Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pamiętam i właśnie dlatego napisałem, żebyś potwierdził cytatem swoje słowa. Szczerze? Nie pomyślałem, że przyłapany na gorącym uczynku jeszcze będziesz się stawiać.

Ps.

Twoja interpretacja mojego wpisu nie jest moim wpisem, więc jak masz zamiar wciskać, że ja napisałem to, co po przeczytaniu mojego wpisu Ci się pomyślało... odpuść sobie, bo ja dokładnie wiem co napisałem.

Przyłapany na gorącym uczynku 😁... Kim Ty jesteś że ja Ci się stawiam, hmm...
Opisałem Twój stan umysłu gdy przeczytałem o rozwalonych oponach na których to większość użytkowników tu egzystuje, Twoim zdaniem. I nie obraziłem Cię tym wpisem, ale że nie był po Twojej myśli zamiast napisać odpowiedź poskarżyłeś się moderacji. Jest kilka rzeczy którymi się brzydzę, między innymi donosicielami...

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kim Ty jesteś że ja Ci się stawiam

Sobą.

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Opisałem Twój stan umysłu gdy przeczytałem o rozwalonych oponach...

Opisałeś stan umysłu swojego a nie mojego.

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...poskarżyłeś się moderacji.

Nie będziesz do mnie pyskować tylko dlatego, że mi kultura osobista odpyskować nie pozwala.

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jest kilka rzeczy którymi się brzydzę, między innymi donosicielami...

Nie wstyd zostać za rękę złapanym na złodziejstwie - wstyd za rękę złodzieja złapać.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, zn21 napisał:

to tylko artykuł i nic więcej, kiedyś pisano, że CD daje lepszy dźwięk niż koncert w sali filharmonii, i co z tego, wierzy w to?

CD do wydania dźwięku potrzebuje reszty toru gdzie newralgicznym miejscem są zespoły głośnikowe, ale były próby nawet przed erą CD porównywania grającego na żywo zespołu muzyki klasycznej z odtworzeniem z rejestracji przez głośniki domowe, już dawno temu takie porównania przeprowadzała firma Cabasse. Z opisu w tamtym artykule wynikało że trudno było słuchaczom odróżnić kiedy gra na żywo a kiedy z rejestracji, ale o szczegóły nie pytaj bo było to już bardzo dawno. Zapamiętałem tylko jeden szczegół, że były to zestawy aktywne tej firmy. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Sobą.

Opisałeś stan umysłu swojego a nie mojego.

Nie będziesz do mnie pyskować tylko dlatego, że mi kultura osobista odpyskować nie pozwala.

Nie wstyd zostać za rękę złapanym na złodziejstwie - wstyd za rękę złodzieja złapać.

Pyskować 😁 Rozumiem, że tylko przytakiwać. Wszystko inne to pyskowanie 😆
Teraz jestem złodziejem? Coś Ci ukradłem, hmm... Bo jak nie to, wiesz są to brzydkie sugestie...
Masz wybór, możesz mnie dodać do ignorowanych.

18 minut temu, Lech36 napisał:

CD do wydania dźwięku potrzebuje reszty toru gdzie newralgicznym miejscem są zespoły głośnikowe, ale były próby nawet przed erą CD porównywania grającego na żywo zespołu muzyki klasycznej z odtworzeniem z rejestracji przez głośniki domowe, już dawno temu takie porównania przeprowadzała firma Cabasse. Z opisu w tamtym artykule wynikało że trudno było słuchaczom odróżnić kiedy gra na żywo a kiedy z rejestracji, ale o szczegóły nie pytaj bo było to już bardzo dawno. Zapamiętałem tylko jeden szczegół, że były to zestawy aktywne tej firmy. 

Chyba nawet w sieci krąży film z podobną próbą. Nagrywali kawałek a później go odtwarzali. I sprawdzali "wierność" odtworzenia utworu przez zestaw nagłośnieniowy.

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Rozumiem...

