali dźwiękowej de facto nie ma a jest "fantazją" mózgu.

Próbowałem kiedyś na szybko, efektem była korekta "niszczyciel kolumn" (na szczęście wyłączyłem po ułamku sekundy). Ja tak nie lubię, ja muszę rozumieć co robię od A do Z. A na to nie wystarczy czasu poczas siedzenia na kiblu, na posanie tego posta owszem.

Sadzac po ilosci i czestotliwosci twoich postow, chyba masz stala biegunke i caly czas siedzisz na kiblu

Ja sobie zamontowalem superduper sprzet w kuchni, a na twoim miejscu zamontowal bym w kiblu
57 minut temu, xajas napisał:

Ja sobie zamontowalem superduper sprzet w kuchni, a na twoim miejscu zamontowal bym w kiblu

Nautilusy doskonale będą się komponować z modnymi ostatnio czarnymi kiblami

BW-Nautilus.jpg

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli jak termometr pokazuje ze jest cieplo a twojej kobiecie jest zimno to mowisz jej ze jest nie obiektywna i jej receptory ciepla sa w bledzie?

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Mozna sobie poczytac ale i tak najwazniejsze to jest wlasna ocena tego jak co gra. Zamiast zachecac do empirycznego doswiadczania swiata odsylasz do tabelek i cyferek...

Cos jak wspolczesne pokolenia nastolatkow... Pytasz jak tam bylo na wycieczce w kraju "x" zeby opisal wrazenia a on ci odpowiada - nie masz interenetu? Wszystko sobie przeczytasz 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

37 minut temu, rafa napisał:

Mozna sobie poczytac ale i tak najwazniejsze to jest wlasna ocena tego jak co gra.

Pewnie, że tak. 

PS Czemu się smiałeś, jak napisałem o porównaniu w ślepym teście kl D z A/AB? 

10 minut temu, Adi777 napisał:

Pewnie, że tak. 

PS Czemu się smiałeś, jak napisałem o porównaniu w ślepym teście kl D z A/AB? 

Podkręć głośność na maxa i zrób ślepy test 😉 Bez muzyki oczywiście 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

33 minuty temu, rafa napisał:

Czyli jak termometr pokazuje ze jest cieplo a twojej kobiecie jest zimno to mowisz jej ze jest nie obiektywna i jej receptory ciepla sa w bledzie?

No właśnie! To kwintesecja błędnego podejścia do pomiarów, czyli rozczarowanie, że nie pokazały, który klocek spełni kaprys. A gdyby tak zgłębic nieco wiedzę i zastanowić się, które parametry odpowiadają za to czego nam brakuje... ja tak kupiłem BW606 (choć pół Forum odradzało), dokupiłem subik BW608 (choć drugie pół Forum odradzało) i to był strzał w (nie przesadzajmy) 9,5

27 minut temu, szymon1977 napisał:

No właśnie! To kwintesecja błędnego podejścia do pomiarów, czyli rozczarowanie, że nie pokazały, który klocek spełni kaprys. A gdyby tak zgłębic nieco wiedzę i zastanowić się, które parametry odpowiadają za to czego nam brakuje... ja tak kupiłem BW606 (choć pół Forum odradzało), dokupiłem subik BW608 (choć drugie pół Forum odradzało) i to był strzał w (nie przesadzajmy) 9,5

Strzał w 9.5 w porównaniu do czego ? 

Ja byłem wczoraj na prezentacji systemu za 500 tys zł. Czy mój domowy może się równać ? Ano nie może ... 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

43 minuty temu, rafa napisał:

Pamiętam jak ze 20 lat temu kobita miała termometr pokojowy na TV ( kineskopowym ), pokazywał 24'C stopnie choć było zimnawo jak dla mnie. Ona chodziła w krótkim rękawku bo przecież jest 24'C. Jak położyłem termometr koło TV i wskazywana temperatura stanęła na 19'C to jej też się zrobiło zimno...
Ale i tak Twoja sugestia jest mylna. Na tej podstawie przecież można stwierdzić, że jest np. głośniej bo tak mówisz choć przyrządy pomiarowe tego nie wskazują.

• Pokaż nowe odpowiedzi