Poczucia humoru Ci nie odmawiam.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Po prostu nie jest to możliwe, aby puścić dwa systemy na raz i uchwycić pomiędzy różnice

Dwa systemy to może nie, ale dwa różne kwartety grające free jazz, każdy swoje i każdy w osobnym kanale stereo to już tak.

(Ornette Coleman - "Free Jazz") 🙂

8 godzin temu, Lech36 napisał:

W Wielkopolsce

Albo tam mieszkasz i promujesz na sile...albo bardzo chcesz sie tam przeprowadzic.. inaczej nie wiem co to za obsesja 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

8 godzin temu, Lech36 napisał:

W Wielkopolsce też po podmienieniu wzmacniacza uczestnicy usłyszeli od razu różnicę 😉.

Tam nie było różnicy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

26 minut temu, slawek.xm napisał:

mylisz się , różnice byly tylko sluchacze ich nie wyłapali

Charakter głośnika kamuflował różnice w brzmieniu wzmacniaczy. Naprawdę wszystko brzmiało tak samo. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Chyba nawet w sieci krąży film z podobną próbą. Nagrywali kawałek a później go odtwarzali. I sprawdzali "wierność" odtworzenia utworu przez zestaw nagłośnieniowy.

Ten z sieci to bardziej współczesny z zestawami firmy Isophon.

29 minut temu, Piopio napisał:

Charakter głośnika kamuflował różnice w brzmieniu wzmacniaczy.

To pewny wniosek czy tylko hipoteza?

47 minut temu, slawek.xm napisał:

mylisz się , różnice byly tylko sluchacze ich nie wyłapali

Różnice w świetle opisów z tego forum są "powalające na kolana", jaka jest skala różnic które trzeba "wyłapywać" i jak to wyłapywanie uniezależnić od zjawisk wynikających z akustyki pomieszczenia?

P.S. I to jeszcze do tego bardzo zmiennym w odbiorze organizmem ludzkim.

Godzinę temu, rafa napisał:

Albo tam mieszkasz i promujesz na sile...albo bardzo chcesz sie tam przeprowadzic.. inaczej nie wiem co to za obsesja

Ten test wywołał gigantyczny odzew wśród audio hobbystów i poniekąd stał się legendarny 😉.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

13 minut temu, Lech36 napisał:

To pewny wniosek czy tylko hipoteza?

Hipoteza na podstawie doświadczeń odsłuchowych. Skuteczność Tannoy wynosi 92 dB i jest tylko jeden głośnik do napędzenia. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Hipoteza na podstawie doświadczeń odsłuchowych. Skuteczność Tannoy wynosi 92 dB i jest tylko jeden głośnik do napędzenia. 

A to nie był przypadkiem głośnik koaksjalny dwa w jednym z których znana jest firma Tannoy? w takiej konstrukcji są dwa głośniki, tego od wysokich tonów nie widać.

25 minut temu, Lech36 napisał:

A to nie był przypadkiem głośnik koaksjalny dwa w jednym z których znana jest firma Tannoy? w takiej konstrukcji są dwa głośniki, tego od wysokich tonów nie widać.

A dyć prawda !

39 minut temu, Lech36 napisał:

Różnice w świetle opisów z tego forum są "powalające na kolana"

skala zmian to temat rzeka

tylko warto zawsze się zastanowić nad tym , że dla jednego są to ledwo dostrzegalne niuanse a dla innego wręcz epokowa poprawa jakości lub jej degradacja

niestety nie da się na to znaleźć obiektywnych norm i tylko własne doświadczenie pozwala wyciągać prawidłowe wnioski

7 minut temu, Piopio napisał:

A dyć prawda !

Lutek teraz ma inne kolumny ....podobno najlepsze jak do tej pory , a robią się tzw ostateczne termin na koniec roku

dlatego warto powtórzyć ten diaboliczny "test"

a tak w ogole to wybiorę się pewnie do niego posłuchać jaki poziom prezentuje ten docelowy system

Edytowane przez slawek.xm
7 minut temu, slawek.xm napisał:

skala zmian to temat rzeka

tylko warto zawsze się zastanowić nad tym , że dla jednego są to ledwo dostrzegalne niuanse a dla innego wręcz epokowa poprawa jakości lub jej degradacja

Dlatego wielkość zmian należy oceniać w sposób względny, np poprawianie basu B&W606 za pomocą kabla względem dołożenia suba B&W608 to byłby typowy rzut £300 w błoto. Pisanie o jakichś elementarnych zmianach na granicy percepcji tylko młodych w błąd wprowadza. Żal patrzeć, jak jeden z drugim naczytawszy się audiofilskiej poezji, miota się po dziale Start usiłując dokonać cudu.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Żal patrzeć, jak jeden z drugim naczytawszy się audiofilskiej poezji, miota się po dziale Start usiłując dokonać cudu.

weź pod uwagę , że może posłuchał systemu takiego , że szczęki na podłodze nie mógl znaleźć a na forum szuka porad typu "jak złożyć tak dobrze grający system za 1 % wartości tego , którego słuchał"

6 minut temu, slawek.xm napisał:

weź pod uwagę , że może posłuchał systemu takiego , że szczęki na podłodze nie mógl znaleźć a na forum szuka porad typu "jak złożyć tak dobrze grający system za 1 % wartości tego , którego słuchał"

Mówie o tych, co mają monitorki 5,5'' a kablami szukają basu jak z subwoofera - były takie wątki i kręciły się jaj bęben w pralce Frania.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Mówie o tych, co mają monitorki 5,5'' a kablami szukają basu jak z subwoofera - były takie wątki i kręciły się jaj bęben w pralce Frania.

ale co Ci to przeszkadza?

niech szukają 🙂

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

basu jak z subwoofera

poza tym subwooferowy bas w audiofilii ma wydźwięk pejoratywny 🙂

Bo Szymon lubi gmerac w cudzych sprawach mio ze mowi ze nie 😉 

Dopiero co powyzej napisaj jak nalezy oceniac wielkosc zmian...

20 minut temu, szymon1977 napisał:

poprawianie basu B&W606 za pomocą kabla względem dołożenia suba B&W608

A co to znaczy poprawa? Dla jednych lepiej to jak robi duzo "umcyk umcyk". Wiecej=lepiej? To kwestia obiektywna czy subiektywna?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

51 minut temu, slawek.xm napisał:

dlatego warto powtórzyć ten diaboliczny "test"

Mało prawdopodobne żeby przebiegał zgodnie z zasadami, wtedy pilnował procedury niemniej słynny na forum Paweł (XYZ). Nie wiem czy uda się wam go namówić do powtórki po tym co musiał znosić na tym forum. Krytyka Orionów które na podstawie instrukcji S. Linkwitza wykonał była dosyć irytująca. Minęło parę lat i okazuje się że OB są O.K, już nic nie trzeba krytykować. Pewnie Oriony też są teraz O.K, z tym że Oriony miały jeszcze jeden mankament wg niektórych uczestników tego forum - były aktywne 😉.

9 minutes ago, piano said:

uroczy jak zwykle 😉

A nie mam racji?

Przecież te klocki tylko do tego się nadają - czerń plus złote gały = kicz, a umcyk umcyk to przecie kicz 😄

Więc wszystko jest na swoim miejscu.

Miłego słuchania tego, jak mu tam Wiśniewskiego albo innego polowca 😄

Edytowane przez bum1234
43 minuty temu, slawek.xm napisał:

A może po prostu słuchał w bardzo dobrych/korzystnych warunkach akustycznych? W takich warunkach nawet mini wieża f-my np. Sony potrafi zaskoczyć. 

11 minut temu, Lech36 napisał:

W takich warunkach nawet mini wieża f-my np. Sony potrafi zaskoczyć. 

A to jest bajka. Wstyd, że Ty też bajasz 😉 

4 minuty temu, Piopio napisał:

A to jest bajka. Wstyd, że Ty też bajasz

Wielu na forum baja i się nie wstydzą, mnie chyba też wolno, ale spróbuj kiedyś takiej dobrej miniwieży w bardzo dobrych warunkach akustycznych 🙂.

• Pokaż nowe odpowiedzi